Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord

Vraag & Antwoord

Moederborden, processors, overklokken, casemodding en koeling

Laptop vraagjes(2x, voornl. koeling)

None
24 antwoorden
 • Ik heb een PB(packard bell) laptop gekocht(half jaartje geleden en er zijn bij mij 2 vraagjes naar boven gekomen:

  1. Kunnen laptops stofzuigen? nee? Hmm dan vraag ik me toch echt af waarom mijn laptop met ongeveer dezelfde geluidsproductie(bijna niet overdreven :oops: ) als onze stofzuiger ongeveer 1 minuut lang warme lucht gaat uitbraken. Na deze uiterst storende minuut is het weer stil (jawel) voor 3 minuten :cry: . Dan gaat hij weer. Tenzij je iets zwaars doet zoals een filmpje op dvd afspelen. Dan is er namelijk continu een stofzuiger aanwezig. Mijn vraag is: kan ik ook zorgen dat deze koeler misschien minder vaak, zachter of misschien wel gewoon continu op een laag toerental draait? in de bios moet ik niet zijn want die is gelocked en daar kan ik bijna niets veranderen.

  2. toen ik hem kocht(nja eigenlijk mijn vader) was winxp home erop voorgeinstalleerd, maar we kregen er niets bij behalve de netvoeding. Geen recovery cd, geen rescue disk, niets. Wij bellen, Klopt dat? jah die moesten we maar van de site van PB downloaden. een hele cd? 600 MB?
  Okeej, dus als onze laptop crasht ivm een virus, moet ik zowiezo als 3 dagen(als t niet langer is) mijn laptop opofferen en mijn centen(inbelverbinding). Klopt dit? Kan ik in geval van een crash een cd van XP opeisen(certificaat zit op de onderzijde laptop)? of moet ik hier gewoon genoegen mee nemen?
 • Je mag van HP zonder meer verwachten dat ze op enigerlei wijze zorgen voor een herstelfaciliteit voor de laptop. Dus hetzij een partitie op de de HD met de recovery, hetzij een recovery- of standaard WindowsCD met daarbij een mobo/driversCD.
  Je hoeft je niet te laten afschepen. Ik ga niet al die anderen achterna die praten over Packard Hell. Aan blijven dringen dus, en zonodig instanties daarvoor inschakelen.

  Over het lawaai: het is niet voor niets dat de koeler volop draait. Het zou onverstandig zijn om via de BIOS dat krengetje op halve snelheid te laten draaien, zeker een laptop is erg kritisch als het op koeling aankomt.
  Wat je wel kunt doen is alle overbodige programmas en services uitschakelen bij de opstart, zodat het apparaat zo weinig mogelijk te doen heeft op de achtergrond en zo weinig mogelijk opwarmt.
  Dit zal bepaald niet de wereld van verschil maken. Mocht de fan echt stofzuigerachtige decibels produceren, dan is er echt iets fout.

  Mijn laptop (ander merk) kwam uit een serie waarin een flink percentage een te luidruchtige fan had. Die hoorde je een kamer verderop nog. Dat mag dus niet. Met enig aandringen heeft een ieder met zo'n stofzuiger erin de zaak kunnen omruilen voor een stillere.

  Dus: voor beide zaken geldt: aandringen (telefonisch: zowel PB zelf als helpdesk, laat maar iemand langskomen!), zonodig beleefde maar harde brief schrijven en als je het uiterste wilt: consumentenbond o.i.d. inschakelen.
 • Het blijkt na contact met PB dat er wel een verborgen partitie op de hdd zit met recovere, en er is mij uitgelegd hoe ik daar nog weer een backup van zou kunnen maken op cdrom.
  Verder heb ik overlegt over de koeling, en er is mij aanbevolen om een biosupdate te doen????? ik vind dit nogal een sterk verhaal. Ik heb de update gedownload, maar nog niet geinstalleerd want ik vind het dus twijfelachtig, daar kan je koeling toch niet stiller van worden?
 • Maar misschien wel efficienter van werken met evt. minder toeren.

  Ik snap uberhaupt niet dat je akkoord bent gegaan met het verhaal dat je het zelf moet downloaden, heb namelijk nog nooit gehaaord van zgn OEM laptops, want daar lijkt het wel op…
 • Tja, die verborgen partitie met de recoveryafdeling erop is geen uitzondering. Mijn eigen laptop heeft zelfs een verborgen partitie die nodig is om op te starten. Kun je allemaal weghalen op het moment dat je een eigen WindowsCD hebt. Opnieuw alles installeren en schijfpartities indelen etc. Maar goed, 1 probleem opgelost dus.

  Over de Bios: het verhaal over de upgrade KAN maar HOEFT geen onzin te zijn. Het kan zijn dat in een nieuwe BIOS versie de aansturing van o.a. de fan efficienter geregeld is. Het installeren van zo'n nieuwe BIOS kan GEEN en kan WEL kwaad. Geen kwaad in de zin dat het systeem er waarschijnlijk beter van gaat lopen (wellicht is de geluidsklacht een bekende voor HP en hebben ze er d.m.v. het BIOS wat aan gedaan), wel kwaad in de zin dat een BIOS upgrade mis kan gaan. Als er tijdens de update wat misgaat zit je goed met de gebakken peren. In het ergste geval moet er een nieuwe BIOS chip op het moederbord.
  Gelukkig gebeurt dit meestal niet. Er wordt ook altijd gezegd: Upgrade je BIOS alleen als het noodzakelijk is. En aan jullie dan de afweging OF het probleem dusdanig irritant is dat je enig risiko gaat nemen.

  Mocht je gaan upgraden: volg de instrukties EXAKT op.
 • Offtopic: Wat zitten hier veel lui uit Groningen, of ligt dat aan mij?
 • [quote:0594061064="Dracoplasm"]Offtopic: Wat zitten hier veel lui uit Groningen, of ligt dat aan mij?[/quote:0594061064]Aktieve mensen dus. [img:0594061064]http://img265.echo.cx/img265/3802/aapknipoog0cf.gif[/img:0594061064]
 • Off-topic:/ haha dit topic is stiekum alleen voor groningers :D

  Hahah ik vind et wel grappig. Zit je op een internationaal forum, word je alsnog geholpen door mensen uit je eigen woonplaats.\:offtopic


  enj ik denk dan wel dat ik die upgrade ga doen, ik heb het al eens eerder gedaan, en als het mislukt hebben zij een probleem ,het valt binnen de garantie
 • Misschien dat de aansturing van de fan veranderd is in de nieuwe bios. Dus wel proberen als ze dat aanraden.

  (dit forum is niet echt internationaal hoor, we praten gewoon nederlands)
 • waarom schroef je hem niet open en zet je er een stillere fan op.
  of nog beter een beter koperen koelblok met stillere fan.

  mocht je ooit wegens problemen de garantie nodig hebben dan moet je wel even de oude fan er terug opzetten.

  het is net als met gewone pc's de standaard koeler of die nu van intel is of amd ze zijn meestal niet de stilste en koelen matig.
  dan doe je er b.v slim aan om er b.v een zalman 7000cu op te zetten.
  koelt veel beter en veel stiller.

  voor laptops zijn ook koperen koelblokken verkrijgbaar,
  en b.v een papst fan erop

  er komen zelfs al watergekoelde laptops, maar of dat nu echt werkt in zon klein ding. http://www.tweakers.net/nieuws/22635
 • Er zijn echt heel weinig alternatieve koelers voor laptops, en ze zijn vaak amper te vervangen….
 • Wat voor fan erop zit weet k niet, maar tis zeker wel een koperen koelblok.
 • Fans in notebooks zijn voor zover ik weet niet goed te vervangen. Bijna elke notebook maakt wel gebruik van een ander gebouwd koelsysteem, vaak wel moet koper en heatpipes.
 • Het kan natuurlijk zo zijn dat er door de tijd heen erg veel stof in je laptop gekomen is. Hierdoor kan de warmte minder goed weg, waardoor de ventilatoren harder moeten draaien.
  Ik zou eens kijken of je makkelijk bij een aantal koelingplekken kunt komen (cpu e.d.) en of je dan wat stof weg kunt halen.
 • bijna geen stof te bekennen :-?

  Ik weet alleen dat het een of ander stom fannetje(40 of 50mm) aan de onderkant is die die pokkeherrie maakt.
 • ok dan kun je beter het koel blok laten zitten.

  maar zon fannetje kun je wel zo vervangen.
  een 50mm papst er op zal zeker schelen
 • het is een fannetje met niet schuine bladen, maar rechtte, die net zo werken als een centrifugaalpomp voor vloeistoffen. Dus een 40MM papst drop gaat niet werken.
 • de bios update heb ik gedaan, en dat heeft geen problemen opgeleverd, maar ook geen f*ck geholpen :oops:
 • Heb je je notebook opengeschroefd om te kijken of er stof inzat of gewoon het mondstuk van de stofzuiger op de koeler geplaatst?!
 • [quote:c892e8cc9e="tinus89"]het is een fannetje met niet schuine bladen, maar rechtte, die net zo werken als een centrifugaalpomp voor vloeistoffen. Dus een 40MM papst drop gaat niet werken.[/quote:c892e8cc9e]

  :roll: Je zegt dat je koelingproblemen hebt + dat er geluidsoverlast is? Ik denk dat je wel degelijk een papst fan of iets dergelijks erop kan plaatsen. Met schuine bladen gaat je koeling veel efficiënter zijn en je gaat minder geluisoverlast hebben doordat het een stillere koeler is :wink:

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.