Vraag & Antwoord

Moederborden, processors, overklokken, casemodding en koeling

Onregelmatig klinkend bromgeluid uit pc

17 antwoorden
 • De laatste tijd is het geluid van het koeling van de pc onregelmatig qua bromgeluid. Dan is ie weer stiller, dan brom ie weer harder (ook als je alleen het bureaublad hebt opstaan),etc. Nu maak ik regelmatig de pc open (uiteraard nadat de stekker eruit is en de knop op uit) maar kan zeer weinig stof vinden (laatste keer dat ie open ging was afgelopen weekeinde). Vandaag ging de pc dus ineens uit, terwijl het lampje van aan bleef branden (dat was duidelijk de beveiliging van het moederbord als ie te warm wordt). Mijn vraag is hoe je verder de ventilator kan schoonmaken? Er zit een vent. op het moederbord met 4 schroefjes vast. Kan je deze losmaken, zodat je eronder kan schoonmaken? Ik durf het nooit, aangezien ik bang ben dat je hem niet meer goed erop krijgt. :wink: En zijn er nog andere plekken wat veel stof hapt? Ik zie wel een gedeelte bovenin ingebouwd in een ijzeren kast (zal wel de voeding zijn), maar daar kan je niet bij en zie geen plukken stof uitsteken.
 • welke cpu cooler heb je? meestal moet je even het fannetje van de heatsink afschroeven en kan je alles zo schoonmaken, ik zou wel je cooler van je processor afhalen. Hoe je de cooler er af haalt?(bij AMD processoren) moet je meestal een lipje naast de socket die vast zit aan het koelblok 'losdrukken' en dan haal je hem er zo af. eropzetten gaat precies andersom, wel moet je er even opletten dat de thermische pasta die op je processor niet naast de core( zwart valkje in het midden van je processor) komt, want dan kan je processor beschadigen.
 • Die kun je er rustig af halen. Overigens kan de ventilator ook wel eens aan het einde van zijn latijn zijn, wat dat bromgeluid veroorzaakt. Ze worden ook vaak gemaakt van matige kwaliteit. Vervangen is dan de makkelijkste oplossing. Stof is niet altijd de oorzaak, al kan het vaak wel wat schelen in temperatuur als je de koelvinnen schoonmaakt.
 • [quote:e05662f52e="martwout"]De laatste tijd is het geluid van het koeling van de pc onregelmatig qua bromgeluid. Dan is ie weer stiller, dan brom ie weer harder (ook als je alleen het bureaublad hebt opstaan),etc. Nu maak ik regelmatig de pc open (uiteraard nadat de stekker eruit is en de knop op uit) maar kan zeer weinig stof vinden (laatste keer dat ie open ging was afgelopen weekeinde).[/quote:e05662f52e]Brom is iha geen teken dat er stof in zit, helaas. Het betekent vaak dat een ventilator aan het overlijden is of vraagt om enige smering. Nu is de vraag welke ventilator problemen gaf? Het kan die van de CPU koeling zijn, maar ook die van de voeding. Heb je eventueel een andere voeding beschikbaar?
 • Ik heb even aan de achterkant geluisterd, maar komt duidelijk van de kant van de processor.
 • Kijk hoe je de ventilator eraf kan halen. Meestal een kwestie van 4 schroefjes. Het koelblok zou ik er alleen afhalen als dat zinvol is. In dit geval lijkt me dat niet direct zinvol.
 • Ik heb inmiddels de computerwinkel gemaild met een opname via de digitale camera van het geluid. Voor de mensen die hier willen luisteren: [url]http://www.vitesse.org/gel/geluid1.avi[/url] Opstarten [url]http://www.vitesse.org/gel/geluid2.avi[/url] Na 4 min draaitijd. Deze bestanden gaan ivm de grootte morgenavond (dinsdag) van de server.
 • Ik hoor het al. Houd eens je had stevig tegen de kast aan, waarschijnlijk is het resonantie.
 • [quote:1cd69d142f="Interficior"]waarschijnlijk is het resonantie.[/quote:1cd69d142f] Ik kende deze term niet, maar volgens het woordenboek is het meetrillen van geluid/kaatsing van geluid. Bedoel je dan dat waarop ie staat het geluid versterkt?
 • Dat brommend geluid komt nog steeds van de ventilator en wordt zeker niet veroorzaakt door resonantie. Verder is een sterke brom in het begin juist een aanwijzing dat er iets mis is met de ventilator. Wat ik je adviseer is om de ventilator eens te bekijken terwijl de computer aan staat. Als deze onregelmatig draait, dan is dat vaak goed te zien. Tja, als er teveel stof bij ligt, dan zie je dat eigenlijk ook direct. Overigens, volgende keer WAV of MP3 plaatsen ipv AVI. Dit was toch wel erg groot.
 • [quote:0e9c8a8ce2="Hans.Vosman"]Overigens, volgende keer WAV of MP3 plaatsen ipv AVI. Dit was toch wel erg groot.[/quote:0e9c8a8ce2] Daar heb ik dus geen software voor. Als iemand daarvoor een tip heeft is een PM welkom.
 • naja, ik bedoelde dus een fan die onregelmatig draait, dus niet gelijk, uit balans ofzo, de trillingen aan je kast doorgeeft waardoor die begint te resoneren. Dus als je dan je hand ertegen houdt is het weg.
 • [quote:9853d17161="Interficior"]naja, ik bedoelde dus een fan die onregelmatig draait, dus niet gelijk, uit balans ofzo, de trillingen aan je kast doorgeeft waardoor die begint te resoneren. Dus als je dan je hand ertegen houdt is het weg.[/quote:9853d17161] Dat klopt op zich wel. Het is wel zo dat als je dezelfde ventilator gewoon in de hand zou houden en laat draaien, dat die toch echt wel wat extra geluid maakt en onregelmatig zal lopen.
 • [quote:d6c071e19f="martwout"][quote:d6c071e19f="Hans.Vosman"]Overigens, volgende keer WAV of MP3 plaatsen ipv AVI. Dit was toch wel erg groot.[/quote:d6c071e19f] Daar heb ik dus geen software voor. Als iemand daarvoor een tip heeft is een PM welkom.[/quote:d6c071e19f]Zelf gebruik ik een eenvoudig videobewerkingspakket (MGI Videowave) om de audio in een apart bestand te zetten. Dat scheelt in jouw geval al meer dan een factor 10. Omzetten naar MP3 kan vaak met audiobewerkings software, of WAV-MP3 software.
 • Met MPlayer kun je avi naar mpeg dumpen en met mpg123 kun je mpeg naar wav dumpen. Vervolgens kun je met oggenc er een mooi ogg'tje van maken :) Wat is het leven toch makkelijk.
 • [quote:dde9c2f93d]Wat ik je adviseer is om de ventilator eens te bekijken terwijl de computer aan staat. Als deze onregelmatig draait, dan is dat vaak goed te zien.[/quote:dde9c2f93d] Gedaan. Je ziet hem dan weer langzamer draaien en dan weer sneller. Is dus niet op 1 snelheid.
 • [quote:aa3dc4e710="martwout"]Gedaan. Je ziet hem dan weer langzamer draaien en dan weer sneller. Is dus niet op 1 snelheid.[/quote:aa3dc4e710] Het beste is om de ventilator te vervangen. Voorzichtig smeren met siliconen olie werkt soms ook, je moet dan wel het stickertje eraf halen om bij het asje te kunnen komen. Dat smeren geeft alleen maar wat uitstel. Niks doen is een risico, omdat er nu niet goed gekoeld wordt.

Beantwoord deze vraag

Weet jij het antwoord op deze vraag? Registreer of meld je aan met je account

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.