Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord

Vraag & Antwoord

Moederborden, processors, overklokken, casemodding en koeling

geen geluid :-(

germaine
24 antwoorden
 • Al enige tijd probeer ik de on-board 'geluidskaart' aan de gang te krijgen,
  maar tot nu toe zonder resultaat. Diverse drivers geinstallerd maar mooi niets. Ik heb een Aopen ak77-333 moederboard met een realtek alc650 ac97 codec en xp home. In de eigenschappen voor geluiden en audioapparaten kan ik dus geen standaard apparaat selecteren selecteren terwijl de codec en de driver(s) wel zijn geinstalleerd.
  Het geluid was ook van de ene op de andere dag verdwenen.
  Ook zijn er geen virussen oid aanwezig.
  Oplossingen of tips worden ten zeerste gewaardeerd.
  Alvast dank
 • Kijk eens in je BIOS of hij wel "enabled" is; als dat niet het geval is zal hij het nooit doen!

  [size=8:5fe835bac4]@NoepZor: ik was lekker eerder :P[/size:5fe835bac4]
 • staat je onboard geluid niet op disabled in de bios ?
 • Wat ook wel wil helpen (heb ik zelf ook gehad). Druk de moederbord CD er eens in en kijk eens of je de drivers d'r volledig op hebt staan. Bij mijn moederbord wordt op de een of andere manier bij de gewone installatie het geluid ook niet meegepakt… Veel succes er verder nog mee :wink:

  [edit] misschien is de combinatie van de drivers met windows niet goed. Je zou dat kunnen proberen door oudere versies te nemen…
 • of je boxen?
 • In de bios staat alles aan
  Vwb de drivers: de laatste versie is gisteren via AOpen binnengehaald.
  Vwb de boxen: wat denk je zelf :wink:

  Ik heb ook van iemand gehoord dat de soundchip defect kan zijn. Hoe controleer ik dat??

  Alvast dank
 • [quote:46e90a9bea="okkels"]In de bios staat alles aan
  Vwb de drivers: de laatste versie is gisteren via AOpen binnengehaald.
  Vwb de boxen: wat denk je zelf :wink:

  Ik heb ook van iemand gehoord dat de soundchip defect kan zijn. Hoe controleer ik dat??

  Alvast dank[/quote:46e90a9bea]Dat controleer je door te kijken of je geluid het doet :+

  Nee, maar als hij in de BIOS enabled staat, de boxen het doet, in de goede gaatjes zitten en de goede drivers eropstaan, dan vrees ik het ergste voor je.
 • [quote:b961dc1eaa="okkels"][…]
  Vwb de boxen: wat denk je zelf :wink: [/quote:b961dc1eaa]ik denk zoveel! paar dagen geleejen deet me geluid ook vaag (niet dus) en ik maar denken weer terug naar de flutcom… boxen uitgezet (doe ik altijd voor de nacht) volgende dag weer aan en ze doen het weer(?!?!).
 • Zoals ik al in mijn eerste post melde;
  [quote:ad12d5de30]In de eigenschappen voor geluiden en audioapparaten kan ik dus geen standaard apparaat selecteren terwijl de codec en de driver(s) wel zijn geinstalleerd. [/quote:ad12d5de30].
  Dus was het al dan niet aanstaan van de boxen voor mij geen optie.
 • Maar staat de geluidskaart wel in apparaatbeheer? Ik denk dat er een geel uitroepteken of vraagteken bij staat. Kijk dan bij eigenschappen, daar staat de foutmelding.
 • In apparaatbeheer –> besturing voor geluid, video en spelletjes staat geen on-board geluidskaart. Alleen audio - en videocodecs en de on-board audio controler [Realtek AC'97 Audio for Via (R) ].
  Ik heb dus geen aparte geinstalleerde geluidskaart maar een soundchip op het moederbord.
 • [quote:a52f605c43="okkels"]In apparaatbeheer –> besturing voor geluid, video en spelletjes staat geen on-board geluidskaart. Alleen audio - en videocodecs en de on-board audio controler [Realtek AC'97 Audio for Via (R) ].
  Ik heb dus geen aparte geinstalleerde geluidskaart maar een soundchip op het moederbord.[/quote:a52f605c43]Het is een onboard kaartje. Een geluidskaart die gebaseerd is op AC'97. De Codec is van Realtek. Als hij in apparaatbeheer staat is ie dus wel goed geinstalleerd. Of staat er een uitroepteken of vraagteken bij?
 • vraagtekens en uitroeptekens hebben toch hun eigen 'mapje' in apparaat beheer?
 • Hoeft niet, dat is alleen als het apparaat nog niet geinstalleerd is, maar al wel gevonden. Als het apparaat al wel geinstalleerd is als zijnde een geluidskaart, maar de drivers werken niet goed, of het apparaat zelf werkt niet goed, dan komt ik gewoon een uitroepteken of vraagteken te staan onder het "mapje" audioapparaten. (of iets dergelijks)
 • er staat nergens een uitroep- danwel vraagteken. Dus zou alles het moeten doen volgens mij.
  Is er nog ergens een mogelijkheid [een prog o.i.d] dat ik kan 'zien' of die chip goed is of niet??
 • volume niet laag staan of gemute ?
 • Lees ook even je handleiding door in het stuk over aansluitingen en jumpertjes. Ik ben al een paar mobo's tegengekomen waarbij het onboard geluid ook met jumpers in en uitgeschakeld kon worden.

  effe checke….:)
 • Oja, dat klopt. Waarschijnlijk heb je op het moederbord een aansluiting zitten voor front audioaansluitingen. Sluit je echter geen frontpaneel aan, dan moet er op pin 5-6 en 9-10 een jumper zitten.
 • [quote:1c1be76865="Comp-Freak"]Hoeft niet, dat is alleen als het apparaat nog niet geinstalleerd is, maar al wel gevonden. Als het apparaat al wel geinstalleerd is als zijnde een geluidskaart, maar de drivers werken niet goed, of het apparaat zelf werkt niet goed, dan komt ik gewoon een uitroepteken of vraagteken te staan onder het "mapje" audioapparaten. (of iets dergelijks)[/quote:1c1be76865]dan is mijn printer vaag :roll:
 • [i:11fc367cdc]volume niet laag staan of gemute ?[/i:11fc367cdc] zegt Noepzor.
  Nee

  [i:11fc367cdc]Lees ook even je handleiding door in het stuk over aansluitingen en jumpertjes. Ik ben al een paar mobo's tegengekomen waarbij het onboard geluid ook met jumpers in en uitgeschakeld kon worden. [/i:11fc367cdc] zegt harmtido
  Is in mijn geval niet van toepassing, zie mijn 1e mail

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.