Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord

Vraag & Antwoord

Moederborden, processors, overklokken, casemodding en koeling

Dunne slangen en verdampen !

Vandread
8 antwoorden
 • Zo nu en dan lees ik wat over WC, wat mij opviel was dat kennelijk bij goedkope systemen met dunne slangen de vloeistof verdampt`.`?

  Nu wordt op scheikundige laboratoria voor slangverbindingen siliconenpasta gebruikt om vastbakken onder hete omstandigheden te voorkomen.
  Dit is denk ik niet van toepassing op WC sets maar dat verdampen zette mij aan het denken.

  Als nu die dunne slangen eens van[b:2227ac3c45] binnen[/b:2227ac3c45] en buiten met dit siliconenvet worden behandeld dan weet ik bijna zeker dat van verdampen geen sprake meer is,
  De pasta hecht goed en als het ook nog eens stevig ingewreven wordt moet het afdoende zijn,wel niet overdadig met dit spul werken,als alles goed geraakt is moet het voldoende zijn.
  Voorts is de pasta volkomen onschadelijk voor wat dan ook en dicht ook nog iets af dus kan gewoon de dunne slang gebruikt worden en loop je wat minder risico dat de tuutjes waarop de slangen aangesloten worden afbreken door een wat forse montage.

  De pasta is sterk waterafstotend en ik heb het in het verleden dikwijls gebruikt om bougie-kabels en verdelerkappen-bobines ongevoelig te maken voor water, een draaiende motor kom met een volle straal water ook langdurig worden afgespoten worden zonder dat de motor ook maar een keer hikt.
 • Hoe wil je dat aan de binnenkant krijgen dan?

  Overigens neem ik aan dat je het over slangen met dunne slangwanden hebt? Asetek slangen geven geen problemen op dit gebied en die zijn nou ook niet bepaald dik (in doorsnede).
 • Ikzelf ben werkzaam in een onderzoekscentrum en hier hebben we ook een coolants afdeling.

  eigenlijk is praktisch geen enkele slang 100% vloeistofdicht en veel hangt af van de gebruikte vloeistof.

  bv we hebben hier siliconen slangen , die slangen met doorstroming van
  - 100% gedestileerd water : geen doorzweten.
  - 50/50 blend met coolant : ondanks de vloeistof dikker is krijg je verdamping door je slang.
  andere soort siliconenslangen hebben het dan omgekeerd.

  enz…. kan er hier boeken over schrijven maar verdamping en doorlaten van je slangen kun je gewoon bijna niet van uit, ook je oplossing van siliconenvet zal misschien wat helpen maar is geen wondermiddel.

  maar eigenlijk zijn de slangen niet echt het grootste probleem, die laten in goede staat misschien 0.01% per jaar door, maar je koppelingen en afsluitingen.

  Bv, je hebt ook een vuldop nodig voor je koelsysteem, die is meestal afgedicht met een O-ring of rubber onder druk, die kan uitdrogen/verharden, afsterven, enz… sluit ook nooit 100% af.

  denk wel niet van : ik moet hier iedere maand mijn systeem gaan opvullen, men spreekt hier over lange termijn, die termijn is meestal ook langer dan dat je siliconenvet of welk ander vet dan ook zal meegaan.

  waar je ook rekening moet mee houden is met afzetting/koelvermogen .

  bv, je siliconenvet zit uiteindelijk ook een deel in je koelcircuit, zet zich af,met een beetje pecht zet je bepaalde vet zich het liefst af op koper/metaal net op je koelblokken dus, vormt er een laag en je doorgeefvermogen aan je koelvloeistof is verminderd, dit is ook een lange termijn verschijnsel.

  Moest je weten hoeveel onderzoek en additieven er in koelvloeistof zitten om verdamping, afzetting enz… te voorkomen zou je begrijpen dat dit niet op te lossen is met een beetje siliconenvet.
 • Is af en toe bijvullen zo vervelend cq moeilijk dan?
 • [quote:7ae0c452b3="pcguy"]Hoe wil je dat aan de binnenkant krijgen dan?[/quote:7ae0c452b3]

  Dopen. dus eerst dat pasta in een staatbrengen waarmee de slang gevuld kan worden. in vloeibare vorm waarna het vlak voorzien word van de uiteindelijk geworden pasta. Een hardingsproces in een periode die men heeft ontdekt registreren,die registratie meenemen en aanbieden als halffabrikaat..Ow,Boudewijn

  En een paar milimeter aanvullen in een tijdsbestek is toch niet de moeite nu het pasta laboratoriumgoed is? lekker blijven denken…
 • Heb geen ervaring met WC maar een slang van binnen behandelen met de pasta moet geen probleem zijn met een lang dun voorwerp zoals een breinaald met een lapje aan het eind, dit een paar keer herhalen en als laatste een schoon lapje gebruiken.
  Siliconen pasta lost nergens in op dus aanslag in het systeem zal zeker niet voorkomen !
  De pasta voorkomt ook korrosie van heel veel producten wat vooral belangrijk is met rubberbased producten, en het kan heeeeel hoge temperaturen verdragen.
 • [quote:eec711c1d5="Alipapa"]De pasta voorkomt ook korrosie van heel veel producten wat vooral belangrijk is met rubberbased producten, en het kan heeeeel hoge temperaturen verdragen.[/quote:eec711c1d5]
  Je kan ook gewoon dikwandige laboratorium slangen gebruiken, oftewel Tygon r3603 oid :wink:
 • Ik dacht eigenlijk aan hen die met een el cheapo WC set al of niet vermeende verdampingsproblemen hebben .
  De dikwandige laboratoriumslang zoals ik me die heriner zal wel een siliconen rubber zijn die nog al makkelijk scheurt, maar het kan best dat er tegenwoordig wat steviger soorten zijn.

  Zelf zie ik me nog geen WC set installeren, voor dat geld heb ik liever een zwaarder systeem!

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.