Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord

Vraag & Antwoord

Anoniem
Jaap H
22 antwoorden
 • Hey vraagje (Ik wist niet waar ik het anders moest plaatsen bij Hardware Anders of hier)…

  Hoe worden processors eigenlijk gemaakt?

  En wat houdt het aantal Micron eigenlijk in?

  Kan iemand mij dat toevalig vertellen ?

  En hoelang duurt het voordat een processor klaar is enzo?

  Alvast Bedankt.


  PS:// Als dit misschien een onnutige vraag is deleted deze dan maar.[/edit]
 • een core bestaat uit heel veel transistortjes (thans for correcting me)

  je kan op GoT zoeken daar heb ik een keer een stuk gelezen over een cpu die ze uit elkaar gingen halen
 • ik weet op dit moment ff niet hoe ik het goed uit kan leggen, maar leen anders eens een electronica boek van de bieb of kijk of howstuffworks.com. Op GoT is vast ook veel te vinden.

  als het over een proc gaat, waarom zou het dan eigenlijk in hardware algemeen moeten :P

  ALs er in dit topic trouwens nog handige info komt te staan zou het misschien een idee zijn om het in de FAQ te zetten

  misschien hier nog wat info?????? K heb geen zin om het allemaal door te gaan lezen.
  http://computer.howstuffworks.com/microprocessor.htm
  http://www.pcguide.com
  ef/cpu/index.htm
 • [quote:97e0c97b63="pcguy"]een core bestaat uit heel veel condensatortjes en hoeveel dit er zijn geef je aan in micron (correct me if i'm wrong)
  [/quote:97e0c97b63]

  Dat is niet juist, micron is een lengtemaat, één micron is één miljoenste meter.
 • [quote:9782980371="jackdegek"][quote:9782980371="pcguy"]een core bestaat uit heel veel condensatortjes en hoeveel dit er zijn geef je aan in micron (correct me if i'm wrong)
  [/quote:9782980371]

  Dat is niet juist, micron is een lengtemaat, één micron is één miljoenste meter.[/quote:9782980371]

  ow oeps :oops:
 • [quote:db574650e5="pcguy"]
  je kan op GoT zoeken daar heb ik een keer een stuk gelezen over een cpu die ze uit elkaar gingen halen[/quote:db574650e5]

  http://gathering.tweakers.net/forum/list_messages/903878 zag ik net op de frontpage…
 • die was het ja :lol:
 • Processors (en andere chips) worden gemaakt uit wafers van silicium. Dat zijn ronde schijven van 20 á 30cm doorsnede. Een chipfabrikant maakt op een wafer een "tegelpatroon" van chips. Vervolgens worden de chips uitgesneden en ingepakt. De verpakking dient ervoor om de chip te beschermen en signalen door te geven.

  Een chip bestaat uit een aantal lagen. Onderop liggen de transistors, die doen het echte werk. Per CPU zijn dat ongeveer 50 á 100 miljoen. De transistors zijn met elkaar verbonden via metaaldraden. Die zijn van elkaar geïsoleerd en vormen de bovenste (5 á 9) lagen.
  Het aantal micron is een afstand op de chip, volgens mij de lengte van de transistors. Die dingen zijn dus [size=9:8c69248011]klein[/size:8c69248011]

  Een moderne CPU chip kost meer dan drie maanden om te maken - en daarna komt nog het inpakken. Als de chips een foutje hebben merkt de fabrikant dat vaak pas als de chips helemaal klaar zijn - kan hij weer opnieuw beginnen.

  Als een fabricageproces koper gebruikt wil dat zeggen dat de metaaldraden van koper zijn - vroeger gebruikte men aluminium. SOI staat voor Silicon On Insulator (Silicium op isolator) en betekent dat onder het silicium op de wafer een laagje isolerend materiaal zit.
 • [quote:2baa83324f="egslim"]Processors (en andere chips) worden gemaakt uit wafers van silicium. Dat zijn ronde schijven van 20 á 30cm doorsnede. Een chipfabrikant maakt op een wafer een "tegelpatroon" van chips. Vervolgens worden de chips uitgesneden en ingepakt. De verpakking dient ervoor om de chip te beschermen en signalen door te geven.

  Een chip bestaat uit een aantal lagen. Onderop liggen de transistors, die doen het echte werk. Per CPU zijn dat ongeveer 50 á 100 miljoen. De transistors zijn met elkaar verbonden via metaaldraden. Die zijn van elkaar geïsoleerd en vormen de bovenste (5 á 9) lagen.
  Het aantal micron is een afstand op de chip, volgens mij de lengte van de transistors. Die dingen zijn dus [size=9:2baa83324f]klein[/size:2baa83324f]

  Een moderne CPU chip kost meer dan drie maanden om te maken - en daarna komt nog het inpakken. Als de chips een foutje hebben merkt de fabrikant dat vaak pas als de chips helemaal klaar zijn - kan hij weer opnieuw beginnen.

  Als een fabricageproces koper gebruikt wil dat zeggen dat de metaaldraden van koper zijn - vroeger gebruikte men aluminium. SOI staat voor Silicon On Insulator (Silicium op isolator) en betekent dat onder het silicium op de wafer een laagje isolerend materiaal zit.[/quote:2baa83324f]

  dat is pas een mooie duidelijke uitleg :D
 • @"pcguy"een core bestaat uit heel veel condensatortjes (correct me if i'm wrong)

  I correct you…. Een core bestaat uit miljoenen transistortjes :wink:
 • [quote:ff828c6761="jwspruyt"]@"pcguy"een core bestaat uit heel veel condensatortjes (correct me if i'm wrong)

  I correct you…. Een core bestaat uit miljoenen transistortjes :wink:[/quote:ff828c6761]

  owjah, ik haal altijd die namen door elkaar :oops: :oops:
 • Zijn wel heel verschillende dingen. ;)
 • [quote:244787315f="egslim"]Het aantal micron is een afstand op de chip, volgens mij de lengte van de transistors. [/quote:244787315f]Eildert, even een beetje offtopic, maar weet jij ook [i:244787315f]waarom[/i:244787315f] een kleiner productie procédé een afname in het stroomverbruik betekent? Ik kon dat zo snel niet vinden…
 • Ik denk omdat dan de afstanden tussen de transistoren kleiner is?
 • Niet helemaal… Een transistor werkt met sperlagen* Om die te maken cq afbreken is stroom nodig en hoe groter/dikker de sperlaag, des te meer stroom dat kost. Kleinere transistortjes betekent kleinere sperlaagjes en dus kost zoiets minder stroom.

  *wat sperlagen zijn leer je op de MTS (mits je de electronicakant opgaat) of je zoekt het ff op in de plaatselijke bieb. Hier uitleggen komt neer op een spoedcursus electronica van 240 A4-tjes dus dat doen we maar niet :P :lol:

  Groet, M.V. Wesstein
 • [quote:9129697b8e="Comp-Freak"]Ik denk omdat dan de afstanden tussen de transistoren kleiner is?[/quote:9129697b8e]Mmm, misschien minder energie verlies omdat de koperbanen korter zijn?
 • [quote:cbc6db425a="M.V. Wesstein"]Niet helemaal… Een transistor werkt met sperlagen* Om die te maken cq afbreken is stroom nodig en hoe groter/dikker de sperlaag, des te meer stroom dat kost. Kleinere transistortjes betekent kleinere sperlaagjes en dus kost zoiets minder stroom.

  *wat sperlagen zijn leer je op de MTS (mits je de electronicakant opgaat) of je zoekt het ff op in de plaatselijke bieb. Hier uitleggen komt neer op een spoedcursus electronica van 240 A4-tjes dus dat doen we maar niet :P :lol:
  [/quote:cbc6db425a]Oei! Dat alles was ik - ondanks mijn HTS TCK achtergrond - volledig vergeten! :oops: Plotseling komt er weer vanalles bovendrijven…
 • Zo, leer ik ook weer iets. (en daar zijn we hier voor)

  [size=7:88492039f3]kom ik waarschijnlijk in de toekomst in mn studie ook nog wel tegen[/size:88492039f3]
 • [quote:3b36ba3636="Comp-Freak"]Zo, leer ik ook weer iets.[/quote:3b36ba3636]Tja, ik geloof dat ik mijn exemplaar van Analog Electronics maar weer eens ga doorbladeren… :oops:
 • Nadeel van kleinere transistors is dat het percentage lekstroom toeneemt. Dit wil zeggen dat een steeds kleiner deel van de aangevoerde stroom nuttig wordt gebruikt.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.