Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord

Vraag & Antwoord

Moederborden, processors, overklokken, casemodding en koeling

"SM bus controller" wat ermee te doen?

Anoniem
Wim L
12 antwoorden
 • Hoi; als ik mijn windows XP (met SP2) opnieuw installeer en ik doe daarna netjes de Nvidia chipsetdrivers erachteraan, wordt mij gevraagt (mobo is Asus A8N-SLi trouwens) of ik de "sm bus drivers" wil installeren.
  Er staat bij dat het niet echt nodig is, maar als ik het niet doe, zie ik later in app beheer dat het met een uitroeptekentje staat.
  Als ik het WEL installeer, dan start daarna de pc niet meer op, blijven die blauwe balkjes maar lopen onderin beeld……als ik dan op reset druk, is het daarna wel goed. Dit herhaald zich elke keer als ik iets nieuws heb geïnstalleerd.

  Waar is nou die sm buscontroller voor en hoe los ik dit dan op? Weet iemand dat? Bijvoorbaat mijn dank!
 • Op je vraag wat is een sm bus controller? Hier het antwoord :wink:
  Gevonden via deze wondere wereld :P
 • Een wat meer verklarend antwoord: de smbus is een apparaat (chippie)via welke zaken als bv voltage,temperatuur,toerental ed van diverse apparaten op het moederbord gemeten kunnen worden.

  Bv. het programmaatje Speedfan gebruikt de smbus om spanning en toerental en/of temperatuur te meten van de cpu,ventilator ed.
  Of in dit geval de smbus ook die functie heeft weet ik niet, zoveel weet ik er nou ook weer niet van.
 • even offtopic: Natuurlijk was dat geen verhelderend antwoord wat ik gaf. Maar zo'n antwoord krijg je hier dikwijls om de oren geslingerd :-?

  Back ontopic: Sorry ts voor deze tussenstop.
 • Okee, bedankt voor de reactie's.
  Ik realiseer mijzelf dat ik de vraag ook wel wat helderder voor had mogen leggen.
  Het gaat erom dat de moederborddriver vraagt of ik dat wil; als ik het niet doe, blijft er een uitroepteken bij staan (kan dat kwaad?) en als ik het wel doe, wordt mijn pc erg traag…….

  Dilemma dilemma…….
 • Heb dat ook wel eens gehad. Zolang alles normaal werkt en je, zoals je zelf al aangeeft, geen problemen tegenkomt kan het geen kwaad volgens mij :wink:
 • Okee, nu komt het heel erg truttige; ik was in de war met de sW-bus…….
  Dus niet de SM bus……
  Ik heb het niet geïnstalleerd, maar nu heb ik dus inderdaad een "onbekent apparaat" in beheer staan.
 • :lol: :lol: :lol: Don't worry :wink: We zullen eens rondzien.
 • Zonder over dit specifieke geval een uitspraak te willen doen; je bent niet verplicht een apparaat te installeren, als alles verder zonder problemen functioneerd kun je het idd wellicht zo laten.
  Het moment dat je echter denkt; he? er werkt iets niet goed dan is dat natuurlijk wel de eerste verdachte.
  Ik kan me echter voorstellen dat de smbus waardes bv nodig zijn voor de "qool&quiet" functie al moet ik toegeven dat ik geen flauw benul heb hoe die q&q functie werkt (via de bios of via windows?).
 • Ok…..

  Kort nieuw antwoord; de sw driver schijnt een busmaster ide driver te zijn van nvidia en er schijnt nog wel eens gedonder mee te zijn icm cd/dvd recorders en software.

  Als het goed is zou ipv de driver er een standaart windows driver geinstalleerd worden welke het probleem niet heeft maar wel een langzamere ide bus geeft, over je ide bus loopt al het verkeer van harde schijven en optische stations.
  Je zou eens een benchmark kunnen draaien om te zien of je hd en dvd/cd wel op snelheid zijn en zo niet dan kijken wat het met de sw driver scheelt.

  gebruik je wel de laatste versie nvidia drivers?, er scijnt ook iets te zijn met versies voor 3.13…..
 • Inderdaad was de melding iets in die strekking; als ik die busdriver zou installeren zou een "bottleneck" opgelost worden.
  Maar aan de andere kant; zo draait het goed en als ik die driver erin zet, weer niet.
  Jullie zeggen; "kan in principe geen kwaad" en ik maak mij niet echt druk over het feit of de cd/dvd wel op de goede snelheid loopt; zo ik het merk nu, is er niets raars.
  Als harde schijf heb ik een Sata schijfje; die zou er dus geen last van moeten hebben?
  Dan ben ik wel tevreden.

  Edit; ik gebruik inderdaad de laatste Nvidia drivers van hun site; de 6.70
 • Nog eenvoudiger gezegd (want het was denk ik niet duidelijk), de driver van nvidia maakt je pc sneller, de driver die windows installeerd is dus langzamer.

  De snelheid welke verhoogt wordt is de schrijf en lees snelheid van je harde schijven en cd/dvd drives.

  Of het verschil de moeite waard is om het probleem te proberen op te lossen kun je zelf testen mbv een benchmark zoals bv Sandra.

  Vroeger scheelde busmaster ide drivers van de fabrikant enorm veel tov de in windows ingebakken drivers maar ik heb zomaar het idee het het tegenwoordig niet zo veel meer scheelt afgaande op forumberichten die ik vond via google op diverse forums.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.