Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord

Vraag & Antwoord

Moederborden, processors, overklokken, casemodding en koeling

PC blijft rebooten na installatie videokaart

None
16 antwoorden
 • Van het weekend heb ik een nieuwe grafische kaart voor mijn pc gekocht. (Zie specs) Na inbouw liep de pc vast tijdens installeren van de nieuwe drivers. :? Na een reset startte windows niet meer op. Ook niet veilige modus of laatst bekende werkende instellingen. Denk softwarematig probleem.

  Maar:
  Ik heb daarna de oude grafische kaart weer teruggebouwd zodat ik weer helemaal de oude hardware setup heb. Proberen op te starten; de pc valt steeds uit! :evil:

  Ik vermoed nu (ook) een hardwarematig probleem. Als eerste nogmaals alle aansluitingen gecontroleerd. Alle randapparatuur heb ik daarna eraf gehaald, alle aansluitingen nogmaals gecontroleerd en 2 van de drie 256MB geheugenbankjes verwijderd.

  De huidige situatie is dat de pc nu soms wel weer windows kan laden, maar slaat dan al snel (~0.5 min.) in een keer weer uit, waarna hij weer meteen begint op te starten. Ook met een nieuwe voeding van 550W in plaats van 250W. :wink: Ik vermoed dat de pc sneller uitvalt als 'ie warm is. De CPU koelvinnen voelen echter koud aan.

  Ik ben behoorlijk afhankelijk van die pc, en ik kom er niet meer uit hoe ik de hardware en XP stabiel genoeg kan krijgen. :cry:

  Iemand een idee?

  [i:7c82d81677]Specs: Mobo Soltek JP24, AMD Athlon 1800+, Geforce 4 MX440 64MB (oud), Geforce 6200LE 256MB (nieuw), GPU 250w (oud), GPU Recom 550W (nieuw). [/i:7c82d81677]
 • je bord ondersteund AGP 4X .
  de nieuwe kaart is AGP 8X .
  haal alle drivers er af ook uit het register .
  dan de oude kaart er maar weer in en de drivers daar voor installeren.
  kijk dan of het wel goed werkt.
  en ja de nieuwe kaart heeft maar een bandbreedte van 64 BIT .
 • De pc heb ik helemaal uit elkaar gehaald, afgestofd met een kwastje en opnieuw opgebouwd met de nieuwe voeding. Met de oude videokaart startte XP steeds maar niet op en begon rare kleuren te geven op het beeldscherm. :? De oude videokaart zal het dus wel hebben begeven, en daarom toen de nieuwe ingebouwd.

  Toen was XP wel opstartbaar, en heb ik de goede drivers voor de nieuwe grafische kaart kunnen installeren. Dat werkt nu dus in ieder geval!

  De pc blijft echter nog steeds uitvallen. Via speedfan zie ik dat m'n AMD Athlon 64 1800+ zo'n 78 graden C is op idle met kast dicht. Dit is volgens mij veel te hoog! Het bios staat nu ingesteld op afslaan op 85C om het systeem te laten draaien, maar dit zal wel niet bevorderlijk zijn voor de proc en mobo.

  De temp in de kast is 33C en de videokaart 43C (denk ik, weet niet zeker of speedfan die aangeeft). De fan van de voeding zit recht boven de proc en naast de proc is plek voor een extra systeemfan waar de lucht hard naar binnen word getrokken door de voeding, dus koude lucht voor de proc genoeg. De rest van de gaten in de kast voel je nu ook duidelijk 'trek'. De ventilator van de proc draait op 4300 tpm, zowel hardwarematig geregeld als softwarematig via speedfan.

  Waar denk je dat de hoge temperatuur aan kan liggen? Nieuwe koelpasta? Andere ventilator voor de proc?

  Volgens mij maakt AGP4x i.p.v. AGP 8x niet zo veel uit. Wat bedoel je met de bandbreedte van maar 64Bit?
 • Voor de hand liggend zou inderdaad een niet goed geplaatste processorkoeler zijn. Voelt dat ding ook heet aan? Als het koel of lauw is, zit het koelelement er waarschijnlijk niet goed op.
 • De koeler is lauw. zeg maar 20-30 graden C.

  Ik heb wel de fan eraf geschroefd gehad met schoonmaken en geprobeerd om de koeler eraf te halen om te kijken hoe 't precies in elkaar zit. Lukte me trouwens niet. Kreeg 't beugeltje niet zo gauw los. :roll:

  Hoe kan ik controleren of de koeler goed zit?
 • Eigenlijk alleen door hem te verwijderen, opnieuw te plaatsen, en dan nog eens naar de temperatuur kijken. De wat oudere amd's moet je met een schroevendraaier lossteken. Even zien of ik op youtube iets kan vinden.

  Edit, filmpje van amd zelf. Kijk goed uit met de schroevendraaier. Als die losschiet, kun je het moederbord waarschijnlijk gedag zeggen.
  http://www.youtube.com/watch?v=toggVMkxc8o&feature=related
 • [quote:0c00886423="Koenig"]De koeler is lauw. zeg maar 20-30 graden C.

  Ik heb wel de fan eraf geschroefd gehad met schoonmaken[/quote:0c00886423]
  Heb je de fan er weer net zo opgezet als hij er af kwam? dus dat hij nu niet de lucht aanzuigt ipv blaast?
 • De fan zit goed op het blok; hij blaast de lucht tussen de koelvinnen door.

  Ik ga nu proberen om het koelblok te demonteren en er opnieuw op te zetten. Moet ik hierbij nieuwe koelpasta gebruiken (= eerst naar de winkel) of gaat het zo ook? Is gewoon een standaard AMD koelblok.
 • Als de pc draaid en ik op het koelblok recht naar beneden druk, slaat de pc trouwens ook af….
 • Processor en koeler beide goed schoonmaken (doekje met terpentine of wasbenzine). Rijstkorreltje koelpasta aanbrengen op de processor. Uitsmeren met een pinpas, zodat er een dun filmpje overblijft. Heatsink er in een keer opzetten. Goed recht houden, de onbeschermde chip beschadigt vrij makkelijk.
 • Ben even de pasta halen en dan eens kijken of het heeft geholpen.
 • De proc blijft idle nu op ongeveer 55C. Lijkt me voldoende voor een athlon xp 1800+, of niet?

  Ik zal hem eens belasten, kan ik meteen kijken of de videokaart voldoende passieve koeling heeft.
 • 55 graden is ok. Kijk eens wat ie doet met prime95.
  http://www.mersenne.org/freesoft.htm
 • Prime95 heeft 1u 23m gelopen; CPU bleef 69-70C bij de 100% belasting. HDD was na die tijd bijna op dezelfde temperatuur (37C) als van de casetemperatuur gekomen van 38C.

  Prime95 heeft in die tijd geen errors gegeven. Handig en leuk programma trouwens! Wat voor een kennis van me, heeft op de UvA iets met priemgetallen gedaan….

  Denk dat de hardwareproblemen over zijn. De processor kan zo'n 85-90C aan heb ik gelezen, en met een nauwkeurigheid van 10% op de metingen van speedfan zit ik zo nét goed volgens mij.
 • Ik vind 70 graden nog best warm. Je zou een wat betere koeler kunnen aanschaffen. Bijvoorbeeld een arctic freezer 64 pro, voor een euro of 15. Maar mooi dat je probleem opgelost is.
 • Ik neem je advies over en overweeg een betere koeler. Ik wacht hier nog wel even mee; er zit misschien een andere processor aan te komen. Straks past 't niet op de nieuwere.

  Heel erg bedankt voor je hulp Gerben! Ben er erg veel mee opgeschoten en veel van geleerd. Ik zal eens kijken wie ik op 't forum zou kunnen helpen.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.