Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord

Vraag & Antwoord

Moederborden, processors, overklokken, casemodding en koeling

Elektriciteitsschock pc

None
22 antwoorden
 • Via de zoekfunctie kan ik helaas niets hierover meer vinden, maar ik vermoed toch dat dit al eerder is gevraagd?

  Maargoed,
  sinds mijn verhuizing een jaar of drie geleden zit ik wel een beetje met het volgende:
  Als ik mijn kast aanraak en een geaard stuk metaal (buis vd verwarming, afvoerpijp vd wasbak &c), dan voel ik toch een redelijke grote -niet plezierige- elektriciteitsschok.
  Echter … met een analoge en digitale volt meter meet ik totaal geen spanningsverschil, hoewel ik die toch echt goed voel (!).

  Hoe zit dit en kan dit in de toekomst problemen opleveren?
  Als ik mijn pc wél aard, kan dat het netwerk met de andere drie niet-geaarde pc's beinvloeden?

  Bvd,

  - Timon
 • Als je pc niet geaard is, gaat de spanning van de kast zweven tussen de 0 en de 220 volt. Amperage is gering, vandaar waarschijnlijk dat het niet goed meetbaar is. Aarding van je computer is altijd beter. Maar dan moet je het ook meteen met alle pc's doen. Spanningsverschillen tussen de pc's kunnen o.a. je netwerkkaarten vernielen.
 • [quote:a820185ef6="gerben"]Maar dan moet je het ook meteen met alle pc's doen. Spanningsverschillen tussen de pc's kunnen o.a. je netwerkkaarten vernielen.[/quote:a820185ef6]

  Aj,
  en twee vd vier pc's zijn ook nog laptops :-? (switch + router niet te vergeten).

  Kan ik dan beterder toch gewoon die twee andere pc's aarden of zou dat het risico op beschadiging erger (kunnen) maken?

  'T is best een aardig oud huis … behalve in de keuken nog geen geaard stopcontact tegengekomen :roll:
 • Meet je wel dmv een goede ground gebruik te maken?

  Met mijn vroegere pentium systeem (PI 60MHz) heb ik dat ook gehad, ik kreeg het ook van de metalen onderkant van het toetsenbord… Ik heb toen systeem opnieuw in elkaar gezet en had meestal geen last meer. Ik had helaas ook geen geaard stopcontact.
 • Het is aan te raden toch de moeite te nemen een geaard stopkontact aan te leggen voor je pc's. Deze topic is inderdaad al een aantal malen langsgekomen, steeds met de zelfde conclusie: aarden die pc's!

  Ik heb zelf ook meegemaakt wat jij nu ervaart; spannningsverschil tussen de pc kast en de verwarmingsradiator. Daar kan ik je verhalen over vertellen - niet geaarde apparatuur opblazen, <haha!> ik ben door schade en schande voorzichtig geworden…

  Vreemd dat je dit spanningsverschil niet meten kunt, destijds vond ik 48 volt wisselspanning… en dat was voldoende om mijn netwerkkaart om zeep te helpen. :(
  Het is ook mogelijk dat je juist een heel laag voltage vindt, al eens de millivolt instelling geprobeerd? Dat gaat vaak gepaard met een relatief grote stroom!

  Toen ik alles geaard had - en trouwens ook nog overspanningsbeveiliging had aangebracht - werkte alles probleemloos.
  Hoge spanningen met lage stroomsterkte (statisch) kan je pc (onderdelen) kapotmaken. Laptops hebben echter geen randaarde, die zijn op een andere manier beveiligd, zodat ze veilig in een netwerkje gebruikt kunnen worden.
 • [quote:d9d281099a="diniz"]Meet je wel dmv een goede ground gebruik te maken?[/quote:d9d281099a]

  De enige ground die ik heb: verwarming & wasbak afvoer leiding …

  Ik zou alleen wel kunnen kijken of er achter het stopcontact eentje is, maar dan zou het in de eerste plaats wel al zijn aangesloten vermoed ik.

  Of mijn pc wel goed in elkaar is gezet, bedoel je?
  Ik had hier sowieso al last van met een kant-en-klare PB pc …
 • [quote:874a2f8852="p.blauw"]Vreemd dat je dit spanningsverschil niet meten kunt, destijds vond ik 48 volt wisselspanning… en dat was voldoende om mijn netwerkkaart om zeep te helpen. :(
  Het is ook mogelijk dat je juist een heel laag voltage vindt, al eens de millivolt instelling geprobeerd? Dat gaat vaak gepaard met een relatief grote stroom! [/quote:874a2f8852]

  Bij het meten is er bij het aansluiten van de meter een start van +- 12 volt (zowel AC/DC), maar dat loopt meteen terug naar +- 0.1 volt.

  Iig blij dat het bij laptops toch zo kan, tnx.
 • Dat was die ook, kwam toendertijd bij Escom vandaan. Misschien kun je de pc ff verslepen naar een geaardstopcontact en dan testen, anders wordt het toch een geel groene kabel door de leiding trekken…
 • Het is goed mogelijk dat de pc, ook zonder goede aarding, nergens last van heeft. Maar: als je zelf zodanig gekleed/geschoeid gaat dat je in een (droge) omgeving statisch wordt geladen - dan krijgt je kast met inhoud wel een klap als je hem aanraakt. Vaker zelf de verwarming aanraken is een optie - maar een goede aarding van de pc-kast is beter. Het loont om een goed geaarde wandkontaktdoos te monteren - waarom zou je wèl een netwerk door je huis heen willen aanleggen, en niet een electriciteitsaansluiting die deugt?
 • [quote:7f3538f7a6="bavel"]Het is goed mogelijk dat de pc, ook zonder goede aarding, nergens last van heeft. Maar: als je zelf zodanig gekleed/geschoeid gaat dat je in een (droge) omgeving statisch wordt geladen - dan krijgt je kast met inhoud wel een klap als je hem aanraakt. Vaker zelf de verwarming aanraken is een optie - maar een goede aarding van de pc-kast is beter. Het loont om een goed geaarde wandkontaktdoos te monteren - waarom zou je wèl een netwerk door je huis heen willen aanleggen, en niet een electriciteitsaansluiting die deugt?[/quote:7f3538f7a6]

  Je hebt ook gelijk, maar als ik voor mezelf spreek heb ik met de volgende pc's nooit meer last gehad.
 • Metaal is geen garantie voor goede aarding. Zowel waterleiding als riolering zijn tegenwoordig in de grond meestal van kunststof. Aarding is dan nihil. CV zou geaard moeten zijn, maar is dat ook niet altijd. Als je het goed wilt hebben, zul je een of meerdere aardpennen moeten laten slaan. Bij meerdere pennen deze ook onderling verbinden.
 • [quote:6a31d8858a]Metaal is geen garantie voor goede aarding. Zowel waterleiding als riolering zijn tegenwoordig in de grond meestal van kunststof. Aarding is dan nihil. [/quote:6a31d8858a]

  Dat is maar al te waar! In zo'n geval kan de cv radiator werken als een soort condensator; een klein "kortsluit"-stroompje kan dan een hele grote knal worden! Zo heb ik eens per ongeluk een versterker opgeblazen, wat een klapper was dat! :D (nu kan ik er nog om lachen, toen bepaald niet!!) De klap stond in ieder geval in geen verhouding tot de op dat moment aanwezige spanning/stroom, die niet zo hoog was dacht ik…
 • [quote:f075aa156a="gerben"]Metaal is geen garantie voor goede aarding […][/quote:f075aa156a]

  Dus aan de andere kant kan het minder betekenen dat ik een schok voel?
  Ik weet niet zeker over ik wel degelijk met "aarde" te maken heb met een verwarmingsleiding.

  Hmm, maakt geen verschil: sowieso is het hele zooitje niet geaard natuurlijk.
  Ik vraag mij nu alleen af wat ik eraan kan doen.
  Is er een reële kans dat er überhaubt problemen hierdoor in de toekomst kunnen voordoen?
 • [quote:365bdee4eb="gerben"]Metaal is geen garantie voor goede aarding. Zowel waterleiding als riolering zijn tegenwoordig in de grond meestal van kunststof. Aarding is dan nihil. CV zou geaard moeten zijn, maar is dat ook niet altijd. Als je het goed wilt hebben, zul je een of meerdere aardpennen moeten laten slaan. Bij meerdere pennen deze ook onderling verbinden.[/quote:365bdee4eb]Hoewel correct, is dit nogal omslachtig, en ook niet nodig. In iedere installatie bevindt zich nl. wel een bestaande aardleiding, waarop één of meerdere wandcontactdozen zijn aangesloten. In het uiterste geval kun je dus volstaan met het bijtrekken van een aarddraad (groen-geel 2,5 qmm) naar de meterkast. Zelf geslagen aardpennen moeten bovendien voor de goede orde doorgemeten worden, iets waar de doorsnee doehetzelver niet zo gauw aan toekomt.

  Jan de Boer
 • Ik meen te weten dat sinds aanvang dit jaar de huiseigenaar verhuurder verplicht is zijn bezit van een degelijke aarding te voorzien( in de meterkast) voor zover dat niet aanwezig was.
  Een zelfbewoonde eigendomswoning kan door de mazen van het net zijn gegaan.
  Een op een aarddraad lijkend iets in de meterkast wil nog niet zeggen dat de woning van een degelijke aarding is voorzien omdat deze misschien hangt aan een waterleiding die buitenshuis door de watermij is vervangen door kunststof leidingen.
  Kijk ook eens bij de watermeter,als daar in de omgeving wat aardachtige bedrading aanwezig is……… EN…….. DE INGANG VAN DE WATERMETER van kunststof is dan kan er wel eens iets ernstig verkeerd zijn, neem dan contact op met de verhuurder of als eigenaar met een electroinstallatie bedrijf om dit te laten doormeten, het is zo gebeerd en je weet dan of je huis goed is beveiligd.
 • Bedenk ook dat bepaalde kleding in samenhang met bekleding van een stoel, maar ook de vloerbedekking en zelfs kleding onderling en ook een tafel(blad) statische electriciteit kan opwekken.
  Met een bepaald schoeisel en de vloerbedekking heb ik heel onprettige ervaring, mijn lichaam kon daardoor dusdanig statisch geladen worden dat ik aan de gelakte stalen deurpost in huis bij daglicht zichtbare vonken kon trekken en anderen door aanraking een schok bezorgen.
  Een oude TV met aanraakschakelaars voor de kanaal instelling werd zelfs door een gelande vlieg overgeschakeld, het heeft wel even geduurd voor we door hadden waarom de TV soms opeens op een ander kanaal sprong.
  Dus dingen die min of meer met aarde verbonden zijn zoals een computerkast of de verwarming kunnen ook de indruk wekken onder spanning te staan door deze zelfopgewekte statische electriciteit.
 • Ik heb mijn pc altijd op aarde, maar van het weekend stond hij even ergens anders en niet op een aarde-contact.
  Wou even wat doen aan de achterkant van de kast terwijl de pc aanstond en voelde gelijk een aardig stroompje :) Nu staat hij weer geaard en heb ik nergens last van.
 • Met de nuttige aanvulling van Alipapa speel je natuurlijk helemaal op save. Op zich dus een prima advies. Het is wel zo dat je, althans in Nederland, wel een héél oude woning moet hebben, wil er geen enkele geaarde wandcontactdoos in zitten. Waar sluit je anders b.v. een wasmachine op aan? Levensgevaarlijk zonder aarding!

  Jan de Boer
 • Dikwijls vind je in de centraaldoos, die zit dus in het plavond midden in de kamer wel een geelgroene draad, die werden er standaard ingetrokken omdat volgens ,ik denk oude voorschriften, het vereist was als er een tegelvloer achteraf in betreffende ruimte werd gelegd er wel randaarde stopcontacten moesten zijn,en het dan een kwestie was van uit het plavond een draadje bijtrekken en een randaarde stopcontact(wandcontactdoos) plaatsen.
 • In een oud huis is een aarddraad geen garantie voor goede aarding. Vroeger werd vrijwel altijd geaard op de waterleiding. Als die in de loop der jaren vervangen is, kan het best zijn dat je helemaal geen aarding meer hebt. Als je dit niet vertrouwd kun je het door een electriciën of het electriciteitsbedrijf laten testen.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.