Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord

Vraag & Antwoord

Moederborden, processors, overklokken, casemodding en koeling

Kan mijn PC minder stroom verbruiken als deze idle is?

Pinky & The Brain
26 antwoorden
 • Ik heb het volgende moederbord:
  http://uk.asus.com/prog/spec.asp?m=P5GD1-VM&langs=11
  Verder zit daar een Intel 3.2GHz HT processor op met 1GB intern geheugen. Voor en achter case fans. NVIDIA GeForce 6600 (128 MB).

  Wat ik eigenlijk zou willen is dat als de PC idle is dat deze dan een stapje terug gaat en zo minder stroom verbruikt en sliller is.
  Bijv. als de PC overdag aanstaat en alleen maar aan het downloaden is en ik niet thuis ben.
  Ik heb nu het gevoel dat de PC op volle toeren draait en daarmee veel stroom (en veel warmteproduceerd) verbruikt.

  Zijn er programmatjes die net zoals mijn Laptop met Centrino processor op een zuinige stand draait als deze op de batterij moet werken?

  Voor bijv. mijn grafische kaart moet ik ook ergens een programmaatje hebben die dat zelfde doet als ik geen zware grafische programma's draai.
  Voor het moederbord heb ik niks kunnen vinden.

  Vast bedankt.
 • Advanced Configuration and Power Interface (ACPI)
  http://www.intel.com/intelpress/samples/ppm_chapter.pdf
  http://pcworld.com/news/article/0,aid,115674,00.asp
  http://www.tweakers.net/nieuws/12811
  Tips
  http://www.groningerstudentenbond.nl/nl/organen/smog/achtergrondinfo.html
  http://www.mfdrenthe.nl/energiebesparing/computers.asp
  http://www.ecn.nl/dego/products/projects/ictpress.nl.html
  http://www.senternovem.nl/duurzaaminkopen/milieuspecificaties/25242-Computers.asp
  http://www.milieucentraal.nl/onderwerp/print-onderwerp?onderwerp=Computers

  # Bij aanschaf op het energielabel (GEEA, Energy Star) letten.
  # Een stekkerdoos met aan/uit-schakelaar gebruiken tussen apparatuur en stopcontact; dit voorkomt het weglekken van electriciteit.
  # Energiebeheer voor systeemkast en beeldscherm van uw computer installeren.
  # Beeld- en geluidsapparatuur zo min mogelijk op stand-by zetten.
 • Een gewone p4 kan alleen zichzelf terugclocken als hij speedstep heeft. Voor zover ik weet heeft een 3,2 GHz dat niet, dus enige optie is dus iig monitor enz uit zetten.
 • In het configuratiescherm kan ik bij energie instellingen ook niks uit/aan zetten. Alleen het LCD scherm kan uit, maar dat doe ik toch al uit als ik wegga.
  Als ik het zo lees is het dus niet mogelijk om de PC energie zuiniger te laten werken?
  Erg jammer. Waarom maken ze niet Desktop PC net zoals Laptops?
 • Nog even een aanvulling:
  Ik kan de CPU clock hoger zetten met een programma. Bijv. naar 3.7GHz.
  Als ik nu de clock verlaag naar bijv. 1GHz. Zou dit energie besparen omdat de CPU langzamer werkt en daardoor minder warmte produceert zodat ook de fans langzamer draaien?
  Kan de PC dit eigenlijk wel aan die clock speed? Ik wil n.l. niet dat de PC vastloopt en dat ik deze kapot maak.
 • De spanning kan dan ook verlaagd worden. Dit vermindert het energiegebruik wel enigzins. Maar als er veel uit is, dan valt er niet meer zo te besparen.
 • De volgende berekening is afkomstig van AMD:

  "Als je een systeem 24 uur per dag, 365 dagen per jaar laat aanstaan kost dat ongeveer € 70 aan energiekosten." Dit was voor een bedrijf, maak er voor de consument bijvoorbeeld € 150 van.
  En daar is de CPU slechts een deel van, om de kosten hoef je het dus niet te doen.

  [quote:b3369f82fd]Erg jammer. Waarom maken ze niet Desktop PC net zoals Laptops?[/quote:b3369f82fd]
  Omdat ze op deze manier veel meer geld voor laptop CPU's kunnen krijgen. ;)
  Hoewel de moderne desktop CPU's wel C'n Q of EIST hebben, vereenvoudigde versies van de laptop technologieën.
 • [quote:f9293226ca="egslim"]De volgende berekening is afkomstig van AMD:

  "Als je een systeem 24 uur per dag, 365 dagen per jaar laat aanstaan kost dat ongeveer € 70 aan energiekosten." Dit was voor een bedrijf, maak er voor de consument bijvoorbeeld € 150 van.
  En daar is de CPU slechts een deel van, om de kosten hoef je het dus niet te doen.
  [/quote:f9293226ca]

  Hoezo niet, iedere uitgespaarde Euro is er weer een. En dan hebben het nog niet eens over de milieuvoordelen. Minder energieverbruik is altijd prettiger.
  Dus als je pc zonodig de hele dag aan moet staan, dan is het natuurlijk het prettigste met een zo laag mogelijk energieverbuik. Zeker als is overdag maar een fractie van zijn mogelijkheden gebruikt. Het instellen van een lagere kloksnelheid heeft dus zeker zin.
  Een andere optie kan zijn om enkele case-fans uit te schakelen; bij een lage belasting heb je echt geen case-fans nodig, de cpu-fan en de voedings-fan moeten voldoende zijn. Het uitschakelen van rand-apparatuur en het ontkoppelen van USB-apparatuur kan wellicht ook helpen (denk bijvoorbeeld aan een webcam, volgens mij gebruikt dat ding stroom zodra ie aangesloten wordt op een usb-aansluiting, ook al "gebruik" je 'm niet).
 • Als het gratis is, ja. Als je € 50 extra moet uitgeven aan andere componenten om € 7 energie per jaar te besparen, nee.
 • Klopt, maar tot nu toe is r nog niets gezegd over het aanschaffen van energiebesparende optie's toch?

  @ topic-starter
  Zag trouwens ook dat er op het mobo een Q-fan optie zit, als je deze inschakelt (bij mijn Asus mobo ging dat via de bios), dan past ie de cpu-fan snelheid aan, aan de warmteproductie/cpu-load (weet niet welke van deze twee criteria). Resultaat: meestal lagere cpu-fan snelheden > minder energieverbruik en ietsjes stiller.
 • [quote:0ca87082f0="egslim"]De volgende berekening is afkomstig van AMD:

  "Als je een systeem 24 uur per dag, 365 dagen per jaar laat aanstaan kost dat ongeveer € 70 aan energiekosten." Dit was voor een bedrijf, maak er voor de consument bijvoorbeeld € 150 van.
  En daar is de CPU slechts een deel van, om de kosten hoef je het dus niet te doen.
  [/quote:0ca87082f0]
  Hmmm, dat kan vroeger misschien geweest zijn, maar dat zal inmiddels toch echt wel wat hoger liggen (!)
  Ik heb het wel eens nagerekend voor een inmiddels al sterk verouderd systeem en toen kwam ik toch wel een stukje boven de 150 pleuro uit.
  Misschien dat de stelling van AMD best klopt in sommige landen waar de stroom bijna niks kost, maar dat zal hier toch wel iets genuanceerder liggen dus.

  P&B
 • Het was van een paar maanden geleden, ging over een bedrijf in Groot Britannië. Maar consumenten betalen meer voor electriciteit.
 • [quote:1a773a9ce9="Jage"]Klopt, maar tot nu toe is r nog niets gezegd over het aanschaffen van energiebesparende optie's toch?

  @ topic-starter
  Zag trouwens ook dat er op het mobo een Q-fan optie zit, als je deze inschakelt (bij mijn Asus mobo ging dat via de bios), dan past ie de cpu-fan snelheid aan, aan de warmteproductie/cpu-load (weet niet welke van deze twee criteria). Resultaat: meestal lagere cpu-fan snelheden > minder energieverbruik en ietsjes stiller.[/quote:1a773a9ce9]

  Is vast de Q van Quiet, om het ding stil te houden. Die 1-2 watt die een fan verbruikt op de maximale snelheid is de moeite niet. Een gloeilamp vervangen door een spaarlamp bespaart dan al meer!
 • Nou weet ik niet veel van case-modding, maae om nu een spaarlamp in je pc te hangen (laat staan een gloeilamp)… :o

  Dit topic gaat nog steeds over het energiezuiniger maken van een pc in de situatie dat deze maar weinig te doen heeft, en het uitschakelen van bijvoorbeeld de harde schijven (ook zo'n optie bij energiebeheer) niet van toepassing is. IMHO heeft het gebruik maken van de Asus Q-fan optie dan toch een (beperkte) bijdrage.
 • Tja, kwaad kan het niet. Maar je praat over ongeveer 2W (afhankelijk van de fan), dwz iets in de orde van grote van 1,5% van het totale energieverbruik in idle. Dat betekent een besparing op jaarbasis van € 0,10. Tja… :roll:
 • [quote:9952022874="egslim"]Tja, kwaad kan het niet. Maar je praat over ongeveer 2W (afhankelijk van de fan), dwz iets in de orde van grote van 1,5% van het totale energieverbruik in idle. Dat betekent een besparing op jaarbasis van € 0,10. Tja… :roll:[/quote:9952022874]

  En dan die moeite elke dag :D
  Gewoon beeldscherm uit, alle lichten in de pc kamer uit.
  Usb apparaten eraf, dat moet gaat lukken.
  Ik weet niet precies wat je doet met je computer 's avonds, maar je hebt programma's die de computer uitschakelen wanneer het ermee klaar is.
  Je wou toch niet zeggen dat je hem aan hebt staan en er niks mee doet … :o
 • Misschien is het leuk om eens enkele rekenvoorbeelden hier neer te planten om enkele van de hierboen genoemde uitspraken / stellingen te reflecteren ?

  Er is namelijk wel het e.e.a. geschreven, maar nog niks is er daadwerkelijk onderbouwd !

  Dus…wie komt er met de kwh prijs ?
  Laten we he eens (pseudo)wetenschappelijk aanpakken en dan zullen we allen versteld staan wat het daadwerkelijk kost en wat er te besparen is.

  P&B
 • Rekenvoorbeelden vind ik prima, was alleen nooit zo goed in natuurkunde :(

  Maar laten we de kosten maar buiten beschouwing, tenzij we het ook gaan hebben over de aanschaf van apparatuur om energie mee te besparen… Het topic gaat nog steeds over minder energieverbruik en minder geluid, niet om de besparing in euro's.
 • Goed plan!

  [quote:92fe561998]Het topic gaat nog steeds over minder energieverbruik en minder geluid, niet om de besparing in euro's.[/quote:92fe561998]
  Uit de openingspost: "Bijv. als de PC overdag aanstaat en alleen maar aan het downloaden is en ik niet thuis ben." In dat geval maakt het geluid niet zoveel uit. ;)

  Ik heb enkeltarief genomen voor bedrijven: http://www.essent.nl/essent/nl/nl/zakelijk/energie/electra/elektriciteit_kleinverbruik/zekerheidsgarantie/info/tarieven.jsp
  Dus € 0,054 per kWh.
  Bij een energieverbruik van 100W, 24 uur per dag, 365 dagen per jaar maakt dat € 47,30.

  Voor consumenten vond ik http://www.essent.nl/essent/nl/nl/consument/klantenservice
  aadplegen/energienota/info/voorbeeld.jsp € 0,083 per kWh, voor € 72,70 per jaar.
 • Hoe kom je aan de 100w verbruik?

  En opzicht valt dat nog wel mee… nu nog even de prijs per dag / uur / min. en sec. haha…

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.