Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord

Vraag & Antwoord

Moederborden, processors, overklokken, casemodding en koeling

Upgrade zinvol? P4-1,3 > Celeron 2,8. Wie ging mij voor?

Obi-wan-kenobi
11 antwoorden
 • …::: De kwestie :::…
  Ik heb op mijn werk een Dell Dimension 8100 met 256Mb RIMM en een 1,3Ghz P4 CPU.
  Nu heeft die het soms wat moeilijk bij iets dat ik veel doe. Zo draai ik een applicatie (Quism, een helpdesktool) in Internet Explorer die bizar veel velden moet verversen bij een wijziging door mij.
  Bij de processen in Windows 2000 zie ik dan de processorbelasting tot de 100% oplopen, terwijl ik dan verder alleen Outlook heb openstaan.
  NB: Geheugen is geen probleem, blijft tijdens acties onderbelast.

  …::: De vraag :::…
  Het is lastig info te vinden over de gevolgen van een CPU-upgrade, dus: wie weet hier iets over te melden?
  Zelf ben ik eens van een Duron700 naar een Athlon1200 gegaan en daar werd ik erg vrolijk van, maar de Celeron heeft natuurlijk minder interne cache dan de oudere P4.
  Dus: heeft het nut om te upgraden naar een Intel Celeron 2,8Ghz met een 400Mhz FSB (dat is waar het Dell-mobo op draait)? Volgens mij is dat het maximale dat erop te prikken valt (en wat nog te krijgen is…) Mijn werkgever is voorzichtig met hardwareinvesteringen, vandaar…

  …::: Mijn reactie op de reacties :::…
  Grrr… dat van socket 423 tov 478 was me even ontschoten…
  Bedankt voor de gedetailleerde reacties!
  Ik ga bij http://www.abgcomputers.nl/ zo'n converter bestellen (als het mag van de baas). Dan kan er dus wel een Celeron met 478 pinnen op. De gevolgen zullen dan hier te lezen zijn!
 • Zo'n Celeron 2.8 Ghz werkt waarschijnlijk niet op jouw moederbord. De P4 1.3 Ghz werkt met een socket 423 en de Celeron 2.8 Ghz met een socket 478. Je moet dus op zoek gaan naar de proc met socket 423. Is alleen niet meer te leveren dus zou je voor een tweedehands moeten kijken.
 • Er schijnen ook converters te zijn van Socket 423 naar 478. Hoe ver je daarmee komt durf ik echter niet te zeggen.
  http://www.marktplaats.nl/markt/hardware/processoren/37413.htm?av=a&zoek=423
  http://www.upgradeware.com/english/product/p478/p478.htm
 • Koop gewoon een goedkoop socket a moederbordje (asrock?) en een AMD XP 2000+. Waarschijnlijk goedkoper dan de losse celeron.
 • [quote:f5eb037c4e="gerben"]
  Koop gewoon een goedkoop socket a moederbordje (asrock?) en een AMD XP 2000+. Waarschijnlijk goedkoper dan de losse celeron.
  [/quote:f5eb037c4e]
  En waar moet ie die RIMM instoppen dan? :wink:
 • en dan ook nog maar hopen dat in deze Dell een standaard atx voeding zit, want anders gaat het eventueel wellicht nieuw aan te schaffen mobo mooi in rook op.
 • [quote:081f83f6da="jackdegek"]en dan ook nog maar hopen dat in deze Dell een standaard atx voeding zit, want anders gaat het eventueel wellicht nieuw aan te schaffen mobo mooi in rook op.[/quote:081f83f6da]

  Een nieuw mobo gaat echt niet lukken in zo'n Dell, die hebben allemaal speciale maten.
 • varieert dat niet per model?
 • Zou kunnen, maar iedere Dell die ik tot nu toe onder handen heb gehad, had geen standaard ATX formaat moederbord.
 • het is volgens mij simpel : a-merken (wat dat ook moge zijn) als Dell en Compaq, uitbreiden upgrdaen is gewoon een nieuwe computer.
  De voedeingen, de kasten, de gaten voor de schroeven, die zijn allemaal specifiek Dell Compaq etc.. Het is natuurlijk niet onmogelijk maar behalve verstand van pc moet je ook goed kunnen solderen, breken etc

  Als je de dell toch wil upgraden, dan is het simpelweg de snelste cpu die op het betreffende mobo past, als je die nog uberhaupt kan vinden
 • [quote:f52e62e4b7="Obi-wan-kenobi"]En waar moet ie die RIMM instoppen dan? :wink:[/quote:f52e62e4b7]Oh, ik weet wel een plekje… ;)

  Maar zelfs met 256 MB DDR erbij is het amper duurder, en dan kun je de restwaarde van het oude spul er ook nog aftrekken.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.