Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord

Vraag & Antwoord

Moederborden, processors, overklokken, casemodding en koeling

Verstandig om voeding fan aan te sluiten op fancontroller?

Hans.Vosman
9 antwoorden
 • Is het verstandig om de fan van de voeding aan te sluiten op de fancontroller ? Ik gebruik de pc bijna uitsluitend alleen voor een beetje internetten en office. Heel soms een keer een spelletje,. maar dan kan ik hem wel harder laten draaien. Ik heb er extra bij gekocht 2 casefans. Een in en een out. De processor werd zonder de extra fans een graatje of 45, en het mb (of de kast) 35 graden. Dit is na een flink poosje lekker iinternetten. En een kwartiertje nfs2.

  AMD XP 2000 1667 mhz (niet overgeklokt)
  256 mb ram
  120 gb wd
  cd rom
  asrock k7vt4a+
 • De voeding geeft zelf ook warmte af. Ik raad het je niet aan om de standaard voeding lanzamer te laten draaien omdat dan je voeding te warm kan worden.
 • Als de voeding goed geconstrueerd is, dan is de koeling dusdanig dat overhitting nimmer optreedt. Ga je de fan langzamer laten draaien, dan verminder je de koelings-capaciteit, waardoor er kans op overhitting gaat ontstaan. Je zou eens kunnen meten hoe warm de zaak wordt bij volle belasting, dit is dan een toegestane temperatuur. Vervolgens meet je hoe warm het wordt bij de geringe belasting die normaal gaat optreden en bij verminderd fan toerental. Is dit lager dan de eerder gemeten temperatuur dan zit je goed met het toepassen van de fan controller.
 • Kies anders voor een stiller fannetje, dan zit je 100% goed.. :wink: (kijk eens op > www.ikbenstil.nl )

  //Offtopic: nummertje 1000 alweer.. :P //
 • bedankt voor jullie reacties. Dan laat ik hem maar mooi zitten. Nou hoorde ik vanmiddag dat ik hem ook wel op 7v kan aansluiten. En dat de airflow dan nog genoeg is. Is dit verstandig of mooi zo laten en een stiller fannetje kopen.
 • [quote:5aeb782f80]Nou hoorde ik vanmiddag dat ik hem ook wel op 7v kan aansluiten. En dat de airflow dan nog genoeg is[/quote:5aeb782f80]
  draai al jaren met een gedempte blower in m'n voeding
  (weerstandje 680 Ohm tussen de Plus) wordt totaal niet warm en lekker stil.
 • [quote:c6f94ee0de="amira"]
  (weerstandje 680 Ohm tussen de Plus) wordt totaal niet warm en lekker stil.[/quote:c6f94ee0de]Zeker weten? 68 Ohm lijkt me een logischer waarde.
 • [quote:052ff3e581="Martijn Hogendorf"]Nou hoorde ik vanmiddag dat ik hem ook wel op 7v kan aansluiten. En dat de airflow dan nog genoeg is. Is dit verstandig of mooi zo laten en een stiller fannetje kopen.[/quote:052ff3e581]Tja, als de voeding doorbrandt, dan weet je dat het niet kan. Zelf heb ik aantal voedingen ook op dat punt aangepast. Geen probleem tot nu toe. Ik zou het niet weten. Ik ga er van uit dat een voeding toch wel over gedimensioneerd is. TOch komt er warme lucht uit de voeding, te warm?
 • Ik heb net even gevoeld, en er komt haast geen warme lucht uit. Het is ook niet koud, maar ook niet warm. Ik kan het niet anders omschrijven.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.