Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord

Vraag & Antwoord

Moederborden, processors, overklokken, casemodding en koeling

FAQ: wat is esd (en wat mag je vooral niet doen)

sdk
16 antwoorden
 • [size=18:768c776b6f]
 • Het is al vaker gezegd, de hierboven genoemde risico's. Toch heb ik een vraag hierover: in een ander computerblad werd ter demo gebruik gemaakt van zgn "witte handschoentjes", die zouden de gevoelige electronica beschermen tegen statische elektriciteit.
  Mijn vraag is nu dan ook: is dat waar? Er zijn ook latex handschoenen verkrijgbaar, zijn die dan ook hiervoor geschilkt?
 • [quote:55c590529f="Charles-98"]Het is al vaker gezegd, de hierboven genoemde risico's. Toch heb ik een vraag hierover: in een ander computerblad werd ter demo gebruik gemaakt van zgn "witte handschoentjes", die zouden de gevoelige electronica beschermen tegen statische elektriciteit.
  Mijn vraag is nu dan ook: is dat waar? Er zijn ook latex handschoenen verkrijgbaar, zijn die dan ook hiervoor geschilkt?[/quote:55c590529f]


  Ze bestaan wel
  [img:55c590529f]http://msnbcmedia4.msn.com/j/msnbc/Components/Photos/051230/051230_intel_hmed_11a.hmedium.jpg[/img:55c590529f]
  Plaatje uit een intel cleanroom. Maar ben ze persoonlijk nog nergens in het echt tegengekomen. Zo'n polsbandje volstaat normaal. Voordeel van handschoenen dat naast esd handen ook zuren etc kunnen afgeven die inwerken op het metaal.
 • Kijk dan wel uit dat die handschoenen niet te dun zijn. Ik heb eens handschoenen gebruikt bij het installeren van een CPU + koeler op een moederbord. Door de scherpe punten op het moederbord kwamen er allemaal gaatjes in de handschoenen, waardoor het voordeel een beetje verdween… :P

  (De PC doet het nog, maar ik weet niet of ik langetermijn-schade veroorzaakt heb ;))
 • Hoi iedereen..

  Ik heb dit topic door gelezen en heb toch nog een vraagje..
  je mag je pc niet stofzuigen als hij vies is..
  oke.. Maar hoe maak je hem dan schoon..
  Klinkt dom maar is een seriuse vraag..
  als je over een compressor beschikt dan kan ik het nog wel voor stellen..
  maar ik denk dat meer van de helft van de mensen die op die forum rond lopen een compressor heeft.. ;)
  dus hoe maak je hem Goed schoon ?

  Alvast bedankt
 • Met een blikje perslucht kan je in ieder geval het stof uit de moeilijke plekken in je PC-kast krijgen. Daarna is het een kwestie van de vloer om de computer heen stofzuigen, want daar gaat het allemaal heen… :P

  Wel voorzichtig zijn met perslucht, het is natuurlijk niet de bedoeling dat je met een hoge druk dicht op de hardware gaat zitten spuiten…
 • Uit elkaar halen en de koelblokken met een kwast reinigen, en ook het moederbord en onderdelen kun je er prima mee reinigen.

  Gebruik zelf gewoon een stofzuiger om het losgemaakte stof, door de kwast, op te zuigen, ligt er aan hoe je er mee omgaat.

  Heb wel een compressor maar om die eerst helemaal gebruiks klaar te maken en buiten te gebruiken met kou, regen en wind is de eerste optie ook prima te doen.
 • Nu weet ik het nog niet echt.

  Ik heb ooit eens een topic gestart hierover en daar raadden ze me aan om niet met je stofzuiger in je pc te zuigen, want dan onstaat er statische electriciteit. Wat wél mocht, was je pc uitzetten (maar ook echt helemaal uit, ook je voedingskabel eruit) en dan met je stofzuiger erin. Dit kon geen kwaad heb ik mij laten vertellen.

  Rond die tijd heb ik ook gemaild naar iemand op dit forum, en die zei dat het geen kwaad kon. Maakte niet uit. Gewoon zorgen dat hij uit staat en gaan met die banaan.

  Nu hoor ik weer dat het helemaaal niet slim is om met je stofzuiger in je pc te gaan zuigen.

  dus wat is het nu eigenlijk? :P
 • Die persoon van die mail heeft gelijk, je moet natuurlijk niet proberen om onderdelen schoon te gaan zuigen, ten eerst wil dat niet zonder een goeie kwast en met een Miele zuig je zo al die jumpers eraf. :P

  Gewoon even bij nadenken waar je mee bezig bent en over statische electriciteit door een stofzuiger? :? het zal wel.

  Gebruik zelf helemaal niets tegen ESD en heb er nooit problemen mee gehad, laminaat op de vloer kan daar de oorzaak van zijn en ook hoe je de onderdelen behandeld zal ook helpen, raak zelden het circuit aan.

  Je leest ook van die grappige dingen over handschoenen, alsof die een statische lading tegen houden.
 • [quote:3aae0f309e="Lange Pier"]Die persoon van die mail heeft gelijk, je moet natuurlijk niet proberen om onderdelen schoon te gaan zuigen, ten eerst wil dat niet zonder een goeie kwast en met een Miele zuig je zo al die jumpers eraf. :P

  Gewoon even bij nadenken waar je mee bezig bent en over statische electriciteit door een stofzuiger? :? het zal wel.

  Gebruik zelf helemaal niets tegen ESD en heb er nooit problemen mee gehad, laminaat op de vloer kan daar de oorzaak van zijn en ook hoe je de onderdelen behandeld zal ook helpen, raak zelden het circuit aan.

  Je leest ook van die grappige dingen over handschoenen, alsof die een statische lading tegen houden.[/quote:3aae0f309e]
  als ze van speciaal materiaal zijn wellicht wel maar handschoenen zijn normaal gesproken om zuren/vetten te weren.
 • Oké, dus met een kwastje is de beste oplossing. Maar zijn er ook bepaalde materiaalsoorten die je moet vermijden? Of voldoen alle soorten haren op een kwast?
 • [quote:9de89277f4="NHubregtse"]Oké, dus met een kwastje is de beste oplossing. Maar zijn er ook bepaalde materiaalsoorten die je moet vermijden? Of voldoen alle soorten haren op een kwast?[/quote:9de89277f4]
  spuitbus met lucht
 • Tja, die heb ik zo even niet bij de hand. Voor mij zal de kwast dus de beste oplossing zijn. Maar weet je ook een antwoord op mijn vraag?
 • Ik heb geen ervaring met een kwast, de beste oplossing is een spuitbus met lucht niet een kwast. Geen idee of de haren van een kwast statische electriciteit opwekken. Waarschijnlijk wel (zeker die van dierenaharen). Fietspompt werkt overigens ook ipv spuitbus:P.
 • [quote:ee645d90cd="NHubregtse"]Oké, dus met een kwastje is de beste oplossing. Maar zijn er ook bepaalde materiaalsoorten die je moet vermijden? Of voldoen alle soorten haren op een kwast?[/quote:ee645d90cd]

  Gewoon een flinke schilderskwast met lange haren nr. 10 of 12, kun je ermee goed tussen de koelribben komen, maakt echt niet uit welk varkenshaar er wordt gebruikt, uit Kimboektoe of China.
 • [quote:e6e435d5e4]•Voor het overige gebruikt u een kwastje met echt haar (geen kunststof haar omwille van statische elektriciteit). Ook een blower brush (een borstel met peertje) die eveneens gebruik wordt voor cameralenzen kan nuttig zijn.[/quote:e6e435d5e4]

  bron

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.