Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord

Vraag & Antwoord

Moederborden, processors, overklokken, casemodding en koeling

'Kan hier nog een nieuwe, betere processor op?

eduard33
22 antwoorden
 • Onderop staan mijn specs. Vraag is, of ik op dit moederbord nog een betere, (lees snellere :wink: ) processor op kan zetten.
  En zo ja, welke zouden jullie adviseren?
  Ik heb ook TuneUP Utilities, en die had een opmerking bij systeemverbeteringen, dat een processor met SSE techniek veel beter en sneller zou zijn?
 • Dat is een Socket A. Een 3500+ wellicht, Zonde om daar nog geld in te steken. Plus dat je er niet echt op vooruit gaat.
 • Waarom denkt toch iedereen dat een snellere processor iets aan de snelheid van een systeem bijdraagt. :?
  Zou iets kunnen helpen met het recoderen van films en het renderen van foto's maar voor dit systeem weggegooit geld, de FSB en zeker de frequentie waar het geheugen op werkt bepaald de snelheid van een systeem.

  Spaar door voor een algehele upgrade.
 • Mja, ik had al zo'n vermoeden, dat dit mobo een beetje uitgerangeerd raakt. Of eigenlijk, slotA.
  Misschien erg kort door de bocht, maar als ik dus wat moderners wil, dan ben ik sowieso een moederbord met bijbehorende processor kwijt?
 • voor iets anders moet je alles vervangen. Moederbord, proseccor, geheugen, videokaart en voeding. kortom een nieuwe pc. Alleen je HD's en eventueel CDrom zijn nog bruikbaar en kun je overzetten.
 • daar zit geen rek meer in .
  socket A is over en uit .
  de snelste cpu is de 3200 die loopt op 2.2 Gh .
 • Pier,

  Misschien heb je wel gelijk, het is ongetwijfeld een combinatie van factoren die "de snelheid" van een systeem bepaalt. Nu heb ik in het verleden met enige regelmaat gevraagd wat er voor mijn budget gekocht zou kunnen worden. Eindeloze advieze kreeg ik, en ook vaak (gezien het gebruik van de pc) kreeg ik te horen dat al die snelle processoren en dergelijke niet echt nodig waren.
  En iedere keer is m'n pc zo traag als dikke poep. Nu ook weer, terwijl ik een maand geleden vanwege een harde schijf crash helemaal opnieuw begonnen ben.
  Neem nu vanmiddag:
  Mijn vrouw is op de laptop bezig via een draadloos netwerkje. Die doet geen heftige dingen.
  Zelf ben ik films met Grabit aan het downloaden. Met het programma Autounpack laat ik tegelijk filmbestanden controleren en uitpakken. Als ik daarnaast nog iets simpels wil doen, dan staat het systeem bijna vast. Daarna wilde ik een film van de ene schijf naar de andere verplaatsen, dat heeft een half uur geduurd.

  Kortom, altijd loop ik tegen dit soort dingen aan, terwijl ik zoals gezegd, meerdere keren het advies krijg, dat ik voor mijn verbruik geen "race-pc" nodig heb.
 • Het is veelal de software die er voor zorgt dat de pc traag word. Een snelle processor of geheugen zijn in feite de hulpmiddelen om een pc snel te maken. Echter moet je dan ook wel enige kennis hebben van wat en hoe er aan software op te zetten. Ik kan in feite de snelste pc die bestaat nog zo traag als **** krijgen. Als je geen zware games speeld of films rendeerd of met muziek maken bezig bent is een dure zware pc een overbodige luxe ja.

  De gemiddelde pc gebruiker heeft een anti virusscanner, anti spyware scanner. Veel word er vertrager nummer 1 gebruikt (Norton) Daarnaast staan bij die gebruikers vaak alle systeem instellingen op maximaal, automatische updates van werkelijk alles staan aan en staat in msconfig "startup" alles op actief. etc. etc. Je zou je eigenlijk eerst meer in de software moeten verdiepen voor dat je een andere pc aanschaft. Je kan er nog zo'n vette processor in hangen met het maximale en snelste geheugen, maar als je software brak is houd het op.
 • Eduard,

  Ik gebruik eigenlijk alleen maar normale, bekende software. Ik ben geen overklokker of tweaker, gebruik geen duistere progjes. Verder heb ik het systeem gescheiden van alle andere software, die draait op een ander psrtitie, net als de data. Als ik toevallig toch eens software heb geïnstalleerd die me niet bevalt, dan de-installer ik het volgens de regels. Instellingen (van bijvoorbeeld Grabit) probeer ik altijd goed te doen, ik volg vaak adviezen van websites die hierover gaan (bijv in dit geval binaries4all). Ik kom ook wel op tweakers, maar ik heb het idee dat daar van die wijsneuzen zitten, ik heb vaak geen idee waar ze het over hebben.
 • [quote:a7c433837c="eduard33"]De gemiddelde pc gebruiker heeft een anti virusscanner, anti spyware scanner. Veel word er vertrager nummer 1 gebruikt (Norton) Daarnaast staan bij die gebruikers vaak alle systeem instellingen op maximaal, automatische updates van werkelijk alles staan aan en staat in msconfig "startup" alles op actief. etc. etc. Je zou je eigenlijk eerst meer in de software moeten verdiepen voor dat je een andere pc aanschaft. Je kan er nog zo'n vette processor in hangen met het maximale en snelste geheugen, maar als je software brak is houd het op.[/quote:a7c433837c]

  Dat zeg je nu, en ik heb idd ook Norton. Maar niet de volledige Internet Security, alleen de visusscanner. En dat is dan ook nog een corporate-edition van m'n werk. Met exact dezelfde instellingen. En op m'n werk draait m'n pc als een zonnetje met Norotn. Nou zit ik daar natuurlijk geen films e.d. te downloaden.
  En een spywarescanner? Ik heb AdAware, maar die draait allen maar als ik het activeer, de gratis versie kan niet real-time de spyware opvangen. Die doet dus gewoon niet mee.
 • [quote:8d2cec446f]dan de-installer ik het volgens de regels[/quote:8d2cec446f]
  Er is bij een goed draaiende pc werkelijk niets wat volgens regels werkt :wink: met iets de-installeren blijft er altijd nog een hele lading zooi over. Natuurlijk merk je wel enig verschil in een luxere pc, Maar ik weet bijna zeker dat als je nu een format doet en nieuw systeem zet? Dat je pc weer snel (sneller) is. Downloaden heeft in feite niets met de snelheid van je pc te maken. Maar wel met je internet verbinding. En die kan verstoord worden door een virus of spyware. Een anti scanner geeft ook geen garantie dat het virus vrij is. Je zou zelf een snelheids testje kunnen doen door in msconfig alles wat er in de tab "startup of opstarten" staat eens uit te schakelen. en dan eens opstarten. Verder ben ik wel nieuwschierig naar een hijack logje van jou systeem.
 • Het mag eigenlijk wel niet in dit forum, maar hier is-ie:

  Logfile of HijackThis v1.99.1
  Scan saved at 19:00:55, on 30-3-2008
  Platform: Windows XP SP2 (WinNT 5.01.2600)
  MSIE: Internet Explorer v7.00 (7.00.6000.16608)

  Running processes:
  C:\WINDOWS\System32\smss.exe
  C:\WINDOWS\system32\winlogon.exe
  C:\WINDOWS\system32\services.exe
  C:\WINDOWS\system32\lsass.exe
  C:\WINDOWS\system32\svchost.exe
  C:\WINDOWS\System32\svchost.exe
  C:\Program Files\Common Files\Symantec Shared\ccSetMgr.exe
  C:\WINDOWS\Explorer.EXE
  C:\Program Files\Common Files\Symantec Shared\ccEvtMgr.exe
  C:\Program Files\Common Files\Symantec Shared\SPBBC\SPBBCSvc.exe
  D:\Ad-Aware\aawservice.exe
  C:\WINDOWS\system32\spoolsv.exe
  C:\Program Files\Symantec AntiVirus\DefWatch.exe
  C:\WINDOWS\system32
  vsvc32.exe
  D:\PurgeIE\PurgeIE\PurgeIE_Service.exe
  D:\Muziekprogramma's\Alcohol120%\Alcohol 120\StarWind\StarWindService.exe
  C:\WINDOWS\System32\svchost.exe
  C:\Program Files\Symantec AntiVirus\Rtvscan.exe
  C:\WINDOWS\system32\MsPMSPSv.exe
  C:\WINDOWS\system32\sstray.exe
  C:\Program Files\Common Files\Symantec Shared\ccApp.exe
  C:\PROGRA~1\SYMANT~1\VPTray.exe
  C:\WINDOWS\system32\RUNDLL32.EXE
  C:\WINDOWS\system32\ctfmon.exe
  C:\Program Files\Internet Explorer\IEXPLORE.EXE
  D:\Microsoft Office XP\Office10\WINWORD.EXE
  C:\WINDOWS\msagent\AgentSvr.exe
  D:\TuneUp Utilities\MemOptimizer.exe
  D:\Hijackthis\HijackThis.exe

  R0 - HKCU\Software\Microsoft\Internet Explorer\Main,Start Page = http://www.hccmagazine.nl/
  R1 - HKLM\Software\Microsoft\Internet Explorer\Main,Default_Page_URL = http://go.microsoft.com/fwlink/?LinkId=69157
  R1 - HKLM\Software\Microsoft\Internet Explorer\Main,Default_Search_URL = http://go.microsoft.com/fwlink/?LinkId=54896
  R1 - HKLM\Software\Microsoft\Internet Explorer\Main,Search Page = http://go.microsoft.com/fwlink/?LinkId=54896
  R0 - HKLM\Software\Microsoft\Internet Explorer\Main,Start Page = http://go.microsoft.com/fwlink/?LinkId=69157
  R0 - HKCU\Software\Microsoft\Internet Explorer\Toolbar,LinksFolderName = Koppelingen
  O2 - BHO: Adobe PDF Reader Link Helper - {06849E9F-C8D7-4D59-B87D-784B7D6BE0B3} - C:\Program Files\Adobe\Acrobat 7.0\ActiveX\AcroIEHelper.dll
  O2 - BHO: QFX Software KeyScrambler - {2B9F5787-88A5-4945-90E7-C4B18563BC5E} - D:\KeyScrambler\KeyScramblerIE.dll
  O3 - Toolbar: Easy-WebPrint - {327C2873-E90D-4c37-AA9D-10AC9BABA46C} - C:\Program Files\Canon\Easy-WebPrint\Toolband.dll
  O4 - HKLM\..\Run: [nForce Tray Options] sstray.exe

  O4 - HKLM\..\Run: [NvCplDaemon] RUNDLL32.EXE C:\WINDOWS\system32\NvCpl.dll,NvStartup
  O4 - HKLM\..\Run: [anvshell] anvshell.exe
  O4 - HKLM\..\Run: [LiveNote] livenote.exe
  O4 - HKLM\..\Run: [ccApp] "C:\Program Files\Common Files\Symantec Shared\ccApp.exe"
  O4 - HKLM\..\Run: [vptray] C:\PROGRA~1\SYMANT~1\VPTray.exe
  O4 - HKLM\..\Run: [Easy-PrintToolBox] C:\Program Files\Canon\Easy-PrintToolBox\BJPSMAIN.EXE /logon
  O4 - HKLM\..\Run: [NvMediaCenter] RUNDLL32.EXE C:\WINDOWS\system32\NvMcTray.dll,NvTaskbarInit
  O4 - HKCU\..\Run: [CTFMON.EXE] C:\WINDOWS\system32\ctfmon.exe
  O4 - Global Startup: Corel Family & Friends Reminders.LNK = D:\Corel\cffrem.exe
  O4 - Global Startup: Microsoft Office.lnk = D:\Microsoft Office XP\Office10\OSA.EXE
  O8 - Extra context menu item: E&xporteren naar Microsoft Excel - res://D:\MICROS~1\Office10\EXCEL.EXE/3000
  O8 - Extra context menu item: Easy-WebPrint Add To Print List - res://C:\Program Files\Canon\Easy-WebPrint\Resource.dll/RC_AddToList.html
  O8 - Extra context menu item: Easy-WebPrint High Speed Print - res://C:\Program Files\Canon\Easy-WebPrint\Resource.dll/RC_HSPrint.html
  O8 - Extra context menu item: Easy-WebPrint Preview - res://C:\Program Files\Canon\Easy-WebPrint\Resource.dll/RC_Preview.html
  O8 - Extra context menu item: Easy-WebPrint Print - res://C:\Program Files\Canon\Easy-WebPrint\Resource.dll/RC_Print.html
  O9 - Extra button: (no name) - {2D663D1A-8670-49D9-A1A5-4C56B4E14E84} - (no file)
  O9 - Extra button: (no name) - {5C106A59-CC3C-4caa-81A4-6D909B5ACE23} - D:\KeyScrambler\KeyScramblerIE.dll
  O9 - Extra 'Tools' menuitem: &KeyScrambler… - {5C106A59-CC3C-4caa-81A4-6D909B5ACE23} - D:\KeyScrambler\KeyScramblerIE.dll
  O9 - Extra button: (no name) - {e2e2dd38-d088-4134-82b7-f2ba38496583} - %windir%\Network Diagnostic\xpnetdiag.exe (file missing)
  O9 - Extra 'Tools' menuitem: @xpsp3res.dll,-20001 - {e2e2dd38-d088-4134-82b7-f2ba38496583} - %windir%\Network Diagnostic\xpnetdiag.exe (file missing)
  O9 - Extra button: Messenger - {FB5F1910-F110-11d2-BB9E-00C04F795683} - C:\Program Files\Messenger\msmsgs.exe
  O9 - Extra 'Tools' menuitem: Windows Messenger - {FB5F1910-F110-11d2-BB9E-00C04F795683} - C:\Program Files\Messenger\msmsgs.exe
  O11 - Options group: [INTERNATIONAL] International*
  O16 - DPF: {0D41B8C5-2599-4893-8183-00195EC8D5F9} (asusTek_sysctrl Class) - http://support.asus.com/common/asusTek_sys_ctrl.cab
  O16 - DPF: {56762DEC-6B0D-4AB4-A8AD-989993B5D08B} - http://www.eset.eu/buxus/docs/OnlineScanner.cab
  O16 - DPF: {6B75345B-AA36-438A-BBE6-4078B4C6984D} - http://h20270.www2.hp.com/ediags/gmn2/install/HPProductDetection.cab
  O16 - DPF: {74DBCB52-F298-4110-951D-AD2FF67BC8AB} (NVIDIA Smart Scan) - http://www.nvidia.com/content/DriverDownload/nforce/NvidiaSmartScan.cab
  O16 - DPF: {CF40ACC5-E1BB-4AFF-AC72-04C2F616BCA7} (get_atlcom Class) - http://www.adobe.com/products/acrobat/nos/gp.cab
  O20 - Winlogon Notify: NavLogon - C:\WINDOWS\system32\NavLogon.dll
  O21 - SSODL: WPDShServiceObj - {AAA288BA-9A4C-45B0-95D7-94D524869DB5} - C:\WINDOWS\system32\WPDShServiceObj.dll
  O23 - Service: Ad-Aware 2007 Service (aawservice) - Lavasoft - D:\Ad-Aware\aawservice.exe
  O23 - Service: Symantec Event Manager (ccEvtMgr) - Symantec Corporation - C:\Program Files\Common Files\Symantec Shared\ccEvtMgr.exe
  O23 - Service: Symantec Settings Manager (ccSetMgr) - Symantec Corporation - C:\Program Files\Common Files\Symantec Shared\ccSetMgr.exe
  O23 - Service: Symantec AntiVirus Definition Watcher (DefWatch) - Symantec Corporation - C:\Program Files\Symantec AntiVirus\DefWatch.exe
  O23 - Service: LiveUpdate - Symantec Corporation - C:\PROGRA~1\Symantec\LIVEUP~1\LUCOMS~1.EXE
  O23 - Service: NVIDIA Display Driver Service (NVSvc) - NVIDIA Corporation - C:\WINDOWS\system32
  vsvc32.exe
  O23 - Service: PurgeIE XP Service (PurgeIEservice) - Assistance & Resources for Computing, Inc. - D:\PurgeIE\PurgeIE\PurgeIE_Service.exe
  O23 - Service: SAVRoam (SavRoam) - symantec - C:\Program Files\Symantec AntiVirus\SavRoam.exe
  O23 - Service: Symantec Network Drivers Service (SNDSrvc) - Symantec Corporation - C:\Program Files\Common Files\Symantec Shared\SNDSrvc.exe
  O23 - Service: Symantec SPBBCSvc (SPBBCSvc) - Symantec Corporation - C:\Program Files\Common Files\Symantec Shared\SPBBC\SPBBCSvc.exe
  O23 - Service: StarWind iSCSI Service (StarWindService) - Rocket Division Software - D:\Muziekprogramma's\Alcohol120%\Alcohol 120\StarWind\StarWindService.exe
  O23 - Service: Symantec AntiVirus - Symantec Corporation - C:\Program Files\Symantec AntiVirus\Rtvscan.exe
  O23 - Service: TuneUp WinStyler Theme Service (TUWinStylerThemeSvc) - TuneUp Software GmbH - D:\TuneUp Utilities\WinStylerThemeSvc.exe


 • Je kan en mag een pc op je werk niet vergelijken met een thuis gebruik pc. PC's op werkplekken worden vaak onderhouden door een systeembeheerder en daarnaast hebben ze een bepaalde functie waarbij dus alle overbodige troep is uitgeschakelt. Wat norton betreft…. tsja.. het blijft norton :wink:
 • [quote:4ca109db6f="Noesje1"]Pier,
  Met het programma Autounpack laat ik tegelijk filmbestanden controleren en uitpakken. Als ik daarnaast nog iets simpels wil doen, dan staat het systeem bijna vast. Daarna wilde ik een film van de ene schijf naar de andere verplaatsen, dat heeft een half uur geduurd.

  Kortom, altijd loop ik tegen dit soort dingen aan, terwijl ik zoals gezegd, meerdere keren het advies krijg, dat ik voor mijn verbruik geen "race-pc" nodig heb.[/quote:4ca109db6f]

  Je zegt het zelf al, het controleren van die filmbestanden kosten erg veel processor rekenkracht, als dan ook nog het geheugen volledig wordt belast, heb je een traag "snelheidsmonster".
  En dat zul je niet veranderen door een weinig aangepaste iets snellere CPU.

  Ook kun je zoveel tweaken aan bestaande installatie's dat het allemaal iets sneller zou kunnen verlopen, maar veel is er niet meer aan te doen.

  Als je een budget opgeeft zullen er veel gebruikers hier zijn die je een advies kunnen geven.
 • [quote:e942763214="eduard33"]Je kan en mag een pc op je werk niet vergelijken met een thuis gebruik pc. PC's op werkplekken worden vaak onderhouden door een systeembeheerder en daarnaast hebben ze een bepaalde functie waarbij dus alle overbodige troep is uitgeschakelt. Wat norton betreft…. tsja.. het blijft norton :wink:[/quote:e942763214]
  Weet ik, ik noemde dit alleen maar vanwege de grote vertrager Norton.
 • [quote:f7d6c5af28="Lange Pier"]Als je een budget opgeeft zullen er veel gebruikers hier zijn die je een advies kunnen geven.[/quote:f7d6c5af28]

  Weet ik Pier, Ik word hier altijd vriendelijk geholpen, Als het zover is, dan zal ik me zeker melden.
  Overigens, als het waar is wat jij zegt over rekenkracht, dan zou een modrnere (dualcore?) cpu met aangepast geheugen dus wel degelijk kunnen helpen?
 • Hier is mijn logje in vergelijking :wink:

  [i:d6fcb54161]Logfile of HijackThis v1.99.0
  Scan saved at 7:09:28 PM, on 3/30/2008
  Platform: Windows XP SP1 (WinNT 5.01.2600)
  MSIE: Internet Explorer v6.00 SP1 (6.00.2800.1106)

  Running processes:
  C:\WINDOWS\System32\smss.exe
  C:\WINDOWS\system32\winlogon.exe
  C:\WINDOWS\system32\services.exe
  C:\WINDOWS\system32\lsass.exe
  C:\WINDOWS\system32\svchost.exe
  C:\WINDOWS\System32\svchost.exe
  C:\WINDOWS\system32\spoolsv.exe
  C:\WINDOWS\Explorer.EXE
  C:\Program Files\SyncroSoft\Pos\H2O\cledx.exe
  C:\Program Files\DAEMON Tools\daemon.exe
  C:\Program Files\Internet Explorer\IEXPLORE.EXE

  G:\hijackthis\HijackThis.exe

  R0 - HKCU\Software\Microsoft\Internet Explorer\Main,Start Page = file:///G:/freehost/start.html
  R0 - HKCU\Software\Microsoft\Internet Explorer\Main,Local Page =
  R0 - HKLM\Software\Microsoft\Internet Explorer\Main,Local Page =
  O4 - HKLM\..\Run: [H2O] C:\Program Files\SyncroSoft\Pos\H2O\cledx.exe
  O4 - HKCU\..\Run: [DAEMON Tools] "C:\Program Files\DAEMON Tools\daemon.exe" -lang 1033
  O23 - Service: Adobe LM Service - Adobe Systems - C:\Program Files\Common Files\Adobe Systems Shared\Service\Adobelmsvc.exe[/i:d6fcb54161]

  Dus over wat je pc traag maakt zijn we snel klaar denk ik :wink:
  Ik zou als ik jou was eens dit proberen: http://support.f-secure.com/enu/home/ols.shtml

  Ik durf je alleen niet te zeggen of norton daar tussen gaat staan.
 • Nou, hij draait, Norton had geen bezwaar. Maarre… vermoed jij een virus dan?
  Tja, jij zegt dat "het wel duidelijk is", maar dat mag dan voor jou duidelijk zijn, voor mij niet. Het enige wat ik zie is dat jouw lijst aanzienlijk korter is. En is dat het geheim? Een zo kort mogelijk lijstje?
 • [quote:071de7bd32="Noesje1"]En is dat het geheim? Een zo kort mogelijk lijstje?[/quote:071de7bd32]
  In feite moet ik daar ja op antwoorden. Ik heb zo'n beetje alles in msconfig uitgeschakeld. Alles wat opstart vertraagt je systeem een beetje. een veel van een beetje is ook een heleboel. Waarom moet bv office opgestart worden? office werkt ook wel zonder dat je pc het alvast laat lopen. het zelfde geld voor een printer die klaar staat. Je zegt ook: [b:071de7bd32]Ik heb AdAware, maar die draait allen maar als ik het activeer[/b:071de7bd32]
  In je log staat hij meerdere keren op actief. Er zitten idd een aantal dingen tussen die ik niet helemaal kan thuisbrengen ofzij iets anders kunnen zijn. de KeyScramblerIE.dll bijvoorbeeld. Kan ook een trojan zijn.

  Maar in feite is het waar ja, hoe langer die lijst hoe meer vertragingen.
 • Beste helpers, ik laat eerst m'n systeem scannen (daar is-ie wel even mee bezig), dan zal ik msconfig laten draaien, en zoveel mogelijk uitschakelen.
  Maar het is zondagavond, ik houd het nu even voor gezien, maar ik houd dit draadje in de gaten de komende dagen, en zal ook de resultaten van één en ander laten weten.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.