Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord

Vraag & Antwoord

Moederborden, processors, overklokken, casemodding en koeling

Een achterlopende RTC

Anoniem
Jim van Zweeden
18 antwoorden
 • Nog steeds gebruik is thuis een P120 met 32MB aan RAM als fileserver, draaiend op Linux :D . Maar sinds een half jaartje loopt de klok per dag 20 seconden achter, ook als hij aan staat :-? . Zou het kunnen liggen aan de CMOS-batterij? En zo ja, hoe vervang ik hem? Want het is een zwart doosje op het moederbord, vlak naast de CPU. Hoe moet ik hem verwijderen en waar koop ik weer zo`n batterij? Hieronder nog een foto van de batterij:

  [img:51c096e8dc]http://members.lycos.nl/windows123/pc/server/server2/1.jpg[/img:51c096e8dc]

  [img:51c096e8dc]http://members.lycos.nl/windows123/pc/server/server2/2.jpg[/img:51c096e8dc]

  Maar het is toch vreemd dat hij ook achterloopt terwijl hij aanstaat……….
 • zit er niet ergens zo een blauw tonnetje op twee pootjes .
  ach ik heb het al gezien .
  je heb gelijk .
  kan je hem niet open wippen .
  of zit er niet een of twee pinnen voor een externe batterij
 • Ik kan geen pinnen voor een externe batterij vinden :oops: En ik heb zachtjes aan dit doosje getrokken, maar het kan niet open :-? En dit moet wel de battrij zijn, er staat "lithium battery" op.
 • Sommige oude moederborden hadden volgens mij de batterij op het moederbord "ingebakken", deze is er dus op gesoldeerd lijkt mij, staat de tijd in de BIOS wel goed aangegeven?
 • [quote:766de0a296="The_Aquitaine"]Sommige oude moederborden hadden volgens mij de batterij op het moederbord "ingebakken", deze is er dus op gesoldeerd lijkt mij, staat de tijd in de BIOS wel goed aangegeven?[/quote:766de0a296] brilletje niet op .
  Maar sinds een half jaartje loopt de klok per dag 20 seconden achter, ook als hij aan staat . Zou het kunnen liggen aan de CMOS-batterij?
 • [quote:d510ff172e="kienwaiwong"]Ik kan geen pinnen voor een externe batterij vinden :oops: En ik heb zachtjes aan dit doosje getrokken, maar het kan niet open :-? En dit moet wel de battrij zijn, er staat "lithium battery" op.[/quote:d510ff172e] er staat wel een driehoekje op het doosje ?????? wat voor mobo is het type merk
 • Als ie toch altijd aan staat, kun je hem ook regelmatig laten synchroniseren met een time server.
 • Ik heb dit ook gehad, met een pc waar je wel een batterijtje kan verwisselen. Dit hielp niets, de pc trok het batterijtje in twee dagen leeg, leek het wel.

  De klok van Windows synchroniseert om de zoveel tijd met een tijdserver, maar dat werkt niet goed. Een superprogramma vind ik Statbar (http://www.statbar.nl/)

  In dit programma (trouwens een leuke tool voor pc-nerds :wink:) kan je opgeven dat de pc om de 5 minuten, of 10, enz. enz. moet synchroniseren. Erg handig!
 • TS draait linux.
 • Het moederbord is een "DFI G586IPC Rev. D".

  Ik heb de handleiding van het moederbord gelezen, maar er wordt helemaal niks geschreven over de batterij :-?

  De tijd wordt wel correct aangegeven in het BIOS, maar die loopt per dag 20 seconden achter :-?

  En synchroniseren met een NTP-server doe ik ook, alleen is het net iets beter als hij zelf ook goed kan lopen :lol: Synchroniseren onder Linux heb ik als volgt gedaan:
  1. Commando "ntpdate nl.pool.ntp.org" intikken. Hiermee wordt de systeemklok gesynchroniseerd.
  2. Commando "hwclock –systohc". Hiermee wordt de systeemtijd weggeschreven naar de RTC.
 • @ Gerben:

  Overheen gelezen… jammer, want het is een prima programma 8)
 • Het langzamere lopen van de RTC kan door een te lage spanning van de batterij komen die de RTC (Real Time Clock) onderhoudt. Als die batterij in het moederbord vastzit, dan zit er over het algemeen 4 pinnetjes (mogelijk 3, 3 worden gebruikt) daar zit een diode schakelingetje tussen de batterij en de externe batterij die je kan aansluiten. Ik bebruikte er vroeger meestal die audio kabeltjes voor die bij een cd-drive meegeleverd werden en met een soundkaart werden gekoppeld. De kabeltjes die je moet bestellen, zijn hetzelfde en veel duurder….. Je zou de spanning van de batterij kunnen meten, meestal op een andere plek. Je moet de moederbord layout met pin-assignments dan op de kop tikken. 20 sec per dag achterlopen stelt niets voor, zeker niet als je elke dag een keer synchroniseert met een time-server. Je kan door een slechte batterij wel allerlei problemen krijgen. Het is dus wel handig om te weten hoe je het oplost, want de levensduur van de batterij zit er waarschijnlijk bijna op.

  De temperatuur kan ook invloed hebben. Ik heb hier nieuwe PC's in het 3+ GHz bereik onder de loupe gehad die enorm over tijd of veel te snel waren. Daar is jouw 20 sec per dag niets bij. Dit opgelost met aanpassingen in de koeling.

  Hoe staat het met je voeding, wordt die soms bloedheet. Maak de ventilator schoon en zet de stofzuiger er even op. Ook daar wil een andere ventilator soms helpen. Als er te veel aan de voeding hangt, wordt de boel te warm, de spanning(en) van de voeding zakken dan.
 • TS geeft aan dat het hier een server betrefd.
  Dat ding staat dan wss 24/24 aan en dan krijgt ie prik van de 220.
  Of zie ik dat verkeerd. Op t moment dat er 220 V is heeft de batterij geen functie, toch??Batterij van Mobo werkt ALLEEN als er geen exteren current is, zogauw als er een 220 toevoer is gaat de batterij op nonactive
 • Als het goed is, wordt de batterij ook niet gebruikt, maat toch loopt hij achter, dus zou het misschien aan de RTC zelf liggen? En de voeding wordt niet zo warm.
 • Als een batterij niet gebruikt wordt, zakt ook de spanning van de batterij.
  De batterij met de diode schakeling kan zelfs een belasting vormen ….
  Als je een koude en een warme start doet, meet je dan spannings veranderingen op RTC.
 • http://www.sierraic.info/datasheets/STM/002730.pdf hier staat ie volgens mij beschreven. Inderdaad er zit speciale batterij in. Vermoedelijk is die aan het leeg raken, best wel vervelend. Het ding lijkt me niet echt vervangbaar met al die pinnen of heb je de 4-pins versie? En dan nog, wat is goedkoper zo'n batterij+vervangen of een andere oude computer?
 • [quote:676f103ea3="Hans.Vosman"]En dan nog, wat is goedkoper zo'n batterij+vervangen of een andere oude computer?[/quote:676f103ea3]

  of een goedkoop klokje van de rommelmarkt?
 • Maar volgens mij is dat blokje helemaal niet te vervangen :? Dus ik moet misschien voorlopig zo verder gaan, en als hij echt niet meer werkt dan maar een andere oude PC………

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.