Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord

Vraag & Antwoord

Moederborden, processors, overklokken, casemodding en koeling

Verschil processoren

NoepZor
16 antwoorden
 • Hallo,

  ik vraag mij af wat het verschil tussen de volgende 2 processoren is. Ook zou ik graag willen weten waar het Cache geheugen voor dient.
  Processoren:
  Intel Celeron-M 340 / 1,5 GHz 512KB Cache
  Intel Pentium-M 715 / 1,5GHz 2MB Cache

  Het gaat hier om een processor die ik in mijn nieuwe laptop wil laten plaatsen,

  groeten
 • De ene is een Celeron zoals je zelf al neerzette en dat zijn eigenlijk uitgeklede pentiums met minder chache geheugen. Het chache geheugen wordt gebruikt om bepaalde veel gebruikte berekeningen daar uit te rekenen of de oplossing daarvan daar neer te zetten dat werkt erg snel. Omdat de Celeron minder chache geheugen heeft presteerd deze een stuk minder dan die andere.
 • bedankt voor het snelle antwoord, dan ga ik voor de Pentium-M 715
 • Een Celeron is een gestripte Pentium. Het enige verschil is dacht ik het cachegeheugen. De Celeron heeft een kwart van de hoeveelheid cache die een Pentium heeft. In de cache wordt data opgeslagen zodat die data sneller toegankelijk is voor de processor. Dit bevordert de prestaties. In hoeverre dit de prestaties verbert en met welke toepassingen je hier het meest profijt van hebt durf ik niet met zekerheid te zeggen.

  EDIT: R-bin was me voor :wink:
 • heb ik toch nog een klein vraagje, als ik deze laptop voornamelijk gebruik voor schoolwerk etc… en eigenlijk niet voor games, kan ik dan ook af met die celeron of is het de 115 euro extra waard om de pentium te nemen?
 • Als je het het alleen voor school gaat gebruiken dan hoef je natuurlijk geen pentium te pakken…

  Maar stel je wilt op school gaan gamen ( school is nogal saai dus het is mogelijk ) dan kujje beter de pentium pakken :lol:
 • hehe, ik ben niet zo'n gamefreak en zo heel veel zit ik niet op school :wink:

  en dan heb ik natuurlijk voor de games die ik speel hier thuis mijn gewone pc staan.

  Dan houdt ik dus liever die 115 euro in mijn pocket en gebruik ik die voor een andere upgrade hier ergens aan deze pc.
 • Ok dan! :wink:
 • Ik vind toch dat een celeron duidelijk minder presteerd, en dat merk je heel goed onder windows en office. Ben je niet zo op snelheid gebrandt, dan neem je de celeron, maar de celerons die ik heb gezien vond ik echt kl*te werken.

  Verder kan je natuurlijk ook gaan kijken naar een AMD mobile XP. Die werken ook echt heerlijk en zijn (tenminste bij de desktop versies) dacht ik ook nog goedkoper.
 • [quote:c6f80a5744="Bartje-d"]Dan houdt ik dus liever die 115 euro in mijn pocket en gebruik ik die voor een andere upgrade hier ergens aan deze pc.[/quote:c6f80a5744]

  Heel verstandig, die Pentium heeft niet echt een toegevoegde waarde als het om licht werk gaat als waar jij hem voor gaat gebruiken. En € 115,- is dan wel erg veel geld.
 • [quote:b28af5e1b4="Comp-Freak"]Ik vind toch dat een celeron duidelijk minder presteerd, en dat merk je heel goed onder windows en office. Ben je niet zo op snelheid gebrandt, dan neem je de celeron, maar de celerons die ik heb gezien vond ik echt kl*te werken.

  Verder kan je natuurlijk ook gaan kijken naar een AMD mobile XP. Die werken ook echt heerlijk en zijn (tenminste bij de desktop versies) dacht ik ook nog goedkoper.[/quote:b28af5e1b4]

  Er zijn drie heel verschillende typen Celerons. De oude, op P2 en PIII gebaseerde Celerons tot ongeveer 1,4GHz, op P4 gebaseerde Celerons vanaf 1,7GHz en op P-M gebaseerde Celeron-M.

  De P4 Celerons moet je vermijden, maar deze CPU is een Celeron M en die is volgens mij niet veel zwakker dan een P-M.
 • [quote:117ff073f8="Comp-Freak"]Ik vind toch dat een celeron duidelijk minder presteerd, en dat merk je heel goed onder windows en office. Ben je niet zo op snelheid gebrandt, dan neem je de celeron, maar de celerons die ik heb gezien vond ik echt kl*te werken.[/quote:117ff073f8]

  Alles kan altijd sneller maar € 115,- vind ik erg veel geld voor een beetje snelheidswinst. Ik kan me niet voorstellen dat het verschil in snelheid zo groot is met een beetje Office werk e.d.
 • Die gedachte had ik ook ja. 115 euro voor snelheidswinst. Dan wacht ik wel iets langer tot een bewerking uitgevoerd als het moet.

  Bedankt iig allemaal
 • [quote:cdfa70d9d4="egslim"]Er zijn drie heel verschillende typen Celerons. De oude, op P2 en PIII gebaseerde Celerons tot ongeveer 1,4GHz, op P4 gebaseerde Celerons vanaf 1,7GHz en op P-M gebaseerde Celeron-M.

  De P4 Celerons moet je vermijden, maar deze CPU is een Celeron M en die is volgens mij niet veel zwakker dan een P-M.[/quote:cdfa70d9d4]

  Deze uitspraak snap ik niet, kan je die uitleggen?? je zegt in eerste instantie dat je die p4 Celerons moet vermijden (waarom eigenlijk?) en meteen daarna zeg je dat diezelfde processor niet veel zwakker is dan een p-m?? is die p-m dan zo zwak ??

  Hoe moet ik dit lezen??
 • er zijn 3 verschillende typen celerons:
  [list:01c67c8bc5]
  type1: de oude celerons gebaseerd op de pentium 2 en de pentium 3 tot ca 1,4ghz

  type2: de op de pentium 4 gebaseerde celerons die je moet vermijden

  type3: de op de pentium-m gebaseerde celeron-m en die is volgens egslim niet veel zwakker dan een gewonen pentium-m[/list:u:01c67c8bc5]

  edit: @Sander16v: een keer meer overlezen als je het niet meteen snapt is moeilijk he? :wink:
  en @Egslim, ik heb wel eens een stukje duidelijkere tekst gezien hoor :wink:
 • Jij begreep het gelukkig wel. :P Maar het was inderdaad niet een van m'n stylistische hoogtepunten… :wink:

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.