Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord

Vraag & Antwoord

Moederborden, processors, overklokken, casemodding en koeling

Overclocken = underclocken ?

None
18 antwoorden
 • Hallo mensen ,

  Ik ben sinds kort mijn cpu een beetje aan het overclocken maar het rare is dat telkens als ik hem heb overgeclockt (bijvoorbeeld van 200 mhz naar 205) en opslaat dan start de pc niet op waardoor ik hem moet resetten en als hij eenmaal is opgestart staat de cpu snelheid op 1900 mhz ipv de 2870 waarop ik hem heb geclockt. (Even voor de duidelijkheid het gaat hierom een X2 5400 en die draait standaard op 2,8 )

  Weten jullie misschien wat dit kan zijn want ik vind dit een nogal vaag iets en ben het ook nooit tegen gekomen bij mijn vorige processoren/moederborden.

  Alvast bedankt
 • Niet elke cpu is in staat om (ver) over te clocken. Sommige cpu's kunnen alleen maar underclocken.

  Dat je PC niet meer opstart of bijv. niet voorbij de bios komt na het overclocked komt door de interne beveiliging, om te zorgen dat je de cpu niet vern**kt.

  Ik kon mijn C2D E6750 2.66ghz gerust naar de 3.8ghz clocken zonder problemen, bij 3.9 gaf ie geen levenstekens meer.

  Mijn huidige Q6600, standaard 2.4ghz, clockt maar naar een schamele 2.8ghz zonder problemen.

  Zorg ook dat je goede koeling hebt. Dus een extra bijgekochte cpucooler zoals een Scythe Ninja of de (deze heb ik) Coolermaster Eclipse, of iets dergelijks. Ook goede koeling om en nabij de cpu (kastkoelers) zijn van belang. Zolang de cpu maar koel blijft.
 • aha vandaar , jah mijn kast heeft opzich wel genoeg koeling .Maar ik vind het dan toch raar dat als ik hem ook maar 1 mhz dus van 200 naar 201 zet hem onderclocked terwijl in de bios toch duidelijk staat dat hij gewoon is overgeclocked. En als ik in windows terecht komt klopt de kloksnelheid dus niet met de bios.

  Ik bedoel met een stock koeler zou hij toch wel een klein beetje meer kunnen hebben. Maar het zou zomaar eens kunnen dat er een soort van beveiliging opzit , dan zullen we het maar moeten doen met de 2,8 ghz
 • ik zou niet eens wíllen overclocked met een standaard koeler. enkel de standaard bijgeleverde koeler van de C2D E6750, welke verassend goed was
 • jah hiervoor had ik een AMD 3800+ op een socket 939 en die heb ik met de stock koeler 200 mhz over kunnen klocken, maarja in de toekomst zal ik nog wel eens een andere koeler kopen evenals voor mijn videokaart want die maakt echt een herrie
 • zou ik een zalman vf-1000cu kopen (videokaart) en een scythe ninja (cpu).
 • Download dit programma om te zien of je CPU genoeg koeling heeft om overclocked te worden (let op het is een ZIP-file, je moet de files dus eerst 'extracten' sorry voor engelse termen:p): http://www.ocbase.com/perestroika_en/index.php?Download
  Open het programma en laat een test lopen, het programma zal je processor 'overloaden' om te zien of hij al dan niet geschikt is voor overclocking. Als de temperatuur van je CPU hoger dan 60° wordt, stop de test dan, dan moet je wss nieuwe koeling kopen, maar kijk ook eens naar de resultaten.

  Je kan misschien ook CPU-Z downloaden, toont je alles over je systeem, inclusief hoeveel je onderdelen al dan niet overclocked zijn. Gewoon intypen op google 'download CPU-Z'.

  Om te weten te komen of je processor (en dan vooral je moederbord) een goede overclocker is, moet je gwn eens intypen in google X5200 overclock of zo.

  Amplid
 • hartstikke bedankt voor de reacties, maar kben er zeker van dat mijn cpu niet te warm word hij word idel maar 30 graden ,, dit komt ook omdat ik veel koeling in mijn case heb. Dus ik vind het raar dat als ik hem over probeer te clocken gewoon raar gaat doen (verkeerde clocks laat zien in windows enz).
 • [quote:3a4204842b="MReLecTro"]ik zou niet eens wíllen overclocked met een standaard koeler. enkel de standaard bijgeleverde koeler van de C2D E6750, welke verassend goed was[/quote:3a4204842b]

  Elke Core 2 Duo heeft dezelfde standaard koeler. Maakt niet uit of het een E8400 is, of een E6750 of whatever.
 • Das niet waar, de dualcore 45nm hebben een "halve" cpu koeler. Mijn QX heeft ook een andere koeler.
 • [quote:8606b6bd68="MReLecTro"]ik zou niet eens wíllen overclocked met een standaard koeler. enkel de standaard bijgeleverde koeler van de C2D E6750, welke verassend goed was[/quote:8606b6bd68]
  Mijn E6750 haalde met standaard koeler 3200mhz. Pas daarboven werd het te heet. Met m'n Scythe heb ik 3720mhz gehaald, maar weer iets teruggedraaid omdat ik die snelheid niet zo nodig heb nog. Hij draait nu op 3500mhz.
 • Waar heb je deze processor gekocht (winkel of zwarte markt) en welk werk en type moederboord heb je dit op geconstateerd ? 8)
 • bij Azerty.nl mijn moederbord is MSI K9A2 CF , en processor X2 5400+. Je zou hem toch wel een beetje kunnen overclocken?. Daarom vind ik het zo raar
 • Tip; bij het overclocken het voltage automatisch laten regelen door je bios.
  Als je de frequentie verhoogd doe je dit ook voor je memory, heb je wel identieke memorybankjes (timing bijv. 4-4-4-15).
  Heeft het moedeboord eigen opties om bijv. 2% 3% 5% overclock (probeer dit eens)

  InternEd
 • Je moet je computer "manual" overklokken met een MSI moederbord. Niet "dynamish".
 • en wat bedoel je daarmee?. Ik heb het namelijk geprobeerd in de BIOS te doen
 • Op veel MSI moederborden heeft MSI zelf al een soort overklokker ingebouwd zodat je 3%, 5% etc. kan overklokken in de BIOS zonder veel verstand te hebben van de termologie in je BIOS. Dat noemt MSI Dynamisch overklokken. Maar je komt daarmee nooit verder dan zo'n 12% CPU overklokken zo uit m'n hoofd. Dat is de hoogste setting die ze ingebouwd hebben.

  Manual overklokken, dan kan je gewoon alles instellen in de BIOS zoals je hoort over te klokken, dus met voltage veranderen, geheugen timings veranderen etc. Daarmee kan je veel verder komen.

  lees je moederbord boekje eens goed door. Anders zal ik wel voor je kijken op de MSI website in je handleiding.
 • Dit heb ik recentelijk gepost op een ander forum, dan zie je wat ik bedoel wat te veranderen zodat je manual kan overklokken. Ik hoop dat dit ook voor jouw moederbord geldt:

  [b:6868d45355]Ik heb je moederbordmanual gekeken op de MSI website, maar heb je D.O.T. Control op disabled staan? Manual overklokken is beter dan de ingebouwde dynamische overklokken.

  Je Voltage moet op 1.30 staan in het begin. Je processor kan zoals andere in je serie (E6600, E6750) 1.50v aan. Zie www.intel.com

  Houd je memory timings op Auto. Alleen op het einde van overklokken is het beste om daar mee te gaan spelen.

  Zet ook je "Adjust PCIe Frequency" vast op 100mhz.

  In "Spread Spectrum Configuration", zet je "CPU Spread Spectrum" op Disabled.

  Zet dan je "System Clock Mode" op Manual. Zet ook de "Memory Clock Mode" op Manual. Nu kan je de FSB veranderen.[/b:6868d45355]

  Jouw standaard voltage kan anders zijn, kijk even op www.amd.com of zo.:) Die 1.30v was voor een Core 2 Duo Intel processor.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.