Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord

Vraag & Antwoord

Moederborden, processors, overklokken, casemodding en koeling

"Brakke sensors"

Safihre
8 antwoorden
 • Ik lees geregeld bij onderwerpen over temperaturen, dat de sensoren vaak "brak" zijn.

  Hoe komt 'men' hier eigenlijk bij? Worden sensoren vaak getest en zijn ze vaak slecht? Wat is""slecht"?

  Als ze inderdaad slecht zijn, waarom monteren fabrikanten deze sensoren eigenlijk nog en waarom maakt iedereen zich zo druk om de temperaturen? Je hebt toch garantie? Bovendien, als een pc ouder is dan 3 jaar (vaak einde garantietermijn), wordt de pc toch vaak tot de zolderruimte veroordeeld. Een processor hoeft geen jaaaaaaaren mee te gaan.

  :roll:
 • [quote:0f29e9b4d5]Hoe komt 'men' hier eigenlijk bij? Worden sensoren vaak getest en zijn ze vaak slecht? Wat is""slecht"?[/quote:0f29e9b4d5]
  Voorbeeldje: Ik heb een Epox bord in handen gehad dat een CPU temp van 13 graden aangaf. Dat was met luchtkoeling en een kamertemperatuur van 20 graden, dus het is duidelijk dat die sensor verkeerd aangaf. We weten van verscheidene andere borden die ook onzinwaarden aangaven. Het is dus niet meer dan logisch vraagtekens te zetten bij de nauwkeurigheid van andere moederborden, ook als die wel plausibele waarden aangeven.

  [quote:0f29e9b4d5]Als ze inderdaad slecht zijn, waarom monteren fabrikanten deze sensoren eigenlijk [/quote:0f29e9b4d5]
  Slechte sensoren zijn goedkoper. Het is ook een checklist feature.

  [quote:0f29e9b4d5]en waarom maakt iedereen zich zo druk om de temperaturen? Je hebt toch garantie?[/quote:0f29e9b4d5]
  Mja, maar garantie geldt niet als je zelfgebouwde systeem in de zomer oververhit raakt. Dan moet je gewoon een betere koeler aanschaffen om de boel stabiel te houden.
  Maar inderdaad, ik moet meestal lachen als mensen trots hun temps rapporteren… ;)
 • m'n vaders compu geeft af en toe +88 aan en 1 sec daarna -66 en daarna sprintie naar 34 (standaardtemp)
 • die temp sensoren zijn toch niet geijkt, en daardoor zijn ze toch zo onnauwkeurig?
 • Nee ze zijn niet geijkt dat zou veel te duur worden voor op een mobo.
 • [quote:a70579aaf4="tdw"]m'n vaders compu geeft af en toe +88 aan en 1 sec daarna -66 en daarna sprintie naar 34 (standaardtemp)[/quote:a70579aaf4]Dat komt dan ook omdat dat officeel geen sensor is… waarschijnlijk leest die een van de voltages af… Als ik in Speefan kijk zijn er ook 5 temps terwijl er maar 2 'echte' sensoren in mijn PC zitten. Die 'sensoren' die Speedfan gevonden heeft zijn gewoon andere diagnoisctihe tools van de chipset, voor bijvoorbeeld het voltage. Een programma als Speedfan kan die aanzien voor temp sensoren.

  Wat er ook nog kan zijn is dat de sensor niet op de goede plek zit… soms zit hij te ver van de core af bijv. :wink:
 • ik gebruikte Asus Probe (nieuwste versie) en die geeft wel maar 2 temps aan…
 • Als ze echt zo onnauwkeurig zijn, dan begrijp ik echt niet waarom men zich zo druk maakt. Heeft men niets beters (lees: leukers) te doen?

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.