Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord

Vraag & Antwoord

Moederborden, processors, overklokken, casemodding en koeling

Mobo & processor vervangen, herinstallatie W-XP nodig?

Johnny321
16 antwoorden
  • Ik weet niet of dit onderwerp in het OS-forum of het hardware-forum thuishoort, maar goed…

    Mijn vorige processor (Intel Pentium 2,4 Ghz/533) moest vervangen worden. Ik had een Asus P4B533 moederbord, ook deze is vervangen.

    Mijn nieuwe processor is een Intel Pentium 2,8 Ghz/800 HT. Mijn nieuwe moederbord is ook van Asus, namelijk de P4S800-E.

    De leverancier van mijn nieuwe processor en moederbord raadde mij aan om Windows (XP) opnieuw te installeren ter voorkoming van problemen. (drivers etc.)

    Eigenlijk lijkt mij dit niet nodig. Alles werkt prima. Heeft iemand advies op dit gebied? Is een herinstallatie van Windows echt nodig zoals mijn leverancier zegt?
  • Als alles het goed doet natuurlijk niet, maar het is wel aan te raden te proberen alle oude drivers er eerst af te halen en dan de nieuwe te installeren.
  • Ik heb vorige keer geen drivers geinstalleerd. Op de USB2.0 drivers na dan, speciaal voor W-XP.

    Nu hoefde ik helemaal geen drivers te installeren. :roll:
  • meestal als je van chipset veranderd moet het wel (correct me if i'm wrong)
  • lijk me onnodig haal eerst je oude drivers af van je moederbord.
    Daarna installeer je de nieuwe moederbord en processor.
    Installeer de nieuwe drivers en klaar.
    Heb je als eerste meteen de nieuwe moederbord en processor geplaatst is er nog geen probleem.
    Heb je de nieuwe moederbord en processor geplaatst en je doet voor het eerst XP starten negeer alles, ook als hij vragen naar installeren van nieuwe drivers gewoon alles anulleren en negeren.
    Verwijder eerst je oude drivers van je moederbord!.
    Reboot ff en dan installeer je de driver van uit je moederbord cd-rom driver.

    Dan werk het perfect, dit is teminste me eigen ervaring
  • mijn ervaring is dat met een nieuw moederbord je pc hangt zodra je hem opstart. logisch; je hebt immers een compleet andere set erin hangen.

    misschien een gelukje als hij het wel doet, maar bij mij ho maar.

    .d
  • ik vind het wel nodig om opnieuw te instaleren, dan weet je zeker dat je geen gezeik hebt met die drivers en dergelijke. :wink:
  • Los van activatie problemen, kan je heel snel tegen problemen aanlopen
    Gewoon daarna opnieuw win erop zetten
  • Ik weet wel zeker dat je opnieuw moet installeren. Anders werkt HT niet.
  • Het menu van mijn driver Cd-rom vermeldt de volgende keuzes:
    - SiS RAID Driver
    - SiS Mini IDE Driver
    - SiS AGP Driver
    - SoundMAX Audio Driver and Application
    - Marvell Gigabit LAN Driver

    Wat betekent dit allemaal?
    -Ik heb slechts 1 HD, RAID is volgens mij dus overbodig.
    -Mini IDE Driver? Wat is dat? (Boekje is niet duidelijk)
    -AGP driver lijkt me wel nodig. (Ik heb in mijn systeem een GF4Ti-4600)
    -SoundMAX is ook niet nodig lijkt mij, ik heb namelijk een aparte
    geluidskaart van Creative. (Geluidskaart heeft apart soundonboard 5.1)
    -Marvell Gigabit LAN driver? Ik heb geen netwerk. (Heb wel ADSL via USB
    modem, Zonnet Family)

    Wie-o-wie kan mij hiermee helpen?

    NB
    Windows werkt overigens verder prima
  • gewoon allemaal instaleren, altijd beter. (behalve die raid die kan je laten zitten)

    bijvoorbeeld netwerk drivers, als je het een keer nodig hebt ofzo dan vergeet je dat je ze niet geinstaleerd hebt en dan snap je niet waarom het niet werkt enzo
  • De driver voor de geluidskaart en de netwerkchip moet je niet installeren want je gebruikt een externe geluidskaart. Let er ook op dat alles wat geïntegreerd zit op je mainboard en je niet van plan bent te gebruiken ook uitgeschakeld is in het BIOS. De mini IDE en de AGP driver zou ik wel installeren, anders draait Windows op de standaard driver en die is soms niet de beste.

    De mini IDE driver stuurt de IDE controllers op het mainboard aan, zoals gezegd heeft Windows wel een standaard driver in huis maar mijn eigen computer was merkbaar sneller toen ik de drivers geleverd bij het mainboard had geïnstalleerd.

    Verder heb je wel geluk dat Windows goed werkt (althans, zo lijkt het) want 9 van de 10 keer lukt het niet en wordt je nieuwe systeem vreselijk onstabiel. Dit is gebaseerd op mijn persoonlijke ervaringen, ik heb wel een keertje of 8 een nieuw mainboard in diverse computers gezet en het wilde dus niet zonder de c schijf te formatteren.

    Groetjes van Jan Willem
  • de netwerk chip zou ik wel instaleren hoor, het is irritant als een netwerkchip niet geinstaleerd is als je even snel een andere pc ofzo eraan wilt crossen.
  • Bedankt voor jullie informatie.

    Overigens had ik te maken met ontzettend traag herstartende PC.
    [u:2bebaa646a]En dan heb ik het niet over het herstarten van Windows[/u:2bebaa646a].

    Mijn PC-reparateur heeft het systeem als volgt aangesloten:

    IDE1:
    - harde schijf (als master)

    IDE2:
    - DVD-brander (als master)
    - DVD-speler (als slave)

    Een herstart (exclusief opstarten windows) duurde zeker een minuut. Soms vond het BIOS mijn harde schijf niet eens.

    Destijds bij het aanschaffen van mijn DVD-brander had ik hetzelfde probleem. Nota bene op een ander moederbord (ook van ASUS).

    Destijds kon ik e.e.a. oplossen door e.e.a. als volgt aan te sluiten:

    IDE1:
    - harde schijf (als master)
    - DVD-speler (als slave)

    IDE2:
    - DVD-brander (als master)

    Ook nu werkte deze oplossing! Herstart duurde slechts 6 seconden!

    Nu mijn vraag:
    Wat is de reden waarom de herstart (exclusief opstarten Windows) zo lang duurt in de oude situatie c.q. het soms niet kunnen vinden van de harde schijf? :roll:

    Is daar die SiS Mini IDE Driver soms voor bedoeld?
  • nee, in de bios gebruikt hij die drivers nog niet.
  • Heb je dan de jumpers op de harde schijf wel goed staan? Ik zou de harde schijf configureren op IDE 1 (primary) en de optische drives op IDE 2 (secundary). Harde schijven hebben namelijk meestal jumpers voor het instellen op de IDE controller.

    Als er alleen maar een harde schijf op IDE 1 zit kun je (meestal) de jumpers zo instellen dat de controller de schijf ziet als master, [u:f51719b42b](DRIVE IS SINGLE)[/u:f51719b42b]. Dit "Drive is single"is belangrijk omdat anders de IDE controller verder gaat zoeken naar IDE apparaten, aangesloten op IDE 1 en dat kan de langere opstarttijd veroorzaken! Dit heb ik meegemaakt op de (zelfgebouwde) computer voor een collega, hij klaagde ook over een lange opstarttijd en na veel gezoek was het dit probleem. Zucht :D Als je het goed wilt doen moet je het zelf doen :D.

    Een harde schijf samen met een optisch apparaat op één IDE poort is namelijk niet zo'n goed idee, omdat de controller zich richt naar de snelheid van het apparaat met de laagste snelheid. De harde schijf heeft een snelheid van ATA 100 (of 133) maar een optische drive heeft een snelheid van slechts ATA33. Dus i.m.h.o geeft de harde schijf nu in deze opstelling een veel tragere data overdracht. Groetjes Jan Willem

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.