Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord

Vraag & Antwoord

Moederborden, processors, overklokken, casemodding en koeling

Pc start ineens niet meer op... >Is gemaakt!<

None
30 antwoorden
 • Twee maanden geleden heb ik een pc gebouwd. Sindsdien doet 'ie het gewoon. Gister heb ik hem gewoon uitgezet en nu wil 'ie ineens niet meer aan.

  Het groene lampje op het moederbord brand. Als ik de pc aandoe zie ik heel even de fan van de processor en van de videokaart bewegen. Verder gebeurd er niets (ook geen piepjes).

  Nu heb ik net (na een tip op dit forum) de 4pin atx stekker losgetrokken. Nu draaien de fannetjes (ook van de voeding) één seconde. De diskette drive maakt een klikje. De lampjes van num, caps en scroll lichten even op, evenals het lampje in de muis.

  Voeding: q-tec 350w, proc: p41.8, mb: asus p4p800

  Iemand een idee?
 • Zoek eens op de woorden 'kaal' en 'starten' (vink ook aan 'zoek op alle woorden'). Zoeken staat bovenin de pagina. Deze vraagt komt in allerlei vormen regelmatig terug, foutzoeken moet bij de basis beginnen. Waar je dat van die voedingskabel hebt gelezen? Dat is in ieder geval nieuw voor mij. Als dat nut heeft dan lijkt me dat er toch iets kapot is. En als het niets oplevert, misschien wel hetzelfde.
 • Het lijkt erop dat de 3.3V lijn van je geweldige Q-TEC voeding :evil: dood is.
  Hopen dat je processor / videokaart het heeft overleefd.
  http://forum.computertotaal.nl/phpBB2/viewtopic.php?t=104534&postdays=0&postorder=asc&start=20
 • [b:b2a1c4ada4]Hans.Vosman[/b:b2a1c4ada4], bedankt voor je reactie. Ik heb de pc echter al kaal opgestart. Tenminste, geprobeerd. Ik heb ook al gezocht met de woorden "niet opstarten". Zodoende las ik ook ergens dat van die 4pin kabel, dat die alleen voor ondersteuning is. En ja, er is ongetwijfeld iets kapot! :cry:

  [b:b2a1c4ada4]Ruud de Wit[/b:b2a1c4ada4], bedankt voor je reactie. Dat Q-Tec niet geweldig is, dat wist ik al. Maar dat 'ie het begeeft na 2 maand?! Ik heb echter wel de bestaande fan vervangen door een papst. Kan 'ie daar kapot van gaan? In ieder geval kan ik naar de garantie wel fluiten. :cry:

  Die 3.3V lijn, die is voor de cpu? Als ik een beetje wiebel met de grote stekker op het moederbord, dan gaan de fannetjes van de voeding en de videokaart draaien. Maar als dan de cpu stroom krijgt (ik zie het fannetje even bewegen) ligt alles weer stil. Blijkbaar gaat er dus iets mis als de cpu stroom krijgt.

  Nog een vraag. Er zit geloof ik maar één lampje op het moederbord. Deze is groen en brand. Betekend dit dat er met het moederbord niets mis is? (laat ik het hopen! liever m'n voeding naar de kl*te dan m'n moederbord!)
 • Als het vermoeden is dat de voeding kapot is, dan zou ik die sowieso niet aangesloten houden op het moederbord! Dat betekent dat eventueel testwerk op de werkbank moet gebeuren. De voeding kan met een draadbrugje worden aangezet. Pen 14 van de 20 polige ATX voedings connector moet dan (via een draadje) aan massa gelegd worden, bv pen 10. Alleen dit is tricky, en je moet wel zeker weten welke pen 14 en 10 is. In het voorbeeld gaat de groene draad naar pen 14.[img:a3ecd7ee31]http://home.hccnet.nl/h.vosman/fotos/atxconn.jpg[/img:a3ecd7ee31]
  Vervolgens is het een kwestie van spanningen meten. Zijn die in orde dan zou je de 3,3V, 5V en/of 12V lijn moeten gaan belasten. En misschien is de voeding ook wel okay, maarre, daar ga ik ook even niet van uit.
 • Het is of je voeding of je mainboard.
  haal het geheugen es uit je mainboard, vaak gaan mainboards dan fijn piepen :) alstie dat niet doet is er een grote kan dat je mobo stuk is
  Laat ook je voeding eens testen
 • [quote:cf85e252a4]In ieder geval kan ik naar de garantie wel fluiten.[/quote:cf85e252a4]
  Juist niet. Terug met die voeding. En vraag dan gelijk of je (evt. met bijbetaling) een betere voeding kan krijgen.
  Dat ie het na 2 maanden (al) niet meer doet zegt niets. In apparatuur zit geen klok die bepaald wanneer een defekt op zou kunnnen treden.
 • [quote:b881411ffb="Fr@ns"]Die 3.3V lijn, die is voor de cpu?[/quote:b881411ffb]

  Die is volgens mij voor je AGP-bus :)
 • Iedereen bedankt voor het meedenken! :)

  [quote:ee5f70efc2="Hans.Vosman"]Als het vermoeden is dat de voeding kapot is, dan zou ik die sowieso niet aangesloten houden op het moederbord![/quote:ee5f70efc2]Nee, dat is idd waarschijnlijk beter van niet…[quote:ee5f70efc2="Hans.Vosman"]Dat betekent dat eventueel testwerk op de werkbank moet gebeuren.[/quote:ee5f70efc2]Ja, ik zal even kijken of ik dat hier in de buurt kan laten doen.

  [quote:ee5f70efc2="Vandread"]Het is of je voeding of je mainboard. haal het geheugen es uit je mainboard, vaak gaan mainboards dan fijn piepen :) alstie dat niet doet is er een grote kan dat je mobo stuk is[/quote:ee5f70efc2]Ok, heb ik gedaan. Geen gepiep dus… Maar gebeurd dat geheugen detecteren niet nadat de boel (processor) is opgestart?! En dat gebeurd dus niet, want als de processor stroom krijgt valt de boel stil! Zou het dan aan de processor liggen? Maar als die stuk is, dan zou de fan (en de rest) toch blijven werken? [quote:ee5f70efc2="Vandread"]Laat ook je voeding eens testen[/quote:ee5f70efc2]Ja, ga ik doen.

  [quote:ee5f70efc2="Ruud de Wit"][quote:ee5f70efc2]In ieder geval kan ik naar de garantie wel fluiten.[/quote:ee5f70efc2]Juist niet. Terug met die voeding. En vraag dan gelijk of je (evt. met bijbetaling) een betere voeding kan krijgen.Dat ie het na 2 maanden (al) niet meer doet zegt niets. In apparatuur zit geen klok die bepaald wanneer een defekt op zou kunnnen treden.[/quote:ee5f70efc2]Ik heb de voeding dus opengehad hè?! En het draadje van de originele fan doorgeknipt en die van de papstfan eraan gesoldeerd. En daarbij het stikkertje: "warranty void if removed" losgetrokken! (maar wel weer teruggeplakt :lol: ). Maar dat van die draadjes zullen ze niet accepteren lijkt me. :roll: :evil:

  [quote:ee5f70efc2="tweakermatt"][quote:ee5f70efc2="Fr@ns"]Die 3.3V lijn, die is voor de cpu?[/quote:ee5f70efc2]Die is volgens mij voor je AGP-bus :)[/quote:ee5f70efc2]O! Het probleem zit het hem dus misschien in de lijn naar de cpu. En Ruud de Wit zei dat waarschijnlijk de 3.3V lijn kapot is. Vandaar.
 • Ik denk dat het de voeding is omdat de psu in de overspanningsbeveiliging knalt. Dat verklaard namelijk waarom hij 1 sec aangaat.
 • [quote:6535c7f428="diniz"]Ik denk dat het de voeding is omdat de psu in de overspanningsbeveiliging knalt. Dat verklaard namelijk waarom hij 1 sec aangaat.[/quote:6535c7f428]

  Dus, ik ga op zoek naar een nieuwe voeding…
 • Ik ben dus op zoek naar een nieuwe voeding. Nu vraag ik mij af of alle voedingen hetzelfde zijn qua afmeting en zo? Dus of ik gewoon elke voeding erin kan zetten?

  Eventuele suggesties m.b.t. een goede, stille voeding zijn ook welkom! Maar ik denk dat het en Thermaltake, Nexus of Zalman moet worden.
 • [quote:00eb9f7802="Fr@ns"]Ik ben dus op zoek naar een nieuwe voeding. Nu vraag ik mij af of alle voedingen hetzelfde zijn qua afmeting en zo? Dus of ik gewoon elke voeding erin kan zetten?

  Eventuele suggesties m.b.t. een goede, stille voeding zijn ook welkom! Maar ik denk dat het en Thermaltake, Nexus of Zalman moet worden.[/quote:00eb9f7802]

  In principe past elke voeding in elke kast, zolang het maar ATX is. Soms kom je wel eens in de knoei met je CPU-fan, maar meestal gaat het wel. :)
 • Termaltake fans zijn goed maar maken ongelooflijke herrie. volgens mij is Tt een soort klein neefje van Delta. Weet iemand of die voedingen van Tt ook een klereherrie maken?
 • hier stond onzin…
 • [quote:c00f0ba50a="Ruud de Wit"]Bovendien is een Q-TEC 400 Watt geen TRUE-POWER 400W.
  Een ANTEC 300W levert netto MEER dan een 400W Q-TEC.
  Dat komt omdat Q-TEC de max. belastbare vermogens, die de 3,3V en 5V lijn individueel maximaal kunnen leveren, bij elkaar opteld, maar je kunt NOOIT beide lijnen TEGELIJK belasten met dit maximale vermogen.
  ANTEC daarentegen geeft het vermogen weer bij max. belasting van beide lijnen.[/quote:c00f0ba50a]

  Ik probeer nog even te achterhalen waarom mijn voeding er (mogelijk) mee ophield. De spec. van de voeding: +12V = 17A, +5V = 35A, +3.3V = 20A. Output 350W max. +5 & +3.3 total output 180W.

  Als ik het goed begrijp (n.a.v. Ruud de Wit z'n uitleg) is de 180W niet reëel?! En zou het kunnen dat de voeding te heet is geworden? Aangezien ik er een andere fan in heb gezet, die volgens mij wel langzamer draaide. Ik heb overigens geen brandlucht geroken.

  Maar in theorie (!) :roll: moet deze voeding toch voldoende zijn voor een gewoon systeem?!

  Edit: Ik denk dat ik de Nexus nx3500 koop. Maar nu moet ik eigenlijk nog even zeker weten of die echt wel in m'n kast past. Iemand een idee?
 • [quote:0a50c12f2c]Output 350W max. +5 & +3.3 total output 180W[/quote:0a50c12f2c]
  Die 180W is dus het werkelijke maximale vermogen, waarbij je dit al bereikt op het moment dat je de 5V lijn maximaal belast (5*35=175W)
  De 12V belast je niet zo snel (wat HD's en Fan's)
  Als de Fan's even draaien en er gebeurd verder niets heb je:
  - de CPU fan niet aangesloten
  - een dode 3,3V lijn
  - overleden CPU
  - een van de thermische beveiligingen aktief

  Op het moment dat je inschakeld wordt nl. de 12V geaktiveerd, maar die is op het moederbord geschakeld via een afvalschakeling. Als b.v. de 3.3V niet aanwezig is, wordt de 12V niet 'vastgehouden'
 • Iedereen ligt altijd maar te zeiken over die qtec voedingen.

  Voor een die hard met een mega systeem zijn ze niet optimaal, maar het is niet altijd de voeding die het probleem is.
  De topicstarter zegt zelf al dat ie er een langzamere fan in heeft gezet, waardoor misschien de voeding te heet is geworden.

  Ook kan hij met het solderen de draden hebben omgedraaid of op een andere manier hebben kortgesloten.

  Ik heb in mijn systeem ook een qtec 450 watt nadat mijn voeding kapot ging van mn inwin q 500 kast.

  Specs

  Atlon 2600 @ 2498 mhz @ 1,85 v
  Ati Radeon 9800 pro
  40 gb Maxtor (Programmadisk)
  120 gb maxtor (Datadisk)
  Audigy EX
  een zooi fans en neon.
  dus een behoorlijk stroomverbruik en heb nergens last van.
 • [quote:6fa638e881]dus een behoorlijk stroomverbruik en heb nergens last van[/quote:6fa638e881]
  Dat deden al die Q-TEC's en andere waaibomenvoedingen die ik vervangen heb… + bij meer dan de helft van de 'patienten' tevens het moederbord, geheugen en videokaart omdat de geklapte voeding een dusdanige piekspanning op het bord had gezet dat voorgenoemde componenten ook de geest hadden gegeven.
  Als je tevreden bent over die goedkope meuk, be my guest, maar de vraag is niet OF, maar WANNEER die geweldige QTEC het begeeft.

  Voor de FANS: kom eens langs in onze werkplaats, we hebben nog een stevig aantal Q-TEC merklabels in onze afvalbak liggen….
 • Het is toch niet de voeding! :cry:

  Ik kwam erachter dat in mijn oude pc een "gewone" atx-voeding zit. Dus heb ik die maar even gebruikt. Resultaat: hetzelfde! Mijn nieuwe voeding in mijn oude pc, resultaat: werkt gewoon!

  Nu heb ik dus al geprobeerd kaal op te starten, maar dat wil dus niet. Alles van het moederbord af, zelfde resultaat, geen piepjes (speaker stuk?). Uiteindelijk toch maar de processor erafgehaald, niets te zien. Kan een processor stuk zijn terwijl je er niets van ziet? Overigens is helemaal nergens iets te zien of te ruiken.

  Dus dan toch het moederbord?! :cry: Terwijl het groene ledje gewoon brand? Dat zegt dus niets? Kan ik verder nog controleren of het echt het moederbord is?

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.