Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord

Vraag & Antwoord

Moederborden, processors, overklokken, casemodding en koeling

floppy drive fail (40)

Hans.Vosman
21 antwoorden
 • Ik ben wat oudere hardware aan het testen. Tot voor kort deed het spul het ook allemaal.

  Het gaat om een oude PC van mij vader, die ik mag hebben. Heb hem helemaal uit elkaar geschroefd. En alles op een houten plank gelegd en aangesloten. Uiteraard heb ik de backbone er ook uitgeschroefd. En dus het moederbord met backbone en alle hardware aangesloten op een houten plank neergelegd. Ik heb dit zooitje ff een tijdje op me bureau laten liggen, zonder dat ik het met 1 vinger aan heb geraakt.

  Gister heb ik eens de boel aan de netspanning gehangen. En ik kreeg de melding: floppy drive fail (40). In mij geval is dus het moederbord niet goed meer, waarschijnlijk de FDD connector. Dit vind ik wel jammer, want ik wil tevens gebruik maken van de floppy drive.

  Nu vraag ik me af, of je zoiets zelf kan maken. Ik weet niet of het hier gaat om zichtbare of onzichtbare schade. Wat ik weet is dat de pinnetjes van de FDD connector niet verbogen of afgebroken zijn. Kan er verder iets zijn wat zichtbaar beschadigd is? Zoja zou ik zoiets zelf kunnen repareren? Zou het ook onzichtbare schade kunnen zijn? Misschien door statische electriciteit? Moet ik het moederbord de container in of niet? Wie kan mij helpen?

  groetjes,
  Roy
 • kun je de FDD kabel niet aan een andere connector doen, of de kabel verwisselen? hij kan een kabelbreuk hebben aan de binnenkant zodat hij soms wel en soms niet contact maakt
 • Dit heb ik ook wel eens gehad. Gewoon even de aansluitingen checken en ook even kijken of de rode ader van de fdd kabel aan de goede kant zit.
 • O, ja, controleer ook even of er geen kromme pinnetjes bij de aansluiting zitten, die kunnen buiten de stekker vallen.
 • Ik heb dit allemaal al gecheckd. Maar helaas…..
  Pinnetjes zijn niet verbogen of afgebroken.
  Heb 2 verschillende kabels geprobeerd.
  En ik heb de rode ader aan de kant van pin 1 aangesloten. Dat werkte niet. Heb daardoor ook allerlei andere onmogelijke manieren van aansluiten geprobeerd. Dit werkte niet. Het lampje van de floppy drive heeft ook nog niet gebrand.
 • ga naar een heel stil bos graaf een kuil leg de floppy drive er in .
  dan zand er over.
  loop dan naar de eerste de beste pcboer en koop een nieuwe floppy drive voor +- €14.00
 • Zou je misschien denken. Maar de floppy drive is goed. Werkt namelijk wel in een andere computer.
 • [quote:9188eb2bde="roy_startpag"]Zou je misschien denken. Maar de floppy drive is goed. Werkt namelijk wel in een andere computer.[/quote:9188eb2bde] dan het moederboard in die kuil :lol: :lol: .
  als het goed is zijn er verschillende type's floppy data kabels.
  ik dacht een met een dichte pin en een zonder aan de gedraaide kant.
  of staat de floppy wel in het bios :wink:
  http://www.computerhope.com/issues/ch000426.htm
 • Klopt, er zijn idd kabels met een connector waarvan een gaatje dicht is, aan de kant die op het mobo moet. De kabel die ik altijd gebruikte toen het zooitje nog in de kast zat, is er eentje zonder gesloten gaatjes. De FDD connector op het moederbord heeft ook alle pinnetjes. Dus dat geeft al aan dat ik een kabel nodig heb zonder dichte gaatjes.

  De floppy drive staat in de bios. En load optimal settings en ook load best settings heb ik ook al geprobeerd. Dit had geen zin. Werkt nog steeds niet.

  Ik probeer nog wel ff een paar andere FDD kabels. Mocht dat niet helpen, dan is me vermoede juist.
 • TJa, als de platte kabel en de voedingskabel goed zitten, dan weet ik het zo ook niet. Het ledje van de FD zou altijd even of continu moeten oplichten. Heb je in de Bios de FD al geactiveerd? Is de hardware actief? ALs deze hardware onboard zit, dan kan die hardware iha uitgeschakeld worden. Oh ja, kijk uit met kabels omgekeerd aansluiten.
 • [quote:079b0ec40b="Hans.Vosman"]TJa, als de platte kabel en de voedingskabel goed zitten, dan weet ik het zo ook niet. Het ledje van de FD zou altijd even of continu moeten oplichten. Heb je in de Bios de FD al geactiveerd? Is de hardware actief? ALs deze hardware onboard zit, dan kan die hardware iha uitgeschakeld worden. Oh ja, kijk uit met kabels omgekeerd aansluiten.[/quote:079b0ec40b]

  Heb dat allemaal al geprobeerd. Heb inmiddels ff meerdere FDD kabels geprobeerd. Maar nog steeds niks. Het is idd dus de FDD connector op het moederbord. Zou ik zoiets zelf kunnen maken?
 • [quote:13416544b2="roy_startpag"][quote:13416544b2="Hans.Vosman"]TJa, als de platte kabel en de voedingskabel goed zitten, dan weet ik het zo ook niet. Het ledje van de FD zou altijd even of continu moeten oplichten. Heb je in de Bios de FD al geactiveerd? Is de hardware actief? ALs deze hardware onboard zit, dan kan die hardware iha uitgeschakeld worden. Oh ja, kijk uit met kabels omgekeerd aansluiten.[/quote:13416544b2]

  Heb dat allemaal al geprobeerd. Heb inmiddels ff meerdere FDD kabels geprobeerd. Maar nog steeds niks. Het is idd dus de FDD connector op het moederbord. Zou ik zoiets zelf kunnen maken?[/quote:13416544b2]dat wordt toch een kuil in het bos.
  RIP mobo :lol: :lol:
 • Ik weet niet hoe modern (oud) het moederbord is? BIj mij is oud dus toch wel 12 jaar … 386 en eerder :D … Ik neem aan dat het iets is van 1995 of later? Toevallig geschikt voor Pentium 1 of 486DX4? In principe kan er vaak wel een extern kaartje in. Ik heb nog wel een paar ISA kaartjes met kabels liggen.
 • Pentium 2 moederbordje uit 1997 is het. De processor die erop zit is een P-II 233 MHz. Gelukkig met zowel PCI als ISA sloten.

  Ik weet dat er insteekkaarten bestaan met extra IDE aansluitingen, maar zijn die er dan ook in de smaak FDD?
 • Kan iemand mij uitleggen hoe ik een FDD connector kan doormeten, en waaraan ik dan kan zien of die defect is of niet? Ik heb een multimeter. Dus moet wel mogelijk zijn denk ik.

  groetjes,
  Roy
 • Je hebt bij mijn weten ook parallelle externe floppy drives. Beetje zonde om direct het hele moederbord te begraven ;-)
 • Zit vermoedelijk ook USB op. Daarvooor heb je ook FD setjes. Met een IDE/FDD kaartje gaat het lukken. Als je Windows XP wil gebruiken dan moet je een PnP kaartje nemen. Qua kosten is denk ik de USB oplossing het prettigst geprijsd. Alleen de oude ISA kaartjes, die zullen weinig tot niks kosten.
 • Ik heb nog ff wat uitgeprobeerd. Uiteindelijk toch aan de praat gekregen. Ik heb ff het batterij'tje van het moederbord geplukt. En daarna weer teruggeplaatst. Toen deed tie het weer. Teminste voor een paar dagen. Maar toen begon het weer. Heb ff batterij'tje opgemeten. De meting was 1.5V. Niet goed dus. Een defect batterij'tje kan dus leiden tot een onstabiel moederbord blijkt wel. En die batterij'tjes zijn volgens mij niet oplaadbaar. Dus ga ik maar een nieuwe kopen. Moet ik hierbij nog ergens rekening mee houden? Of hoef ik alleen maar naar het voltage te kijken?

  groetjes,
  Roy
 • neem je batterijtje mee als voorbeeld,mss een goed idee
  elie ;)
 • Batterij meenemen dan krijg je altijd het juiste type en ook verstandig voor reclame als die toch toevallig niet past. Bijna altijd is het een CR2032, dat nummer staat er aan de bovenkant vaak groot op. Wat betreft de floppy drive problemen, een Clear CMOS doet vaak wonderen zoals je hebt gemerkt. Een lege batterij (of batterij voldoende lang verwijderen) heeft hetzelfde effect. De juiste spanning is overigens 3V. Ga er maar vanuit dat als de batterij onder de 3V zit, gewoon al "leeg" is. Zelf ooit een computer gehad die bij 2,5V al moeilijk deed.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.