Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord

Vraag & Antwoord

Moederborden, processors, overklokken, casemodding en koeling

{XP} Systeem start niet op

basics
8 antwoorden
 • -Board: ECS K7S5A 1.0
  -AMD Athlon XP 1700+
  -512 MB RAM
  -ATAPI CD-RW 48X16 [CD-ROM drive]
  -Diskettestation
  -Maxtor 5T030H3 [Hard drive] (30.73 GB) – drive 0, s/n T3R2HQHC, rev TAH71DP0, SMART Status: Healthy
  -Maxtor 6Y080P0 [Hard drive] (81.96 GB) – drive 1, s/n Y3HJ25YE, rev YAR41BW0, SMART Status: Healthy
  -Intel 21041-Based PCI Ethernet Adapter
  -NVIDIA GeForce2 MX/MX 400 [Display adapter]
  -Philips ToUcam Pro Camera; Video
  -Standaardtoetsenbord (101/102 toetsen) of Microsoft Natural PS/2-toetsenbord [Keyboard]
  -Win Xp Pro NL

  Ik heb sinds kort het volgende probleem:
  PC start soms niet op, monitor gaat niet aan en ik krijg dus niet eens de BIOS te zien .
  Het systeem start ook op de achtregrond niet door, ik zie dat de HDD led constant brandt, maar geen geratel van HDD activiteit, wat je normaal hoort bij opstarten.
  Tevens hoor ik de CD ROM drive constant met intervals van seconden zoeken ( lade is leeg uiteraard).

  [b:71a7716ac7]De enige optie die ik ontdekt heb om het syteem weer op te starten is door een paar sec. de netspanning van de kast te halen( 'de stekker eruit')![/b:71a7716ac7]
  Als ik daarna weer opstart is de BIOS er weer en start windows ook were op.
  Alleen is het gekke daarna dat ie de geluidskaart daarna als 'nieuwe hardware'vindt(?)
  Je zou zeggen dat die het probleem zou zijn dan, maar dat lijkt me zo onlogisch..?

  Ik zou het op prijs stellen als mensen mee willen denken wat de oorzaak is.
  Ik denk zelf aan de Voeding, en hoor om me heen een probleem met Defecte condensatoren op dit moederbord?
  Alvast dank voor de hulp!
 • Ik heb zelf 2 van die moederborden, die zijn op zich vrij probleemloos. Alleen zo nu en dan een onverwachte Clear CMOS of CPU reset. Je hebt geen klachten dat je wel eens op F1 of F2 moet drukken omdat er een Clear CMOS is geweest, cq dat je plotseling nog maar een XP1300 hebt oid?
  In jouw geval zou ik eerst een Clear CMOS doen (kan met jumper, staat in de handleiding, zeker weten). Misschien is er iets mis met de netvoeding of het moederbord. Gebruik je SD of DDR geheugen?
 • [quote:1af3ea5182]Je hebt geen klachten dat je wel eens op F1 of F2 moet drukken omdat er een Clear CMOS is geweest, cq dat je plotseling nog maar een XP1300 hebt oid?[/quote:1af3ea5182]

  Yep! een andere probleem is namelijk dat mijn CMOs battery leeg gaat zodra ik de spanning van de kast haal.( al jaren 'klein'probleem, spanning gaat nooit van kast , behalve nu dan…) Dan moet ik de CPU settings weer opnieuw instellen.
  [quote:1af3ea5182]In jouw geval zou ik eerst een Clear CMOS doen (kan met jumper, staat in de handleiding, zeker weten). Misschien is er iets mis met de netvoeding of het moederbord[/quote:1af3ea5182]
  Ik ga kijken!! dank voor de tip.
  [quote:1af3ea5182]Gebruik je SD of DDR geheugen?[/quote:1af3ea5182]
  Kingston 512 MB (PC2700 DDR SDRAM)
 • Ik heb de CMOS Clear Jumper gevonden en gebruikt, paar seconden verwiseld, zoals aangegeven in handleiding en weer terug gezet.
  Maar…volgens mij kan dat geen meerwaarde hebben. Als ik zoals gezegd de spanning van de kast haal, wordt de BIOs al gereset bij mij( Probleem batterij)..

  Wat ik nog vergeten ben te melden is dat het probleem van niet opstarten altijd zich alleen maar voor doet sochtends. Dus al ie de hele nacht uit heeft gestaan. Als ik gedurende de dag de pc uitzet en daarna weer aan( ook met tussenpozen van uren) is er niks aan de hand.

  Wat je hieruit zou kunnen concluderen is dat het met de factor Temperatuur te maken kan hebben? Het is de laatste tijd ook nog eens kouder , ook in mijn huiskamer snachts, dan voorheen…
 • Ik zou op dit moment ook twijfelen aan de harde schijf. Ik zou bij Maxtor eens op zoek gaan naar PowerMax. Wat betreft de Clear CMOS (tenzij de batterij echt leeg is, spanning lager dan 3 V), dat is een zwak punt van de K7S5A. Zelf heb ik dat probleem zo'n beetje om de maand (op internet hou ik een log daarover bij). Mijn indruk is dat met de juiste Bios (bv de laatste of de 1 na laatste) er veel minder problemen zijn. Verder lijkt het moederbord met SD-Ram stabieler, dwz, de nieuwste Bios versie is iha te installeren. Met DDR geheugen zie ik het vaakste rare dingen.
 • Dank voor je tips

  Powermax heb ik al gedraaid en geeft geen fouten weer..
  En als er problemen zijn met de HDD , dan zou ik toch op zijn minst de BIOS moeten zien?

  Over die BIos uodate.
  Ik heb dat nog nooit gedaan, maar weet wel dat je geen fouten moet krijgen..
  Ik heb hier wel gevonden:
  http://www.ecs.com.tw/ECSWeb/Downloads/Archive_Download.aspx?CategoryID=1&MenuID=45&LanID=0

  Maar welke moet ik pakken?
  In mijn handleiding staat alleen K7S5A, maar heb deze keuzes:
  K7S5A (1.1)
  K7S5A (3.1)
  K7S5A (3.1B)
  K7S5A Pro (5.0)
  K7S5A+ (1.0)
  K7S5A2 (1.0A)
  Ik heb wel release datum van mijn mobo: 15-12-2001

  Verder lees ik nergens hoe ik concreet de BIOS update. Ik zie dat het een .BIn bestand is die je download, maar hoe handel je dan verder? Moet het op een flop of?

  dank
 • Er moet ook een flash util bij ECS op de site te vinden zijn. En anders eens op de cd van je moederbord kijken. Beide zet je op een bootable flop, en dan kun je flashen.

  Edit: Hier staan enkele handleidingen. http://www.ecsusa.com/downloads/bios.html

  Exacte type is inderdaad wat verwarrend, misschien moet je even naar ECS support mailen.
 • Je schreef aan het begin, dat je de K7S5A 1.0 hebt. Dat type staat er niet bij, ik denk dat de 1.1 dan de beste is (gewoon vragen aan de helpdesk, dat zijn de makkelijke vragen, die beantwoorden ze wel). Overigens heb ik zelf 3.1 versies. De Bios 30811 is mogelijk de laatste versie. Soms moet er op letten: met/zonder Lan en alleen USB versie 1. De + versie heeft USB 2, dat is dus een ander model. Flashtool kan je bijna altijd op dezelfde plek downloaden als waar de Bios staat. Het enige waar je op moet letten is dat het de juiste type is (Ami of Award). Dat is namelijk niet hetzelfde …

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.