Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord

Vraag & Antwoord

Moederborden, processors, overklokken, casemodding en koeling

Maximale temperatuur van een PIII 866 E CPU

None
16 antwoorden
 • In een Compaq Deskpro EN SFF (small formfactor) zit een Intel Petium III 866 MHz E CPU. Bij belasting op 100% kan hij tot 85-86 graden C komen. Is dit schadelijk voor de CPU? Hij loopt nmelijk niet vast en hij valt ook niet uit.
 • Zijn die sensors wel goed?
  Je zit bijna op je max temp. Hoeveel graden is het in je kast bij 100% belasting?
 • Het lijkt me logischer dat de sensor brak is. In dat geval kun je niets zeggen over de echte temperatuur. Tenzij je last hebt van onstabiliteit zou ik me geen zorgen maken.
 • Het is een Compaq Deskpro EN SFF en in de kast zit geen sensor……………. De verkoper (mr.@) zei dat hij 100 graden mag worden, maar ik geloof er niks van……….
 • Klopt, inderdaad onzin of in ieder geval een gevaarlijk advies. Nou is de eenvoudigste controle gewoon de koeler van die PIII beet te pakken met blote handen. Lukt je dat, dan is de koeler ongetwijfeld onder de 60 graden. Nu kan die los zitten, maar dat merk je dan ook gelijk. Voel je op afstand al hitte (warmte is te koel), dan is wel degelijk wat aan de hand.
 • Je PIII mag max. 80' worden.
 • Dan kan die verkoper beter in een groentewinkel gaan werken, want zo een opmerking slaat werkelijk nergens op. :evil:
  Boven de 60 is er iets mis met de koeling en [b:8e6dc73ed8]kan[/b:8e6dc73ed8] er onstabiliteit ontstaan "niet altijd"
 • Maar de koeling is niet makkelijk te vervangen…………. Want de PC is een "kleine" machine, en de hardeschijf die vlak boven de CPU zit word ook zo`n 40 graden………… Of het sensortje is niet goed, want bij normaal gebruik is hij 50-56 graden…..

  [img:802f689658]http://members.lycos.nl/windows123/pc/desk_sff/1.jpg[/img:802f689658]

  De manchine zonder kap: En de zwarte ventilator op de voeding is temperatuurgestuurd. De CPU zit onder de HDD.
  [img:802f689658]http://members.lycos.nl/windows123/pc/desk_sff/3.jpg[/img:802f689658]

  De harde schijf en de DVD-brander naar boven geklapt:
  [img:802f689658]http://members.lycos.nl/windows123/pc/desk_sff/5.jpg[/img:802f689658]

  De CPU:
  [img:802f689658]http://members.lycos.nl/windows123/pc/desk_sff/6.jpg[/img:802f689658]
 • Test de stabiliteit met een programma als CPU-burn of Prime95. Is de machine stabiel dan wordt de temperatuur verkeerd aangegeven en is er niets aan de hand, blijkt hij onstabiel dan zien we daarna wel weer verder.
  [quote:509d86c036]Boven de 60 is er iets mis met de koeling en kan er onstabiliteit ontstaan "niet altijd"[/quote:509d86c036]
  Ik weet niet precies waar die temperatuursgrens is - verschilt per CPU en is afhankelijk van wáar je precies meet - maar boven een bepaalde temperatuurgrens wordt elke CPU onstabiel. Is dat niet het geval dan klopt de meting niet.
 • Ik heb hem een keer 4 uur lang video laten encoderen op 100% CPU-belasting, maar hij bleef wel stabiel………….

  En had de PIII niet een ingebouwde temperatuur-sensor?
 • Volgens mij niet, maar zelfs als de CPU die wel heeft betekent dat niet dat de aangegeven temperatuur ook klopt. Die dingen zijn ontzettend onbetrouwbaar.

  Om die reden zijn de opmerkingen van ArneLH en taco78 in feite nutteloos - een temperatuur uitlezing van de CPU is als geblinddoekt darten: Je kunt onmogelijk weten of de waarde klopt, of er misschien wel 30 graden naast zit.
  In jouw geval klopt de aangegeven temperatuur overduidelijk niet, want anders zou de machine niet stabiel zijn.

  Helaas hebben slechts weinig mensen besef van "meetfouten" en "meetonzekerheden". :( Met als gevolg dat dit soort topics tot veel verwarring en slechte adviezen leiden.

  Wees gerust, als je machine stabiel werkt is er niets aan de hand met de temperatuur. Voor extra zekerheid kun je dit nog testen door CPU-burn 24 uur lang te draaien, dat is een zwaarder programma dan video encoderen.
 • Oké, bedankt allemaal :lol: Ik hoef me dus geen zorgen te maken zolang hij stabiel kan draaien :wink:
 • [quote:0e2ea02e67="kienwaiwong"]Oké, bedankt allemaal :lol: Ik hoef me dus geen zorgen te maken zolang hij stabiel kan draaien :wink:[/quote:0e2ea02e67]Inderdaad, en mocht de koeler echt niet aan te raken zijn (door hitte), dan zou je daar nog wat aan kunnen doen. Alleen als die echt heet was, dan zou ik toch (zo ju en dan) rare probleempjes verwachten en die heb je niet.
 • hoort het dat dat zon klein fannetje is:S
 • De koeler is de orgineele :wink: De PC is ooit een bedrijfs-PC geweest.
 • [quote:b980def662="Sander1337"]hoort het dat dat zon klein fannetje is:S[/quote:b980def662]Jep, heel normaal.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.