Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord

Vraag & Antwoord

Moederborden, processors, overklokken, casemodding en koeling

levensduur moederbord ?

Anoniem
egslim
27 antwoorden
 • vraagje:

  Hoelang gaat een moederbord nou eigenlijk mee ?
 • Hoe bedoel je … tot ie overlijdt of tot ie verouderd is? Hangt ervanaf hoe je ermee omgaat. Goede systeemkoeling schijnt de levensduur van mobo's te verlengen. Enne, het hangt van je persoonlijke eisen af of iets verouderd is of niet.
 • gewoon tot wanneer die kapot gaat ? De gemiddelde levensduur bij normaal gebruik (geen ge-overklok, geen extra-geluidsisolatie, geen gaten, extra fans of wat dan ook). Gewoon wat is de levensduur van een moederbord, gemiddeld ? Nou, wellicht een onderverdeling in simple-use en heavy-use dan.
 • Aswin,

  Dat is misschien net zo'n vraag als “Hoe lang gaat een auto mee?"

  Vrienden van mij hebben computers die regelmatig vol met virussen zitten. Zij gebruiken de Aan/Uit-knop i.p.v. netjes af te sluiten, zij pakken het ding ruw op terwijl het aan staat, en ook na 4-5 jaar blijft de hele boel gewoon werken.

  Ik ben zelf supervoorzichtig maar al mijn moederborden zijn tot nu toe binnen 1 tot 3,5 jaar gesneuveld. Altijd in de zomer, tweemaal een MSI-moederbord (kan toeval zijn).

  Er zijn allerlei tests waarin de “prestaties” van de verschillende moederborden worden vergeleken, maar die tests zeggen niets over de duurzaamheid. Dit probleem speelt waarschijnlijk bij heel veel elektronica.

  Groeten
 • //Amateur : Dat de tests niks over levensduur zeggen, is omdat het vaal nieuwe borden zijn in tests, en dan kan je hem dus niet al 4 jaar in gebuik hebben, dus je kan niet zeggen hoelang zo'n ding meegaat… Kan je wel gaan zitten gokken maar dar kom je ook niet ver mee.
 • Bovendien zou je, voor een statistisch significante test, verscheidene borden van hetzelfde type moeten testen.
  Het verschilt waarschijnlijk ook per fabrikant.
 • er draaien nog genoeg 386 en 486 dingen!

  dus ik denk dattie zeker wel een jaar of 10 mee wil :)
 • Ik heb nog een Pentium 1 staan van 1996. Staat nog dagelijks meerdere uren aan voor recht toe recht aan bureauwerk en inloggen op sites als deze, als de nieuwere bezet is door mijn vrouw. Draait nog probleemloos.
 • [quote:05b7f13061="J. de Boer"]Ik heb nog een Pentium 1 staan van 1996.[/quote:05b7f13061]Op zich heb ik al een aantal defecte PI en PII moederborden zien passeren (zo'n 4 uit het blote hoofd). In ieder geval 3 oudere borden (486). En 1 recent bord (K7S5A) en een 2e die eigenlijk ook niet okay is. Dan vergeet ik nog even de hardware met (nog) niet fatale defecten. Ik denk dat vanaf het Pentium en PCI tijdperk, de hardware een stuk kwetsbaarder is geworden. Zelf zou ik verwachten dat een moederbord onder normale omstandigheden toch wel een behoorlijk tijdje meegaat (7-10 jaar). Weliswaar niet in dezelfde functie, maar toch …
 • PII 266MHZ van tante, toendertijd bij de ALDI gekocht, al zeker 7 jaar terug, nog helemaal niks mee aan de hand, loopt nog zoals altijd… Zo kan ik je nog wel 20 van dit soort pc's opnoemen.

  Je zult nu toch geen mensen tegenkomen die beweren een AMD1400+ al meer dan 7 jaar te hebben, want toe waren die er nog niet. En wie doet er tegenwoordig nog meer dan 5 jaar met een pc. Dat gebeurt meestal alleen als je je het niet zo goed kan veroorloven, of oud bent, of het nut er niet van inziet.
 • over het algemeen gaat het dus lang mee, maar toch kan het altijd gebeuren. En tegen de tijd dat t meeste kapot gaat, is t al sterk verouderd :wink:
 • Nou, ik ook nog ff :wink:

  Die oude bordjes gaan echt lang mee, ik heb er hier wat die bijna even oud als mij zijn (uit 1990, ik ben uit 1988) dus die ouwe dat zit zeker goed.
  De nieuwe generatie borden zal, mits goed gebruikt en voldoende gekoeld ook zeker wel een jaar of 8 mee moeten kunnen gaan. Maar dat ligt natuurlijk ook aan de kwalitiet van de gebruikte elemanten.
 • ik heb er vorig jaar een weg gegeven en deze gekocht. ik had er 2 jaar geleden ook nog een uit 1985. degene die ik had weggegeven was toen een 66mhz 16mb ram 1mb video 514 hdd. 1990 14 jaar oud nou werkt perfect alleen van die schijfruimte en de mislukte voedingfan had ik last.
 • De mijne is na handerhalve week zo gaar als de tering… maja of dat de ouderdom is? :lol:
 • onbenulligheid heet zoiets, ouderdom is waar ie last van heeft over 10 jaar 8)
 • [quote:009450c7b6="NoepZor"]onbenulligheid heet zoiets, ouderdom is waar ie last van heeft over 10 jaar 8)[/quote:009450c7b6]Whatever hij doet het iig niet meer. :P
  Maja normaal gesproken gaat een moederbord inderdaad een flink aantal jaren mee. :)
 • [quote:ff348344a0="turbo-pascal"]En wie doet er tegenwoordig nog meer dan 5 jaar met een pc. Dat gebeurt meestal alleen als je je het niet zo goed kan veroorloven, of oud bent, of het nut er niet van inziet.[/quote:ff348344a0]Vergis je niet. Heel wat mensen schaffen inderdaad binnen die tijd wel een nieuwe aan, maar vinden het zonde om de nog goed werkende oude weg te doen. Ze nemen hem dan b.v. op in een thuisnetwerkje waar hij dan nog jaren mee kan voor noem maar op: Reserve voor gezinsleden, backup, enz.
 • Precies. Ik was hier benieuwd naar omdat als je de nodige upgrades gedaan heb behalve je moederbord en het blijkt dat je mobo ook nog vaak begeeft na 3 jaar of wat, dan heeft upgraden weinig zin en zonde v/h geld. Dan moet je niet meer upgraden en gewoon om de 3 - 4 jaar een complete nieuwe kopen.

  Nu lees ik dat een mobo best wel 's 7 of 8 jaar meekan. Kijk, dan ben ik blij met m'n reeds gedane upgrades (nwe proc, nwe dvd-brander, nwe hdd enz.)
  :D

  Dus ik zat later te denken, waren die upgrades wel verstandig als het mobo een redelijk korte levensduur heeft ? Vandaar dit topic.
 • [quote:41826330b1="AswinW"]Nu lees ik dat een mobo best wel 's 7 of 8 jaar meekan. Kijk, dan ben ik blij met m'n reeds gedane upgrades (nwe proc, nwe dvd-brander, nwe hdd enz.)[/quote:41826330b1]Het lijkt me een goede keuze. De hoofdreden dat ik bv mijn K6-3/400 systeem niet heb opgedoekt is de kennelijk zeer lage 2e hands waarde. Uiteindelijk maar geinvesteerd in een toen moderne harde schijf en ik kende mijn oude systeem niet meer terug. Een brander plaatsen in die computer, dat zou ik denk niet meer doen, of ik moet er toevallig nog eentje tegenkomen. Overigens, Windows XP draait prima op dit soort systemen. Zo rond kijkend in mijn familie, worden PII-III systemen nog heel veel gebruikt, en dan vaak ook nog met Windows XP.
 • Ik heb zelfs nog wel wat PC'tjes van vóór mijn tijd (1988) op zolder staan, die nog perfect werken. 8)

  Vraag me alleen niet wat voor PC's het zijn want dat zou ik echt niet weten. :P

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.