Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord

Vraag & Antwoord

Moederborden, processors, overklokken, casemodding en koeling

CPU core 80 graden

kloef
6 antwoorden
 • Wegens slechte prestaties van mijn systeem (met Athlon XP 1800+ en Soltek SL75 drv5) besloot ik om motherboard monitor te installeren, resultaat: CPU core 78 graden. Ik lees wel eens dat een CPU ongeveer max 45 graden mag zijn, dus dat was schrikken. Toen de boel maar eens open geschroeft en gekeken. De ribben van het koelelementje (als je dat zo noemt) zaten helemaal vol stof, dus alles maar eens goed schoongemaakt. Gevolg: nu wordt de CPU core 82 graden. Wat ook vreemd is, is dat de CPU temperatuur onmiddelijk na het opstarten van de PC (binnen een minuut) en zonder verder iets met het ding te doen, alweer boven de 75 graden is.
  Meet ik nou gewoon iets verkeerds of kan dat zomaar?
  Dus vanmiddag maar naar de winkel voor een goeie koeler. Momenteel zit er nog zo'n standaard blazertje op.
  Mijn vraag is:
  - Aangezien de problemen al een tijdje bestaan, en die CPU dus blijkbaar al een behoorlijke tijd te warm wordt (maand of 4), vraag ik me af of dat blijvende schade kan hebben aangericht. (en het niet verstandig is om meteen een hele nieuwe CPU aan te schaffen)

  En heeft er iemand zowiezo nog aanvullende tips? Want dit is niet echt mijn specialiteit
  :wink:
 • Ik denk de sensor brak is zo snel kan ie niet 75 graden zijn. Voelt de koeler ook warm aan?
 • Ik heb wel Athlon XPs de 70+ graden zien halen hoor, meen dat 100C bij sommige de max was? Des al niet te min is het niet goed natuurlijk.

  –>
  EDIT:

  http://www.amdboard.com/amdid.html

  [img:d6149f5270]http://www.amdboard.com/maxdietemp2.gif[/img:d6149f5270]

  Dit is overgens wel de MAX DIE Temperatuur
 • Ik had (met open kast) een Athlon 1,4GHz met een Zalman 5100Cu erop en dan werd ie ook wel 70 graden. Ik had hier ook een Athlon waarbij de fan stopte met draaien en de sensor onder de cpu al 100+ graden aangaf, maar hij deed het nog wel.
 • Wanneer de sensor zegt dat de CPU 70 graden is, neem dan van mij aan dat de CPU dan bloedheet zou moeten zijn. D.w.z. dat is een temperatuur die stoere jongens/meisjes misschien een paar seconden zullen vastpakken. Dus als je gewoon je hand tegen de koeler kan houden, dan kan er slechts sprake zijn van:
  - een slecht geplaatste koeler of
  - een niet goed werkende sensor (of software, kijk dus in ieder geval in de bios …) of
  - je bent een enorm stoere jongen/meisje
 • Ik ben ondertussen ook ff naar de winkel geweest. Op advies van sommigen hier eerst met de hand getest hoe warm de koeler wordt. Daar hield ik gemakkelijk mijn hand op; iets warmer dan kamertemperatuur was ie.
  In de winkel concludeerde men dat, gezien het feit dat de koeler nauwelijks warm wordt, en dat de temperatuur zo snel al oploopt, het niet aan de fan, maar aan de warmte overdracht moest liggen. Ik stond even later dus weer buiten met koelpasta. Ik had het nog nooit gedaan, maar de boel zit nu weer in elkaar en draait inmiddels.
  Temperatuur nu: 53 graden.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.