Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord

Vraag & Antwoord

Moederborden, processors, overklokken, casemodding en koeling

Daar is de upgrade dan , maar toch....twijfels....

None
26 antwoorden
 • - CPU Koeler : Arctic Freezer 7 Pro
  - Voeding : Corsair CMPSU-450VX
  - Moederbord : Gigabyte E35-DS3P
  - CPU : Core 2 Duo E8400
  - Videokaart : Asus D3 X EAH3650 Silent/HTD
  - Geheugen : Kingston 1 set van 2 GB DDR2-667 Kit
  en Kingston 1 set van 1 GB DDR2-667 Kit

  Tja, na een paar weken kijken en nog eens kijken en info vragen, ben ik nu hier op uitgekomen. En toch heb ik nog twijfels en een paar vragen.

  a) De processor: In een ander draadje is mij de Q6600 afgeraden. Maar toch, ik lees steeds vaker dat de quadcore beter is in video. Dus wie wil hier z'n mening nog eens over geven?

  b) Ik had oorspronkelij 4 GB geheugen, maar ik heb vernomen dat XP niet meer dan 3 GB ondersteunt. Is dit dan de juiste keuze die ik gemaakt heb?

  c) Wat (nog) niet in het lijstje staat, is een harde schijf.
  Ik heb momenteel een SATA Maxtor 320GB 16 MB 7200rpm, en een Hitachi SATA 400GB 7200 rpm 8MB.

  In eerste instantie deze vraag: Die Hitachi heeft 8MB. Is die schijf ten opzichte van de Maxtor een ernstig beperkende factor die dus 16 MB heeft?

  In tweede instantie deze: Ik overweeg een raptor. Ik wil daar al mijn programma's opzetten en uiteraard ook XP. Dit verdeeld over 3 partities : XP, programma's algemeen en programma's speciaal (voor mijn vrouw). De andere twee schijven gebruik enkel en alleen voor de diverse data.
  Heeft dit zin, om voor die programma's en XP alleen de raptor in te zetten?

  Ik hoop dat jullie er het een en ander over willen en kunnen zeggen!
 • -De Q6600 is naar mijn weten nog altijd beter in videobewerking. In games echter niet omdat (bijna) alle games nog geen 4 cores ondersteunen.

  -Na XP3 ondersteunt Xp volgens mij wel 4 GB.

  -Die Hitachi is een beperkende factor als je ze in Raid 0 zet. Je moet zo denken: Een ketting is zo sterk als zijn zwaktste schakel.

  -Een raptor is alleen heel duur. Koop gewoon een 40 GB raptor om je OS op te zetten, en je data op de 2 andere schijven.

  MVG
 • [quote:e34a1b0746="NHubregtse"]-De Q6600 is naar mijn weten nog altijd beter in videobewerking. In games echter niet omdat (bijna) alle games nog geen 4 cores ondersteunen.

  -Na XP3 ondersteunt Xp volgens mij wel 4 GB.

  -Die Hitachi is een beperkende factor als je ze in Raid 0 zet. Je moet zo denken: Een ketting is zo sterk als zijn zwaktste schakel.

  -Een raptor is alleen heel duur. Koop gewoon een 40 GB raptor om je OS op te zetten, en je data op de 2 andere schijven.

  MVG[/quote:e34a1b0746]

  OK, sp3 had ik even over het hoofd gezien, dus dan is het wellicht toch handig om alvast wel die 4GB aan te schaffen.

  En die raptor, je zegt het os erop, maar wat doe ik dan met de andere programma's die ik noemde? Die gewoon op 1 van de andere sata schijven?
 • [quote:6c3cf8a050="NHubregtse"]……….-De Q6600 is naar mijn weten nog altijd beter in videobewerking. In games echter niet omdat (bijna) alle games nog geen 4 cores ondersteunen…………..MVG[/quote:6c3cf8a050]

  Ik game niet (had je misschien al aan m'n videokaart gezien), en ja, over videobewerking bestaan ook verschillende opvattingen. Ik "bewerk" nog geen video's, zoals bijvoorbeeld een zelf opgenomen film met een camera, die je helemaal gaat editten.Wat ik met video doe, is het downloaden, verevolgens gaat Grabbit dit decoderen, en een ander programma gaat het vervolgens üitpakken.

  Dus met deze info erbij, tot welk advies kom je dan?
 • -Nouja, ik zou als je moest kiezen tussen een E8400 en een Q6600 toch zeker voor een Quad Core gaan.(voor videobewerking dan)

  -Ja, je Os op die Raptor, en je data dan op de 2 andere schijven.(dit weet ik niet 100% zeker, even navragen misschien)

  -Nog even over die Processor. je zou ook nog met een lichtere processor aan de slag kunnen, maar voor het geval je er later wat '''zwaardere'' dingen mee gaat doen, zou ik toch de Q6600 nemen.

  -Slim dat je voor 4 GB gaat. Prijzen liggen toch erg dicht bij elkaar
 • OK,

  ik wacht even af of er nog meer reacties komen. Meer reacties maken het soms ook wel moeilijker, maar toch, ik leer er ook van!
 • [quote:66d4c2f0ea="Noesje1"]OK,

  ik wacht even af of er nog meer reacties komen. Meer reacties maken het soms ook wel moeilijker, maar toch, ik leer er ook van![/quote:66d4c2f0ea]

  Zo is het! Ziet er trouwens verder wel goed uit. Desnoods kan je nog 800 ddr2 geheugen nemen. En waarom eigenlijk die aparte processorkoeling?
 • [quote:496fe704b4="NHubregtse"][quote:496fe704b4="Noesje1"]OK,

  ik wacht even af of er nog meer reacties komen. Meer reacties maken het soms ook wel moeilijker, maar toch, ik leer er ook van![/quote:496fe704b4]

  Zo is het! Ziet er trouwens verder wel goed uit. Desnoods kan je nog 800 ddr2 geheugen nemen. En waarom eigenlijk die aparte processorkoeling?[/quote:496fe704b4]

  Even het geheugen: Ik ben vreselijk saai, ik doe niet aan overklokken. En als je de selctor bekijkt van Gigabyte, dan adviseren ze 667. Daar is de kaart in basis op gebouwd.

  En die koeler: Ach, hoe koeler hoe beter, en deze kost nog geen twee tientjes. Hij is me overigens geadviseerd door een collega, die dezelfde processor heeft. Hij komt ook vaak voor in de best-buy guides op tweakers.
 • Nee, maar je hebt gelijk hoor 8) Dat is een van de beste processorkoelers. En het geheugen, tja, zoveel scheelt het nou ook niet :D

  MVG
 • heb wel door dat xp ook na sp3 niet helemaal 4gb geheugen kan gebruiken, het is en blijft een 32bit besturings systeem, wel kan je het al aanschaffen als je misschien over gaat naar vista 64bit of xp 64bit.
 • [quote:61be5bebfc="Ytterx"]heb wel door dat xp ook na sp3 niet helemaal 4gb geheugen kan gebruiken, het is en blijft een 32bit besturings systeem, wel kan je het al aanschaffen als je misschien over gaat naar vista 64bit of xp 64bit.[/quote:61be5bebfc]

  Niet helemaal dus…. Maar wel bijna, of stopt het gewoon bij 3 GB?
  Vista probeer ik over te slaan. Als ik de berichten mag geloven, komt over 2 jaar de opvolger er alweer aan. Dus voorlopi, als het softwarematig kan, dan blijf ik maar bij XP (home)
  Ehm wat zou je me dan aanraden? Toch die 4GB of de 3GB?
 • [quote:a03b43aa5e]Nouja, ik zou als je moest kiezen tussen een E8400 en een Q6600 toch zeker voor een Quad Core gaan.(voor videobewerking dan)[/quote:a03b43aa5e]

  Ik zie nergens dat hij videobewerking wil gaan doen. Hij wil films downloaden en ze uitpakken. Dat gaat nog steeds sneller met 2 cores. De nieuwe winrar gebruikt dacht ik al 2 cores. Met 4 langzame cores ben je dus niet sneller. Ik zou dus een E8400 nemen.


  [quote:a03b43aa5e]Dat is een van de beste processorkoelers[/quote:a03b43aa5e]

  Een van de beste koelers voor dat geld :wink: . Op hoge toeren schijnt het een herriemaker te zijn en voor echte overclockers is dit ook niets. Voor de huis-tuin en keuken pc die een wat stillere koeler willen hebben dan stock is dit zeker geen verkeerde keus.

  In jouw geval voegt pc6400 ook niets toe aan je systeem. Of het verschil is minimaal(maar het verschil in prijs is volgens mij nog kleiner :P) . pc5300 is nog steeds sneller dan de FSB van je pc. Het heeft alleen nut als je ook nog wat gaat overclocken!

  [quote:a03b43aa5e]In games echter niet omdat (bijna) alle games nog geen 4 cores ondersteunen[/quote:a03b43aa5e]

  Volgens mij kun je gerust zeggen : Geen enkele game.
  De nieuwste games ondersteunen misschien net een dual-core.
 • Thijmen:

  - Nee, videobewerking in de zin van renderen doe ik (nog) niet. Ik heb wel nog een aantal oude video's liggen die ik tzt op dvd over wil zetten, maar dat is het dan ook. Ik heb ook nog geen camera, en of die er snel zal komen, betwijfel ik. Verder doe ik niets meer met films en video dan wat jij al noemde. Downloaden, decoderen, uitpakken en branden. Datzelfde geldt ook voor muziek. Verder gebruikt mijn vrouw speciale software voor machinaal borduren, maar het is moeilijk in te schatten hoe zwaar die programma's zijn (zeker geen autocad-achtige dingen, alhoewel er wel wat 3D features inzitten). Wel heeft ze de neiging om veeeeel programma;s tegelijk open te laten staan.

  - Dat van die koelers, jiij gebruikt emoticons, NHubregtse deed dat ook al, ik weet nooit zo goed hoe ik dat in moet schatten. Als jij (jullie) écht betere koelers (beter geschikt voor mij) weten, schrijf dat dan gewoon, want dan kan ik tenminste een keuze maken. Ik weet wel dat er op hardware.info een hele test staat, maar daar staan de arctics helaas niet bij. Als ik van jou lees dat het op hoge toeren een herriebak is, heb ik liever een andere. Dus: kom op met je suggesties!

  - Het geheugen: Die zin van jou begrijp ik niet. PC5300 IS toch de FCB van mijn beoogd systeem? Ook hier geldt weer, als je echt betere suggesties hebt, laat ze alsjeblieft weten!

  - Verder ben ik vreselijk aan het hannesen met HDD's (zie mijn topicstart) Ik zit nu ook aan RAID te denken, maar weet daar eigenlijk weinig van af. Ik heb wel begrepen, dat je 2 hdd;s samen kunt laten werken, dat dit sneller werkt, maar dit heeft een risico in zich, als 1 van de hdd's crasht. Je bent dan de helft van je data kwijt. Maar nu heb ik ook gehoord, dat je dan ook nog een derde schijf in RAID erbij kunt zetten, waar je dan weer wel een backup op zet.

  Klopt dit allemaal, of vertel ik onzin?

  -
 • @ Thijmen.

  Ik dacht, Misschien gaat hij later nog aan videobewerking doen, en dan is het wel handig om een Q6600 te hebben (T.o.v een E8400)

  MVG
 • [quote:e33a15a537="NHubregtse"]@ Thijmen.

  Ik dacht, Misschien gaat hij later nog aan videobewerking doen, en dan is het wel handig om een Q6600 te hebben (T.o.v een E8400)

  MVG[/quote:e33a15a537]
  Zoals je hebt kunen lezen in mijn antwoord aan Thijmen, is dat -zeker voor de nabije toekomst- hoogst twijfelachtig, met uitzondering dan van genoemde videobanden.

  O ja, wat ik nog vergeten ben te vertellen, is dat ik ook nog wel het een en ander met fotobewerking doe. (PSP en andere DTP-prograamma's).
  Maar ik denk toch dat de e8400 voor mij voorlopig de beste is.
 • De beste koeler voor dat geld wil niet zeggen dat hij slecht is. In tegendeel. Koelt beter dan de standaard koeler en is vermoedelijk ook stiller. Het is op hoge toeren een herriemaker inderdaad, maar de snelheid valt te regelen en als je niet overclockt hoeft de koeler ook niet te draaien als een dolle. Dus is hij nog steeds stiller dan standaard. Hier geld wel: De stock koeler maakt misschien iets meer geluid(verwaarloosbaar op een afstand van 1 meter) en koelt iets minder goed. Ik zou gewoon de stock koeler houden. Scheeld je weer 2 tientjes.(als dat um moet doen :P ..)

  En owja, dat was een domme fout van mij. Die cpu loopt ook op 1333mHz dus loopt je werkgeheugen mooi synchroon met je cpu. Dat blijkt het snelst te lopen. Vandaar dat ze pc5300 aanraden. Sneller geheugen is in jouw geval niet relevant aangezien je niet overclockt.

  Stop je er 4gb in ziet de pc er gewoon 3,4(ong). 3gb zou ik niet doen. Het verschil in prijs tussen 4gb en 3 is niet groot en bovendien hou je met 4gb ook 2 sloten over.!

  Het hoeft geen enorme prestatie pc te worden toch(lees: maximale prestaties)? Waarom neem je geen snelle Samsung spinpoint F1 750gb of meer. Zijn a.t.m. de snellere schijven. RAID 0 heb ik ook over zitten dubben, maar heb die gedachte aan de kant gezet. Data [u:446bd5f7ca]verdeelt[/u:446bd5f7ca] over 2 schijven betekend: 1 schijf crasht ALLE data kwijt. Ik heb dan ook gekozen voor een F1 schijf.

  De derde schijf staat niet in RAID. Je hebt 2 schijven voor je data en 1 losse voor backup. Mocht je het geld er voor over hebben zou ik zeggen : Doen!

  Ook je vrouw zou ik de e8400 aanraden. Veel programma's open laten staan is wat anders dan veel programma's wat laten doen. De e8400 is ook snel genoeg om veel dingen tegelijk te doen.

  En emoticons geven emoties weer, aangezien ik de betreffende persoon niet kan zien en hij mij niet zet ik er emoticons bij, aangezien de persoon die niet van mijn gezicht af kan lezen. Heb je er last van? Dan doe ik het gewoon niet :wink: (sorry die was dubbelzinnig)

  Ik hoop dat het duidelijker is geworden en mijn excuses voor eventuele ontduidelijkheden, meer vragen? ik doe mijn best.
 • [quote:bf4031f167="thijmen"]……….. Ik heb dan ook gekozen voor een F1 schijf………………..

  De derde schijf staat niet in RAID. Je hebt 2 schijven voor je data en 1 losse voor backup. Mocht je het geld er voor over hebben zou ik zeggen : Doen![/quote:bf4031f167]

  Hoi Thijmen! Dank voor je uitgebreide antwoord.
  Ehmmm ik neem aan dat F1 een snelheidsaanduiding is, en geen mij onbekende computerterm? (ja, ik heb net Monaco zitten kijken, vandaar… :wink:

  Je hebt zelf geen raid, maar je gaat na deze zin verder met [quote:bf4031f167]De derde schijf staat niet in RAID. Je hebt 2 schijven voor je data en 1 losse voor backup. Mocht je het geld er voor over hebben zou ik zeggen : Doen![/quote:bf4031f167]

  Dat klinkt juist weer als raid. Raid 0 voor de twee eerste schijven, en de derde om zelf toch een backup te maken. Klopt dat, zoals ik dit opvat, of bedoel je toch wat anders?

  En wat die emoticons betreft, ik gebruik ze zelf ook met enige regelmaat, maar soms kan je toch op een verkeerd been gezet worden.
  Ik hoop je rreactie nog even te lezen!
 • [quote:4e736efdab]Ehmmm ik neem aan dat F1 een snelheidsaanduiding is, en geen mij onbekende computerterm? (ja, ik heb net Monaco zitten kijken, vandaar… [/quote:4e736efdab]

  Nee haha, het is de naam van de harde schijf. Zie [url=http://www.azerty.nl/winkelmandje/winkelmandje/?product[35872]hier

  [quote:4e736efdab]Dat klinkt juist weer als raid[/quote:4e736efdab]

  Dat is het ook. De eerste 2 schijven werken samen in RAID 0. Die andere schijf gebruik je daar NIET bij en staat dus los van de RAID-opstelling. Op die 3e schijf kun je je backups bewaren. Dus je zei het goed.
 • Ja, ik had het al gezien. Voor een snelle schijf een terechte bijnaam!

  En ondanks dat je dus over die opstelling met drie schijven zo enthousiast bent, heb je het zelf niet?
 • Enthousiast niet echt, maar heb er wel over zitten dubben aangezien ik bij games niet lang wil wachten voor de map is geladen bijv.

  Het kost mij meer geld en het systeem is al zo erg duur(ik bestel dinsdag mijn nieuwe). Twee schijven van 320 en eentje voor de backup vond ik een beetje te gek worden. Daarom zei ik: Als je het geld er voor over hebt: Doen, maar of je er echt baat bij hebt bij wat programma'tjes draaien betwijfel ik sterk.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.