Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord

Vraag & Antwoord

Moederborden, processors, overklokken, casemodding en koeling

Opteron vs Athlon 64/FX5x

None
7 antwoorden
 • Nee, nu eens [i:1b0b4e37e8]niet[/i:1b0b4e37e8] het eeuwige Intel vs AMD :P

  Iedereen weet dat op dit moment alleen AMD een 64-bits processor op de markt heeft die marketingtechnisch op de 'normale' consument gericht is. Ik wil graag een fundamentele discussie over de vraag:
  -*Kies ik als particuliere thuisgebruiker een 64 bit desktop processor (Athlon 64/FX 51 ev) of een Opteron, zijnde een serverprocessor?*-

  Daarbij spelen natuurlijk een aantal zaken mee, oa 'wat kost het' en 'wat verwacht ik van het systeem' ofwel: wat doe ik ermee. Natuurlijk komt ook het potentieel v/d processor in de beoordeling voor: wat [i:1b0b4e37e8]kan[/i:1b0b4e37e8] dat ding nou eigenlijk wel niet. Voor een fundamentele discussie is het van belang niet alleen je keus maar ook de bijbehorende redenatie te vermelden, want anders kunnen we er nog niks mee :P

  Uitgangspunt is de thuisgebruiker die naast emailen, surfen en Office-toepassingen ook aan zware applicaties als videobewerking doet. Daarnaast staat de PC 24/7 aan ivm lokaal netwerk (router+LAN-server) en worden de laatste generatie games intensief gespeeld, ook in het LAN dus naast het gebruikelijke internetverkeer.

  Mbt kosten: ik zag dat een Opteron+bijbehorend mobo nog geen 450 plEurie's moet kosten, een desktop-proc+mobo kost ongeveer evenveel. De FX 51 is echter erg duur (rond E 800,-) maar bied technisch meer dan de desktop 3000/3200/3400+ Athlon 64-ers.

  Overigens is de beschreven situatie niet de mijne, maar volledig hypothetisch. Ik hou nl niet van games en voor een thuis-server denk ik aan iets véél goedkopers: VIA EPIA bordjes…. :P

  Brand los, ben benieuwd :)

  Groet, M.V. Wesstein

  PS: op dit moment heb ik geen mening, dus overtuig me van je standpunt :lol:
 • Wat je zegt klopt niet helemaal :wink:

  Het is namelijk zo dat de Athlon 64 3400+ ongeveer dezelfde (of soms hogere) prestaties heeft dan de FX51. Persoonlijk zou ik duz op dit moment voor de Athlon 64 3400+ kiezen. (als ik op dit moment zou MOETEN kiezen)

  Dan is er ook nog een mogelijkheid tot wachten op het nieuwe 939 socket van AMD. Dat zou mijn persoonlijke keuze zijn, omdat hier straks bijna alle nieuwe amd cpu's op verschijnen, en socket 940 dan waarschijnlijk weer helemaal de kast in verdwijnt (waarschijnlijk samen met socket 754, als ik me niet vergis :roll: Correct me if e'm wrong)

  Mijn keus is duz, OF nog even wachten op het nieuwe socket, en dan weer gaan kijken tussen de nieuwe chipsets en nieuwe cpu's, OF nu de 3400+ kopen.
 • Een beetje opteron + mainboard kost eerder meer dan 500 euro trouwes ?! en dan moet je er ook nog iets van ECC Registered geheugen bij hebbben….

  En tis trouwes beetje dure bak om voor server en router te spelen he :P
  router? kan je niet gewoon een flink energie besparend routertje kopen voor die ongein ;) ….. hmz lees nu pas server stukje :P thuis-server gewoon een oud pctje … waarom *duur* via epia ding kopen als je voor hetzelfde geld een leuker 2ehands pctje hebt..

  Ik denk voor het gebied waar jij het over hebt die opteron te veel is geoptimaliseerd voor workstation/server-gebruik en niet voor *huis-tuin en keukengebruik*

  beetje algemene reviews zijn lastig te vinden trouwes:
  dichste wat ik in de buurt kwam was deze:
  http://www.amdzone.com/articleview.cfm?articleid=1339&page=1
  en deze duitse vond ik iets later, geeft ook wel leuk beeld..
  http://www.hardwareluxx.de/cgi-bin/ubb/ultimatebb.cgi?ubb=get_topic&f=3&t=000009

  als ik zo rondkijk word de opteron pas echt interresant bij Dual gebruik :P
 • Het prestatieverschil tussen A64 3400+ en FX 51 is praktisch nonexistent. Aangezien dat niet geldt voor het prijsverschil zou ik met een keuze tussen die 2 dus altijd de 3400+ kiezen. Een Opteron 2xx heb je nodig voor dual CPU systemen, maar dan heb je voor hetzelfde geld wel veel lagere kloksnelheden.

  Games hebben meer aan 1 snelle CPU, dus daarvoor is een 3400+ de beste keus. Dual Opteron heeft alleen zin voor zware multithreading software.
 • AMD's processor roadmap

  Officiële AMD prijslijst
  AMD heeft een overzicht van geschikte mobo-en per processor. Hier voor de Opteron 140. Zoek eens bij Tweakers Pricewatch oid voor actuele prijzen in plEurie's. Gevonden: Asus SK8V mobo @ E 203,- en Opteron 140 voor E 215,- Een Opteron 240 is maar 10 plEurie's duurder. Een AMD64 3400+ kost al E 425,- en meer, daar komt je mobo dus nog bij, zij het dat die wel goedkoper zijn: v.a. E 100,- Natuurlijk is Registered geheugen duurder dan non-registered RAM, maar ook bij een verhouding 1:2 (voor elke reg. MB koop je 2 un-reg. MB's) is er een duidelijk prijsverschil in het voordeel v/d Opteron. Bovenstaand opgezocht bij Tweakers Pricewatch 10-2-'04

  Groet, M.V. Wesstein
 • 240 is voor dual setup… dus leuk dat ie 10 euro duurder is maar voor de rest onbelangrijk? de performance van die opteron dingen is voor desktop en games ook niet beter dan een amd64 3000…..
  die prijslijst van amd is lief maar koop jij er 1000? :P
  opteron 140 is de traagste opteron die er is… en een amd64 3400 is qua performance beter…

  kijk deze review nou maar es na…
  http://www.hardwareluxx.de/cgi-bin/ubb/ultimatebb.cgi?ubb=get_topic&f=3&t=000009
 • Heb eea nog eens nagezocht en je hebt gelijk…. :oops: Na ja, AMD zet beide types natuurlijk niet voor niets separaat in de markt :P Dat beantwoord dan ook eigenlijk de oorspronkelijke vraag/uitdaging: voor de thuisgebruiker is de Opteron niet interessant door het ontbreken van desktop-gerichte toepassingen. Jammer, maar beter nu er op deze manier achterkomen dan het tzt op de 'harde' manier (aanschaf etc)…. Nogmaals: néé, dit had ik zelf niet gedaan. Mijn eiden idee mbt een thuis servertje is al gemeld…

  Groet, M.V. Wesstein

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.