Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord

Vraag & Antwoord

Moederborden, processors, overklokken, casemodding en koeling

crashen duron 800 systeem

clever
11 antwoorden
  • Hallo,

    Ik heb vorig jaar april een nieuw systeem gekocht,

    Duron 800mhz met 128 mb geheugen en msi 6330 lite moederbord en msi ms-starforce 816/817/818 (NvidiaGeforce2 MX)videokaart. Deze begon al vrij snel spontaan te herstarten en dan begon hij te ratelen via de luidspreker en verder niets.

    Hiervoor is het ding terug geweest naar de winkel, maar die is nu failliet.

    Na wat rondstruinen op internet, ik had het vermoeden dat het aan de temperatuur lag van het ding, hij staat in een vrij gesloten kast een programma motherboardmonitor opgedoken en erachter gekomen dat de temp van de processor tenminste, temperatuursensor 2 38 C wordt en dan houdt hij ermee op.

    Mijn vraag is wat is een normale temperatuur voor deze processor en waar zou het verder nog aan kunnen liggen.

    Het geheugen heb ik gecontroleerd met memtest86 en dat bleek na een nachtje testen ok.

  • Als 38 graden de juiste temp is, is dat ideaal. Gebruik je VIA drivers? Heb je al eens andere video drivers gebruikt? Wat zijn de specificaties van die 6330?

    [This message has been edited by egslim (edited 09-01-2002).]

  • Zijn er ook andere drivers dan?en zo ja, in welke richting moet ik die dan zoeken.

    Specificaties MSI 6330-Lite:
    http://www.msi-computer.nl/products/moederborden/6330le/main.html

    Chipset
    VIA® KT133 (552BGA) Chipset
    – FSB @200MHz
    – AGP 4x and PCI Advanced high performance memory controller
    – Supports PC100/133 SDRAM

    VIA® VT82C686B (352BGA) Chipset
    – Enhanced Power Management Features
    – Integrated Super I/O (FDC, LPT, COM 1/2, and IR)
    – VT82C686A supports Dual bus Master IDE Ultra DMA 33/66
    – VT82C686B supports Dual bus Master IDE Ultra DMA 100
    – Integrated Hardware Soundblaster
    – Direct Sound AC97 Audio
    – ACPI

    Alvast bedankt voor de reply

  • Je hebt dus inderdaad een VIA chipset, ga eens hier: http://www.viaarena.com/?PageID=2 naartoe en download en installeer de nieuwste drivers. Je geluid zit ingebouwd op het moederbord, op die site vind je ook de nieuwste drivers voor het geluid. Tot slot kun je op www.nvidia.com drivers voor je videokaart vinden. Er is ook www.3dchipset.com, daar hebben ze archieven met oudere videodrivers. Die willen ook nog wel eens helpen.
    Er zijn nog meer dingen die je kunt proberen, maar begin hier maar eens mee.
  • Van Via en Nvidia alle beschikbare nieuwe drivers geinstalleerd en nog steeds valt 't ding uit bij 38 C. Is het toch iets anders.
  • We hebben nog wat dingen op de checklist :smile:

    1) Controleer in de BIOS of de voeding wel voldoende spanning levert. Het gaat vooral om de +5 Volt lijn, die moet ook 5 Volt leveren, 4,75 Volt is zeker te laag. Heb je misschien een progje waarmee je in Windows de spanning kunt meten? Dan kun je dat doen op een moment dat je de CPU zwaar belast.

    2) Stel het geheugen in op 100 MHz en zet de geheugentimings op 3. Nog beter, misschien kun je van iemand een andere geheugenmodule lenen om te proberen?

    3) Zet AGP fastrites, 4x, en alles wat snelheid moet geven uit.

    4) Controleer met de handleiding van het moederbord of alle jumpers/dipswitches/BIOS instellingen goed staan. Let vooral op de voltages.

  • start de pc op druk op del .
    als je in het bios bent ga naar het item PC HEALTH STATUS current cpu temp zet die eens op 60>70 graden.
  • Hij heeft het programma motherboardmonitor, staat in z'n eerste post. Hierin kun je ook de +5 V lijn zien. De andere spanningen kun je hier ook in aflezen. Als niets werkt kun je ook nog een CMOS reset proberen.

    [This message has been edited by Muse (edited 10-01-2002).]

  • Ben dit probleem ok tegen gekomen op mijn bedrijf waar zo,n ding staat.
    Bijna elke dag tussen elf en twaalf uur slaat ie vast daarna s,middags nog een paar keer (hij staat dan wel de hele dag aan).
    Ik denk dat het toch een warmte probleem is,en koop volgende week een betere koeler(fan).

    suc6

  • Allemaal bedankt voor de tips/aanwijzingen, maar helaas. Het nam nogal wat tijd om alle verschillende instellingen te testen dus vandaar de enigzins late reactie.

    Egslim: 1) De 5 volt spanning schommelt tussen de 4,93 en 4,96 volt.

    2) Ik kan niet ergens een module lenen, dus dan wordt het kopen. Daar wilde ik nog even mee wachten.
    Het instellen op 100 mhz had enigzins effect, pas bij 40 C crash.

    3) Alles wat ik kan vinden staat inmiddels uit.

    4) Alle instellingen staan volgens spec

    Plextor: Het enige wat in het bios mogelijk is om in te stellen is auto shut off, die staat nu op 70 C
    De temp readout is bij mijn weten niet aan te passen.

    Muse: Een Cmos reset, geheugensnelheid weer terug op auto e.d. maar wederom bij 39 C crash.

    Fring: Dat het een warmteprobleem is ben ik met je eens, maar ik heb het idee dat de temp waarbij het ding uitvalt steeds lager wordt. Afgelopen zomer toen die voor reparatie naar de winkel is geweest was het ongeveer 44 C dat hij uitviel. In de winkel konden ze toen niets vinden, maar die zijn nu ook failliet, zegt misschien meer iets over de winkel.


    Inmiddels ook even geprobeerd onder debian/linux, dan valt de computer ook uit dus aan windows ligt het niet wat mij betreft.
    Ik heb debian alleen geinstalleerd verder niet, dus handige programmatjes hiervan weet ik nog niet te vinden.

    In ieder geval, nogmaals bedankt voor goede raad, ik stuntel nog even verder en goede iedeen zijn welkom.

  • Als het een tempprobleem is, weet ja dan wel zeker dat de readout van je tempsensor goed is? Ik zou zeggen gooi er eens volle belasting op, en voel aan de heatsink. Als die erg heet is, dan is de readout dus duidelijk verkeerd! (44c is trouwens wel een goede temp voor die duron, mijn duron 700 wordt ongeveer 42c met een noname prutkoelertje.)

    Trouwens, weet je zeker dat temp2 je cpu temp is? Als het een kleine kast is, met verder geen ventilatie, dan zou het misschien ook wel je case temp kunnen zijn. Als die oploopt naar 44c dan heb je dus duidelijk wel een temp. probleem! Wat voor waarden geven de andere sensoren?

    Wat betreft die voltage schommelingen, je moet kijken wat deze onder belasting doen, daar zakt het voltage namelijk sterk in.

    Verder kan je die duron ook even op 600 of 700 MHz instellen, dan zou hij op die temp. in iedergeval minder moeten crashen. Kijk ook even je voltage na, die is bij mijn duron 700 standaard 1.5V, als die bij jou op 1.85V oid staat, is het best logisch dat hij overhit.

    ——————
    TB 1GHz@1.2GHz 1.8V
    512MB @150 mhz
    ABIT KT7A
    GF2 GTS (220@380) detonator 22.80
    3Dmark2001 fastest
    3Dmark2000 fastest

    [This message has been edited by BA (edited 14-01-2002).]

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.