Vraag & Antwoord

Moederborden, processors, overklokken, casemodding en koeling

Laptop kapot na uitblazen stof...

4 antwoorden
  • Ik heb een oude laptop met p4 3,2 ghz cpu die ik als test eens dacht te gebruiken als mediacenter. Eerst het achtergrondverhaal, misschien niet zo belangrijk: :) Van in het begin was er al een probleem met die laptop dat de cpu veel te warm kreeg. Het rare is dat dit soms wel, soms niet was. Als ik opstart en de cpu temperatuur op idle was rond de 65°, dan steeg hij bij het minste gebruik in misschien 2 minuten tijd naar 80°, waarna hij dan een halve minuut onbruikbaar werd om de cpu terug te laten afkoelen naar 70°. Om zo opnieuw binnen de minuut terug aan 80° te zitten, enzovoort... Andere keren was de idle temp ergens in de 50°, en dan werkte die laptop perfect (zo lang ik geen herstart deed). Kwam dan nooit boven de 70°. Ik heb nooit geweten hoe het komt dat het de ene keer niet, de andere keer wel zo is. Leverancier heeft trouwens ook nooit iets gevonden, maar heeft dan wel iets speciaals gedaan voor nieuwe laptop. Nu het probleem: Ik heb eens gelezen dat niet alleen de fans, maar ook de heatsink af en toe moet uitgeblazen worden. Dus ik heb een tutorial op internet gevolgd: laptop open, heatsink ervan geschroevd, heatsink en laptop beetje uitgeblazen (met mijn mond :?), oude koelpasta terug wat opengesmeerd op cpu (ik heb geen nieuwe) en alles terug gemonteerd. En sedertdien krijg ik totaal geen beeld meer... Het lawaai van het opstarten klinkt normaal. Ik veronderstel dat windows ook niet start, want als ik via keyboard probeer normaal af te sluiten, of in slaapstand te zetten, doet hij dus niets... Wat kan ik verkeerd gedaan hebben en is het op te lossen? Alvast bedankt.
  • probeer alles eens opnieuw te monteren, misschien zit de processor net niet goed? Kijk even of er pinnetjes krom zijn en buig ze voorzichtig recht. Van voorzichtig uitblazen op zich zou ie niet stuk mogen gaan. Kijk even of er in de buurt van het open gat per ongeluk een connector los gegaan is.
  • Ik weet niet of dat bij een laptop ook zo is maar bij een PC kun je de koelpasta niet hergebruiken. Heatsink eraf dan moet je ook nieuwe pasta aanbrengen anders krijg je extreem hoge temperaturen en dan start hij waarschijnlijk niet op.
  • verse pasta lijkt me altijd beter...

Beantwoord deze vraag

Weet jij het antwoord op deze vraag? Registreer of meld je aan met je account

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.