Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord

Vraag & Antwoord

Moederborden, processors, overklokken, casemodding en koeling

Computer overleden

None
23 antwoorden
 • Een paar dagen geleden viel mijn pc zomaar ineens uit en meteen daarna weer aan (als een soort van harde reset, maar ik had nergens op gedrukt). De lichtjes branden even op (ongeveer 1 seconde) en daarna ging die weer uit. Dit herhaalde zich een paar keer en toen heb ik maar snel (na 20 seconden, dus ook ongeveer 15 keer aan/uit) de stekker eruit getrokken, want de aan/uit knop werkte ook niet. Er hing ook nogal een vreemd geurtje omheen.
  Na een paar dagen (druk, druk, druk) probeerde ik het weer eens: stekker erin, lampjes branden op, "Poef" en daarna helemaal niks. Ook niet na indrukken aan/uit knop.

  De pc is al vrij oud:
  P3 450 Mhz
  265 MB geheugen PC 100
  Mobo Asus P2B-F
  HD DiamondMax 40 GB
  enz…

  In de loop van de tijd heb ik wel heel wat gesleuteld en wat dingetjes ge-upgrade, maar de laatste tijd niet en alles liep nog als een zonnetje. Daarom vind ik het wel vreemd dat dit ineens gebeurde.
  Ik heb de kast nog niet opengemaakt, want die staat nogal ingebouwd in een kastje. Daar staat ie al anderhalf jaar en nog nooit last gehad van overhitting. De pc is ook aangesloten op een geaarde stekker, dus dat kan het ook niet zijn. Weet iemand iets?
  Ik was al van plan komend najaar een nieuwe pc te kopen (of zelf in elkaar te zetten). Dat wordt nu dan waarschijnlijk wat eerder. Heeft iemand nog wat tips waar ik aan moet denken bij zelf bouwen? Ik kan zo snel niet echt wat daarover vinden op het forum of in de CT…

  Zo, das een heel verhaal
  Kan iemand mij helpen?

  Patrick van Vliet
 • Maak de zaak eens open en raporteer hier wat je ziet. Wat is er zwart (v/d roet ;)) en wat niet. Heb je nog een reserve-voeding om te proberen? Controleer ook de bedrading (nergens rare knikken, zwarte plekken, etc) en de hele PC op stofnesten…

  Groet, M.V. Wesstein
 • ga op zoek naar defecte condensators naast de processor als deze er zijn is er niets meer aan te doen komt door warmte en ouderdom
  condensators zijn te herkennen aan de ronde tonnetjes vorm bij defect zijn deze bol uitgezet
  een moederbord van mij had de hele rij langs de processor opgeblazen
  Win2k groetjes
 • Ik denk dat de voeding het heeft begeven. De PC zal toch te warm geworden zijn, of misschien is de voeding helemaal volgeraakt door stof… Probeer eens een andere voeding.
 • Ik denk net als Win2k dat je mobo kapot is.
  Inspecteer dat eens en dan met name idd de elco's.
 • Bedankt voor de deskundige meningen. Ik zal de kast snel eens openmaken. Ik heb toevallig geen reserve voeding liggen…

  Patrick
 • Oke, wat zie ik. Geen zwarte plekken, geen opgezwollen condensators en geen overdreven knikken in kabels. Ik heb ook de processor uit zijn voet gelicht (wat nog een heel gedoe is met een processor op een printplaat, met een dikke koeling erop en dat alles in een insteekgleuf… wie heeft dat ooit bedacht? :-? ) en daar was verder ook niks bijzonders aan te zien. De voeding heb ik ook losgemaakt en ik heb eens door de ventilator een blik naar binnen geworpen en niks bijzonders gezien. Maar… als mijn neus me niet bedriegt komt er uit de voeding een wat vreemde lucht en van de rest van de pc niet…

  Patrick
 • Je hoeft niet perse iets te zien als het mobo kapot is.
  En een voeding ruikt altijd een beetje vreemd, zeker een wat oudere.

  Maar probeer eens een andere voeding, is makkerlijker om uit te proberen dan ff een ander mobo. :lol:
 • Ik denk dat het stof in je voeding is. Een computer dat al 1,5 jaar in één en hetzelfde kastje staat, is volgens mij niet goed.

  Waarom zou het mobo het begeven hebben, spiderned? Het draaide eerst gewoon goed.

  Jochem
 • [quote:75a6dc5544="XBL"]Waarom zou het mobo het begeven hebben, spiderned? Het draaide eerst gewoon goed.
  Jochem[/quote:75a6dc5544]
  Tsja, niks heb het eeuwige leven en kan gewoon ineens afgelopen zijn.
  Beetje naief om te denken dat als het altijd goed draaide, het dus nooit kapot kan zijn.
 • [quote:ba9fe1b69a="spiderned"]Beetje naief om te denken dat als het altijd goed draaide, het dus nooit kapot kan zijn.[/quote:ba9fe1b69a]Dat denk ik niet, alleen gaan bij mij apparaten eerst kuren vertonen. Dingetjes werken niet. En dan is het afgelopen. Dat is hier niet het geval.

  Natuurlijk, het mobo [u:ba9fe1b69a]kan[/u:ba9fe1b69a] het zijn. Maar ik vind het dus aannemelijker dat het de voeding is, omdat die mogelijk al heel veel stof heeft verzamelt.

  Jochem
 • Ik krijg hier toch ook wel gevallen waarbij het ineens afgelopen is. :wink:

  en, ik zei ook al eerder dat het idd ook de voeding kan zijn en dat dat voor hem makkelijker te testen is dan ff een ander mobo inbouwen.
 • Misschien een wat domme vraag, maar hoe kan je dan zien dat de koeling kapot is? Is dat te testen? En kan je zomaar elke voeding erin zetten, of heb je daar een voeding voor nodig, die speciaal voor een P3 moederbord is gemaakt?
  Ik vraag me ook af… op welke manier kan ik het beste al het stof verwijderen? Het zijn niet hele wolkjes ofzow, maar wel een grijs laagje. En ik wil wel graag die pc in dat kastje hebben. Moet ik dan om de zoveel tijd stof gaan verwijderen ofzo? :o

  Patrick
 • Dit is niet als reclame bedoelt, maar je kunt het stof eenvoudig verwijderen met zo'n product:

  http://silverapp1.mycom.nl/MyCom/Store/section.do?masterGroupCode=MIS&productGroupCode=CLE
 • [quote:821e658970="v.vliet"]Een paar dagen geleden viel mijn pc zomaar ineens uit en meteen daarna weer aan (als een soort van harde reset, maar ik had nergens op gedrukt). De lichtjes branden even op (ongeveer 1 seconde) en daarna ging die weer uit. Dit herhaalde zich een paar keer en toen heb ik maar snel (na 20 seconden, dus ook ongeveer 15 keer aan/uit) de stekker eruit getrokken, want de aan/uit knop werkte ook niet. Er hing ook nogal een vreemd geurtje omheen.
  Na een paar dagen (druk, druk, druk) probeerde ik het weer eens: stekker erin, lampjes branden op, "Poef" en daarna helemaal niks. Ook niet na indrukken aan/uit knop.[/quote:821e658970]Dit lijkt het meest op de voeding. Het moederbord kan als gevolg daarvan helaas ook overlijden. Eerst een andere voeding proberen lijkt me. Zolang je niet echt een knal hebt gehoord of een leeggelopen condensator ziet, verwacht ik dat er weinig zichtbare schade te zien zal zijn.
 • Ik heb een nieuwe voeding gekocht en nu doet de pc het weer.
  Iedereen bedankt voor het advies!
  Nu heb ik alleen een ventilator die een hoop herrie maakt, die dat eerst niet deed. Volgens mij is het de ventilator op de processor. Die heb ik even verwijdert, om de het moederbord en de processor goed te kunnen bekijken en om de stekker van de voeding aan te kunnen sluiten. Na een hoop herrie ging die ventilator steeds zachter draaien en nu is die er zo een beetje mee gestopt.
  Volgens mij is het echt tijd voor een nieuwe pc… en aan die 'belangrijke' onderdelen van een pc ga ik ook maar niet meer zitten.

  Patrick
 • [quote:bec8786273="v.vliet"]Ik heb een nieuwe voeding gekocht en nu doet de pc het weer.[/quote:bec8786273]Dat is heel mooi!
  [quote:bec8786273="v.vliet"]Nu heb ik alleen een ventilator die een hoop herrie maakt, die dat eerst niet deed. Volgens mij is het de ventilator op de processor. Die heb ik even verwijdert, om de het moederbord en de processor goed te kunnen bekijken en om de stekker van de voeding aan te kunnen sluiten. Na een hoop herrie ging die ventilator steeds zachter draaien en nu is die er zo een beetje mee gestopt.[/quote:bec8786273]Dit moet je wel uitzoeken. Soms komt er een draad tegen de ventilator. Dan moet je die wel iets verleggen want anders stopt of de ventilator of gaat dat draadje misschien kapot met alle gevolgen van dien. Een niet goed werkende ventilator kan tot oververhitting leiden en uiteindelijk leiden tot nieuwe problemen. Heel misschien is de ventilator kapot, ook in dat geval geldt vervangen of het euvel verhlepen (smeren met teflon olie of zo). Niks doen raad ik je dringend af …
 • De oorzaak is al gevonden! Om de één of andere reden blijft het diskette station steeds maar brommen. Dat deed ie eerst niet. Alle ventilatoren en ander spul in de pc werken gelukkig wel. :D Ik heb dus maar de stekker uit het diskette station getrokken en nu werkt alles weer als vanouds. Ik gebruikte eigenlijk toch al haast geen gebruik meer van diskettes.
  Nogmaals: bedankt voor alle respons!

  Patrick
 • LOL!
  Misschien zit de kabel van het diskette station er verkeerd om in? Als ik dat bij mijnes doet blijft ie ook continu draaien 8)
 • dat heb ik ook eens gehad met een diskette station pobeer gewoon eens die platte grijze kabel naar je diskette station om te draaien….

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.