Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord

Vraag & Antwoord

Moederborden, processors, overklokken, casemodding en koeling

Moederbord chipset fan kapot

None
22 antwoorden
 • Ik ben in het bezit van een Abit KD7 raid moederbord. Op de chipset zit een kleine koeler. Nu valt deze koeler nogal eens uit. Als ik dan een klein zetje tegen een val de propellor bladen geef begint hij weer te draaien.

  Soms crasht m'n computer plotseling en ik vermoed dat het daaraan ligt. Want wanneer ik m'n kast open zie ik dat de fan niet meer draait. Het is nogal veel werk om iedere keer wanneer ik m'n computer aanzet de kast te openen en de werking van de fan te controleren.
  De garantie op m'n moederbord is net twee weken verlopen.

  Kan het veel kwaad dat deze fan niet draait? veel moederborden worden toch slechts gekoeld door een heatsink? Wanneer ik hem beter kan vervangen heeft iemand dan een idee waar ik aan zo'n kleine fan kan komen?
 • probeer eens met een zachte kwast het meeste stof er uit te vegen.
  ook tussen de koelribben
 • anders gooi je er zo'n passief Zalmann blokje op;

  [img:f90aac792b]http://www.challengecomputers.nl/pix/CC9195.jpg[/img:f90aac792b]

  http://www.zalman.co.kr/usa/product/zm-nb47j.htm

  hoeft er ook geen fannetje op of wat dan ook, en koelt beter dan het stock coolertje.

  als je niet overclocked of wat dan ook, dan is deze wel afdoende, mocht je betere cooling willen dan kun je evt zijn voorloper nemen;

  [img:f90aac792b]http://www.zalman.co.kr/images/0212/nb32j1.gif[/img:f90aac792b]

  en daar een kleine 40mm fan opplakken. heb ik zelf ook eens gedaan, en dat werkte hartstikke goed..
 • [quote:68e99c7e76="plextor"]probeer eens met een zachte kwast het meeste stof er uit te vegen.
  ook tussen de koelribben[/quote:68e99c7e76]

  je kan ook perslucht kopen (bij de Mycom ofzo), dat heb ik ook, en werkt hartstikke goed
 • [quote:c211e80651="turbulence"]
  [img:c211e80651]http://www.zalman.co.kr/images/0212/nb32j1.gif[/img:c211e80651]
  en daar een kleine 40mm fan opplakken. heb ik zelf ook eens gedaan, en dat werkte hartstikke goed.. [/quote:c211e80651]
  passief werkt deze ook prima zolang je wat airflow in je kast hebt… zelfs met overclocken (ervaringsdeskundige :P )
 • Of je kunt er een fan van een PI koeler op plaatsen. :wink:
 • bedankt voor de reply's. Ik heb de fan al een keer schoongemaakt, er kwam toen redelijk wat stof uit. Zo'n Zalmann blokje is dat lastig te monteren? Ik ben namelijk niet al te handig. Ik bedoel moet ik mijn moederbord uit de kast schroeven om hem erin te zetten?
 • [quote:c15de2822e="Birdmans"]bedankt voor de reply's. Ik heb de fan al een keer schoongemaakt, er kwam toen redelijk wat stof uit. Zo'n Zalmann blokje is dat lastig te monteren? Ik ben namelijk niet al te handig. Ik bedoel moet ik mijn moederbord uit de kast schroeven om hem erin te zetten?[/quote:c15de2822e]`
  Als het goed is niet. dat blokje moet je met 2 schroeven monteren waar ook jouw blokje mee vast zit. je moet er denk ik wel van dat thermal paste opdoen.
 • [quote:fb6516135a="Birdmans"]bedankt voor de reply's. Ik heb de fan al een keer schoongemaakt, er kwam toen redelijk wat stof uit. Zo'n Zalmann blokje is dat lastig te monteren? Ik ben namelijk niet al te handig. Ik bedoel moet ik mijn moederbord uit de kast schroeven om hem erin te zetten?[/quote:fb6516135a]

  Je moet ook eerst de northbridge fan er af slopen, dat kan nog wel een lastig klusje zijn, misschien moet je je mobo uit de kast halen…
 • Ik begrijp nu niet echt waarom ze er een fan opzetten i.p.v. een koelblokje. Een fan produceerd alleen maar lawaai, verbruikt energie en is onderhevig aan slijtage. Overclockers kunnen er zelf wel een fan op monteren.
 • [quote:80e565dc8c="Birdmans"]Ik begrijp nu niet echt waarom ze er een fan opzetten i.p.v. een koelblokje. Een fan produceerd alleen maar lawaai, verbruikt energie en is onderhevig aan slijtage. Overclockers kunnen er zelf wel een fan op monteren.[/quote:80e565dc8c]

  Omdat de Northbridge anders te warm wordt de gebruiker van het moederbord zelf te weinig airflow in zijn kast heeft met het gevolg dat de boel instabiel wordt. Passieve blokjes hebben maar weinig nut als er geen lucht langsstroomt namelijk.
 • [quote:e96e3d3271="Marcel de Reus"][quote:e96e3d3271="Birdmans"]Ik begrijp nu niet echt waarom ze er een fan opzetten i.p.v. een koelblokje. Een fan produceerd alleen maar lawaai, verbruikt energie en is onderhevig aan slijtage. Overclockers kunnen er zelf wel een fan op monteren.[/quote:e96e3d3271]

  Omdat de Northbridge anders te warm wordt de gebruiker van het moederbord zelf te weinig airflow in zijn kast heeft met het gevolg dat de boel instabiel wordt. Passieve blokjes hebben maar weinig nut als er geen lucht langsstroomt namelijk.[/quote:e96e3d3271]
  Maar op mijn mobo zit passive koeling (ja gek hè), maar hoe kunnen de makers nou weten dat ik gezellig 3 fans (nou maar weer twee, maar daar komt zo een 120 mm fan in) in mijn PC heb hangen? Of wordt mijn NB gewoon niet zo heet?
 • [quote:83d0448a66="Marcel de Reus"][quote:83d0448a66="Birdmans"]Ik begrijp nu niet echt waarom ze er een fan opzetten i.p.v. een koelblokje. Een fan produceerd alleen maar lawaai, verbruikt energie en is onderhevig aan slijtage. Overclockers kunnen er zelf wel een fan op monteren.[/quote:83d0448a66]

  Omdat de Northbridge anders te warm wordt de gebruiker van het moederbord zelf te weinig airflow in zijn kast heeft met het gevolg dat de boel instabiel wordt. Passieve blokjes hebben maar weinig nut als er geen lucht langsstroomt namelijk.[/quote:83d0448a66]

  Die Northbridge zit altijd dichtbij de king-size fan van de CPU en de voeding zit daar ook in de buurt. Dus luchtstroom is dus geen echt probleem.

  Door een el-cheapo mini-fan te gebruiken heeft de fabrikant genoeg aan een veel kleiner koelblokje en dat is goedkoper. Maar een simpel, redelijk groot koelblok werkt net zo goed.
 • Dat ligt er maar net aan. Als jij juist een grote hoge heatsink + fan hebt, valt de NB juist in de windstille schaduw ervan.
 • Koelers worden juist ontworpen met als doel ook voor luchtstroom over de omgeving te zorgen. In ieder geval Intel doet dat. De fan zit wel hoog, maar de lucht beweegt via de koelribben naar beneden.
 • Op het moment dat de lucht die via de koelribben wordt geblazen richting de NB zou gaan heeft dat weinig zin, aangezien dat warme lucht is.
 • Dat geeft niet, zolang het maar iets koeler is dan de temeratuur van northbridge zelf werkt het verkoelend. :wink:
  En met een goed koelblok is dat voldoende.

  Bovendien stijgt warme lucht, terwijl ATX voedingen ook lucht naar binnen zuigen. Dus in de kast is altijd wel een beetje luchtstroom aanwezig. En voor een fatsoenlijk koelblok is dat voldoende om de chipset te koelen.
 • mijn Asus fan heb dat ook….
  keer een flinkt tik tegen aan geven…..
  werkt altijd….
 • kom op, wees eens creatief :wink: sloop de NB koeler eraf en zoek een oude Socket 5/7 koelertje met een fannetje (40mm ofzo) en plak die erop met warmte geleidend dubbelzijdig tape :)
 • blokje koper vol doet ook wel………
  en dan met warmte geleidend tape vast plakken….

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.