Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord

Vraag & Antwoord

Moederborden, processors, overklokken, casemodding en koeling

Wat is een northbridge?

gerben
9 antwoorden
 • zie titel.
 • [quote:b04502f1d8="koene"]zie titel.[/quote:b04502f1d8] Een Northbridge is de naam van een bekende moederbord chipset. Deze chipset werkt samen met de Southbridge. :)
 • [quote:bfbfe52113="Computerfreakje"][quote:bfbfe52113="koene"]zie titel.[/quote:bfbfe52113] Een Northbridge is de naam van een bekende moederbord chipset. Deze chipset werkt samen met de Southbridge. :)[/quote:bfbfe52113] dus nforce 2 is mijn northbridge? als ik dat zo begrijp :roll:
 • [quote:42e160e84e="koene"][quote:42e160e84e="Computerfreakje"][quote:42e160e84e="koene"]zie titel.[/quote:42e160e84e] Een Northbridge is de naam van een bekende moederbord chipset. Deze chipset werkt samen met de Southbridge. :)[/quote:42e160e84e] dus nforce 2 is mijn northbridge? als ik dat zo begrijp :roll:[/quote:42e160e84e] Als het goed is wel ja :D
 • de northbridge is samen met je southbridge de chipset. En een chipset is bijvoorbeeld nforce2.

  de northbridge is de die chip met dat koelblok en soms een fan. De southbridge de wat kleinere chip vaak zonder koelblok

  [edit] je hebt gelijk Wizz15
 • astublieft:

  [img:99778468af]http://www.freewebs.com
  ikkie-bee/north-south.JPG[/img:99778468af]
  Rood omcirkeld is de Northbridge
  Wit omcirkeld is de Southbridge

  Ik kan ook nog wel ff een verhaal ertegenaan gooien over welke chip nou wat doet, maar dat word een wat lange post dus dat laat ik maar ff :P

  edit: zo zie je maar dat ook de Southbridge een koeler heeft soms (al is het maar passief) :D
 • Doet u maar Wizz15, leren we wat bij.
  Johan
 • De functie van de Northbridge en de Southbridge is momenteel door de introductie van de Athlon 64 en de Efficeon sterk gewijzigd. Het hieronder staande verhaal geld dan ook niet voor de twee bovengenoemde procs, maar is wel van toepassing op alle andere recente x86 systemen zoals de Athlons en de Pentiums.

  Aan de Northbridge zit dmv de Front Side Bus (FSB) de processor vast. Alle data die van en naar de processor gaat komt dus eerst over de FSB en dan door de Northbridge. Verder zit aan de Northbridge de memory controller vast die op zijn beurt weer het geheugen aanstuurt. Dan hebben we nog de AGP interface die ook aan de Northbridge vast zit en natuurlijk de Southbridge. De Southbridge kan gezien worden als tussen station voor alle andere interfaces in een PC, zoals de USB, PCI, IDE, enzovoorts. Al deze interfaces zitten aan de Southbridge.

  Een signaal dat van de onboard netwerkkaart komt bijvoorbeeld, zal dus eerst over de PCI gaan (netwerkchips, geluidschips en RAID-chips zitten vaak niet direct aan de Southbridge maar gaan via de PCI), over de PCI komt het bij de Southbridge, daarna bij de Northbridge en dan over de FSB naar de processor.
 • Marcel was me voor :lol:

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.