Vraag & Antwoord

Moederborden, processors, overklokken, casemodding en koeling

SD-Ram geheugen niet goed herkend

8 antwoorden
  • Misschien dat iemand me met hetvolgende probleem helpen. Ik heb een oude Pentium 2 met onderstaande specs staan. (alle waarden verkregen met Everest) CPU Type Intel Pentium 2, 333 Mhz (66 Mhz bus speed) Moederbord DFI P2XBL Rev D Mobo chipset Intel 82440 BX/ZX Systeemgeheugen 128 MB SDRam (3 dimms) Dimm 1: 64 MB PC 100 (single sided) Dimm 2: 32 MB PC 66 (double sided) Dimm 3: 32 MB PC 66 (double sided) Max 384 MB unregistered geheugen. Hierop draait Windows XP professional. Als de pc enmaal is opgestart doet hij het perfect maar wat extra geheugen kan geen kwaad leek me. Ik heb een reepje geheugen van 128 MB PC 133 SD-Ram (single sided) bijgekocht en deze in de plaats gezet van de 64 MB om te kijken of dit geen problemen opleverde. (memtest 86 geeft ook geen fouten aan dus dimms zijn wel in orde) Het probleem is dat de bios de 128 MB module slechts voor de helft ziet dus 64 MB. De modules werken voor de rest wel met elkaar. wisselen van dimms mocht ook niet baten. Alleen de 128 MB dimm geinstalleerd geeft op ieder dimmslot slechts 64 MB het maximum geheugen dat ik nu kan halen is 160 MB met de volgende opstelling. Dimm 1: 128 MB (PC 133, single sided) Dimm 2: 64 MB (PC 100, single sided) Dimm 3: 32 MB (PC 66, double sided) Het veranderen van de volgorde levert geen verschil op. Everest geeft wel aan dat de 128 MB dimm echt 128 MB is. Wel is te zien dat de verversingsfrequentie is gehalveerd ten opzichte van de anderen. Dit is neem ik aan de reden van het halveren. Als oplossing zat ik zelf te denken om de pc op bus snelheid 100 Mhz te laten lopen ofwel overklokken. Het schijnt met deze pc wel te kunnen. Zou dit het probleem kunnen oplossen en kan het overklokken bij dit systeem (verhogen van bus speed) veel kwaad? Normaal kan een PC 133 module prima op PC 100 lopen alleen PC 66 naar mijn mening niet. Ik krijg overigens geen foutmelding tijdens het opstarten en het draait verder prima. Wie ow wie kan me helpen dan wel informatie geven. Alvast bedankt!
  • PC133 modules werken niet altijd op een moederbord waarvan de specs zeggen dat het PC100 geheugen nodig heeft. Verder moet je ff controleren of de reepjes Registered of Unbuffered zijn. Als je geheugencontroller geen Registered geheugen aankan, dan mag je alleen Unbuffered geheugen gebruiken. En het mixen van Unbuffered en registered werkt ook niet.
  • Alles is Unbuffered geheugen, was ik nog vergeten te vermelden. De geheugen dimm werkt overigens wel alleen op half aantal mb's. Het vreemd is dat Everest wel kan zien dat het een 128MB module betrefd. Het lijkt mij zelf het probleem van de 66 Mhz FSB die ik dan eventueel naar 100 Mhz kan zetten. Dan wordt het dus overklokken maar wat doet dit precies met het systeem. Overklokken komt de levensduur van de processor normaal niet ten goede. Of het bios wil het niet ondersteunen. Heeft iemand of kent iemand dit moederbord en heeft daar hetzelfde probleem mee gehad? of ervaring met overklokken van dit moederbord?
  • Bij mijn weten kan ook de grootte van de chips problemen geven (aantal kb per chip).
  • [quote:c614e5aa44="gerben"]Bij mijn weten kan ook de grootte van de chips problemen geven (aantal kb per chip).[/quote:c614e5aa44] Bedoel je het verhaal singe-sides/double-sided? Daar kan die namelijk idd ook nog ff naar kijken.
  • Dat bedoelde ik juist niet. Ik bedoelde echt specifiek de grootte van de chips. Dus dat er (bijvoorbeeld) 32 kb chips op een module zitten, en dat het systeem niet groter dan 16 kb accepteert. Single- of doublesided kan inderdaad ook problemen geven. Zou ik ook even nagaan, als je dat nog niet gedaan hebt.
  • Het single sided / double sided verhaal lijkt me sterk. die 64 MB module was ook single sided en dat werkte ook perfect. het aantal kb's per chip zou nog kunnen. Ik denk dat het hem zit in dat de 128 MB PC133 module op 66 loopt en ik weet niet of hij dat wel pikt, PC 100 ondersteund hij wel. de vernieuwingsfrequentie is namelijk ook gehalveerd bij de 128 MB module. Het overklokken zou volgens mij moeten kunnen maar op dit gebied ben ik leek. hij draait nu op FSB 66,7 Mhz dat keer multiplier 5x geeft die 333 Mhz. Zou ik hem nu op FSB 100 Mhz x multiplier 5 levert 500 Mhz, wat aardig hoger is. Of dit gezond is voor dat ding met de orginele koeler weet ik dus niet. Slopen is ook een beetje jammer
  • Ik wil er ook nog ff op wijzen dat sommige modules die aan 2 kanten chips hebben ook single-sides kunnen zijn! En dat heeft ook met die chips te maken. Hoe het precies zit, kun je op de volgende sites lezen: http://gathering.tweakers.net/forum/list_messages/562830#singlesided http://gathering.tweakers.net/forum/list_messages/562830#doublesided En ik dacht ff dat Gerben dat bedoelde te zeggen.

Beantwoord deze vraag

Weet jij het antwoord op deze vraag? Registreer of meld je aan met je account

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.