Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord

Vraag & Antwoord

Moederborden, processors, overklokken, casemodding en koeling

Joekel van fan (220V) in kast. Weerstandje ertussen goedkoo?

None
16 antwoorden
 • Hallo forummers en tweakers.

  In de strijd om mijn XP1800 en Ti4200 wat koel te houden, dacht ik: waarom toch altijd die kleine rot-
  fannetjes. Waarom niet een met fatsoenlijke fanbladen en een grote radius. Zodoende heb ik een venti-
  lator uit een elektrisch kacheltje gehaald (aldi, 10 euro, zuipte toch teveel stroom) en provisorisch
  doch degelijk onderin mijn bigtower gemonteerd. Paste op 0.5 cm na. Helaas zorgde de - voor die ventilator krappe - ruimte
  van mijn kast voor wat meer turbulentiegeluid dan ik had verwacht, gewoon los in de hand houdende was
  hij (uiteraard) veel stiller, en produceerde "een huge amount of airflow."

  Nu hij draait, zijn de koelprestaties uiteraard heel goed, maar maakt ook teveel lawaai. Ik dacht nu:
  als je er nu een weerstandje tussen zet… maar dat is het hem nu juist: Het is dus wel een 220V motor
  waar die fan op zit. Zijn er (goedkoop, lees paar euro) weerstandjes te koop om dat ding zeg 2 a 3 keer
  langzamer te laten draaien ? dus op 75 a 100 Volt.

  Reacties zijn zoals altijd welkom !
 • Dat kan toch gewoon door er een potmetertje tussen te raggen?
 • Bedankt voro de reactie ! Maar eh, dat maakt niet uit wat voor type ofzo? Ja ik heb niet (veel) verstand van electronica.. maar een potmeter is toch een variabele weerstand ? Of zie ik dat verkeerd?

  Kan ik gewoon naar de electronicaboer gaan en zeggen "Mag ik een potmeter" ? Of vraagt hij dan wat voor een … ik bedoel het is toch neit zo dat het geen moer uitmaakt waar het voor is ?
 • het is niet een makkelijk karweitje om een 220V fan te gaan dimmen…

  het is wel mogelijk, maar dan moet je of een frequentie aanpasser kopen (wat rond de 70 euro kost) of je moet zelf een 220V motor controller gaan bouwen;

  http://www.redhouse.force9.co.uk/dexterspage/electr~1.htm

  [img:a4f8584058]http://www.redhouse.force9.co.uk/dexterspage/triac2.jpg[/img:a4f8584058]

  misschien eens bij de bouwmarkt een stekkerdimmer halen, en daarmee proberen..

  edit;

  hoeveel Watt is het motortje van de fan??? en AC of DC???
 • Wat Turbulence voorsteld is de enige bruikbare oplossing om zo'n fan trager te laten draaien.
  Een weerstand in serie om de snelheid te verminderen slorpt ook energie ( warmte ), en zal de temperatuurswinst ongedaan maken.

  Eddy
 • Ik dacht dat er verschillende soorten wisselstroom motoren bestaan. Sommige motoren moeten met condensatoren worden getemperd. Andere typen kunnen met zo'n dimmer worden getemperd zoals Turbulence heeft beschreven. En ja dan kan er nog een verhuistrafo tussen, en voor proef kan natuurlijk ook een gewone weerstandsdimmer geen kwaad. Een gewone weerstand zou ik niet doen tenzij je weet waar je mee bezig bent, dit geldt ook voor die condensator.
 • [quote:face656e8b="Marcel de Reus"]Dat kan toch gewoon door er een potmetertje tussen te raggen?[/quote:face656e8b] Hmm, jij durft zeg. Om veiligheidsredenen kan ik deze oplossing niet aanraden. Een dimmer ligt wat anders, bedenk wel dat je met 220V hebt te maken …
 • [quote:484ab5ff5b]Ik dacht dat er verschillende soorten wisselstroom motoren bestaan. [/quote:484ab5ff5b]
  Fase, ster, driehoek en compoundmotoren
  [quote:484ab5ff5b]Sommige motoren moeten met condensatoren worden getemperd.[/quote:484ab5ff5b]
  Lariekoek ! Bij een 1 fasemotor (zoals de stofzuiger etc.) dient de condensator om een faseverschuiving te verkrijgen voor het anker.
  [quote:484ab5ff5b] Andere typen kunnen met zo'n dimmer worden getemperd zoals Turbulence heeft beschreven.[/quote:484ab5ff5b]
  Niet de 'andere' maar juist ALLE motoren die je in huis, tuin en keukenapparatuur zit kun je ALLEEN met geschetste variac regelen.
  [quote:484ab5ff5b] En ja dan kan er nog een verhuistrafo tussen, [/quote:484ab5ff5b]
  Dat kan dus NIET want die varieerd de spanning, gevolg: een fasemotor die alleen maar bromt, witheet wordt, maar niet of nauwelijks) meer draait.
  [quote:484ab5ff5b]en voor proef kan natuurlijk ook een gewone weerstandsdimmer geen kwaad. Een gewone weerstand zou ik niet doen tenzij je weet waar je mee bezig bent, dit geldt ook voor die condensator.[/quote:484ab5ff5b]
  Sorry voor de opmerking, maar als je niet weet waar je het over hebt, onthoudt je dan van dit soort BRANDGARANTIE adviezen. :evil:
  Motoren, trafo's en andere inductieapparatuur IS NIET TE REGELEN MET WEERSTAND(EN) !!
 • [quote:9e5a417412][b:9e5a417412]Motoren[/b:9e5a417412], trafo's en andere inductieapparatuur IS NIET TE REGELEN MET WEERSTAND[/quote:9e5a417412]

  Mijn broer heeft zijn plafondventilator{230 volt} in toerental{voltage} laten zakken door een grote weerstand die op een apart koelprofiel is geplaatst. Hij kan de weerstand uitschakelen{lees omzeilen} dmv een schakelaar en is hij weer in de originele stand te regelen. Met de weerstand "aan" geschakeld kan hij dus nog lager in toerental 5 stappen regelen. Zo heeft hij dus de mogelijkheid om in 10 stappen te regelen ipv 5 stappen.

  Maar eerlijk gezegd vind ik, dat als je weinig kaas hebt gegeten van Electrotecniek, dat je hier maar beter niet aan kunt beginnen ivm de veiligheid van jezelf en je buren. :wink:
  Een grote 12cm fan werkt ook uitstekend. En als dat niet werkt, plaats je er meer. Daar heb je geen 230v voor nodig. En al helemaal niet voor een PC.
  Zelfs zeer grote Klasse A versterkers zoals de oude Krells {KMA 200} die verstoken in rust maar liefst 2KW per uur{enorm hoge ruststroominstelling} en die worden geforceerd gekoeld met een 8CM fan. De fan is op de bovenzijde van een koeltunnel geplaatst en voert de warmte zover af, dat de transistoren 60 graden worden. En dat terwijl er maar liefst continu 2 Kilowatt aan warmte wordt omgezet in rust. En dan hebben we het hier over een relatief koel PCtje, wat uitstekend gekoeld kan worden met een paar 12volt/8cm/12cm fans. :wink: Ik vind persoonlijk dat er heel vaak overdreven veel fans geplaatst worden in PCs. ik heb vaak het idee, dat het meer om de "pats" gaat, dan om de daadwerkelijke effectiviteit ervan.
 • Een plafondventilator is wat toerental betreft niet te vergelijken met een koelventilator. Wat je al aangeeft is dat voor een relatief hele kleine variatie in toerental (de plafondventilator 'slipt' enkele omwentelingen t.o.v. het draaiveld) moet al een stevige koeler op de weerstand geplaatst worden om spanningsverschil * opgenomen amperage te dissiperen, en de ventilator wordt warmer ('slip' percentage * opgenomen vermogen)
  Als je dat dus doet met een koelventilator waar je een relatief hoog aantal toeren wil verminderen, moet je de som van die 2 vermogens wel weg kunnen werken.
  Tip voor je broer: als er brand uitbreekt en ze ontdekken deze 'weerstandsoplossing' krijgt ie dus niets uitgekeerd (als ie al verzekerd is)
 • [quote:85ab8d992b]Als je dat dus doet met een koelventilator waar je een relatief hoog aantal toeren wil verminderen, moet je de som van die 2 vermogens wel weg kunnen werken.[/quote:85ab8d992b]

  Dat is maar afhankelijk wat voor weerstand je kiest. Er zijn enorme hoogvermogens weerstanden te koop. Zelfs draadgewonden regelbare exemplaren{Waar je een ring kunt verschuiven over de dikke draadwindingen} die enorme hoeveelheden stroom kunnen verwerken. Je moet natuurlijk wel de juiste weerstand kiezen/gebruiken. :wink:

  Maar omdat nou toe te passen in een PC, gaat mij ook veel te ver. En het is ook niet helemaal zonder gevaar.

  Het vermogen bij de plafondventilator werkt deze weerstand makkelijk weg, anders was hij er niet aan begonnen. Het is echt een hoog vermogen weerstand die zo groot is, dat hij net in je hand past. Deze weerstand is op een zeer grote alaminium koelprofiel geplaatst en ligt bovenop het gipsplafond. De weerstand wordt niet warmer dan 40graden. Brand kan in dit geval alleen maar door sluiting worden veroorzaakt. net zoals bij zoveel apparatuur.

  Maar je hebt gelijk, als er brand uitbreekt en het blijkt dat de oorzaak de weerstand zou zijn, dan kan hij de verzekering wel schudden.
  Maar hij neemt het risico. :wink:
 • Hmmmmmmmm… ik denk na deze reacties gelezen te hebben, het maar niet te doen !! :lol: :o :lol: Ik ga maar niet zelf dat schemaatje bouwen en vervolgens erop vertrouwen dat het werkt en vrolijk mijn pc snachts aan laten staan … dan slaap ik niet lekker :cry:

  Toch weer bedankt voor de reacties, zo leer je weer wat. Ik dacht het is wel een grappig idee, die fan+motor had ik al, en die case fans voor in pc's zijn zo duur… 15 piek voor een fannetje..
 • [quote:e3d4291ff1="Ruud de Wit"]Sorry voor de opmerking, maar als je niet weet waar je het over hebt, onthoudt je dan van dit soort BRANDGARANTIE adviezen. :evil:
  Motoren, trafo's en andere inductieapparatuur IS NIET TE REGELEN MET WEERSTAND(EN) !! [/quote:e3d4291ff1]Hmm, ja op dit punt weet ik niet voldoende. Dit soort regelingen wil ik zelf niet bouwen. Mijn indruk was dat wisselstroommotoren vaak niet geregeld konden worden. Mijn ervaring gaat niet verder dan bandrecorder motoren.
  Als ik je felle reactie zo lees, dan lijkt he me beter om mijn tekst te schrappen om verwarring te voorkomen. Overigens gelden risico's van een te lage spanning volgens mij ook gewoon voor gelijkspannings motoren.
 • die van mij was een wisselspanningsmotor.
 • Musicom76 schreef:
  [quote:f665fe659a]Ik ga maar niet zelf dat schemaatje bouwen en vervolgens erop vertrouwen dat het werkt en vrolijk mijn pc snachts aan laten staan … dan slaap ik niet lekker [/quote:f665fe659a]

  Wisselstroom motoren zijn ook te regelen met een dimmer voor halogeentransformatoren. Daar zit zo iets als het schemaatje al in, hoef je niet zelf te bouwen! :wink:
 • Aha. dat ga ik een keer proberen… gewoon voor de gein.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.