Vraag & Antwoord

Moederborden, processors, overklokken, casemodding en koeling

Muziek PC bouwen

27 antwoorden
 • Mijn pc is weer eens aan een upgrade toe, de bedoeling is dat hij geoptimaliseerd wordt voor perfect geluid, zware muziekbewerkingen met programma's als Goldwave, Reason etc onder Windows XP... Maar ook wil graag snel bestanden uit en inpakken dit zijn voornamelijk rar bestanden. Welke hardware denk ik dat ik kan en wil behouden: Antec ATX miditower kast Samsung 226BW TFT 2x Creative Sound Blaster X-Fi XtremeMusic ATI Radeon 9800pro 3x Sata Hardeschijven totaal terrabyte opslagruimte. Linksys netwerkkaart DVD speler / Brander Dit betekent dus dat ik een AGP slot en 3 PCI sloten nodig ben, omdat de geluidskaarten nog wel eens willen conflicteren moeten de pci sloten de IRQs niet delen. Overigens wil ik een zo stil mogelijk systeem. Dus de vragen zijn beknopt: Welke voeding Welk moederbord Welke processor Welk geheugen En natuurlijk zijn andere tips die jullie hebben natuurlijk ook zeer interessant. Budget is tussen de 400 en de 1000 euro, maar natuurlijk zo goedkoop mogelijk :wink: . Mocht ik iets vergeten zijn, laat het me dan ook horen!
 • budget tussen 400 en 1000 euro is nogal ruim ik heb geprobeerd een mooi systeempje in elkaar te zetten 8) dit is wat ik heb: [b:dc592aed1c]geheugen:[/b:dc592aed1c] Team Elite,2048MB, DDR2. PC6400, 800MHz, 2x € 44,58 [b:dc592aed1c]voeding: [/b:dc592aed1c] Be Quiet Straight Power, 600 Watt, € 90,96 [b:dc592aed1c]processor: [/b:dc592aed1c] Intel Core 2 Quad, Q6600, Socket 775, Boxed € 231,16 [b:dc592aed1c]moederbord:[/b:dc592aed1c] GigaByte GA-EP35C-DS3R,Retail € 111,63 totaal: € 478,33 je zou als je nog even tijd heb (1 a 2 maanden) nog kunnen wachten op de Q9450 van Intel deze: [url]http://www.azerty.nl/producten/product_detail/472/56574/core-2-quad.html[/url] succes verder
 • zou zelf deze geluidskaart nemen. beter kun je niet krijgen. De setup van Michel 3VB is goed Dit is de geluidskaart. http://www.azerty.nl/producten/product_detail/?ID=58632 Ik weet niet wat voor speakersetje je hebt maar dit is de beste speakerset voor een pc. http://www.azerty.nl/producten/product_detail/184/630/z-5500-digital.html
 • Die speaker set is top! heb er al jaren veel plezier van. Je hebt het over een "muziek pc" wat moet ik me daarbij voorstellen? ga je zelf muziek maken? of is het om af te spelen?
 • Ik maak veel mixen, zowel mp3 mixen als mixen op mijn draaitafels. Ff reclame maken: http://www.yabsearch.nl/search/club_trance_mixes Hier heb ik 10 mixen van me geupload naar de nieuwsgroepen. Daarnaast produceer ik af en toe wat en ben ik zelf met andere bewerkingen bezig, synthesizer erop enz... Het gaat me dus niet om gamen enzo. Speakerset hoeven jullie niet over na te denken, dat wordt zo goed als zeker deze: http://www.new-line.nl/webshop/view.asp?i=11195 en is ook niet in mijn pc budget opgenomen. Gaat vooral over de hardware van de computer, heb het gewoon te lang niet gevolgd om te weten wat nu goed spul is. @Michel: Bedoel jij dit mobo? http://www.digitique.nl/gigabyte-gap35cds3r-p-5038.html
 • Ik ben zelf muzikant, ik werk met cubase (incl. alle mogelijke plugins) en adobe audio om de hele zaak af te mixen. een en ander is te horen op: http://www.headoncountry.com je geeft aan dat je een perfect geluid wilt in je eerste post. ik raad je een geluidskaart via azerty of iedere pc winkel sterk af. ommuziek te maken heb je meer aan een externe audio kaart. denk bv aan M-audio. is erg prijzig, maar dat zijn er die het aan kunnen. ik heb zelf met audigy gewerkt, voor een game is het perfect! maar om muziek te maken? het kan alleen de 48hkz aan. en da's precies wat je niet nodig hebt. 41.100 moet je eigenlijk hebben. daarbij moet de geluidskaart een sterke processor hebben. en heeft je pc verder voldoende geheugen nodig. (afhankelijk of je veel met samples werkt) het inladen van bv personal orchestra heeft al zo'n 780MB nodig. kortom, je moet behoorlijk wat upgraden voor een goede muziek pc. een quadro processor is geen overbodige luxe, samen met 3G 800mhz geheugen is ook geen overbodige luxe. een videokaart heb je feitelijk niet nodig voor een muziek pc. die zou al met een onboard voldoende zijn. en een flinke of meerdere HD's is wel een must. de WAV. bestanden reiken al snel de 100 a 120 MB. met 1000,- euro zou het allemaal net moeten kunnen. excl. de speaker set.
 • @Dinz ik bedoelde eigenlijk deze: http://www.azerty.nl/producten/product_detail/89/65059/ga-ep35c-ds3r.html bij digitique hebben ze die niet zie ik het moederbord wat jij linkte is bijna hetzelfde alleen de EP serie is een rivisie van de GA serie dus dat is weer net even beter het moederbord wat jij linktje kan je ook gerust nemen hoor :)
 • Ik ben ook muzikant maar ben het niet eens met een externe geluidskaart. Ik heb 5 geluidskaarten in 1 pc. Ik heb twee externe maar een groot nadeel is juist dat ze extern zijn. Veel muziekprogramma's verwachten geluidskaarten altijd op dezelfde poorten - bij externe wisselt dat en zijn minder stabiel. Als je genoeg pci sloten hebt is een interne geluidskaart zoals m audio id goed genoeg. Een echte muziek liefhebber blijft ver vandaan van het surround gebeuren. Je hebt maar 2 oren en alle muziek is opgenomen op 2 sporen (links rechts). Films is qua surround wel lollig maar je hebt ook maar 2 oren hoor. Audio is niet zo zwaar dus een peperdure pc hoeft niet. Investeer in zeer goede speakers, een STILLE pc en geluidskaart bij bv www.feedback.nl niet bij azerty. Denk er ook om dat als je van games houdt je gewone geluidskaart moet blijven zitten. Veel games werken niet op professionele geluidskaarten. Ik heb een dual boot waarbij als ik game mijn extra audio spul niet is geinstalleerd.
 • [quote:5103976bb5="stee0036"]Audio is niet zo zwaar dus een peperdure pc hoeft niet.[/quote:5103976bb5] Sorry?? Dan weet ik niet met wat voor soort audio jij werkt, maar audio is een van de zwaarste gebruikers. enig idee hoeveel een goede plugin gebruikt? zonder mijn 3GIG geheugen kan ik het echt vergeten hoor. dan begint het al te kraken bij het inladen op bv adobe audio. (wat het nu zelfs soms nog doet, aan de hand van hoeveel ik in laad) Als je echt serieus met muziek bezig gaat op een pc, dan moet je niet met een pentium 4 en 1G geheugen aankomen ofzo. Interne geluidskaart kan wel, Maar dat vergt wederom een geheugen bron. Daarnaast is de processor van een externe audio veel krachtiger. De opmerking: "[i:5103976bb5]inversteer beter in goede speakers[/i:5103976bb5]" verteld mij enigsins dat je niet veel bezig bent met cubase of adobe audition. En een stille pc heeft absoluut niks te maken met de kwaliteit van je muziek demo's zonder zang. je kan nog zo'n geweldige speaker hebben, maar als je eindmix bagger is houd het toch echt op. kortom, het ligt er aan hoe serieus je bezig bent met muziek. niet om grootmoedig te doen ofzo, maar de demo's die ik maak liggen inmiddels bij oa Sony records, WB records, universal records etc. en om uberhaubt een kans te maken moet het van top kwaliteit zijn.
 • Ik heb nu dus al twee nieuwe Creative Sound Blaster X-Fi XtremeMusic kaarten, en die zijn prima voor mij. Die wil ik graag erin houden. [img:f5c30616c2]http://www.trustedreviews.com/images/article/inline/1792-music.jpg[/img:f5c30616c2] Ik zou graag wat argumenten willen horen waarom ik die bepaalde chipsset en die bepaalde cpu moet hebben. Gamen doe ik niet dus dat hoeft niet mee te worden gewogen. Daarnaast wil iik de opgesomde hardware uit mijn startpost graag behouden, of jullie daar nog kritiek op hebben vind ik ook erg interessant.
 • Waarom heb je er 2 van die kaarten in zitten dan? 1 is toch voldoende? Chipsets heb ik het niet over gehad, maakt niet zoveel uit. een sterke processor is nodig voor het optimaal gebruik van je plugins. Mits je die gebruikt natuurlijk. Het is echt een miscommunicatie dat men denkt dat muziek niets van je pc vergt. ja ok, als je alleen mp3's of wav. files afspeeld... het afspelen van muziek kost geen enkele geheugen bron... Maar het zelf maken met een beetje kwaliteit is een zware taak voor een pc. Het vraagt veel van je geluidskaart en je geheugen. als je dan een te lichte processor hebt kan dat tot problemen komen. Daarnaast is een beetje toekomstgericht denken ook geen kwade optie. Ik heb zelf een duo core, Maar had achteraf beter een quadro kunnen nemen. Ik lieg echt niet als ik zeg dat mijn pc het net rond trekt met sommige plugins. Maar wederom: Wat ga je gebruiken? cubase met de mogelijke plugins? adobe audio? of hou je het simpel? Het enige wat echt veel vreet zijn de plugins van cubase of andere tools plugins. en dan nog welke. een synterziser gebruikt niet zo veel. maar realguitar bijvoorbeeld? of personal orchestra, of een electrische piano sample of addictive drums, EZ drummer etc dat zijn plugins die veel eisen van je pc. de spullen die je wilt houden zijn ok. Een voeding van een 450 a 500 W is meer dan voldoende. gamen doe je niet, dus een zware videokaart heb je niet nodig. pc 6400 met 800Mhz kingston geheugen is een welkome. http://www.azerty.nl/producten/zoek/?MERK_ID=273&GROEP_ID=177&SORTERING=merk_asc&SPECIFICATIE[217][%3D]=DDR2,%20PC6400 Wat je dus echt nodig hebt is een mainboard, proseccor en geheugen. dan ben je er klaar voor. geheugen: http://www.azerty.nl/producten/zoek/?MERK_ID=273&GROEP_ID=177&SORTERING=merk_asc&SPECIFICATIE[217][%3D]=DDR2,%20PC6400 Processor: http://www.azerty.nl/producten/product_detail/472/14259/core-2-quad.html Mainboard: http://www.azerty.nl/producten/product_detail/89/33056/p5k-e-wifi-ap.html totaal ca: € 436,87 Het mobo kan wellicht nog wat goedkoper en ik was de voeding vergeten http://www.azerty.nl/producten/product_detail/52/51403/tg500-u33.html kortom, ca 500 euro ben je er wel.
 • De x-fi xtrememusic, zijn puur game kaarten, dus je hebt er weinig aan als je niet gamed, weliswaar hebben ze gelimiteerde opties voor audiofielen, maar waarschijnlijk niet genoeg. Als je echt een audiofiel bent, schaf dan een daadwerkelijke professionele geluidskaart aan, die hebben overigens veel meer midi functies en ook waarschijnlijk de broodnodige software. Creative heeft ook een professionele range die E-MU heet. M-Audio is idd ook goed
 • Waarom meerdere geluidskaarten, je hebt 2 kaarten om een track af te luisteren zonder dat je die hoort op de andere geluidskaart. Voor professionele audio doet soundblaster niet mee. videobewerking is veel zwaarder dan audio bewerking. Een cd kwaliteit audio spoor is 44100 16 bits samples per seconde (stereo 88200). Dat is in pc termen niet veel. Als je inderdaad veel sporen (16 tegelijk) hebt en effecten per spoor erbij dan stuitert een gewone pc wel. Daar hoef je niet een hypermoderne pc voor te hebben hoor. En helaas, lang niet alle audio software heeft voordeel van multicore. Trouwens, ik hoor niet bij maar de echte profs werken op Apple pro. Die hebben meer kwaliteit en niet de instabiliteit waar windows mee zit en die vreemde limieten qua 3 gig geheugen.
 • [quote:54ef88c7ef="stee0036"]Voor professionele audio doet soundblaster niet mee.[/quote:54ef88c7ef]Lijkt mij idd ook, alle Creative kaarten zijn in principe bedoeld voor gamen ed.[quote:54ef88c7ef="stee0036"]Die hebben meer kwaliteit en niet de instabiliteit waar windows mee zit en die vreemde limieten qua 3 gig geheugen.[/quote:54ef88c7ef]Dit ligt natuurlijk puur aan de hardware die je zelf kiest en het OS/software, die 3GB is trouwens een hardwarelimiet.
 • Daarom zeg ik ook je kunt beter die AuzenTech X-FI Prelude nemen die is stukken beter.
 • De x-fi prelude, is een creative chip zoals de naam zegt, deze kaart is ook voor gamen.
 • 3GIG is softwarematig limiet. als je namelijk de windows versie 64bit zet, kun je over de 4GIG. Wat verder een MAC betreft daar ben ik het wel mee eens. ik ben ook druk aan het sparen voor een MAC. kosten zullen ongeveer 3 tot 4000 euro bedragen..... maar dan heb je ook wat.
 • [quote:45c7f68a97="eduard33"]Waarom heb je er 2 van die kaarten in zitten dan? 1 is toch voldoende? [/quote:45c7f68a97] Allebei de kaarten hebben een eigen kanaal op mijn mengpaneel. Op het moment dat ik een track luister speel ik op de andere kaart het volgende nummer op mijn koptelefoon en pitch ik die plaat op de juiste snelheid en ga ik inmixen. Het andere Voordeel is dat als ik een mix van mijn minidisc speler opneem met cooledit/goldwave dan kan ik op die andere gewoon muziek luisteren zonder dat de opname verstoord wordt. Volgens mij zou ik ook nog de twee uitgangen eventueel kunnen gebruiken, maar ik ben er nog niet achter of en hoe dit mogelijk is, zal me er nog verder in verdiepen. [quote:45c7f68a97="eduard33"] Maar wederom: Wat ga je gebruiken? cubase met de mogelijke plugins? adobe audio? of hou je het simpel? [/quote:45c7f68a97] Ik wil nog wel met cubase aan de slag, maar momenteel voornamelijk Sonic Foundry Acid, Reason en Goldwave. Daarnaast pak ik veel rar bestanden uit, pak ik er veel in repareer ik rar files met Quickpar waarvan ik die wachttijd graag aanzienlijk wil verkorten. [quote:45c7f68a97="eduard33"] de spullen die je wilt houden zijn ok. Een voeding van een 450 a 500 W is meer dan voldoende. [/quote:45c7f68a97] Ik heb nu zo'n Huntkey goedkoop geval erin, mijn vorige en aanzienlijk stillere Chieftec voeding die bij mijn kast zat is op één of andere vage manier opgeblazen. [quote:45c7f68a97="Species8472"]De x-fi xtrememusic, zijn puur game kaarten, dus je hebt er weinig aan als je niet gamed, weliswaar hebben ze gelimiteerde opties voor audiofielen, maar waarschijnlijk niet genoeg. Als je echt een audiofiel bent, schaf dan een daadwerkelijke professionele geluidskaart aan, die hebben overigens veel meer midi functies en ook waarschijnlijk de broodnodige software. Creative heeft ook een professionele range die E-MU heet. M-Audio is idd ook goed[/quote:45c7f68a97] Misschien hebben die andere kaarten nog nog meer mogelijkheden en mooier geluid, maar ik kan prima toe met deze kaart, het verschil tussen deze en mijn audigy is verschrikkelijk groot. Daarnaast zijn mijn huidige versterker en boxen ook aan vervanging toe, dus uit elke kaart die er maar te koop is haal ik nu zeker niet het maximum. Guru3d (okeeh gamers forum;)) :The X-Fi produces the finest sound I've yet heard from a consumer card. It's that simple. From top to bottom, the sound of the X-Fi is extremely clear, deep, detailed, and with decent bass. I could gush more, but I think I'm starting to sound like an audiophile idiot. Mocht ik idd nog beter willen aanpakken zou ik idd op de te verschijnen FX versie Emu moeten wachten, maar momenteel dus voor mij nog geen grotere meerwaarde. [quote:45c7f68a97="stee0036"] Trouwens, ik hoor niet bij maar de echte profs werken op Apple pro. Die hebben meer kwaliteit en niet de instabiliteit waar windows mee zit en die vreemde limieten qua 3 gig geheugen.[/quote:45c7f68a97] Klopt, maar het is hobby, als ik het nog professioneler ga aanpakken zou ik idd een andere richting indenken.
 • Okeeh, het is zover, :P ik ga de onderdelen nu bestellen. Nog aanvullinge/tips iemand in verband met dat het een maand later is? edit: anders wordt het deze, Core™ 2 Quad Q6600 (4x 2400 MHz) € 199,- 2 GB DDR2-800 Kit € 55,- P35T-DS3P (Intel® P35) € 119,- EAH3870/G/HTDI (Radeon HD3870) € 209,- GPS-550AB (550 Watt) € 75,- totaal: € 657,- Alles bij Alternate.
 • Hooguit 1 tip, Welk geheugen ga je kopen? Want ik kan je wel kingston aanraden. Ik heb een tijdje gewerkt met ander geheugen, Maar zo nu en dan begon mijn systeem alsnog te kraken (kraken en tikken in geluid) Blijkbaar hadden sommige en of meerdere plugins toch nog moeite vlekkeloos te lopen. Na plaatsing van't kingston geheugen heb ik dat niet meer gehad. Het betreft bij mij ook 2x 1 G 800Mhz.

Beantwoord deze vraag

Weet jij het antwoord op deze vraag? Registreer of meld je aan met je account

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.