Vraag & Antwoord

12 antwoorden
 • Ik heb een AMD Atlon 64 3500 pc met een 300 Gb SATA HD. Omdat ik nog twee IDE schijven had liggen (80 en 40 Gb) wilde ik die inbouwen. Dat is het probleem ook niet want alles werkt gewoon. Alleen wil ik nu een extra partitie aanmaken (op de SATA schijf), omdat ik met een nieuwe Windows XP installatie wil experimenteren. Nu zegt Partition Magic dat dat op de eerste schijf moet. Maar dat is (nu) een van de IDE schijven en niet de SATA waar ik de nieuwe Windows op wil hebben. Dus voor de volledigheid: channel 0 master = dvd-rom, channel 0 slave = dvd writer, channel 1 master = IDE 80 gb, channel 1 slave = 40 gb en channel 2 master = SATA. Is er een simpele oplossing??
 • Even voor alle duidelijkheid: Je PC start nu dus van een IDE schijf op? Zo ja, dan kan je in de BIOS je opstart-volgorde wijzigen. Als de SATA schijf er niet bij staat kies dan de SCSI schijf als boot medium. Daarmee wordt je SATA schijf de eerste.
 • Op de SATA (C-schijf) staat Windows XP en die start gewoon op, maw de volgorde staat goed wat booten betreft, alleen is de volgorde van de schijven in Partition Magic gewijzigd en is de C-schijf (de SATA dus) opgeschoven van disk 1 naar disk3. De toegevoegde IDE schijven zijn in PM nu disk 1 en 2. En PM wil nu een nieuwe partitie voor het nieuwe OS op disk 1 aanmaken omdat PM dat (volgens de Help), nou eenmaal altijd op de eerste disk doet. Op zich is dat niet eens zo'n probleem natuurlijk, ik heb alleen liever de OS-sen op dezelfde disk, in dit geval de snellere SATA disk.
 • Windows werkt met driveletters. Zolang de originele windows nog steeds op schijf C staat (je SATA disk dus), kun je op dezelfde schijf nog een installatie bij maken. Je opstartvolgorde blijft dan de SATA disk als eerste.
 • Ja, dat klopt, alleen zal het partioneren dan met de installatieschijf van Windows zelf moeten gebeuren (tijdens de installatie) en niet, zoals ik dat eigenlijk had gewild, eerst voorbereid met PM. Maar goed, dan maar zo, in ieder geval bedankt voor de reacties.
 • En wat doet PM als je de Pata schijven tijdelijk loskoppelt?
 • Als ik de IDE schijven loskoppel zit ik in dezelfde situatie als voordat ik ze inbouwde, dus is de SATA schijf weer gewoon disk 1. Op die manier kan ik natuurlijk ook een 2e Windows installeren maar wat ik eigenlijk vreemd vind, is dat de SATA schijf opschuift en niet de toegevoegde IDE schijven. Ik zou verwachten dat ik op de een of andere manier altijd de SATA schijf als disk 1 kan instellen, zijnde het nieuwere systeem, voor zowel Windows als PM. Kan misschien ook wel, ik weet alleen (nog) niet hoe.
 • Ik begrijp niet precies wat je bedoelt. De driveletters in Windows gaan als volgt: De C partitie is de 1e primary partitie op IDE1 De D partitie is de 1e primary partitie op IDE2 De E partitie is de 1e primary partitie op SATA1. Ga je op IDE1 een uitgebreide partitie erbij maken met een logisch station dan krijgt hij drive letter F etc. Dus primary partities gaan altijd voor logische partities. Dus als je de IDE schijven loskoppelt, dan wordt de 1e primary partitie van je SATA driveletter C. Zet je SATA als eerste in de bootvolgorde, dan blijft deze driveletter C en schuiven de andere op.
 • Op de SATA schijf staat op de C-partitie Windows XP geinstalleerd. C blijft ook C, of ik de IDE schijven aangesloten heb of niet. Ook de bootvolgorde is zodanig (was al zo), dat de SATA schijf op de eerste plaats staat. Het probleem is dat als ik PM een nieuw OS wil laten installeren, het voorbereiden ervan, PM dat op disk 1 wil (moet) doen en DAT is nu niet de SATA schijf maar een van de IDE schijven. Blijkbaar heeft een aangesloten IDE schijf op het MoBo voorrang op een SATA schijf, voor PM althans.
 • Nu begrijp ik het. Dit is een "feature" van Windows en Partition Magic. Hij wil persé naar de 1e schijf en dat is je eerste schijf op de IDE controller. Het beste is om je IDE controller even uit te zetten in je BIOS en dan je tweede OS te installeren. Je hoeft de IDE schijven niet fysiek los te koppelen, dus je kast kan dicht blijven.
 • Ik kan met partition magic alle schijven gewoon apart bewerken hoor :-? Ook kun je toch zelf driveletters aan een schijf/partitie toekennen?
 • Als je nu je IDE schijven eens uitzet, via de BIOS of afkoppelen, dan kun je toch aansluitend op de bestaande C-partitie een tweede primaire partitie aanmaken met PM (bij Linux moet je er minstens twee, waarvan een een kleine swap partitie, kan allemaal met PM) en die formatteren met NTFS of FAT32. Geef hem een andere naam dan de bestaande C om verwarring te voorkomen) Als je dan met je Windows CD opstart (2000 of XP), dan krijg je, als het goed is, een keuzemenu, waar je de installatie partitie kunt kiezen. Je kiest dan de nieuwe. Als je XP gaat installeren laat hem dan, als het om NTFS gaat, opnieuw formatteren (of je formatteert hem nog niet in de eerste stap), want het NTFS systeem van PM is voor NT4 en dat is anders (in ieder geval bij PM 7 en eerder). Je hebt nu een multiboot situatie en als je opstart krijg je bij 2000 en XP een keuzemenuutje. Je kunt het ook met BootMagic regelen maar dan moet je waarschijnlijk de boot.ini bestanden aanpassen. In het tweede geval is het niet gebruikte systeem "hidden" en het wel gebruikte altijd C.

Beantwoord deze vraag

Weet jij het antwoord op deze vraag? Registreer of meld je aan met je account

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.