Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord

Vraag & Antwoord

None
24 antwoorden
 • er zitten 2 hdd's
  1 DVD
  1cd writer.

  en moet een dvd writer bij.
  mobo asus a7v333

  is hij nu vol of helpt het met een bios update dat je ermeer dan 4 apparaten in kan doen?
 • Volgens mij moet je een IDE kaartje bijkopen. Maar je kunt ook dvd speler of cd brander eruitgooien
 • Ja, door middel van een bios update krijg je vast wel fysiek een aantal IDE aansluitingen op je moederbord erbij.
 • Het makkelijkste is idd de CD-writer vervangen door de DVD-writer. Kun je ook CD's mee branden.

  In de specificaties van het moederbord zie ik dat er een Promise RAID controller op zit. Dan zie je dus 4 IDE-aansluitingen?

  Op mijn moederbord (Gigabyte) zit die ook en die kan ik in de BIOS inschakelen als RAID of als ATA133 en met een driver in Windows gebruiken als extra IDE-controller. Zo kan ik niet 4, maar 8 apparaten aansluiten. Kijk eens in je BIOS na of op jouw ASUS dat ook kan?

  Wim.
 • [offtopic]
  Ik hoor vaak de term RAID, dat heeft denk ik iets met aparaten (harde schijven enzo) te maken. Is dat niet iets als PATA, SATA en SCSI??
  Wat is t precies? IK ben het weekend er niet dus een eventueel antwoord zie ik maandag
  [/offtopic]
 • Het heeft met schijvenconfiguratie te maken.

  Voor meer info kun je eens kijken op http://balusc.xs4all.nl/Ned/RAI-Int.html of op http://www.storageminds.com/htm/htmpages/overzicht
  aidinfo
  aid0.htm
  .

  Wim.
 • [quote:62119531f8="hjs"]Ja, door middel van een bios update krijg je vast wel fysiek een aantal IDE aansluitingen op je moederbord erbij.[/quote:62119531f8]
  ah bij jou ook al ^_^ makkelijk is dat he :P
 • [quote:170387f7fe="Vandread"][quote:170387f7fe="hjs"]Ja, door middel van een bios update krijg je vast wel fysiek een aantal IDE aansluitingen op je moederbord erbij.[/quote:170387f7fe]
  ah bij jou ook al ^_^ makkelijk is dat he :P[/quote:170387f7fe]

  bij mij mislukte de eerste keer, maar toen ik een andere versie pakte had ik er ineens 8 8) :lol: easy done dus …. :D :lol: :P
 • We hebben zo'n mooie FAQ, met zo'n mooi stukje over RAID erin, waarom _lezen_ mensen het dan niet :cry:

  Je kunt op dir Promise alleen HDD's aansluiten, geen andere IDE devices.
  Dat betekent dat je secundaire HDD op de Promise moet en dat je vervolgens dus die plek over hebt voor de DVD writer.
  Je moet wel even drivers installeren voor de RAID controller, die vind je op de Asus website. Om een of andere reden werken die van de Promise site bij een aantal mensen _niet_ bij dat bord.
 • Als je die Promise ook kunt instellen als ATA-controller (dus geen RAID), dan kun je er ook andere devices als HDDs op zetten.

  Wim.
 • [quote:ed7b26522a="Marcel de Reus"]We hebben zo'n mooie FAQ, met zo'n mooi stukje over RAID erin, waarom _lezen_ mensen het dan niet :cry: [/quote:ed7b26522a]

  omdat de meesten tegenwoordig denken dat ze alles al weten en computerexpert zijn als ze een keer achter een pc hebben gezeten 8)
  (of zelfs al eens een schroefje uit een computerkast gedraaid hebben!!) :lol:
 • waarom vragen mensen dan zoveel ^_^
 • [quote:609ae1faef="WeBe"]Als je die Promise ook kunt instellen als ATA-controller (dus geen RAID), dan kun je er ook andere devices als HDDs op zetten.

  Wim.[/quote:609ae1faef]

  Nope, dat kan dus niet bij die Promise chip. Bij Highpoint chippies kan het bijvoorbeeld weer wel.
 • heb je dan 6 ide aansluitingen ? hij heeft er nl. 5 nodig

  het lijkt mij iig dat de raid controller gewoon op de primary ide gaat zitten
 • Hij heeft min 3 IDE connectors op z'n bord nodig. Echter, hij heeft er waarschijnlijk 4, en daarvan kan-ie er op 2 alleen maar hdd's aansluiten (dat is wat ik opmaak uit dit topic).

  Ik zou dus gewoon 2e hdd aan 3e IDE connector hangen, en dan die plek vullen met de extra dvd-brander. Dan moet je wel, wat ik opmaak uit het verhaal van Marcel, extra driver spul installeren.

  Overigens, waarom niet de cdbrander vervangen?

  Jochem
 • [quote:a523402346="Marcel de Reus"]We hebben zo'n mooie FAQ, met zo'n mooi stukje over RAID erin, waarom _lezen_ mensen het dan niet :cry:

  [/quote:a523402346]

  Sorry :oops: . Geloof me, ik heb die FAQ al wel eens doorgelezen alleen d8 ik dat het er niet in stond. Ik dacht voor het lezen nog: dit is iets voor de FAQ. En wat jij zei valt wel mee hoor Mickey.g :wink:
 • [quote:aac85f63ec="hjs"]Ja, door middel van een bios update krijg je vast wel fysiek een aantal IDE aansluitingen op je moederbord erbij.[/quote:aac85f63ec]

  Inderdaad kan dit in dit geval wel met een biosupdate ! Ga naar deze site :

  http://www.anycities.com/user/mainboards/asus/asus.html download daar de biosversie voor "Pure DMA" en daarna heb je 4 extra aansluitingen voor ide-devices.
 • alles wat jullie hiero allemaal zeggen snap ik dus helemaal niks van maar ik heb ergens gezien (ik weet niet meer waar) een omhulsel waarmee je van inbouw cd-rom-dvd spelers etc. externe spullen van kan maken
 • Waarom zou je dat willen? :?
  Gewoon de drivers voor de RAID chip installeren, secundaire HDD naar de eerste vrije IDE controller verplaatsen en de DVD-brander op de vrijgekomen plaats bevestigen.
 • [quote:3f4dafa784="pascal7"]alles wat jullie hiero allemaal zeggen snap ik dus helemaal niks van maar ik heb ergens gezien (ik weet niet meer waar) een omhulsel waarmee je van inbouw cd-rom-dvd spelers etc. externe spullen van kan maken[/quote:3f4dafa784]
  ja dat is weer heel wat anders
  das gewoon een doos waar je een HDD of een cdrom in pleurt en aansluit op USB (2.0 is wel aan te raden..) of Firewire, de performance van met name hdd's is dan iig altijd lager.

  TS: bel gewoon een winkel en zeg wat je wilt doen…. die hebben dan wel een ATA kaartje en die kan je misschien nog wel zelf inbouwen en dvd/cd ding op aansluiten

  klaar :P

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.