Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord

Vraag & Antwoord

Moederborden, processors, overklokken, casemodding en koeling

cache 512/1024

None
5 antwoorden
 • Maakt het wat uit als je een amd 64 met 512 cache hebt of
  amd 64 met 1024 cache
 • tuurlijk maakt het uit… maar heb jij er veel aan?? :wink:

  1mb cache is wel lekker als je veel werk voor de CPU in 1 keer hebt, maar bij normaal thuisgebruik zul je die 1mb niet gauw volkrijgen denk ik…

  werking van Cache op je CPU;

  [quote:6271f7c261]A CPU's cache memory usually is made up out of a L1 and a L2 cache. The L1 cache is located within the CPU core and has a very low latency as it is used extensively for all sorts of purposes, such as data fetching, data shifting and data loops, whilst storing only small portions of data. The L2 cache is used for storing larger portions of data, usually coming from the L1 cache, and thus having a size that is a multiple of the L1 cache. [/quote:6271f7c261]

  dus je zult er echt niet veel aanhebben, in het professionele servergebeuren of in situaties waarbij er een enorme stroom instructies tegelijk verwerkt moeten worden bijvoorbeeld zal het wel anders wezen, daar hebben ze er alleen maar weer profijt bij natuurlijk….
 • [quote:df1059b872]1mb cache is wel lekker als je veel werk voor de CPU in 1 keer hebt, maar bij normaal thuisgebruik zul je die 1mb niet gauw volkrijgen denk ik… [/quote:df1059b872]
  Dit klopt niet, als het goed is zit de cache altijd vol. Het idee is om zoveel mogelijk veel gebruikte gegeven uit het geheugen erin op te slaan. Hoe minder het geheugen gebruikt wordt, des te beter het is.

  [quote:df1059b872]waarbij er een enorme stroom instructies tegelijk verwerkt moeten worden bijvoorbeeld zal het wel anders wezen,[/quote:df1059b872]
  Eigenlijk is het juist andersom, een stroom gegevens betekent dat er geen veelgebruikte gegevens zijn - ze worden alle slechts eenmaal gebruikt.

  Serversystemen vreten vaak bandbreedte alsof het niets is (Vooral voor de inter-CPU communicatie), extra cache bespaart geheugenbandbreedte en is dus goed voor de prestaties.

  Omdat A64 rechtstreeks met het geheugen communiceert is de invloed van cache iets kleiner, het prestatieverschil tussen 512kB en 1MB merk je echt niet. De 3000+ is dus een heel goede koop. :)
 • Dus, als ik aleen op mijn computer spelletjes speel zoal straks halflife 2 maakt dat niet zo veel uit of je nou 512 of 1024 cache hebt,,,

  Maar wat heb je eigenlijk aan de cache: dat is toch het snelle werkgeheugen van de cpu,,,,

  wat heb je daar aan ?
 • De bandbreedte en dus snelheid tussen de cpu en L1 cache is veel sneller dan die tussen de cpu en l2, l3 laat staan het geheugen is.
  Als de cpu dus info welke hij vaak nodig heeft in zijn L1 cache kan laten stan en hij heeft het weer nodig, krijgt de cpu die gegevens veel sneller.

  Run maar eens een keer memtest, dan zie je linksboven de verschillende snelheden staan, en daar zitten grote verschillen tussen.

  Je moet het zien als de koning op zijn troon (cpu)
  de mensen welke hij vaak nodig heeft zitten in de zelfde kamer. (L1)
  de mensen welke hij wat minder vaak nodig hebben zitten in een kamer verder (L2)
  en de rest van de mensen welke hij af en toe nodig hebben zijn verder weg (in het geheugen of op de HD zelfs)

  Dus hoe verder weg de persoon, hoe langer het duurt voordat de koning van zijn diensten gebruik kan maken.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.