Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord

Vraag & Antwoord

Moederborden, processors, overklokken, casemodding en koeling

Snelheid of hitte, that's the question

Anoniem
None
25 antwoorden
 • Ik heb twee Tosh Tecra 8100's. Een met 650Mhz processor, de ander met 750Mhz.

  Bij gebruik van dezelfde harde schijf, heb ik opgemerkt tijdens surfen, dat de laptop met de 750Mhz sneller warm loopt dan die met de 650Mhz. Ik zou juist het tegenovergestelde verwachten.
  Alhoewel de 750Mhz sneller draait, ben ik toch bang dat het voortdurend draaien van de ventilator geen goed teken is en de levensduur van de machine kan bekorten

  Vraag: ligt het verschil in warmteontwikkeling aan de processor of is het ene moederbord van een betere kwaliteit dan het andere, of is het de combinatie?
  In het laatste geval zou ik de processor kunnen overzetten en zo tenminste over één snelle machine met relatief geringe warmteontwikkeling kunnen beschikken.
 • Het kan aan de kombinatie van hardwareonderdelen liggen, dus niet alleen de CPU. Zonder dat bekend is wat de komplete configuraties zijn kan onmogelijk worden gezegd OF het de CPU is. Zelfde moederbord, zelfde videokaart, zelfde rotatiesnelheid van de HD's?

  De warmere al eens opengemaakt om te kijken of ie niet verstoft is? Ook de ventilatieopening in de kast niet verstopt?

  Energiebeheer in beide machines gelijk staan? Als in de 'warmere' de zaak zo staat ingesteld dat de fan bij lagere temps voluit blijft draaien IS ie niet warmer maar lijkt het vanwege het fanlawaai maar zo.

  Temps al eens goed gemonitored?
 • [quote:d880e92334="KeesA"] Zelfde moederbord, zelfde videokaart, zelfde rotatiesnelheid van de HD's?

  Temps al eens goed gemonitored?[/quote:d880e92334]

  Identieke machines, alleen CPU verschillend. Beide schoon. Zelfde HD gebruikt.
  Everst's stress tool geeft bij de 750Mhz hogere temperaturen. Meteen bij aanvang van het stress-programma is de temperatuur al verschillend.
 • een hoger geklokte cpu word automatisch warmer omdat er meer stroom door de transitoren word gestuurd dan bij een lager geklokte cpu

  ik begrijpt nie waarom jij denkt dat een 650 mhz warmer zou worden dan de 750 mhz ?
 • Even het te max. gebruikte wattage van beide procs controleren?

  http://gathering.tweakers.net/forum/list_messages/649229#overzicht

  Ook de controle van de montage van het koelblok kan helpen, thermal pads zijn een crime als die zijn verouderd en zijn meer een isolatielaag dan een warmtegeleider.
 • Een laptopfan zal altijd meer z'n best moeten doen dan een desktopfan. De warmte is immers in zo'n kleine ruimte moeilijker af te voeren. De vraag is OF je temps nou zo hoog zijn. Zet eens wat temps bij normaal gebruik hier neer. Stresstesttemps zeggen niets.
 • [quote:1e21e8fe77="wouter512"]ik begrijpt nie waarom jij denkt dat een 650 mhz warmer zou worden dan de 750 mhz ?[/quote:1e21e8fe77]

  Ik dacht dat een snellere CPu bij een zelfde belasting minder warm zou worden. Is dat verkeerd gedacht?
 • [quote:2305f67bb6="Lange Pier"]Even het te max. gebruikte wattage van beide procs controleren?

  http://gathering.tweakers.net/forum/list_messages/649229#overzicht

  [/quote:2305f67bb6]

  Het is mij niet duidelijk. Waar vind ik deze informatie?
 • [quote:8342cbae2f="KeesA"] De vraag is OF je temps nou zo hoog zijn. Zet eens wat temps bij normaal gebruik hier neer. Stresstesttemps zeggen niets.[/quote:8342cbae2f]

  Bij 70-72 graden begint de fan te draaien. Bij de 750Mhz gebeurt dit veel vaker dan bij de 650Mhz.
 • Tja, 80 graadjes bij een beetje gebruik is voor een laptop CPU niets raars.

  In de lijst die Lange Pier je gaf zoek je je 2 CPU's op. Bij de respektievelijke specifikaties staat de TDP. Dit is het maximaal opgenomen wattage. Je zult waarschijnlijk zien dat je 750 Ghz exemplaar meer Watts verstookt (bij maximale belasting althans) dan je 650 Ghz exemplaar. En dat verklaart ook direkt de grotere warmteproduktie.
 • Inderdaad. Indien ik goed gezocht heb, krijg ik voor de 650Mhz max power 22,1W met max temp van 82 graden en voor de 750Mhz 25,5W met max temp 80 graden.
  Wellicht nu ook duidelijk waarom de 750Mhz vaker 'aanslaat'. Max temp wordt eerder bereikt.
 • [quote:8a31ea2b2d="wouter512"]ik begrijpt nie waarom jij denkt dat een 650 mhz warmer zou worden dan de 750 mhz ?[/quote:8a31ea2b2d]

  Ik dacht dat een snellere CPU bij een zelfde belasting minder warm zou worden. Is dat verkeerd gedacht?

  En ik dacht ook dat naar mate het geheugen groter is de belasting minder zou zijn en dus minder warmteontwikkeling.
  Is dat inderdaad zo, of zit ik er helemaal naast?
 • Even een beetje gesimplificeerd hangt de warmteontwikkeling van een CPU van twee dingen af:

  - de opbouw/architectuur van de CPU. Nieuwere CPU's worden op steeds geringere nanometertjes gefabriceerd. Zo zijn de 45 nm CPU's bij gelijke snelheid minder warm dan 65 nm CPU's. Bovendien verschillen de generaties CPU's qua architectuur van elkaar wat ook voor verschillen zorgt. De ene generatie is deels ook niet meer met de andere te vergelijken.
  - de kloksnelheid. Bij CPU's van dezelfde familie (zoals bij jou het geval) geldt dat hoe hoger de kloksnelheid hoe hoger de warmteontwikkeling. Daarom is bij het populaire overklokken de koeling van de CPU, naast de maximale op te krikken waardes van CPU, moederbord en geheugen, ook een centraal punt. De kloksnelheid is de vermenigvuldiging van interne CPU snelheid X multiplier. Jouw 750 CPU heeft daarin een hogere waarde (waarschijnlijk een iets hogere multiplier) en produceert dus meer warmte.

  Bij desktopsystemen, afhankelijk van of het een Intel of AMD CPU is, is met verschillende ingrepen die snelheid regelbaar. Zo kun je CPU's onder- en overklokken door bijv. de multiplier op een andere waarde te zetten.
  Bij laptops is het BIOS meestal zo beperkt dat manipulatie van de kloksnelheid niet of slechts beperkt mogelijk is.
  Wel kun je de temps een beetje reguleren door het energiebeheer optimaal af te stellen. Zowel via met de laptop meegeleverde software als met externe programmas zijn de energiebeheersprofielen in te stellen.
  Ook kun je, indien de laptop meestal op een vaste plek staat, er een passieve koel'onderkant' onder zetten. Maar de mogelijkheden tot zelf ingrijpen zijn vrij beperkt. Er zijn lappies die gewoon beter/slechter koelen.
 • De laptop op pootjes zetten zou misschien wat koeling aan de onderkant kunnen geven. En toch maar een extra schoonmaakbeurt voor de ventilator.
  Een groot deel van de overmatige warmte wordt veroorzaakt door die ellendige reclame met bewegende objecten.
 • Nou, ik weet niet of bijv. nou flashanimaties in de vorm van reclames hét grote verschil maken. Maar ook daar is wat aan te doen. Je flashplayer deìnstalleren, je browser voorzien van antireclame plugins etc.
  Je kunt met de juiste maatregelen een hoop wencontent wegfilteren.

  Ik denk niet dat daarin het essentièle verschil zit: dan zou je 650Mhz. systeempje toch ook steeds de fan volop hebben blazen. Maar wellicht scheelt het net iets.

  Zelf zou ik eerder naar de instellingen kijken: wat voor achtergrondprocessen draaien er mee, hoe staat het virtueel geheugen afgesteld (dat maakt intensief gebruik van de harde schijf die in een laptop voor relatief veel warmte zorgt) etc.
  Behalve het schoonmaken van stofnesten zou ik ook eens kijken naar de suggestie die Lange Pier gaf: de bevestiging van de koeler op de CPU. Je lappies zijn de jongste niet meer zo naar de snelheden gemeten. Na jaren warmte in het kassie droogt de koelpasta die er tussen CPU en koeler zit uit. De warmte van de CPU komt nog maar voor een gering percentage in het koelblok terecht en de fan moet steeds voluit blazen om slechts een deel van de warmte te kunnen afvoeren. Loshalen, goed schoonmaken met bijv. pure alcohol, nieuwe pasta ertussen en wellicht dat dát fors effekt heeft.
  Als je je lappies kunt schoonmaken weet je hoe de kast openmoet en is die truc met de koeler goed te doen.
 • De geleiding van CPU naar koelblok gaat via een 'thermal condutor pad'. Ding ziet er bepaald niet nieuw uit. Vervangen of koelpasta (AS2) gebruiken?
  Inmiddels lees ik dat er ook al AS5 is. Beter?
 • Daar waar een thermal pad wordt gebruikt kun je ook pasta gebruiken. Acrtic Silver 5 is een hele goede, maar als je andere hebt liggen…….
 • Goed schoonmaken met thinner of wasbenzine en gewoon warmtegeleidende pasta gebruiken, zo dun mogelijk want het is alleen bedoeld voor het uitvlakken, koelen doet het niet. :roll:

  De ventilator zal geregeld worden door de temp sensor in de CPU, of die kan ook eronder zitten, als het koelblok weinig warmte van de CPU krijgt zal die gewoon blijven loeien.
 • Wat vaak wordt gezegd: druppel pasta ter grootte van een rijstkorrel. Dan het koelblok er met een lichte draaibeweging opzetten. Teveel pasta gaat hetzelfde effekt geven als wat je nu (waarschijnlijk) hebt: geen goede warmtedoorvoer van CPU naar koelgedeelte.
 • [quote:4c085225bf="KeesA"]Dan het koelblok er met een lichte draaibeweging opzetten. [/quote:4c085225bf] Veel mogelijkheid tot draaien is er niet in een laptop. Mogelijke bewegingen zijn voornamelijk verticaal.

  Waar koop ik koelpasta, via een webwinkel?

  Ik ga deze behandeling uitproberen. Tzt laat ik weten wat het resultaat is geworden.
  Mijn dank voor de aanwijzingen.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.