Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord

Vraag & Antwoord

Moederborden, processors, overklokken, casemodding en koeling

micro ATX mb

a.tip
16 antwoorden
 • Een bestaande micro ATX kast wil ik voorzien van een nieuwe inhoud.
  Hierbij denk ik aan een socket 775 mb, waarop ik een Pentium 4, 3.2 GHz, 1 GB DDR wil plaatsen en een nieuwe Sata schijf samen met bestaande Pata schijven en CDROMs aan wil hangen.
  Omdat ik geen speciale eisen stel aan video en audio is het handig en goedkoper die onboard te hebben.
  Ik kwam op een aantal Asus borden, die onderling wat verschillen in chipset en type en aantal insteekkaarten, etc.
  Weet iemand meer van een of meer van deze types (google leverde geen duidelijke informatie van gebruikers op)
  P5V800-MX,
  P5S800-VM,
  P5VDC-MX,
  P5P800-MX,
  P5RD1-VM,
  P5GV-MX,
  P5GD1-VM,
  P5LD2-VM.
 • Als je niet veel videobewerkt is een AMD Athlon 64 een beter keuze, die is namelijk sneller, goedkoper en energiebesparender :wink: . Daarom wil ik je eerst vragen wat je met je pc gaat doen, zodat we dan eens kunnen gaan kijken naar bijpassende moederborden en andere hardware.
 • Videobewerking staat op het programma in de toekomst en ik had begrepen dat een Pentium daar wat beter in is. Tegen die tijd wilde ik er een serieuzere videokaart in zetten. Corrigeer me als ik er naast zit! Verder audio en foto bewerking.
 • Een AMD X2 is sneller dan welke Intel proc ook. Maar goed, zit ook een prijskaartje aan (maw: het prijsverschil is niet zo groot als met een gewone AMD 64) Helaas is de keus aan S939 micro-mobo's niet al te groot… Overigens, ook met een gewone AMD 64 is het tijdsverschil bij renderen van video niet groot, maar dan wel in het voordeel van Intel. Je hebt het dan op een DVD vol over mss 2 a 3 minuten (op een dikke 2 uur werk ofzo) dat de snelste Intel eerder klaar is dan de AMD.

  Groet, M.V. Wesstein
 • als je met een P4 3.2 2 uur lang gaat videorenderen, hoe warm word hij dan? De meeste MicroATX kasten hebben namelijk GEEN ruimte voor casefans.
 • AMD lijkt me inderdaad een goede suggestie.
  Ik kwam heel wat informatie tegen over het Asus A8N-VM CSM micro bordje, dat geschikt is voor een Athlon 64 processor. De X2 processoren vind ik te duur voor mijn behoeften maar de 3500+ of 3700+ lijken me wel wat. Het genoemde tijdverschil met een pentium vind ik verwaarloosbaar.
  Verder heeft het bordje ook nog een firewire optie wat ook nog wel eens van pas kan komen.
  Nog een vraag over geheugen. Er is steeds de keuze tussen bv. 2x 512 MB gematcht en 1x 1 GB. Heeft dat te maken met hoe het communiseert met de processor en doet het er veel toe?

  Martijn, de beschikbare kast is voorzien van een casefan.
 • [quote:155d82e6e3="a.tip"]Een bestaande micro ATX kast wil ik voorzien van een nieuwe inhoud.[/quote:155d82e6e3]Wat is er zo bijzonder aan deze kast? Het design? De voeding? Houd er rekening mee dat Prescotts naast veel warmte-ontwikkeling ook veel stroom trekken en micro ATX kastjes hebben veelal geen krachtige voeding.

  Als je ruimte hebt voor een miditower, dan zou ik ook geen risico nemen en zo eentje pakken. Voor een eurootje of 50 heb je een goeie Enlight kast en die micro ATX kast kun je weer doorverkopen of zo.
 • "Wat is er zo bijzonder aan deze kast? Het design? De voeding? Houd er rekening mee dat Prescotts naast veel warmte-ontwikkeling ook veel stroom trekken en micro ATX kastjes hebben veelal geen krachtige voeding.

  Als je ruimte hebt voor een miditower, dan zou ik ook geen risico nemen en zo eentje pakken. Voor een eurootje of 50 heb je een goeie Enlight kast en die micro ATX kast kun je weer doorverkopen of zo."

  Het idee hierachter is om een kleine, redelijk snelle, computer te hebben. Nu staat naast me een bigtower die nogal leeg is van binnen en een sta-in-de-weg.
  De micro kast past precies tussen mijn boekenplanken en ik ben aan hem gehecht geraakt. Helaas is zijn moederbord na een lang 'ziekbed" overleden.
  Ik wil eigenlijk geen grotere (die heb ik nog wel staan, trouwens). En ik heb al een geschikte voeding klaar liggen. Koeling is waarschijnlijk geen punt, er zit een casefan in en de opstelling van binnen heeft redelijk wat ruimte. Ik zal bij het opstarten de temperaturen natuurlijk goed in de gaten houden.
  Als het niets wordt kan ik altijd nog een andere kast kopen. Overigens hebben Aopen en Asus microkasten in hun programma die nog kleiner zijn en toch ook bedoeld zijn voor moderne processoren.
 • [quote:bbf1c7159c="a.tip"]Overigens hebben Aopen en Asus microkasten in hun programma die nog kleiner zijn en toch ook bedoeld zijn voor moderne processoren.[/quote:bbf1c7159c]Klopt, maar bij die kasten hebben ze meestal qua koeling en voeding ook al rekening gehouden met het energieverspillende karakter van Prescotts … :wink:
 • Om terug te komen op het geheugen: van de ene kant kun je 2 x 512MB kopen, zodat je in Dual Channel kan draaien wat wat prestatiewinst oplevert. Van de andere kant kun je nu een reepje 1GB kopen, om een slot over te houden en later nog een reepje 1GB te kopen. Ik zou gaan voor 1 reepje van 1GB, de prestatiewinst van Dual Channel is te verwaarlozen.
 • [quote:1161b0fd6c="tomtom137"]de prestatiewinst van Dual Channel is te verwaarlozen.[/quote:1161b0fd6c]Da's idd. zo bij AMD, Intel heeft wat meer baat bij DC.
 • [quote:1656381ccd="Obi-wan-kenobi"][quote:1656381ccd="a.tip"]Een bestaande micro ATX kast wil ik voorzien van een nieuwe inhoud.[/quote:1656381ccd]Wat is er zo bijzonder aan deze kast? Het design? De voeding? Houd er rekening mee dat Prescotts naast veel warmte-ontwikkeling ook veel stroom trekken en micro ATX kastjes hebben veelal geen krachtige voeding.

  Als je ruimte hebt voor een miditower, dan zou ik ook geen risico nemen en zo eentje pakken. Voor een eurootje of 50 heb je een goeie Enlight kast en die micro ATX kast kun je weer doorverkopen of zo.[/quote:1656381ccd]

  mee eens, ik heb zelf een asus terminator k7 barebone met een heel erg magere 150W voeding, die 150W is gewoon de max belasting van alle lijnen opgeteld wat dat ding niet eens trekt, en er is maar plaats voor één 92mm casefan.
  Neem gewoon een atx kast met voeding, heb je meteen ook veel meer keuze voor mobo's.
 • Mensen, bedankt voor alle adviezen. Het wordt waarschijnlijk het Asus A8N-VM CSM bord met AMD 3700+ processor en 1GB DDR.

  Ik heb goed nota genomen van alle bezorgdheid over de warmteproductie en zal dat goed in de gaten houden.
  Maar ik wil het klein houden. Ik heb hier al een bigtower staan met allerlei toeters en bellen, die me steeds meer in de weg staat (P4, 2.2 GHz, 768 MB DDR en een aantal HD's). Verder heb ik nog een vrijwel nieuwe ATX kast staan met nu een totaal verouderde inhoud, die ik eventueel ook kan gebruiken.
  Dus als de zaak te warm wordt kan ik daar op overstappen.

  Maar eerst ga ik eens kijken wat het wordt met de microkast. Er past een 350 Watt voeding in (heb ik al liggen) en er is al een casefan aanwezig. Verder kan ik met wat knutselen er nog wel een casefan aan de voorkant in krijgen.

  Waarom zie je eigenlijk nooit fans aan de onderkant? Als je daar voor een paar cm ruimte zorgt lijkt het me een goede plek voor een grote fan.

  Overigens is het me niet duidelijk wat precies de definitie van een microkast is. Dit ding is ca. 36 cm hoog en met twee HD's, een brander en een floppy drive niet eens erg vol.

  Met vriendelijke groet, Adriaan Tip.
 • [quote:bf54b38933="a.tip"]Overigens is het me niet duidelijk wat precies de definitie van een microkast is.[/quote:bf54b38933]De formfactor lijkt me. Anders had je niet perse een mATX mobo nodig, toch? :wink:
 • De micro formfactor voor moederborden ligt vast maar er schijnt niets bepaald te zijn voor kasten. Die zie je in verschillende maten en wat van belang is, is dat er zo'n mb in past. Googelen levert in ieder geval niet iets specifieks op.
 • K zie net dat het A8N VM CSM 4 geheugenslots heeft, dus ik zou toch voor 2x512MB gaan, zodat je Dual Channel kan draaien.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.