Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord

Vraag & Antwoord

Moederborden, processors, overklokken, casemodding en koeling

Minimale bedrijfstemperatuur PC?

brammy!
20 antwoorden
 • Hoi allemaal,

  Ik zou een PC, als server, in een ruimte kunnen zetten waar het 's winters dicht bij (of licht onder) 0 graden C komt. Kan dat? Schermt de PC zichzelf af doordat hij warmte ontwikkeld?

  Alvast bedankt.

  Gr,
  Marcel
 • Consumenten elektronica is weliswaar van minder goede kwaliteit dan industriele maar kan best tegen < 0 graden. Kijk maar naar extreme koeloplossingen die de cpu onder nul brengen.
 • [quote:5aa0d0707e="zeeforel"]Ik zou een PC, als server, in een ruimte kunnen zetten waar het 's winters dicht bij (of licht onder) 0 graden C komt. Kan dat? Schermt de PC zichzelf af doordat hij warmte ontwikkeld?[/quote:5aa0d0707e]Deze vraag is volgens mij eerder gesteld. Wanneer de computer aan staat, dan maakt het volgens mij vrijwel niks uit. TOch maken grote temperatuur verschillen wel wat uit. In het algemeen varieert behalve de temperatuur ook de vochtigheidsgraad. De combinatie kou en condens kan problemen geven. Indien de computer altijd aan staat, dat is bij een server, meestal het geval, dan verwacht ik weinig problemen omdat de computer zelf een hogere temperatuur zal hebben.
 • [quote:eb06799e01="ArneLH"]Consumenten elektronica is weliswaar van minder goede kwaliteit dan industriele maar kan best tegen < 0 graden. Kijk maar naar extreme koeloplossingen die de cpu onder nul brengen.[/quote:eb06799e01]

  tsja allemaal afdichtingen en heaterpads om condensvorming tegen te gaan :wink: Dus zo veilig is het ook niet.

  Maargoed, als het niet al te vochtig is, en de PC zelf op +10 blijft of hoger verwacht ik geen problemen
 • Hoe kouder hoe beter; vanaf -237 graden celsius heb je supergeleiding = weerstand van materiaal= 0 ohm, dus een retesnelle PC :wink: :wink: :wink: .

  Neen, die lage temperatuur geeft geen probleem, enig gevoelig punt zijn de ventilators; het vet//olie van de lagering wordt wat dikker waardoor zij trager zouden kunnen draaien, maar bij 0 graden niet van tel.
  :P 8) :lol:
 • [quote:60c7264090="Eddy X"]Hoe kouder hoe beter; vanaf -237 graden celsius heb je supergeleiding = weerstand van materiaal= 0 ohm[/quote:60c7264090]Volgens mij klopt dat niet. CMOS chips kunnen harder werken naarmate de temperatuur lager wordt. Voor zover ik weet zijn uit tests van IBM gebleken dat -178 graden de ideale temp is. Van die supergeleiding van 0 ohm heb ik nooit gehoord en volgens mij is dat ook niet zo. Ik denk dat je het door de war haalt met [b:60c7264090]-273[/b:60c7264090] graden celcius (0 K). Het absolute nulpunt. Hierop stoppen elektronen met bewegen en kan een computer dus juist niet meer werken, omdat er geen stroom meer is. (allemaal strikt theoretisch dan he :wink:)
 • Het grootste probleem zal zijn om condensvorming te vermijden. Kwestie van de pc altijd te laten draaien. En ik denk dat temps van min 170 graden hier niet echt van toepassing zijn :wink: Tenzij je vanplan bent te verhuizen naar jupiter natuurlijk :P
 • Uhm, wat mekkert iedereen over condens? De hele ruimte (dus omgevings temperatuur) is rond de 0 graden. De pc wordt echt niet lager als je gewoon luchtkoeling gebruikt en dus zal de condens zich niet op de pc afzetten. Ook niet als deze uit staat.
  (Tenzij het natuurlijk een ruimte is waar meer watermoleculen zijn als dat er verdampt in de lucht kunnen zitten en waar dus altijd alles nat wordt wat je erin zet)

  Een pc die veel kouder is als -120 graden gaat flippen. Tenminste, volgens mij heb ik ergens gelezen dat Macci dat getest heeft.
 • Dit zal idd geen probleem zijn, al is het wel aan te raden de server niet op een te stoffige of vochtige plek te zetten. De temperatuur maakt niet uit zoals al aangegeven.

  @pcguy, lager dan -120 moet ook gewoon kunnen hoor, met LN2 of een goeie 3 traps cascade is dat namelijk goed te halen en die worden ook vaak gebruikt.
 • [quote:d581071e8a]Ik zou een PC, als server, in een ruimte kunnen zetten waar het 's winters dicht bij (of licht onder) 0 graden C komt. Kan dat? Schermt de PC zichzelf af doordat hij warmte ontwikkeld?
  [/quote:d581071e8a]

  om dus kort te zijn, totaal geen probleem
 • [quote:3bb59c1049="rombaft"]om dus kort te zijn, totaal geen probleem[/quote:3bb59c1049]Dat vind ik te kort, vocht kan een probleem op (gaan) leveren. Laat ik het zo stellen, in een huis waarin ik u nu leeft, is het geen enkel probleem. In huizen waarin ik heb gewoond, tja, dan moet je de computer toch echt niet aanzetten als die computer (van buiten en) van binnen vol condens zit.
 • [quote:b9140f1ff0]vocht kan een probleem op (gaan) leveren[/quote:b9140f1ff0]
  Nee, natuurlijk niet !
  De temp van de PC komt toch nooit onder het dauwpunt van zijn omgeving.
  Condens ontstaat indien een (lucht)massa een lagere temp heeft dan het dauwpunt van de omringende lucht
 • aangezien die pc zal gebruikt worden als server veronderstel ik dat die constant zal aanliggen of 't is eens een herstart, aangezien die constant aan staat zal de pc iets warmer hebben dan de omgeving waardoor condens niet zal neerslaan op de pc.
 • Idd, de pc is niet kouder als de omgeving en dus gaat het niet op de pc condenseren. Tenzij er meer water is als in de lucht kan zitten.

  Dat laatste lijkt me in de meeste huizen tegenwoordig niet echt het geval. Hoogstens in eventuele kelders ofzo.

  Zorg dus dat je de pc in een droge ruimte zet, en dan mag het heel koud zijn.

  @Mark, kouder krijgen moet wel kunnen, echter ging de cpu dan een beetje gek doen (volgens Macci, ik meen dat het een P4 was al durf ik niet te zeggen wat voor een core)
 • een mogelijkheid om zeker te zijn ivm vocht kun je in de kast van je pc zo'n zak met vohtabsorberende bolletjes leggen
 • [quote:9f28624a20="Ruud de Wit"]Nee, natuurlijk niet !
  De temp van de PC komt toch nooit onder het dauwpunt van zijn omgeving.
  Condens ontstaat indien een (lucht)massa een lagere temp heeft dan het dauwpunt van de omringende lucht[/quote:9f28624a20]Tja, de computer staat in principe aan. Stel dat die bij kou uit zou staan en dan weer aan wordt gezet. De omstandigheden bepalen of het verstandig is. Ik zal niet durven zeggen dat de computer ALTIJD onder alle omstandigheden zonder risico aangezet zou mogen worden.
 • Zoals we al zeiden, de server zal waarschijnlijk altijd aan staan. Condensatie vindt plaats als de computer kouder is dan de lucht en het vocht daar in. Dat gebeurt dus alleen als de server 's nachts uit heeft gestaan en het erg koud is geweest. Als het dan 's ochtends opwarmt moet je oppassen voor condensatie. Beetje het zelfde als dauw.
 • [quote:4089fc2a4f="Comp-Freak"][quote:4089fc2a4f="Eddy X"]Hoe kouder hoe beter; vanaf -237 graden celsius heb je supergeleiding = weerstand van materiaal= 0 ohm[/quote:4089fc2a4f]Volgens mij klopt dat niet. CMOS chips kunnen harder werken naarmate de temperatuur lager wordt. Voor zover ik weet zijn uit tests van IBM gebleken dat -178 graden de ideale temp is. Van die supergeleiding van 0 ohm heb ik nooit gehoord en volgens mij is dat ook niet zo. Ik denk dat je het door de war haalt met [b:4089fc2a4f]-273[/b:4089fc2a4f] graden celcius (0 K). Het absolute nulpunt. Hierop stoppen elektronen met bewegen en kan een computer dus juist niet meer werken, omdat er geen stroom meer is. (allemaal strikt theoretisch dan he :wink:)[/quote:4089fc2a4f]

  supergeleiding, het verschijnsel dat de elektrische weerstand van een stof beneden een bepaalde zeer lage temperatuur (het sprongpunt) onder bepaalde omstandigheden geheel verdwijnt. Het verschijnsel werd voor het eerst in 1911 waargenomen te Leiden door Heike Kamerlingh Onnes en G. Holst aan kwik bij een temperatuur onder 4, 2 K. Meer dan de helft van de metalen (behalve o.a. koper, zilver en ijzer) is in een supergeleidende toestand te brengen; bij duizenden verbindingen en legeringen is het verschijnsel bekend. Bij alle ligt het sprongpunt Tc beneden 20 K.

  Doordat de supergeleider geen elektrische weerstand heeft, blijft de stroom doorlopen

  "supergeleiding." Encarta® - Encyclopedie 2001 - Winkler Prins. © 1993-2000 Microsoft Corporation/Elsevier. Alle rechten voorbehouden.

  Nog meer leesvoer: http://www.madsci.org/posts/archives/feb2002/1014650233.Ph.r.html
  Dit artikel behandelt supergeleiding bij halfgeleiders.
  Ook: http://en.wikipedia.org/wiki/Absolute_zero
 • jow meteen helemaal uitgebrijd opgezocht
 • :wink: :wink: En dan nog ontdekt door een Nederlander 8) 8) 8)
  waargenomen te Leiden door Heike Kamerlingh Onnes en G. Holst

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.