Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord

Vraag & Antwoord

Moederborden, processors, overklokken, casemodding en koeling

Windows wil niet meer opstarten

De Hupie
9 antwoorden
  • Na gisteravond nog leuk een potje ut2004 gespeeld te kunnen hebben, wil mijn computer sinds vanmorgen niet meer normaal opstarten. Ik krijg eerst deze foutmelding:

    http://img227.imageshack.us/img227/7492/error1dy8.jpg

    Ik kan helaas hier niks zelf kiezen aangezien het toetsenbord het niet doet bij dit scherm. Als ik in de bios ga doet mijn toetsenbord het wel normaal.

    Nadat mijn computer uitgeteld is krijg ik het windows opstartlogo tevoorschijn voor een paar seconden. Daarna krijg ik in een flits een blauw scherm waarna de computer reboot en dezelfde procedure weer start. Ik heb met me digicam met lange sluitertijd de volgende foto kunnen maken van het blauwe scherm:

    http://img222.imageshack.us/img222/8751/error2ml7.jpg

    Hebben jullie tips om dit op te lossen? Ik heb wel enkele handige huisgenoten maar die zijn momenteel helaas niet thuis. Hopelijk kan ik bij een van me huisgenoten als ze thuis zijn mijn hd's aansluiten en laten scannen (moet nog uitzoeken hoe en wat ik moet scannen).

    Misschien handig om te melden dat ik afgelopen vakantie mijn pc geupgrade heb. Ik heb daarbij een nieuw moederbord, graka, proc, geheugen en een nieuwe hd gekocht. Ik heb toen op die nieuwe hd windows opnieuw geïnstalleerd en toen dat werkte heb ik mijn oude hd weer aangesloten, zonder de oude windows install op die oude hd te verwijderen. Ik kreeg er geen problemen mee dus ik volgens mij kon het niet zo'n kwaad.

    Mijn specs:
    Intel Core 2 Quad, Q6600
    Jetway Radeon HD4850,512MB, GDDR3, PCI Express x16
    Kingston KVR800D2N5K2/4G,4096MB, DDR2, PC6400, 800MHz, 2x
    Asrock 4Core1600Twins-P35,Retail
    Samsung SpinPoint F1,7200RPM, SATA II, 16MB, 640GB (nieuwe hd)
    Maxtor DiamondMax 200Gb SATA 8Mb cache (6L200M0) (oude hd)
    Asus 450 watt A-45GA voeding

    Windows XP SP3

    edit: ik heb al geprobeerd om de oude hd niet aan te sluiten en dan mijn pc op te starten maar ik krijg dan dezelfde foutmelding.
  • [quote:1582cee146="De Hupie"] Ik kan helaas hier niks zelf kiezen aangezien het toetsenbord het niet doet bij dit scherm. Als ik in de bios ga doet mijn toetsenbord het wel normaal. [/quote:1582cee146] Gebruik je het toetsenbord via de USB poort, en staat in het BIOS Legacy USB Support wel op [Auto] of [Enabled] Of heb je de beschikking over een PS/2 toetsenbord? Zodra je toetsenbord weer werkt direct na de POST, druk dan op F8 zodat de geavanceerde opstartopties menu van XP verschijnt. Daarin selecteer je de optie: Automatisch opnieuw opstarten bij systeemfout uitschakelen. Zodat er wellicht een blauw scherm met een stopfout verschijnt. Die je kunt posten in je volgende bericht.
  • Die BIOS legacy USB Support stond idd op disabled en die heb ik nu op Auto gezet. Heb zoals je aangaf gekozen om dat automatisch opnieuw starten uit te schakelen waarna ik het volgende scherm te zien krijg:

    http://img218.imageshack.us/img218/8945/error3rg7.jpg
  • Die stopfout lijkt wel op deze van die thread over onderwerp Stop error 0x0000007B. Had je onlangs nog iets anders gewijzigd in het BIOS? Zo niet, dan zou je een herstelpunt kunnen terugzetten. Als dat niet helpt, zou je een repair install kunnen overwegen.
  • Die link lijkt inderdaad precies over mijn probleem te gaan. Maar als ik een beetje doorklik dan levert dat een oerwoud van oplossingen en suggesties op dus ik weet niet goed waar ik nou als eerste mee moet beginnen.

    Ik heb onlangs niets gewijzigd in mijn bios maar ik weet nog wel dat toen ik mijn upgrade deed, ik veel moeite had om de hd te laten detecteren. Probleem was dat ik op de nieuwe hd windows wou installeren maar dat de sata drivers niet geinstalleerd waren waardoor de hd niet gedetecteerd werd terwijl je de sata drivers alleen kan installeren via windows of via floppy (die ik niet heb). Een huisgenoot van mij heeft toen een optie in de bios veranderd waardoor mijn hd wel detecteerd werd zonder sata drivers en ik gewoon windows kon installeren. Naderhand heb ik geen sata drivers geinstalleerd omdat alles wel naar tevredenheid werkte. Zou dit wellicht een rol kunnen spelen?

    Hoe kan ik een herstelpunt terugzetten terwijl ik windows niet kan starten? Kan ik mijn hd op iemand anders zijn pc aansluiten als slave en dan een herstelpunt terugzetten of moet dit anders?

    Ik zag ook dat een virus het probleem kan veroorzaken. Misschien een goed idee om te beginnen met het scannen van mijn hd vanaf iemand anders zijn computer met een anti virus prog? Mocht er een virus op zitten, is het dan wel veilig voor de pc van mijn huisgenoot?

    Iig al bedankt voor de hulp :).
  • [quote:92835fa17f="De Hupie"] Hoe kan ik een herstelpunt terugzetten terwijl ik windows niet kan starten? [/quote:92835fa17f] Dat zou zijn tijdens het opstarten van je PC waarin je via F8 naar de geavanceerde opstartopties menu van XP gaat. Daar selecteer je dan: Laatste bekende juiste configuratie (recente instellingen die werkten)
    [quote:92835fa17f="De Hupie"] Een huisgenoot van mij heeft toen een optie in de bios veranderd waardoor mijn hd wel detecteerd werd zonder sata drivers en ik gewoon windows kon installeren.[/quote:92835fa17f] Dat was waarschijnlijk IDE compatible modus. Je zou kunnen checken of die nog steeds zo staat.
  • Mijn IDE configuratie is als volgt:

    http://img145.imageshack.us/img145/2623/error4wh8.jpg

    Ik denk dat mijn huisgenoot die sata2 configuratie toen op enhanced heeft gezet en configure sata2 as op AHCI ipv IDE. Als ik die configure SATA2 as op IDE zet ziet hij geen harde schijven meer, hetzelfde is het geval als ik sata2 configuration op compatible zet. Dus ik moet wel AHCI gebruiken lijkt mij.

    Verder heb ik geprobeerd zon herstelpunt terug te zetten maar ik krijg dan nog steeds hetzelfde.

    Ook heb ik zojuist back-up gemaakt van mijn belangrijke bestanden en laten scannen op pc van huisgenoot. Bij het maken van de backup (mappen copy pasten) trof de virusscanner een paard van troje aan. Dit betrof echter wel een bestand wat ik al een tijdje op mijn pc had staan (zelfs ruim voor de upgrade deze zomer). Dus ik denk niet dat dit het probleem heeft veroorzaakt. Na het back-uppen is de hardeschijf gescand maar de scanner vond geen andere virussen.

    Ik zal nu kijken hoe ik die windows repair moet doen en hopelijk zal dat helpen. Als je nog andere suggesties hebt, hoor ik ze graag.
  • Ik heb zojuist geprobeerd om zo'n repair install uit te voeren maar ik krijg volgens mij dezelfde foutmelding over het niet kunnen vinden van een schijfstation zoals ik ook kreeg toen ik mijn upgrade uitvoerde. Ik weet niet meer welke instellingen mijn huisgenoot deed om het wel aan de praat te krijgen, volgens mij gewoon dezelfde als die ik nu heb aangezien ik niet aan de bios heb veranderd. Voor de duidelijkheid, ik eindig met zon scherm (na het booten vanaf win xp cd en kiezen voor om windows xp nu te installeren):

    http://img71.imageshack.us/img71/6277/error5lq7.jpg

    Hopelijk komt mijn huisgenoot binnenkort thuis zodat hij me kan vertellen wat hij precies veranderd heeft in de bios.

    Als hij me niet verder kan helpen is het misschien handig om toch een manier te verzinnen om die sata2 drivers te installeren. Ik weet nog van de upgrade dat ik heel veel moeite heb gedaan om een werkende floppy en floppydrive te bemachtigen, maar tevergeefs. Zijn er ook andere makkelijke manieren om sata2 drivers te installen? Bijvoorbeeld via usb of via iemand anders zijn pc?
  • [quote:17e149a2ed="De Hupie"] Ik denk dat mijn huisgenoot die sata2 configuratie toen op enhanced heeft gezet en configure sata2 as op AHCI ipv IDE. [/quote:17e149a2ed] Dan zijn AHCI drivers vereist. [quote:17e149a2ed="De Hupie"] Zijn er ook andere makkelijke manieren om sata2 drivers te installen? Bijvoorbeeld via usb of via iemand anders zijn pc? [/quote:17e149a2ed] XP kan die AHCI drivers alleen laden vanaf station A:. Alleen als je het voor elkaar kunt krijgen dat het BIOS je USB stick als A: ziet, kan het. Wat je wel kunt doen met XP is de AHCI drivers met de installatie CD te integreren via applicatie nLite. Enig uitleg hierover onder andere op http://www.techzine.nl/tutorials/280/4 Tevens kun je met die applicatie de XP installatie automatiseren.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.