Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord

Vraag & Antwoord

27 antwoorden
 • Hallo,
  Ik heb hier dus 2 precies dezelfde maxtor 160gb's in me computer hangen. Maar nu vraag ik me af of ik die schijven ook in raid kan hangen (als dit al met ide kan?) En zoja hoe doe ik dat. Ik wil graag dat die 2 schijven als 1 worden gezien. Alvast bedankt.

  Gr. Bart
 • Ik dacht zelf dat dat niet met RAID kan, maarja wie ben ik :P zo handig ben ik nog niet met dat soort dingen :lol:
 • Als je een moederbord hebt met een RAID controller erop dan kun je die gebruiken anders moet je een los PCI RAID kaartje (tussen de €20 en €100 is het merendeel) kopen en daar beide schijven op aansluiten. Het is wel belangerijk dat je weet wat voor RAID-array je wilt hebben. Als je beide schijven als één station wilt benaderen dan moet je kiezen tussen RAID0 en JBOD, JBOD is het veiligst maar RAID0 is theoretisch 2x zo snel omdat de gegevens worden verdeeld over beide schijven. Hier kun je meer vinden over de verschillende soorten RAID.
 • Ja dat kan gewoon met IDE schijven. Je mainboard moet dit ook ondersteunen. Kijk eens in de handleiding of het wordt onderteund en welke vormen van RAID. Met RAID0 kun je de snelheid van je systeem vergroten doordat gegevens van en naar twee schijven tegelijk worden geschreven. Het ene deel op de één het andere deel op de ander zeg maar. Nadeel is dat als één van de schijven dood gaat, je ook niks meer aan de ander hebt. Extra prestaties maar minder betrouwbaar dus.
  Als je meer betrouwbaarheid wilt kun je ook RAID1 nemen. Hierbij is de ene schijf een exacte kopie van de ander. Mocht er één dood gaan dan kun je gewoon door blijven werken. Zo heb je nog meer vormen zoals RAID5, dit biedt voordelen van zowel RAID0 als -1. Verschillende vormen van RAID worden in een goede handleiding vast wel uitgelegd. En daarnaast hebben we natuurlijk ook nog Google.
  Zo is de volgende site ook wel aardig…

  http://arstechnica.com/paedia

  aid-1.html
 • @praatpaal: zoals ik al zei moet je mobo een controller aan boord hebben of je moet een PCI kaartje aanschaffen, mss is het handig als je de gegeven antwoorden eerste leest.
 • [quote:7d0e4e92c9="ArneLH"]@praatpaal: zoals ik al zei moet je mobo een controller aan boord hebben of je moet een PCI kaartje aanschaffen, mss is het handig als je de gegeven antwoorden eerste leest.[/quote:7d0e4e92c9]

  Jouw reactie zag ik pas nadat ik de mijne had gepost. Je zou de volgende keer voordat je begint te blaten ook even naar de tijd kunnen kijken waarop een post is geplaatst.
 • nooit geweten dat IDE ook met RAID kon :) nou weer wat geleerd dan 8)
 • @Bart,

  Wat voor mobo heb je? De meeste moderne mobo's ondersteunen RAID op IDE en SATA
 • veel info :)
  http://gathering.tweakers.net/forum/list_messages/706460
 • [quote:113850af33="Prin0096"]@Bart,

  Wat voor mobo heb je? De meeste moderne mobo's ondersteunen RAID op IDE en SATA[/quote:113850af33]Sorry, was helemaal vergeten dat ik een topic had aangemaakt dus heb helemaal niet gekeken. Thanks voor alle infomatie. Ik wil wel graag raid0 (2 schijven die als 1 worden gezien) Mijn moederbord is een shuttle ak39n V1.1 zoals je ook in mijn specs kon zien :wink: Ik denk niet dat die raid ondersteunt omdat het maar een goedkoop bordje is. Het boekje heb ik niet meer. :( Ik zal nog ff kijken of die raid ondersteunt :D

  Edit: Ik bedoel dus raid0 :wink: En nog een belangrijke vraag. Als je ze in raid hangt ben je dan alle data kwijt die er nu op staat?
  En raid1 is niks voor mij ik download veel, en brand ook wel weer veel weg. En heb juist die 2de schijf erbij gekocht voor extra ruimte dus raid1 word niks
 • Jongens, heb het boekje dus nog wel. Maar hij ondersteunt volgens mij geen raid (ik kan er niks over in het boekje vinden). Nou las ik ook nog iets met softwarematige raids :-? Moet mijn moederbord dit ook ondersteunen. Of kan dit op elk moederbord?

  p.s. kon niet meer op wijzigen drukken bij mijn vorige bericht
 • http://gathering.tweakers.net/forum/list_messages/706460#hardwaresoftware
  verder lezen dan je neus lang is :lol: :wink:
 • [quote:557a047e3d="-stof-"]http://gathering.tweakers.net/forum/list_messages/706460#hardwaresoftware
  verder lezen dan je neus lang is :lol: :wink:[/quote:557a047e3d]Nog verder dan mijn nues die is al zo lang :lol: Maar dit volg ik niet helemaal:

  SoftwareRAID: de gangbare Promise en Highpoint chipjes/kaartjes (FT100/FT133/HPT370/HPT374/etc) zijn allemaal softwarematige RAID controllers. Het maakt nog steeds misbruik van de CPU en het geheugen op het moederbord. De echte hardwarematige RAID controllers maken allemaal gebruik van een éigen CPU en éigen geheugenruimte (nooit afgevraagd waarom die 'zware' RAID controllers in verhouding erg duur zijn? ).

  Twee soorten SoftwareRAID: je hebt wel twee soorten softwarematige RAID. De ene wordt gestuurd via de BIOS/drivers, zoals bij de welbekende Promise en Highpoint controllers (ook wel firmware RAID genoemd), en de andere wordt louter via gespecialiseerde software gestuurd, zoals die is geïntegreerd in Win2K/XP. Met het eerste heb je het voordeel dat je van elk denkbaar RAID array kunt booten, bij de tweede kun je alleen booten van een mirror, terwijl de striped array's pas benaderbaar zijn wanneer het hele besturingssysteem is opgestart. Zie voor meer achtergrondinformatie ook dit gedeelte van OM FAQ: Basic vs Dynamic disks.

  Betekent dit dus dat het wel op mijn moederbord kan?
 • Via de drivers in xp, maar je merkt dan wel pas na het opstarten een snelheidverschil

  Even een open vraag aan iedereen:
  Wat is beter: een q-tec raid kaartje van 15,- of software raid in windows? :roll:
 • Ik zou gaan voor een los kaartje omdat je met Windows RAID een losse hdd erbij moet hebben om van op te starten.
 • [quote:5b43fb606b="ArneLH"]Ik zou gaan voor een los kaartje omdat je met Windows RAID een losse hdd erbij moet hebben om van op te starten.[/quote:5b43fb606b]Dus dan heb je minimaal 3 schijven nodig? En zoja dat kan je toch niet aansluiten al heb je al een dvd-brander en speler?
 • En dan weer een vraag: Moet ik mijn schijven eerst helemaal leeg halen voordat ik ze in raid hang?

  p.s. ben weer te laat ofzo, in iedere geval ik kan het bericht hiervoor niet veranderen :-?
 • Ik kan al mijn berichten hierboven veranderen :roll:

  Misschien ga ik wel eens kijken voor zo'n kaartje plus HD 8)
  Aangezien zelfs mijn duron soms vlot mee kan en moet wachten op de HD :-?
 • Ja, vet dom, nu kan ik ze ook weer bewerken maar net niet. :-?
  Maar back ontopic, ben ik dan alles kwijt wat op mijn schijven stond?
 • Bij het maken van de RAID array worden de schijven leeggemaakt.
  De 3e schijf die ArneLH bedoelt sluit je gewoon aan op je normale IDE controller, want die is voor Windows.

  De 2 RAID schijven sluit je aan op het RAID controllertje wat hierboven genoemd is. Deze is ook voorzien van IDE poorten.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.