Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord

Vraag & Antwoord

Moederborden, processors, overklokken, casemodding en koeling

CPU Frequency AMD 64 3000+

None
20 antwoorden
 • Ik heb een computer in elkaar gezet met een AMD 64 3000+ processor, een Gigabyte K8N F-9 moederbord en 2 x 512 DDR pc 400 geheugen. Ik ben nu de bios aan het instellen. Ik kan bij 'CPU Frequency' kiezen tussen waarden van 200 en 400 (en alles wat daar tussen zit). Welke waarde kies ik en waarom?
 • 200 is de standaard waarde. Zet je hem hoger, dan clock je de processor over, wat niet de bedoeling is lijkt me.
 • kan het kwaat om die wat hoger te zeten en hoeveel hoger?
 • Ik weet niet veel van computers maar volgens mij is 300 wel goed
 • Lees wat Comp-Freak schreef:
  [quote:8c8074fd45]200 is de standaard waarde. Zet je hem hoger, dan clock je de processor over[/quote:8c8074fd45]
  Zet je 'm 300 dan is dat een 50% overklok! Voor een 1,8GHz CPU betekent dat 2,7GHz…

  Overklokken is een heel ander onderwerp, ben je daarin geïnteresseerd lees dan eerst de FAQ eens.
 • Niet zomaar dingen overklokken, kan je je proc onherstelbaar mee beschadigen. Zelf weet ik niet wat een veilig waarde is, maar steeds iets verhogen en dan kijken of je pc nog stabiel loopt, en je temperaturen checken.

  Edit: Was egslim me toch iets voor…
 • Het antwoord van: zet maar op 300 is dus een levensgevaarlijke suggestie! Niet doen!

  De snelheid van je systeem wordt in belangrijke mate bepaald door de waarde die komt uit de vermenigvuldiging van de interne kloksnelheid van je CPU (de 200 standaardwaarde bij jou) met de multiplier. Die staat waarschijnlijk vast (kun je niet wijzigen) op 10. Dus standaard staat jouw AMD op 200X10=2000.
  Deze waarde staat ook bij de technische specifikaties als je een CPU koopt.

  Het beste is om het even bij deze waarde te laten en je systeem uit te proberen. Loopt alles soepel met alle toepassingen (ook zware spelen etc), DAN kun je overwegen je hele systeem te gaan opvoeren. Je neemt dan geen 200, maar 205, test het systeem weer uit op stabiliteit. Dan kun je naar 210 etc.

  Bedenk goed dat overklokken voor eigen risiko gebeurt. Het is niet zonder gevaar en kan desastreuze schede aan je CPU, geheugen etc, toebrengen.
  Ik heb mijn Athlon 64, die standaard op 200 interne kloksnelheid draait, nu op 235 staan. Dat is zo'n beetje aan het randje van wat als veilig wordt beschouwd.

  Bedenk goed dat het toepassingsafhankelijk is of je veel snelheidswinst haalt. Voor zware games is het veel efficienter om je videokaart op te voeren. Voor internet, tekstverwerking etc. heeft opvoeren al helemaal geen zin.

  Zoek op het forum maar met de term 'overclock' en je kunt er veel over leren.

  Overklokken is voor veel systemen meer een hobby, om te bewijzen dat het kan, dan een werkelijk zinvolle bezigheid in termen van snelheidswinst.  @Apollo: niet lullig bedoeld, maar als je, in je eigen woorden, weinig van computers weet laat dit soort vragen dan aan je voorbijgaan en geef geen desastreuze adviezen.
 • [quote:49450faec7="Apollo247"]Ik weet niet veel van computers maar volgens mij is 300 wel goed[/quote:49450faec7]Het lijkt mij verstandig als je geen antwoord geeft op topics waar je TOTAAL geen verstand van hebt! Mensen komen hier voor hulp, niet om hun pc gesloopt te krijgen door zulk advies van jou.
 • 300 levensgevaarlijk is ietwat overdreven imho (ook wel eens meegemaakt dat ik mp te hoog liet staan, op 10*300 maar dat ging niet lukken:S), maar ik zou wel eerst ervaring opdoen met oc'en…
 • Nooit een Athlon zien exploderen? :D Ik heb in mijn naaste omgeving 1x een direkte overklok van 50% meegemaakt en dat was einde CPU+geheugen. Inderdaad niet levensgevaarlijk, maar wel erg sneu…
 • opzich is een cpu beveiligd bij **echt** te ver overklokken komt ie gewoon niet verder dan de bios.

  maar het blijft techniek. dus in een keer 50% extra je weet nooit.
  50% extra gaat niet eens als je koelt met -40.

  wil je er meer over weten lees in de faq of typ overklokken in een zoekprogramma als google en je vind er veel over te lezen.
  in de praktijk betekend het meestal dat je betere koeling voor je cpu moet aanschaffen omdat die warmer wordt. de levensduur gaat er ook op achteruit.
  maar ja of ie nu 20 jaar mee gaat of 15 meestal ligt ie dan al op de brandstapel. bij exstreem overklokken gaat de levensduur wel drastisch achteruit.

  overklokken is dus eigenlijk niks anders dan opvoeren opvoeren.

  lees voor je begint
 • Een cpu is NIET beveiligd maar hij start dan idd niet. (of komt niet verder als het eerste scherm…)

  50% is echt wel haalbaar, ook met phch. Hangt ervan af welke cpu je hebt…
  1,8ghz * 1,5 = 2,7ghz
  makkelijk haalbaar met 3000+ winchester/venice.. met water en soms zelfs met lucht.
 • [quote:b98cd9d6ac="r.marijnissen"]opzich is een cpu beveiligd bij **echt** te ver overklokken komt ie gewoon niet verder dan de bios. [/quote:b98cd9d6ac]Je bedoelt dat hij dan gewoon niet start.
 • ik heb wel een keer geprobeerd een P1 te laten exploderen maar dat is niet gelukt eerst ging die roken (grote afstand genomen) en toen kregen we kortsluiting in huis en was de p1 helemaal door gebrand LOL :lol:
 • het is maar wat je thuis allemaal doet he? :lol:

  *don't try this at home* :P
 • Idd, maar beetje rare vergelijking, een athlon 64 met een p1,

  maar we raken wel heel off-topic, probeer even een beetje ontopic te blijven? :wink:
 • Ik weet inmiddels wel hoe zit. Met name het antwoord van KeesA is verhelderend. Dank daarvoor. Ik doe het voorlopig maar kalmpjes aan met het overclocken!
 • Ja, het is best duidelijk inderdaad wat hij zegt.

  Maaaaaaar, hij legt de veiligheids randjes nogal paranoïde en te gegeneraliseert uit imho, een processor met een goede core, die met niet al te veel temperatuur problemen en zonder een al te hoge vcore op kan zonder probleem op 2,5 a 2,6 hoor. Gewoon net onder de maximale clock gaan zitten met een christelijke vcore :wink:

  @KeesA, welke cpu heb je?
  Ze zijn overigens downwards unlocked. Dat houd in dat de multiplier wel na beneden verandert kan worden.
 • Jullie zeggen dat teveel overklokken een kapotte processor op kan leveren. Nu heb ik laatst een ander topic geopend voor het overklokken van graphisce kaarten. Daar zeiden ze dat het geen kwaad kon en je garantie niet verviel mits je zorgde dat de handel niet te heet werd. Moet ik dit verhaal soms lezen als dat je met de oem koeling tever overklokt dat dan dat gevaar van doorbranden bestaat? Ook weet ik dat ik in mijn bios kan aangeven standaart 1, 3, 5, of 10 procent overklokken. Dat lijkt mij geen gevaar. Overigens heb ik ook een andere zalman koeler er op hangen.
 • Bij overklokken in het algemeen moet je sowieso de temperaturen in de gaten houden. Van een temperatuurstijging moet beoordeeld worden of het een verantwoorde overklok is of niet. Oververhitting kan de levensduur van de hardware verkorten of zelfs direct beschadigen.

  Let er ook op dat temperatuursensoren op het moederbord of de grafische kaart niet altijd zo betrouwbaar zijn, dus op die metingen kun je niet blind vertrouwen. De core van een grafische kaart mag trouwens wel een stuk heter worden dan de core van een CPU. En een goed overklokt systeem is een stabiel systeem, dus bij instabiliteit meteen terugklokken.

  Tenslotte is het effect van een 10% CPU overklok (een paar fps'sen) vaak niet eens waarneembaar voor de gebruiker (tenzij je ook het geheugen meesleurt in de overklok), dus ik zou ook alleen het risico nemen als je ook een backupsysteem hebt of snel naar de winkel kunt rennen bij doorgebrande hardware … :wink:

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.