Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord

Vraag & Antwoord

Moederborden, processors, overklokken, casemodding en koeling

Harde schijf uitschakelen in BIOS

egslim
13 antwoorden
 • Ik wil het volgende doen:

  1eHD SuSE Linux
  2eHD Windows XP

  ik wil echt niet het standaard probleem met de boot files en dat windows ontzettend gaat leiden onder het geweldige Linux. Is het een mogelijkheid om als ik Windows wil gebruiken ik dan de linux-schijf uitzet in de BIOS en als ik de Linux-schijf ga gebruiken, de windows-schijf uitzet? Beide schijven zijn master, wel zitten op beide slaves DVD/CD-r. Levert dit aan en uitzetten ook geen schade op?
 • Welke problemen bedoel je? Zet windows op de eerste schijf (anders werkt het mogelijk niet), verwijder alle partities van de tweede schijf. Start je computer op met de installatie-cd van Suse en een kind kan de was doen.

  En in het onwaarschijnlijke geval dat iets niet helemaal lukt:

  http://forum.computertotaal.nl/phpBB2/viewforum.php?f=8
 • Dat windows zo traag wordt dat zelfs kladblok 7 minuten nodig heeft om op te starten en dat soort dingen… Dat komt doordat Linux door windows gezien word, werd mij verteld. Heb jij, of heeft iemand, misschien ervaring hiermee?
 • Nog nooit gehoord van dat probleem. Ik draai windows 98 en linux naast elkaar en dat gaat uitstekend.

  Windows is zelfs niet in staat om Linux te zien, alleen zal het bij het partitoneren misschien constateren dat er paritities met een onbekende indeling zijn.
 • [quote:32af459ea5="maartenkossen"]Dat windows zo traag wordt dat zelfs kladblok 7 minuten nodig heeft om op te starten en dat soort dingen… [/quote:32af459ea5] Dat lijkt me een echt Windows probleem. Het standaard Linux schijfformaat kent Windows niet dus is er ook geen interactie. In theorie kan je de harde schijf in de Bios wel uitzetten, echter WIndows 2000 en XP zal de harde schijf alsnog herkennen, dus daar schiet je niks mee op. Ik heb goede ervaringen met het combineren van Linux en WIndows (zelfs op dezelfde harde schijf, wel op een eigen partitie). Als je de boel echt wil scheiden dan kan je beter een Linux boot diskette gebruiken. Dan blijft de Windows schijf helemaal Linux vrij.
 • [quote:b2c742ce9d="maartenkossen"]Dat windows zo traag wordt dat zelfs kladblok 7 minuten nodig heeft om op te starten en dat soort dingen… Dat komt doordat Linux door windows gezien word, werd mij verteld. Heb jij, of heeft iemand, misschien ervaring hiermee?[/quote:b2c742ce9d]
  Wat een onzin zeg. Windows is te beperkt om überhaupt op te kunnen merken dat er ook een GNU/Linux systeem op de computer aanwezig is. GNU/Linux heeft geen enkel effect op de werking van Windows. Stamp gewoon die SuSE cd erin, vertel dat je de 2e schijf voor GNU/Linux wilt gebruiken en alles wordt verder voor je geregeld. Je krijgt een bootmenu waarin je kan kiezen welk OS je wilt starten. De OS'en beïnvloeden elkaar op geen enkele manier.
  Dat een bedrijf brakke software maakt nog tot daar aan toe, maar de schuld op fatsoenlijke software afschuiven gaat me toch echt te ver :-P
 • [quote:ffa4614e73]Wat een onzin zeg. Windows is te beperkt om überhaupt op te kunnen merken dat er ook een GNU/Linux systeem op de computer aanwezig is. GNU/Linux heeft geen enkel effect op de werking van Windows. Stamp gewoon die SuSE cd erin, vertel dat je de 2e schijf voor GNU/Linux wilt gebruiken en alles wordt verder voor je geregeld. Je krijgt een bootmenu waarin je kan kiezen welk OS je wilt starten. De OS'en beïnvloeden elkaar op geen enkele manier.
  Dat een bedrijf brakke software maakt nog tot daar aan toe, maar de schuld op fatsoenlijke software afschuiven gaat me toch echt te ver [/quote:ffa4614e73]

  Dit gaat me toch echt te ver, je hebt blijkbaar géén verstand van computers, en je plaats ook een loze post, ik heb het meerdere malen uitgeprobeerd, het werkt echter heeel erg langzaam, echt een fout in Windows, of, nou ja, fout, het zou ook nog opzet kunnen zijn, maar dat zoekt de EU uit. Zet jij maar is Windows en SuSE op 1 schijf met een bootloader erop en kijk maar hoe traag het is….
 • [quote:895eaea40e] Dat lijkt me een echt Windows probleem. Het standaard Linux schijfformaat kent Windows niet dus is er ook geen interactie. In theorie kan je de harde schijf in de Bios wel uitzetten, echter WIndows 2000 en XP zal de harde schijf alsnog herkennen, dus daar schiet je niks mee op. Ik heb goede ervaringen met het combineren van Linux en WIndows (zelfs op dezelfde harde schijf, wel op een eigen partitie). Als je de boel echt wil scheiden dan kan je beter een Linux boot diskette gebruiken. Dan blijft de Windows schijf helemaal Linux vrij.[/quote:895eaea40e]

  Ik heb dan blijkbaar een goede XP versie, of slecht, want hij merkt dat linux er op zit, hij merkt dat die partitie er zit, hij geeft hem niet weer, maar hij weet wel dat hij er zit en daar doet hij erg moeilijk over…
 • [quote:c9fee314f6="maartenkossen"][quote:c9fee314f6]Wat een onzin zeg. Windows is te beperkt om überhaupt op te kunnen merken dat er ook een GNU/Linux systeem op de computer aanwezig is. GNU/Linux heeft geen enkel effect op de werking van Windows. Stamp gewoon die SuSE cd erin, vertel dat je de 2e schijf voor GNU/Linux wilt gebruiken en alles wordt verder voor je geregeld. Je krijgt een bootmenu waarin je kan kiezen welk OS je wilt starten. De OS'en beïnvloeden elkaar op geen enkele manier.
  Dat een bedrijf brakke software maakt nog tot daar aan toe, maar de schuld op fatsoenlijke software afschuiven gaat me toch echt te ver [/quote:c9fee314f6]

  Dit gaat me toch echt te ver, je hebt blijkbaar géén verstand van computers, en je plaats ook een loze post, ik heb het meerdere malen uitgeprobeerd, het werkt echter heeel erg langzaam, echt een fout in Windows, of, nou ja, fout, het zou ook nog opzet kunnen zijn, maar dat zoekt de EU uit. Zet jij maar is Windows en SuSE op 1 schijf met een bootloader erop en kijk maar hoe traag het is….[/quote:c9fee314f6]
  Dat zeg je net tegen de verkeerde, sorry hoor maar als er iemand verstand heeft van computers en Linux dan is dat Marcel wel.
  Als het bij jou niet werkt dan lig dat toch echt aan jou.
  Kijk trouwens eerst is zijn post door van Marcel, voordat je zulke uitspraken doet.
 • Zullen we dat soort kinderachtige posts maar achterwegen laten, het zal hier niet fout gegaan zijn met de instalatie, want ik ken meerdere mensen waaronder iemand die aan Windows XP heeft meegewerkt en onlangs weer gevraagd is het vergiet te dichten, deze heeft zelfs óók deze problemen, dus sorry marcel ;-).
 • [quote:298a23b1a2="maartenkossen"]Ik heb dan blijkbaar een goede XP versie, of slecht, want hij merkt dat linux er op zit, hij merkt dat die partitie er zit, hij geeft hem niet weer, maar hij weet wel dat hij er zit en daar doet hij erg moeilijk over…[/quote:298a23b1a2]TJa, wat je goed noemt. Ik gebruik zelf overigens geen Suse en ook geen combinatie Linux met Windows XP. Met Windows XP heb ik tot nog toe alleen Knoppix gebruikt. Zelf alleen ervaring met Debian Linux en Red Hat in combinatie met Windows 98. Je gebruikt wel het juiste Linux schijfformaat? Gebruik je voor Windows NTFS of FAT32?
  De interactie die je noemt, vind ik vreemd, daarvoor moet je volgens mij echt bij Microsoft zijn. Alleen als Suse iets aan de Windows schijf zou veranderen, dan ligt het wat anders. En de bootloader heeft in principe geen interactie met Windows applicaties. Kun je de harde schijf binnen Windows niet uitschakelen?
 • [quote:22efcee68b="maartenkossen"]
  Dit gaat me toch echt te ver, je hebt blijkbaar géén verstand van computers,
  [/quote:22efcee68b]
  Jij bent zeker de leukste thuis :-P

  [quote:22efcee68b]
  en je plaats ook een loze post, ik heb het meerdere malen uitgeprobeerd, het werkt echter heeel erg langzaam, echt een fout in Windows, of, nou ja, fout, het zou ook nog opzet kunnen zijn, maar dat zoekt de EU uit.
  [/quote:22efcee68b]
  De EU zoekt dat helemaal niet uit. De EU heeft Microsoft een boete opgelegd, omdat ze moedwillig een monopolie in stand proberen te houden door hun eigen software (punt van discussie was Windows Media Player) met Microsoft Windows mee te leveren en door stukken belangrijke broncode, die programmeurs moeten kunnen inzien om hun software goed te kunnen laten communiceren met Microsoft Windows, niet vrij te geven. Er is absoluut geen sprake van een dergelijke situatie zoals jij deze schetst.

  [quote:22efcee68b]
  Zet jij maar is Windows en SuSE op 1 schijf met een bootloader erop en kijk maar hoe traag het is….
  [/quote:22efcee68b]
  Windows en SuSE op één schijf met één bootloader, hoezo komt me dat toch bekend voor? Ow ja dat heb ik zelf een aantal maanden gebruikt. :roll:
  Kom maar eens naar het OS Linux subforum, daar draait een handvol mensen Windows in combinatie met SuSE en allemaal zullen ze mijn opmerking bevestigen: SuSE beïnvloed de werking van Windows nog geen bit.

  [quote:22efcee68b]
  Zullen we dat soort kinderachtige posts maar achterwegen laten, het zal hier niet fout gegaan zijn met de instalatie, want ik ken meerdere mensen waaronder iemand die aan Windows XP heeft meegewerkt en onlangs weer gevraagd is het vergiet te dichten, deze heeft zelfs óók deze problemen, dus sorry marcel .[/quote:22efcee68b]
  Als ik je één advies mag geven: weet eens waar je over praat. Ik houd er niet van om kinderachtig te doen, maar je hebt werkelijk de ballen verstand van computers. Het is heel leuk dat je meerdere mensen kent, als deze mensen je gelijk geven, weten ze net zo weinig van computers al jij. Dat 'iemand die aan Windows XP' heeft meegewerkt ook deze problemen heeft is helemaal een mooi verhaal. OS developpers van Microsoft draaien over het algemeen namelijk geen SuSE op hun PC :roll:

  [quote:22efcee68b]
  Je gebruikt wel het juiste Linux schijfformaat? Gebruik je voor Windows NTFS of FAT32?
  [/quote:22efcee68b]
  Er is geen juist GNU/Linux filesystem. Je hebt de keuze uit een groot aantal verschillende filesystems. Voor SuSE is dat standaard ReiserFS, maar dat doet helemaal niet ter zaken. Ook het Windows filesystem doet niet ter zake.

  [quote:22efcee68b]De interactie die je noemt, vind ik vreemd, daarvoor moet je volgens mij echt bij Microsoft zijn. Alleen als Suse iets aan de Windows schijf zou veranderen, dan ligt het wat anders. En de bootloader heeft in principe geen interactie met Windows applicaties. Kun je de harde schijf binnen Windows niet uitschakelen?[/quote:22efcee68b]
  SuSE resized hooguit de Windows partitie als er geen vrije ruimte op de HDD is. Dit wordt tijden de installatie ook gevraagd. Het mooie van open source is dat de broncode beschikbaar is. Kijk in de broncode van SuSE en je ziet dat er niets aan Windows veranderd wordt.
  Natuurlijk heeft de bootloader geen interactie. Het hele verhaal wat maartenkossen hier vertelt is van top tot teen kant en klare onzin. Het trieste is dat hij het geloof ik zelf nog gelooft ook.

  BTW dit wordt een discussie voor OS Linux, dus mocht egslim of Red Dragon even langsfietsen kunnen ze het topic wellicht even verplaatsen.
 • [quote:b10c2dcf8b]OS developpers van Microsoft draaien over het algemeen namelijk geen SuSE op hun PC[/quote:b10c2dcf8b]

  Deze man weet wel beter, die beseft dat Windows slecht is.

  [quote:b10c2dcf8b]Windows en SuSE op één schijf met één bootloader, hoezo komt me dat toch bekend voor? Ow ja dat heb ik zelf een aantal maanden gebruikt.
  Kom maar eens naar het OS Linux subforum, daar draait een handvol mensen Windows in combinatie met SuSE en allemaal zullen ze mijn opmerking bevestigen: SuSE beïnvloed de werking van Windows nog geen bit.[/quote:b10c2dcf8b]

  Beïnvloed het wél, anders hoef ik er geen post over te beginnen, echt, geloof me, het is bij meerdere mensen zo en die mensen hebben veeeeeel meer verstand van PCs dan jij en ik.

  [quote:b10c2dcf8b]Als ik je één advies mag geven: weet eens waar je over praat.[/quote:b10c2dcf8b]

  Als ik niet weet waar ik over praat begin ik niet zo'n post als deze, dan zou ik niet een aan Linux beginnen.

  [quote:b10c2dcf8b]Je gebruikt wel het juiste Linux schijfformaat? Gebruik je voor Windows NTFS of FAT32?[/quote:b10c2dcf8b]

  Niet mijn tekst :P

  [quote:b10c2dcf8b]En de bootloader heeft in principe geen interactie met Windows applicaties.[/quote:b10c2dcf8b]

  De bootfile van Windows zorgt juist voor de problemen, vandaar het op twee losse schijven zetten, omdat door de boot-file het juist mis gaat ;-)

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.