Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord

Vraag & Antwoord

Moederborden, processors, overklokken, casemodding en koeling

Meer dan AMD en Intel ?

Anoniem
None
23 antwoorden
 • Is er eigenlijk meer dan AMD en Intel, of dit de enige CPUfabrikanten… ? (wel een PC, geen apple ofzo)
 • Via heeft toch ook een poos meegedaan in het produceren van processoren? Niet dat ze succesvol waren daarin :wink:
 • Klopt … de C3 'Nehemiah' van VIA is nog te krijgen. Maar survival of the fittest geldt ook hier … :lol:

  http://www7.alternate.nl/html/nodes_info/hoac01.html
 • VIA doet het best redelijk, vooral in China enzo. Hun CPU's zijn spotgoedkoop en energiezuinig, ze hebben vaak zelfs geen actieve koeling nodig. Zolang je geen hoge prestaties per CPU nodig hebt zijn ze goed genoeg.
  Dan is er nog Transmeta, maar zij zullen binnenkort waarschijnlijk failliet zijn.
 • Ik keek net op de link die Obi-wan-kenobi gaf, dat er maar 64kb L1 & L2 cache is. Idd niet echt super. Maar wel leuk dat ze het proberen. Ik dacht eigenlijk dat VIA alleen chipsets deed.. Fout gedacht :D.
 • Motorolla bleef toch op het platform van de Mac opereren?
  Is idd. geen pc maar wou het toch even laten weten. :wink:
  Mvrgrt.Peiky
 • ibm mag ze toch ook maken? of maken hun die ook?

  verder had je vroeger toch nog cyrix?
 • [quote:0552760d27="turbo-pascal"]Ik keek net op de link die Obi-wan-kenobi gaf, dat er maar 64kb L1 & L2 cache is. Idd niet echt super. [/quote:0552760d27]
  niet super? ligt eraan waar je het voor gebruikt :)
  prima voor divx box of een office internet bakkie ofzo… neit iedereen gamed en videobewerkt er op los ;)
 • [quote:30bc89ae8c="pcguy"]ibm mag ze toch ook maken? of maken hun die ook?

  verder had je vroeger toch nog cyrix?[/quote:30bc89ae8c]
  "Hun" :roll: maken wel nog chips, maar ik dacht niet als CPU.

  Cyrix was nog niet zo lang geleden nog best een grote speler in de desktopmarkt. Ik meen me zelfs te herinneren dat Cyrix door IBM was overgenomen. Vooral voor zakelijke computers zouden de processoren heel goed zijn.

  Daarnaast maakt bijvoorbeeld Motorola naast cpu's voor de Mac ook de processoren van sommige palmtops. Niet écht een PC, maar het komt in de buurt.
 • Sinds de introductie van Pentium 1 bleef Cyrix steeds verder achter, vooral op het gebed van FP. Toen Pentium 2 uitkwam waren de integer prestaties van Cyrix ook achterhaald.
  Iets daarna werd Cyrix overgenomen door VIA en begonnen ze zich te richten op extreem goedkope, energiezuinige CPU´s. Deze worden gemaakt door TSMC.

  In de tijd dat Cyrix nog onafhankelijk was lieten ze hun CPU´s produceren door IBM. IBM nam een deel van de productie als betaling en verkocht die onder hun eigen naam.

  Overigens maakt TSMC ook Transmeta´s CPU´s.
 • Ik mis Sun in de rij en wat te denken van Aplha? Motorolla en IBM maken natuurlijk ook procs en er zijn nog talloze kleinere bedrijfjes die zelf procs fabriceren. Bijvoorbeeld op basis van RISC, zo is er op basis van RISC een 'open processor' ontwikkeld en geproduceerd. Verder heb je nog de fabrikanten van de PDA processoren.

  Transmeta is overigens een kewl bedrijf. Het is niet te hopen dat ze failliet gaan, zeker nu de Efficeon er is. Overigens heeft AMD laatst een kleine bakker overgenomen, waarvan de naam me ontschoten is. Dit was ook een bedrijf gespecialiseerd in energie zuinige processoren. Wellicht weet iemand die naam nog, want ik kan het zo snel niet terug vinden.
 • [quote:515acc1a28]VIA doet het best redelijk, vooral in China enzo. Hun CPU's zijn spotgoedkoop en energiezuinig, ze hebben vaak zelfs geen actieve koeling nodig. Zolang je geen hoge prestaties per CPU nodig hebt zijn ze goed genoeg. [/quote:515acc1a28]

  uhmz… ik schaam me er niet voor… maarre… mijn pentium 4 2,4ghz heeft ook GEEN ACTIEVE KOELING :lol: :P
 • en wat stoppen ze hier dan in ;)
  http://www.sgi.com/workstations/

  [quote:e382cc82bb="HardTrance"]uhmz… ik schaam me er niet voor… maarre… mijn pentium 4 2,4ghz heeft ook GEEN ACTIEVE KOELING :lol: :P[/quote:e382cc82bb]
  zeker een dell bak met een fanduct en uiteindelijk toch een fan…?
  dus actieve koeling… ;)
 • uhm ja :oops: :)
 • [quote:b831c0d785="Marcel de Reus"]Ik mis Sun in de rij en wat te denken van Aplha? Motorolla en IBM maken natuurlijk ook procs en er zijn nog talloze kleinere bedrijfjes die zelf procs fabriceren. Bijvoorbeeld op basis van RISC, zo is er op basis van RISC een 'open processor' ontwikkeld en geproduceerd. Verder heb je nog de fabrikanten van de PDA processoren.

  Transmeta is overigens een kewl bedrijf. Het is niet te hopen dat ze failliet gaan, zeker nu de Efficeon er is. Overigens heeft AMD laatst een kleine bakker overgenomen, waarvan de naam me ontschoten is. Dit was ook een bedrijf gespecialiseerd in energie zuinige processoren. Wellicht weet iemand die naam nog, want ik kan het zo snel niet terug vinden.[/quote:b831c0d785]

  De TS vroeg specifiek naar PC CPU's, geen Apple's e.d. Dat betekent dus x86 CPU's, neem ik aan.
  Anyway, aan jouw rij kun je HP nog toevoegen voor workstations en servers. Welke open processor je bedoelt weet ik niet, maar RISC is meer een ontwerpfilosofie dan iets tastbaars. Op basis van RISC architecturen als MIPS en PPC kun je min of meer custom CPU's laten maken.
  Het bedrijf dat AMD heeft overgenomen is Alchemy, hun CPU is de Geode, als ik me niet vergis. Die gebruikt de ARM architectuur, of iets vergelijkbaars.
  Probleem met Transmeta's CPU's is dat hun prijs/prestatie/energieverbruik verhouding slechter is dan VIA's producten, evenals hun absolute prestaties. Groot nadeel van de Efficeon is dat de chip enorm groot dus duur is.
  Maar zodra we over MPU's in het algemeen gaan praten zijn we nog een hele tijd bezig, dus laten we dat maar niet in deze thread gaan doen.
  Overigens: http://www.vanshardware.com
  eviews/2004/04/040405_efficeon/040405_efficeon.htm Een review van de Efficeon, misschien wel interessant.
 • 32 bits arm cpu's liggen in de gameboy advance 8)
 • [quote:6ab330e04a="egslim"]
  De TS vroeg specifiek naar PC CPU's, geen Apple's e.d. Dat betekent dus x86 CPU's, neem ik aan.
  [/quote:6ab330e04a]
  Dat neem ik ook aan, ik had alleen de tekst tussen de haakjes over het hoofd gezien ;-)

  [quote:6ab330e04a]Welke open processor je bedoelt weet ik niet, maar RISC is meer een ontwerpfilosofie dan iets tastbaars. Op basis van RISC architecturen als MIPS en PPC kun je min of meer custom CPU's laten maken.
  [/quote:6ab330e04a]
  I know. Ik doel echter op het OpenCores project. Dat heeft een proc op basis van RISC ontworpen: de OpenRISC 1200. Deze proc is vervolgens door Felxtronics Semiconductor gefabriceerd.
  Een ander interessant project is overigens de LEON SPARC, gebaseerd op de Sparcv8 specificatie. Ook dit is 'open hardware'.
 • Ik mis de Chinezen nog. Die hebben inmiddels ook een eigen 32 bits x86 compatible proc.
 • Nooit geweten dat r (zoveel) meer dan AMD en Intel was/is…
  [quote:046a1598f8="water"]Ik mis de Chinezen nog. Die hebben inmiddels ook een eigen 32 bits x86 compatible proc.[/quote:046a1598f8]Zal je vast een apart mobo voor hebben, right ?
 • Tja, maar Intel en AMD hebben samen wel meer dan 95% (ik denk zelfs 99%) van de x86 markt in handen.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.