Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord

Vraag & Antwoord

Moederborden, processors, overklokken, casemodding en koeling

welke aansluitingen op P4 moederbord

None
9 antwoorden
 • Klopt het dat je op een P4 moederbord de 20 pins molex stekker en de vierkante 4 pins stekker beide moet aansluiten?

  Alvast bedankt
 • Lijkt me wel handig als je genoeg stroom op je moederbord wilt hebben. Staat dat niet in de handleiding van je moederbord dan? :wink:
 • Ja, klopt, een P4 trekt zoveel stroom dat ie aparte voeding nodig heeft, 2 x 12 volt.
 • Waarom is dat eigenlijk 2x 12V? een processor gebruikt toch minder dan 2V. Dat zou betekenen dat er 5 keer zoveel energie in warme omgezet word dan wat de processor gebruikt. Volgens mij zouden ze dan handiger een 3.3V of een 5V leiding daarheen kunnen leggen. Of wordt die 2x12 volt ook nog voor andere dingen dan alleen de processor gebruikt?
 • Je moet spanning niet met energie verwarren. P = V * I, oftwel energie = spanning * stroom. Moderne CPU's verbruiken erg veel energie. Dit zorgt voor een probleem waar de snellere K7 Athlons tegenaan liepen: De voedingslijn die de CPU van energie voorziet raakt overbelast en gaat fluctueren. En dat is niet handig voor de andere apparaten die dezelfde lijn gebruiken. In het geval van de 5V lijn zijn dat nogal wat. Daarom hadden die Athlons zulke zware voedingen nodig, omdat bij lichtere voedingen de 5V lijn overbelast raakte - ook al konden die voedingen in principe wel genoeg energie leveren, alleen niet allemaal over 1 lijn.

  Voordeel van de 12V lijn is dat die alleen dient voor een paar legacy poorten en de motoren van de harde schijven. Dat maakt die lijn relatief ongevoelig voor spanningsfluctuaties. Terwijl de ATX 2.03 spec voorziet in een 12V lijn die extra veel energie kan leveren.

  Als je wilt kan ik het morgen nog wel iets duidelijker uitleggen, het is nu al laat…
 • [quote:5f297d9d80="harmtido"]Dat zou betekenen dat er 5 keer zoveel energie in warme omgezet word dan wat de processor gebruikt.[/quote:5f297d9d80]Let op: de getallen in het volgende voorbeeld zijn uit de duim gezogen.
  Als je 12V bv 10A kan leveren heb je dus 120W tot je beschikking. Spannings regelaars brengen dit eerst terug naar bv 5V. Hoewel dit niet geheel verliesvrij gebeurt, houd je nog steeds (pak 'm beet) die 120W. Als de spanningsregelaars ruim genoeg zijn gedimensioneerd, zal dit dus 5V/24A worden. Als je proc nu 15A trekt (bij 5V), houd je nog 45W over voor andere zaken. Die 45 W wordt niet in warmte omgezet als die niet wordt gebruikt.

  [quote:5f297d9d80="egslim"]Voordeel van de 12V lijn is dat die alleen dient voor een paar legacy poorten en de [b:5f297d9d80]motoren[/b:5f297d9d80] van de harde schijven. Dat maakt die lijn relatief ongevoelig voor spanningsfluctuaties. Terwijl de ATX 2.03 spec voorziet in een 12V lijn die extra veel energie kan leveren.[/quote:5f297d9d80]Ja, maar motoren trekken nogal wat stroom tijdens het opstarten en dat doet die 12V bepaald geen goed. Maar het kan wel eens een aparte 12V zijn (die dus niet gebruikt wordt voor de motoren). Maar in dat geval hadden ze er ook wel weer een 5V van kunnen maken.
 • Ben er vrij zeker van dat het geen aparte lijnen zijn. Afgezien daarvan heeft de CPU tijdens het opstarten toch weinig vermogen nodig. En die motoren zijn veel minder gevoelig voor spanningsfluctuaties dan chips.
 • die schijven hangen anders aardig aan de lijnen te trekken, als ze flink bezig zijn knippert de ccfl :P
 • Klopt - maar dat zijn niet alleen de motoren, die hoeven immers niet harder te werken als je hd actief wordt. Volgens mij is het dan de 5V lijn die ze belasten…

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.