Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord

Vraag & Antwoord

Moederborden, processors, overklokken, casemodding en koeling

Computer TRAGER na upgrade

Anoniem
Juggernaut
19 antwoorden
  • Op de computerevent van het jaar heb ik afgelopen weekend een nieuwe processor
    (AMD Sempron 3100) en een nieuw moederbord gekocht (ASUS K8N)
    Dit ter vervanging van mijn Athlon XP 2000 op een MSI KT3 bord.
    Overige onderdelen heb ik niet gewijzigd (details zie hieronder)

    De ombouw verliep zeer soepel, maar het resultaat is nogal teleurstellend:
    de computer is een stuk trager dan voorheen!!
    Ik had aanvankelijk ook niets aan de software veranderd, maar WIndows gaf nogal wat meldingen over nieuwe hardware aangetroffen,
    dus ik heb ook maar gelijk een Format C uitgevoerd en Windows volledig opnieuw geinstalleerd.
    Alleen daardoor zou de nieuwe computer al een stuk sneller moeten zijn dan die oude!!
    Maar alles ging zeer traag en mijn favoriete programma Flightsimulator werd een soort diashow.
    Ook de sysmark 2001 bevestigde mijn waarnemeningen: de oude Athlon XP 2000 gaf nog 9200 punten,
    maar de nieuwe Sempron slechts 8100!
    Dan maar eens de laatste nieuwe drivers van Leadtek geinstalleerd: het resultaat: 7100!
    Om zeker te zijn heb ik opnieuw een format C gedaan en opnieuw een volledige install gedaan,
    (inclusief Flightsimulator) maar het resultaat bleef even ongelooflijk slecht (7120)

    Hier kan ik met mijn pet niet bij.

    PaulusP

    Specificaties
    Processor oud: Athlon XP 2000, nieuw: AMD Sempron 3100
    Moederbord oud: MSI KT3, , nieuw: ASUS K8N met nForce 3 chip
    Geheugen: 512 mb DDR / PC 2700 /333 mhz
    video : Leadtek Geforce 4 TI 4200 128 mb
    HD : IBM deskstar 41 GB
    DVD : Lite-on
    Case : Chieftec 350 watt
    Software : Windows 98 SE
  • Misschien staan de chipset opties in de bios nog in de 'veilige stand'

    Mijn processor hoor op 166 mhz te draaien maar deze staat na een bios reset op 100…..
  • Heb je de drivers allemaal geïnstalleerd? Dus ook de chipset drivers?
  • De Sempron 3100+ dient op 1800MHz te lopen. Klopt dit in je BIOS?
    Is de AGP-driver voor het moederbord ook goed geinstalleerd?

    Kijk anders in Everest of je iets raars ziet (zit ook een geheugenbenchmarktest in):
    http://www.lavalys.com/products/overview.php?pid=1&lang=en&pageid=1
  • Bedankt voor jullie snelle reacties.

    Ja, ik heb alle drivers geinstalleerd (chipset en AGP) zoals die op de ASUS CD ROM staan, maar…..
    Tot mijn verbazing geeft de BIOS maar 880 Mhz aan!
    De multiplier staat op 4x (in te stellen tussen 4 en 10x)
    Dus dan moet ik de multiplier op 8 x zetten?


    PaulusP
  • [quote:fa87210b09]FSB 200 and multiplier 9.0. That'll do 1800MHz. [/quote:fa87210b09]
  • nu ben ik benieuwd… wat is je score nu?
  • Daar ben ik weer met de nieuwe score: 9100 (was 7100)
    Dat is toch al een heel stuk beter (nu multiplier op 9 en FSB op 200)

    Bedankt!

    PaulusP
  • [quote:29a437b4f0="PaulusP"]Daar ben ik weer met de nieuwe score: 9100 (was 7100)
    Dat is toch al een heel stuk beter (nu multiplier op 9 en FSB op 200)

    Bedankt!

    PaulusP[/quote:29a437b4f0]

    uhm dat is nog altijd slechter dan je oude systeem. Lekkere "investering"
  • Kun je eens PiFast testen en je score daarmee vergelijken met die van een AXP2000+? Jouw Sempron hoort daarin een stuk beter te presteren, als dat inderdaad het geval is heeft je probleem misschien te maken met een compatibiliteitsprobleem tussen moederbord en videokaart.
  • [quote:19849ad779="gabba"][quote:19849ad779="PaulusP"]Daar ben ik weer met de nieuwe score: 9100 (was 7100)
    Dat is toch al een heel stuk beter (nu multiplier op 9 en FSB op 200)

    Bedankt!

    PaulusP[/quote:19849ad779]

    uhm dat is nog altijd slechter dan je oude systeem. Lekkere "investering"[/quote:19849ad779]Lekker constructief die post van you :roll:

    @ Paulus, je kunt idd net zoals egslim voorstel maar Pifast testen. Dit test alleen je processor.

    Probeer ook eens 3Dmark 2001 te draaien. En post die resultaten ook hier. Liefst met een vergelijk van je oude systeem, als je destijds met 3Dmark gebenched hebt. De 3Dmark01 is een goede systeem bench.
  • De score die ik vermeld zijn van 3Dmark 2001.
    Alhoewel de scores verbeterd zijn na aanpassen van de settings in de BIOS, is het inderdaad vreemd
    dat de Sempron 3100 vrijwel dezelfde score geeft als mijn Athlon 2000 (op een verder identiek systeem).

    Wellicht is inderdaad de samenwerking tussen video en CPU nu niet optimaal,
    want toen ik gisteren de nieuwste drivers van Leadtek installeerde ging de 3Dmark score met maar liefst 1000 punten OMLAAG!
    Zou die driver wellicht voor Windows XP geoptimaliseerd zijn? (ik gebruik Windows 98 SE).

    Het programma PI fast ken ik niet; waar kan ik dat vinden?


    PaulusP
  • http://www.google.nl/search?q=pifast
  • Heb je drivers/software voor Cool 'n Quiet geinstalleerd? Het zou kunnen dat die in 98 niet goed werken en je processor daardoor vertragen.
    En chipsetdrivers?
  • Trouwens een beetje zonde om Win98 te draaien op een 3100+. Kun je niet aan WinXP komen? Evt. kun je die gewoon naast Win98 installeren op een tweede partitie.

    Ik heb nog een OEM-versie van WinXP Home Edition (NL, geen SP1/SP2) liggen die ik niet gebruik, aangezien ik zelf meer weg ben van WinXP Professional (UK). Stuur ff een PB'tje als je interesse hebt, ik doe 'm weg voor weinig.
  • Ik gebruik Windows 98 SE omdat mijn computer client is in een netwerk van 4 PC's die alle op 98SE draaien.
    Ik heb wel Windows XP en ik heb die zelfs een tijdje gebruikt, maar de samenwerking met
    de andere PC's liep niet goed (met name internet delen was een probleem met XP als client op 98 server).
    Daarom toch maar weer teruggegaan naar Windows 98, en mijn netwerk loopt heel goed.

    Ik heb Cool & Quiet geinstalleerd en de nForce chipset drivers, maar niet directX 9 (ik heb geen programma's die dit vragen).
    Nu lees ik in de ASUS manual dat je DirectX 9 moet installeren voordat je de chipset drivers installeert:
    kan dit echt zoveel verschil uitmaken?

    PaulusP
  • Probeer eens de Cool 'n Quiet drivers te verwijderen, het zou best kunnen dat die niet goed werken in '98.
  • Egslim, ik zal dat vanavond doen en ik laat het resultaat weten.

    What about DirectX 9? Zou dat veel verschil uitmaken als ik die installeer
    en daarna opnieuw de Chipset drivers?

    PaulusP
  • Dat lijkt me niet, van de andere kant kan het ook geen kwaad om te proberen.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.