Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord

Vraag & Antwoord

Moederborden, processors, overklokken, casemodding en koeling

AMD Athlon 3500+ overklokken

None
30 antwoorden
 • Hallo,

  Ik wil proberen mijn AMD Athlon 3500+ (Winchester) voorzichtig te overklokken. Met een Asus A8V Deluxe mobo.

  Ik heb buiten het lezen van enkele FAQS en artikelen echter helemaal geen ervaring hiermee. Is eerste keer.

  Is een 3500+ goed overklokbaar en waarmee begin ik het best?

  Koeling is geen probleem, coolers van Zalman, goede airflow, rounded cables, kabels gesleeved en weggewerkt.

  Maar ik heb al eens in een FAQ gelezen dat als je alleen de CPU wil overklokken je een AGP/PCI lock moet hebben, dat vind ik niet terug in mijn BIOS dat overigens wel heel veel instelmogelijkheden biedt.

  Heeft iemand wat goede tips of ervaringen met de 3500+?

  Groeten, Gunther.
 • Ik wil me even aansluiten bij dit topic, ook ik heb nog geen ervaring en een duidelijke FAQ voor de AMD is er niet.
  Wie helpt?
 • Kijk eens op de CDRom van het moederbord. Ik heb dan weliswaar een ASUS A8N SLI deluxe (met AMD) , maar wellicht dat de andere ASUS mobos dit ook hebben: er staat op de CD een programma AI booster. Dit is een 'officieel' overclockprogramma van ASUS. Hiermee ben je in een paar minuten overclocked, zonder zelf iets aan BIOS, registers, instellingen etc, te hoeven doen.

  Zelf ben ik helemaal geen overclocker, maar toen ik dit programmatje zag en probeerde had ik in enkele minuten de zaak, volledig stabiel, 10% sneller geklokt.
 • Zelf heb ik een MSI moederbord, daarvoor wordt Core Center gebruikt. Dit programma (en het Asus programma) zijn toch wel tricky heb ik gemerkt. Enerzijds is er voor het MSI moederbord in ieder geval een Bios instelling nodig die min of meer de stapgrootte beinvloed. Anderzijds, moet je heel erg zeker weten dat de maximum frequentie ook echt stabiel is. Ik heb gemerkt dat het geheugen niet zonder meer 10% omhoog kon zonder de Dimm spanning te verhogen. Absoluut stabiel is ook niet eenvoudig te testen. Met PCMark, 3DMark, CPU burn kom je heel ver. Toch kon ik na gebruik van bijvoorbeeld Delphi en Visual C nieuwe grenzen ontdekken die die andere programma's lieten liggen. En ja, die grenzen beperkten wel de overklok mogelijkheden.
 • AI booster heb ik niet.

  Maar ik heb wel buiten de afzonderlijke BIOS instellingen voor overklokken een onderdeel dat AI overclocking heet (voor CPU) en waarmee je vooringestelde parameters mee kunt instellen.

  Kan keizen voor Auto, Manual, Standard, Overclock 3% 5% 7% 10% en Adaptive overclocking, wat dat ook moge betekenen.

  Als je een percentage zou kiezen zou je de parameters voor de instellingen zien veranderen.
 • Je systeem opkrikken heeft altijd een risiko in zich en gebeurt ook voor eigen risiko. Zelfs zo'n met het ASUS meegeleverde progje laat je vooraf accoord gaan met het accepteren van je eigen risiko. Voordeel van dat soort programmas is dat het progje zelf, bij elk procent overklok, de stabiliteit kontroleert. Je loopt vanzelf tegen de grenzen van het systeem aan.

  Het is te vergelijken met de overklok van de nieuwere videokaarten. Ook daar heb ik een officieel overklokprogje meegeleverd gekregen. Dat test zelf de mogelijkheden en grenzen van ELKE instellingswijziging die je doet. Gaat het niet, dan herstelt het progje de standaardwaarden weer en geeft adviezen over maximale overklok.

  Niets is zonder risiko bij overklokken, maar dit werk lijkt me toch wel de veiligste optie van onveilig bezig zijn. :D
 • [quote:bae3d12c3a="Gunther A."]AI booster heb ik niet.

  Maar ik heb wel buiten de afzonderlijke BIOS instellingen voor overklokken een onderdeel dat AI overclocking heet (voor CPU) en waarmee je vooringestelde parameters mee kunt instellen.

  Kan keizen voor Auto, Manual, Standard, Overclock 3% 5% 7% 10% en Adaptive overclocking, wat dat ook moge betekenen.

  Als je een percentage zou kiezen zou je de parameters voor de instellingen zien veranderen.[/quote:bae3d12c3a]

  Ja, dat is hetzelfde. Kies eerst voor de 3%. Werkt dat dan ga je voor de 5% etc. Je ziet dan de frequentie van je processor ongeveer rechtlijnig met het percentage overklok omhoog gaan. Kijk naar de waarden van je Frontsizebus. Is die oorspronkelijk 800, dan gaat ie met 10% overklok naar 880.

  Vooraf kun je met het freewareprogje PCMark 04 je systeem een waarde laten toekennen. Na de overklok doe je dat weer en ziet hoe, effektief, de overallsnelheid is toegenomen.
 • Mijn AMD 3500+ draait op 2.2 Ghz.

  Volgens Sisoftware Sandra kan hij een max van 2.4 Ghz aan.

  Dan zou ik een 3800+ hebben (of ben ik hier verkeerd?), maar of dit veilig en stabiel kan?

  Iemand ervaringen misschien?
 • Volgens de FAQ van C!T zou een AMD Athlon geen FSB hebben. Maar een basisklok.

  Maar toch kan ik in mijn BIOS CPU FSB Frequency instellen.

  Waarschijnlijk maakt AI Overclocking hier ook gebruik van.

  Maar inderdaad om eens te beginnen en te kijken hoe het allemaal werkt zal het wel het veiligste zijn om AI Overclocking te gebruiken.
 • Dat antwoord kan niemand je in zijn algemeenheid geven. Hangt o.a. af van het merk en de kwaliteit van je geheugen, hoe intensief je het systeem belast etc.

  Zoals gezegd: er is altijd een risico. Het is een kwestie van kleine stapjes nemen en zien of het systeem stabiel draait. DAN kun je stapje verder.

  Mijn Athlon 3200+ draait met de 10% overklok nu op bijna 3500+ Geen centje pijn.
  Overigens: je kunt de zaak ook omdraaien: waarom zou je overklokken. Wat heb je eraan. Beetje prestatiewinst bij sommige toepassingen. MOET alles ook wat er KAN?
 • Heb je volledig gelijk in.

  Mijn systeem is eigenlijk zo al snel.

  Is vooral wat uit interesse eigenlijk. En te leren hoe alles zo wat werkt.
 • Daarom heb ik het ook gedaan :D
 • Dat er cpu fsb wordt aangegeven komt nog uit de oude tijd. Het zou kunnen zijn dat de mensen die het bios gemaakt hebben nog zo denken en/of dat ze dat doen dat iedereen die van andere platformen afkomt het snapt.

  Bovendien ben ik echt geen fan van die automatische progs. Het beste overclock je gewoon in de bios. FSB met stapjes van 5 omhoog tot hij instabiel wordt.
  Nu moet je zoeken waarom hij niet stabiel is:
  Geef het geheugen een divider (zodat het langzamer draait dus ipv op 200mhz op 166mhz (of bij sommige borden 180) zetten)
  Is hij dan stabiel –> geheugen terug zetten op 200mhz en de Vdimm met 1 stapje verhogen.
  Is hij dan niet stabiel –> zet het geheugen terug zoals het stond en zet de multiplier van de processor omlaag (let op, hoger als de originele).
  Is hij dan wel stabiel, multiplier terug zetten en de Vcore 1 stapje omhoog doen.
  Is hij nog niet stabiel: Dubbelcheck nog een keer (want je hebt het als het goed is steeds in de gaten gehouden) je temperaturen, vertrouw echter niet 100% op de sensoren maar het is een indicatie.
  Check of je LDTbus niet boven de 1000mhz draait (bij socket 754 is dat 800mhz). De LDTbus is de HTT vermenigvuldigd met de LDT of bus multiplier.

  Edit: Als je wilt leren hoe alles werkt kan je imho het beste met de hand gaan overclocken, dan leer je het meeste. En zolang je met je gezonde boeren verstand alles verantwoordelijk aanpast is er niks aan de hand (onthoud wel even wat je aanpast).
  Het gaat wel mis wanneer je alles gigantisch gaat veranderen. Doe dat dan ook maar niet.
  Start je pc niet meer op –> bios resetten.
 • [quote:359cf06dc5="Gunther A."]Heb je volledig gelijk in.

  Mijn systeem is eigenlijk zo al snel.

  Is vooral wat uit interesse eigenlijk. En te leren hoe alles zo wat werkt.[/quote:359cf06dc5]

  Idd, dat is de enige reden dat ik het ook eens zou proberen. Die risico's wegen niet af tegen de prestatiewinst waar je maar heel minimaal iets van werkt.
 • [quote:1815c3a420="HardwareSchorum"]Die risico's wegen niet af tegen de prestatiewinst waar je maar heel minimaal iets van werkt.[/quote:1815c3a420]
  In mijn ogen valt dat allemaal wel mee, als je normaal pifast draait met alle progs uit haal ik iets van 55 a 60 seconden in pifast, Mijn record is echter 42.72 seconden (PC1 met de mushkin geheugen repen). In pure rekenkracht levert het dus wel degelijk winst op. Echter is dat alleen bij intensieve dingen. Als je alleen administratief werk doet en internet dan merk je er meestal heel weinig van.

  De risico's worden vaak nogal opgeblazen in mijn ogen. Zo lang je geen extreme dingen gaat doen is de kans dat je iets sloopt behoorlijk klein (mits je goede hardware hebt dus een moederbord met pci/agp lock en goede koeling)
  Draai voor dagelijks gebruik ook niet op de maximale waarde maar op iets lagere waardes en met christelijke voltages.
 • @Gunther A.
  Ik heb ook een 3500+ (Newcastle) in combinatie met een Asus A8V. Welke revisie moederbord heb je? Ik heb revisie 1.01 en deze heeft geen PCI/AGP lock dus denk ik dat het lastig is over te klokken.
  Ben overigens wel benieuwd naar jouw resultaten.
 • Ik dacht een Rev. 1.xx versie te hebben. (zal straks even checken, zit nu niet aan mijn PC)

  Maar zo als het in de FAQ staat, als de AMD geen FSB heeft, waarom zou je dan nog een AGP/PCI lock nodig hebben.
 • [quote:bf5797738e="pcguy"]Bovendien ben ik echt geen fan van die automatische progs. Het beste overclock je gewoon in de bios. FSB met stapjes van 5 omhoog tot hij instabiel wordt.
  [/quote:bf5797738e]

  AI Overclocking is geen programma voor windows maar ook een onderdeel van mijn BIOS.

  Ik kan hier presets kiezen zeg maar (voor CPU) en ook door Manual in te sckakelen de handmatige overclockfunctie's activeren. Zo als CPU Speep/Voltage Setting ed.
 • [quote:18c2f6555d="Gunther A."][quote:18c2f6555d="pcguy"]Bovendien ben ik echt geen fan van die automatische progs. Het beste overclock je gewoon in de bios. FSB met stapjes van 5 omhoog tot hij instabiel wordt.
  [/quote:18c2f6555d]

  AI Overclocking is geen programma voor windows maar ook een onderdeel van mijn BIOS.

  Ik kan hier presets kiezen zeg maar (voor CPU) en ook door Manual in te sckakelen de handmatige overclockfunctie's activeren. Zo als CPU Speep/Voltage Setting ed.[/quote:18c2f6555d]

  Van die dingen in de bios houd ik ook niet zo eerlijk gezegd.

  Overigens klopt het dat de A64 geen fsb heeft, maar je hebt nog wel pci/agp lock nodig aangezien dat samen hangt met de HTT.
 • [quote:01ebbdfbdb]ijn AMD 3500+ draait op 2.2 Ghz.

  Volgens Sisoftware Sandra kan hij een max van 2.4 Ghz aan.[/quote:01ebbdfbdb]

  Hier wat fijne resultaten..
  http://dissolved.50megs.com/939Winchesters.htm

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.