Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord

Vraag & Antwoord

Moederborden, processors, overklokken, casemodding en koeling

Frequencies

Jeffry
9 antwoorden
 • Dag mensen,

  Kan iemand mij uitleggen wat de externe CPU Frequency is.. Is dat hetzelfde als de FSB. Ik vroeg mij dat af omdat ik me wat wilde verdiepen in overklokken enzo, maar vroeg me af of je deze freq ook omhoog kunt schroeven zonder gevaren. Of moet je bij overklokken in principe alleen de mulitplier gebruiken. Dan nog een laatste vraag over frequencies. Ik heb 333Mhz geheugen 2700 DDR, maar mijn CPU/Memory ratio staat op Auto.. komt dat dan goed of mag ie eigenlijk wel hoger? Want de externe CPU freq staat nu op 133Mhz. Goed, beetje warrige vragen allemaal, maar ik snap het gewoon allemaal nog niet zo. Dus maak er maar mooie lange verhalen van ;).

  Ik heb overigens een Athlon XP 2000+ op een Asus a7v333 met 768 2700DDR geheugen.

  Oh en nog een vraag bedenk ik me. Volgens de specs van Asus zou ik op dit moederbord een Athlon 3000 kunnen plaatsen, maar er zijn verhalen dat dat niet zou kunnen. Iemand ervaringen/ideeën.

  Nu houd ik op :oops:
 • Voor je 3000+ moet je asus kijken waar je mobo aan moet voldoen.
  Warschijnlijk een bepallde BIOS versie en de revision nummer van je mobo. Dit soort dingen moet je altijd zelf uitzoeken bij de maker van je mobo.
  Want iemand hier kan dezelfde mobo hebben (uitgezonderd de revisie) n dan kan het weer niet. dit ter voorkoming van teleurstelling
 • Er zit een sticker op met versie 2.0 en ik heb net bios geflashed naar versie 17, dus dat zou moeten werken denk ik. Het had iets te maken met de FSB waarom dat niet zou werken. Die zou eigenlijk maar op 266 kunnen ipv van 333? Maar goed.. daar heb ik dus geen kaas van gegeten…
 • De FSB van je processor is 133 MHz. Door DDR noemen ze die ook wel 266 MHz.
  Je geheugen kan 333 MHz DDR aan (dus 166 MHz normaal) en loopt dus lager dan het eigenlijk aan kan. Door je FSB te overklokken en dus op 166 MHz (333 MHz DDR) te zetten, overklok je je processor en loopt je geheugen op de snelheid die het maximaal aan kan.
  Ik dacht dat een 3000+ een 200 MHz (400 MHz DDR) FSB had, dus dan zal die niet in jouw moederbord passen, omdat jouw moederbord een maximale FSB van 166 MHz (333 MHz DDR) aankan. Alles wat daarboven komt is overklokken en dan ga je dus ook je PCI/AGP overklokken en kunnen video/netwerk/geluidskaarten instabiel worden en problemen gaan geven.
  Ik hoop dat dit het één en ander verduidelijkt? :)
 • [quote:072efe084e="Muse"]De FSB van je processor is 133 MHz. Door DDR noemen ze die ook wel 266 MHz.
  Je geheugen kan 333 MHz DDR aan (dus 166 MHz normaal) en loopt dus lager dan het eigenlijk aan kan. Door je FSB te overklokken en dus op 166 MHz (333 MHz DDR) te zetten, overklok je je processor en loopt je geheugen op de snelheid die het maximaal aan kan.
  Ik dacht dat een 3000+ een 200 MHz (400 MHz DDR) FSB had, dus dan zal die niet in jouw moederbord passen, omdat jouw moederbord een maximale FSB van 166 MHz (333 MHz DDR) aankan. Alles wat daarboven komt is overklokken en dan ga je dus ook je PCI/AGP overklokken en kunnen video/netwerk/geluidskaarten instabiel worden en problemen gaan geven.
  Ik hoop dat dit het één en ander verduidelijkt? :)[/quote:072efe084e]
  Ha-tsjoe
  Maar er zijn dacht ik ook 3000+ met 400FSB hoor. EN trouwes, zijn geheugen zit dan niet tegen het maximum natuurlijk, dat heet overklokken. :wink:
 • Ja, maar met die knipoog geef je al aan dat je snapt wat ik bedoel. Het maximum wat de fabrikant risicoloos acht ;) Natuurlijk weet ik dat het echte maximum nog iets verder ligt (of veel verder in sommige gevallen).
  Aan topicstarter: en 3000+ zal dus wel passen, maar dan moet het er wel één zijn met een 333 MHz FSB. :)
 • [quote:086c3aa42c="Muse"]Ja, maar met die knipoog geef je al aan dat je snapt wat ik bedoel. Het maximum wat de fabrikant risicoloos acht ;) Natuurlijk weet ik dat het echte maximum nog iets verder ligt (of veel verder in sommige gevallen).
  Aan topicstarter: en 3000+ zal dus wel passen, maar dan moet het er wel één zijn met een 333 MHz FSB. :)[/quote:086c3aa42c]
  En zijn processor en mobo moeten wel 13 als mp ondersteunen.
 • True, maar ik neem aan dat dat wel moet lukken? In ieder geval met een BIOS update. Zo oud is het moederbord nou ook weer niet. Het is een KT333 en die waren best aardig over te klokken en zijn ook zeer veel verkocht. Die mp is denk ik geen probleem.
 • Ok en een mp is? En is die externe CPU freq nu hetzelfde als FSB freq? In ieder geval verduidelijkt je verhaal het allemaal wel ff flink voor mij. Thnx

  p.s. Oh en hoe zou ik nu bijv. kunnen overklokken als ik dat zou willen en waar moet ik, behalve de Temperatuur nu op letten?

  p.s.II En dit is wat ik bedoelde:
  [quote:be2593b808]Sander1977: Tja ik heb ook het probleem gehad vorige week. Ik heb toen een upgrade naar 2600+ gemaakt en vanaf dat moment vastlopers… De conclusie is heel eenvoudig: Dit bord heeft eigenlijk maar een fsb van 266 Mhz, echter doordat er een andere verhouding kan worden ingesteld kan het geheugen op 333 Mhz lopen (4:5). Op het moment dat er een athlon wordt gedraaid met fsb van 333 (2x166 Mhz) ben je eigenlijk de fsb aan het overklokken want deze is bedoeld voor 2x 133 Mhz. Ook al zet je de verhouding van het geheugen op 1:1 wat resulteerd in 333 Mhz het gedeelte wat gemaat is voor 266 loopt dan wel op 333 dit is gewoon overklokken wat resulteerd in vastlopers. Erg jammer en slordig van Asus maar op het moment dat dit bord werd gemaakt was het meer een overgangs fase voor trage processors en snel geheugen. Het dit bord 1 ½ jaar gedraaid met veel plezier, alleen koop nu maar de A7n8x-x (18-11-2003)
  [/quote:be2593b808]

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.