Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord

Vraag & Antwoord

Moederborden, processors, overklokken, casemodding en koeling

Het nut van overklokken

None
29 antwoorden
 • Het nut van overklokken… Stel dat je een 2500+ (Barton) op 11.0 x 200 zet, is hij dan echt net zo snel als een 3200+? Ik bedoel, haalt hij die 2200 Mhz net zo goed als een 3200+?

  Wat is dan het verschil tussen deze processors, behalve de ingestelde kloksnelheid?
 • [quote:ef387142b4="Johan Stokking"]Het nut van overklokken… Stel dat je een 2500+ (Barton) op 11.0 x 200 zet, is hij dan echt net zo snel als een 3200+? Ik bedoel, haalt hij die 2200 Mhz net zo goed als een 3200+?

  Wat is dan het verschil tussen deze processors, behalve de ingestelde kloksnelheid?[/quote:ef387142b4]

  Er is dan geen verschil, die 2500+ is dan echt zo snel als een 3200+

  Overklokken levert vaak geen merkbaar prestatiewinst op. (in extremere gevallen wel :P ) Het is meer een 'sport', hobby. Grenzen verleggen, sommige mensen vinden dat leuk. Kijken hoe ver je kunt gaan. Het praktische nut van overklokken is vaak klein. In hele zware applicaties merk je het wel, maar niet zo verschrikkelijk.

  Het is eigenlijk een sport, overklokken. Er zijn dan ook wereldkampioenschappen voor. :)
 • Iets voor de Olympische Spelen misschien? ;)

  Het verschil tussen 2500+ en 3200+ zal je toch wel merken lijkt me? Ook omdat, dat is mij tenminste verteld, de FSB dan synchroon loopt met het geheugen (400 MHz).

  Maar met het verschil bedoelde ik de processor zelf, die zijn toch wel verschillend?
 • De winst die je in MHz'en haalt met overclocken ben je namelijk in het algemeen in een veelvoud kwijt aan goede koeling en hardware. Voor hetzelfde geld had je net zo goed gelijk een 3200+ kunnen kopen, het gaat puur om de lol, het is idd gewoon een hobby en nog een redelijk dure ook :P
 • [quote:88bcebc610="Johan Stokking"]Iets voor de Olympische Spelen misschien? ;)

  Het verschil tussen 2500+ en 3200+ zal je toch wel merken lijkt me? Ook omdat, dat is mij tenminste verteld, de FSB dan synchroon loopt met het geheugen (400 MHz).

  Maar met het verschil bedoelde ik de processor zelf, die zijn toch wel verschillend?[/quote:88bcebc610]

  Nee, de processors zijn exact hetzelfde! Alleen de stikker die erop zit is anders, voor de rest [b:88bcebc610]precies[/b:88bcebc610] hetzelfde :)

  Een 2500+ is eigenlijk gewoon een 3200+, maar alleen is ie niet stabiel genoeg om als 3200+ verkocht te worden. De core (Barton) is gewoon hetzelfde.
 • Maar hoezo isie dan niet stabiel genoeg?

  Begrijp ik het goed dat ze bij AMD "de Barton" uitvinden, en deze verkopen voor verschillende prijzen en "aanbevolen" kloksnelheden?

  Dure hobby is het wel ja :)
 • [quote:baf1556b0e="Johan Stokking"]Maar hoezo isie dan niet stabiel genoeg?

  Begrijp ik het goed dat ze bij AMD "de Barton" uitvinden, en deze verkopen voor verschillende prijzen en "aanbevolen" kloksnelheden?

  Dure hobby is het wel ja :)[/quote:baf1556b0e]

  Ja, dat begrijp je goed. :)

  Maar niet alle Bartons zijn van even goede kwaliteit. Sommige kunnen niet dienen als 3200+, te warm, te instabiel, kan de chip niet aan. Maar er worden ook 2500+'en verkocht die eigenlijk wel als 3200+ kunnen dienen. Dit kan komen doordat AMD niet genoeg chips van 'slechtere' kwaliteit heeft. Als je zo'n 2500+ heb kun je dus aardig ver overklokken.

  De Tbred B 1700+ is in principe hetzelfde als een 2800+ Tbred B. :)
 • nou kijk, bij de productie worden allemaal de zelfde processors gemaakt. het zou namelijk een beetje duur zijn als je voor elke rating een ander soort processor moet maken.
  als ze dan klaar zijn, worden ze getest op wat ze aankunnen, de processors zijna namelijk nooit 100% gelijk aan elkaar. de beste worden dan natuurlijk de 3200+'s en de wat slechtere de 2500+'s. er zijn ook verschillende steppings, want soms beginnen ze wel weer overnieuw met de processors, daarom zijn sommige steppings beter te overklokken, omdat daar waarschijnelijk betere processoren zijn gemaakt.
  conclusie: ze zijn inderdaad het zelfde :P
 • Ze testen die procs dus op een bepaald voltage om ook de warmte beperkt te houden en ze laten altijd wat speling over. Zelfs als jij dus een 2500+ hebt die niet goed genoeg is bevonden voor e.g. een 3200+ kun je vaak nog ver komen door het voltage op te schroeven en er zo weer wat extra uit te persen.
 • Dus ze maken allemaal Bartons en kijken na afloop welke het meest geschikt is als 3200+. Ze worden dus ingedeeld in klassen zegmaar.

  Die voltages verhogen is, als je het vergelijkt met andere manieren van overklokken (FSB of multiplier verhogen) het meest schadelijk voor de processor toch?

  Volgens mij snap ik het nu :)
 • Met voltage verhogen alleen wordt je processor niet sneller. Op een hoger voltage zul je echter verder kunnen komen met overclocken en dat doe je dus weer met je MP en/of FSB.
 • Extreem overklokken is duur ja. Maar met twee koelers van 8 euri (revoltec) en een goede luchtstroom kom je al een heel eind hoor! Ik ben van 2,4 Ghz naar 2,9 Ghz gegaan zonder dat de temperatuur idle (normaal gebruik) boven de 31 graden komt.

  En het blijft een hobby, dat klopt! Maar waarom zou je het niet doen? Get levert immers altijd wel iets op!

  hehe
 • Niet alleen word er gekeken wat ze aankunnen (de 3200+ en 2500+ bv)
  maar ook naar de vraag. stel ze maken 1000 cpu's. Na testen blijkt eigenlijk dat zeker 50% goed genoeg is voor de 3200+ maar de markt vraag is 75% 2500+ en 25% 3200+
  Dan moeten ze dus 25% van de chips welke goedgekeurd zijn als 3200+ toch als 2500+ verkopen (beter iets als niets verkopen).
 • Dus je kan zelfs een 3200+ kopen als een 2500+? Leuk, met een beetje mazzel 8)
 • [quote:10ecfefa74="Johan Stokking"]Dus je kan zelfs een 3200+ kopen als een 2500+? Leuk, met een beetje mazzel 8)[/quote:10ecfefa74]

  Ja! Dat is het risico van overklokken, soms krijg je een goede overklokker, soms een hele slechte van de winkel!

  Als je naar de stepping vraagt (sommige winkels willen die wel zeggen :wink: ), dan zoek je op internet of het een goede stepping is, zoja, ren je naar de winkel en ruilt je nieuwe overklokker voor wat pleuro van eigenaar.
 • Bedankt voor de tip, ik zal het eens proberen ;)

  Maar is het dan niet zo dat de 3200+ er meteen al is als de 2500+ er net is? Waarom komt AMD dan veel later pas met een 3200+ terwijl ze in principe al in de winkel liggen? :lol: Of is de stepping dan nog niet goed genoeg?
 • Kun je niet zelf achter de stepping komen?

  Mijn P42,4 Ghz wil maar niet warm worden…. Ik hen dus ook het vermoeden dat ik een goede overklokker heb!

  hehehe
 • Die stepping kan je idd zien, tenminste ik zie het wel eens staan bij systeeminformatie. Maar als je die stepping ziet heb je hem al gekocht ;) Je kan dan denk ik beter kijken welke handelaar een goeie stepping heeft.
 • Is niet erg of je hem al gekocht heb! Is dan toch handig om te weten of je een geode overklokker heb juist niet.

  Bij systeeminfo zeg je, hmm en waar kan ik dat vinden?
 • Nu kan ik het ook ff niet vinden…
  Benchmark programma's of systeeminfo programma's (Aida32, SiSoft Sandra) zullen het ongetwijfeld kunnen weergeven.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.